DET ÄR VÄL BARA ATT AMMA

Som rubriken lyder: Det är väl bara att amma. Men det tog ett tag att komma på det. De första veckorna så var jag inte så aktiv eftersom jag fortfarande var slut efter blodförlusten osv., men vi kom ändå ut och käkade någon pizza, käkade lunch ute, var på Sickla Köpkvarter osv. Allt gick bra och jag kände mig rätt cool för det mesta.

Men jag gick lite som på nålar och ville helst hinna med det jag skulle utan att hon vaknade. Hon sov ju ungefär två-tre timmar så det var ju lugnt. Men varför tänkte jag så?

Utan att jag fattade det då så tänkte jag väl att det var smidigast att komma hem och kunna amma i lugn och ro, slippa massor med folk och få saker och ting klara medan hon sov. Men det blir ju inte hållbart i längden och en dag föll poletten ner. Det är ju bara att amma.

Det är ju bara att amma. Så lätt egentligen.

pt-fia-amning1

Sedan dess har vi ammat i frisörstolen, i ett viktigt möte, i ett annat möte (båda inkluderade även män), på tunnelbanan, på tvärbanan, på flera restauranger, på kontoret, på middagar, på Sephora när jag fick ögonbrynen fixade och i stolen samtidigt som jag gjorde synundersökning.

Häromdagen promenerade vi hem och stannade till i en galleria för en amningspaus innan vi fortsatte vägen hem. Och skulle det krisa så är det väl bara att plocka fram bröstet även utomhus fast det är kallt och blåser. Varför fattade jag inte det när vi promenerade hem förra veckan och hon vrålskrek och jag körde alla knep (utom just amningen pga. kallt, blåst, vill hem, mörkt osv). utan resultat. Tillslut somnade hon om men jag kände mig som världens sämsta mamma som tog med henne ut på promenad mitt i natten (sjutiden …) när det var kolsvart ute (pga. vinter) och regn.

Men vi tog oss ju hem, hon mår bra och jag har äntligen fattat. Det är ju bara att amma – även om det skulle råka vara svinkallt eller ute bland folk. Det var bara det.

 

 1. Hög igenkänningsfaktor på att amma överallt!! Tillslut tänker man inte på att man sitter med tutten framme för jämnan. Jag ammade i sjal när jag var hemma första månaderna, så skönt för ryggen och om man vill ha en arm fri utan att se ut som ett ergonomiskt monster..

 2. Det är klart det är! Bra där! 🙂 Var väääldigt försiktig med det där med kylan dock! Jag åkte på mjölkstockning i helgen och blev riktigt dålig, de små tuttarna är väldigt känsliga för kyla! 🙂

 3. Amning är jättemysigt när det funkar.
  Ammade dock utomhus en dag i september, 18 grader varmt och lätt bris. 4 timmar senare var mjölkstockningen ett faktum, som blev bröstinflammation som blev bröstböld. Trots operation av bölden, 8 veckors omläggning av såret på vårdcentral och 30 dagar med penicillin ammar jag min son. Men amma ute. Det gör jag aldrig mer, oavsett hur mycket han skriker. 😓

 4. Låter toppen! Allt blir bättre och lättare när man känner sig mer avslappnad. Det är ju så naturligt att amma!
  Vill bara tipsa om att inte bli kall om brösten! Eller att det blåser för mycket på dom. Nu är säkert alla olika men jag fick början till mjölkstockning i juni när det var 28 grader, gick en promenad i bara linne när det blåste. Bra att vara försiktig för det gör SÅ ont med mjölkstockning. Ha en fortsatt fin dag! 🙂

 5. Tänkte exakt likadant! Fick barn i mars och han kunde sova i upp till 4 timmar i vagnen. Vaknade han blev jag superstresssad och skyndade hem. Så blev jag tvungen att stanna och amma på en bänk i vårsolen, rätt mysigt och absolut inga problem insåg jag😊.

 6. Härligt! Amma på! Påminner som någon ovan här om att hålla brösten så skyddade och varma det går bara, så att du slipper stockning 😫 Fick det när min son va 2 v i mitten av maj förrförra året och fy tusan vad vidrigt jag mådde! Kräktes och hade frossa. Köpte sen bröstvärmare på Apoteket, bästa investeringen! Som termosar för brösten 😁

 7. Längtar tills jag får amma igen med nästa barn! Har bara haft positiva erfarenheter med min dotter 🙂 Alla upplever amningen på olika sätt, och inget är rätt eller fel. Jag hade samma aha-upplevelse, och efter det så blev allt såååå mycket lättare. Stressade inte hem för att amma utan ammade så fort min dotter hade behovet ☺️ Har ammat medan jag handlat på Ica, medan jag duschat och medan jag promenerat t ex, allt går bara man vill 😄

 8. Funkar amningen är den toppen.. Kommer ihåg när barn nummer 2 var bebis o sambon bortrest, natta fyraåring o amma bebis stående o sjunga för båda samtidigt… så smidigt!! o att alltid ha mat med sig, går liksom inte att glömma hemma.. 🙂

 9. Jag tycker att du verkar vara en så cool mamma! Vet inte riktigt hur jag ska skriva men du verkar som klippt och skuren för rollen. Jag har en son som är 1 år nu och jag önskar att jag kunnat läsa dina mammainlägg när jag var gravid eller nyss fått honom. För mig är du en förebild!

 10. Visst är det bara att amma på & det är så smidigt att ha maten framme på momangen och lagom varm 😊.

  Det enda du ska tänka på den här årstiden är väl att inte kyla ner dina bröst så att du får mjölkstockning! Så – var lite försiktig för de är rätt känsliga för kyla och vind!

 11. Måste bara flika in att det inte alltid är lättare med flaska heller. Jag har fått kommentarer från folk om varför jag ger bebisen ersättning istället för amning (kan inte amma, din idiot har jag lust att svara, men det gör jag såklart inte). Personer kollar snett på mig som ger flaska också. Det är inte samma sak som att ta fram bröstet, men allt är inte svart eller vitt. Amma på! Eller flaska på! Var som helst!

 12. Ja, typ så 😄 Jag har stått vid sidan av en väg som går tvärs över ett blåsigt fält och ammat för att det var 20 minuter kvar att gå och jag bara inte klarade att ha en ledsen bebis i vagnen så länge. För min del har det varit värt att lägga några kronor extra på amningströjor som jag känner mig bekväm med och som man inte behöver visa hela bröstet i. Tycker att den vanligaste reaktionen när jag har ammat bland folk (om jag har fått nån reaktion alls) har varit ”Åååh 😍”

 13. Ja! Tills slut blir man proffs, och ammar till och med stående, gående… Jag har nog faktiskt ammat på stubbar ute i skogen på skogspromenad.
  🙂

 14. Tack! Ett superbra inlägg med något som borde vara självklart, men som vi alla behöver höra igen. Både de som stör sig, och vi som inte alltid vågar.

 15. Tack, precis vad jag behövde höra. Hittills har jag ammat min son som är tre veckor på ett köpcentrum där de hade amningsrum samt i en korridor på restaurang. Tycker fortfarande att det är svårt att amma offentligt eftersom vi fortfarande kämpar med rätt grepp och uppsamlingskupor pga mjölk i överflöd. Varför gömma sig egentligen? För att det inte funkar perfekt ännu? Nä, mer offentlig amning till folket!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..