LÅT OSS PRATA OM KÖNSSTYMPNING

Jag berättade nyligen att jag är ny ambassadör för Plan International Sverige (så glad för det!) och kommer att jobba ideellt med dem för att bidra till deras arbete för flickors rättigheter. Under våra möten så har vi pratat om att det är bra att välja ett område att fokusera på – och jag valde könsstympning. Det kändes självklart.

Första gången jag kom i kontakt med detta vidriga var när jag som tonåring läste ”En blomma i afrikas öken” av Waris Dirie som mamma hade hemma. Waris berättar om sin väg från sitt hemland Somalia till hyllad supermodell. En väg som kantades av våldtäkt, försök till att gifta bort henne och könsstympning. När hon var 3 år gammal (tre!) så blir hon könsstympad för att hon ska ”bli kvinna”. . .

ptfia-9

Tre år gammal och de skär i hennes intimaste område, utan bedövning.

Den här boken satte spår i mig. Jag läste den ett par gånger till åren efter. Och jag blev lika berörd och tagen varje gång. Vi pratar inte så mycket om det här och kunskap saknas. Jag vill därför hjälpa Plan att lyfta kunskapen om detta. Det måste stoppas.

Bara tanken på att min egen dotter skulle utsättas för något liknande gör mig illamående. Fakta är att 200 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade. Könsstympning medför flera risker och är ett allvarligt hälsoproblem, både fysiskt och psykiskt. Det kan leda till allvarliga blödningar, cystor, infektioner, infertilitet, kronisk smärta och komplikationer vid förlossning. Könsstympning utförs nästan uteslutande på flickor upp till 15 års ålder.

Ett sätt att närma sig det här är att läsa boken för att få en uppfattning om hur det kan vara. Ett annat sätt kan vara att läsa mer om könsstympning hos Plan här!

Och vill du bidra så finns det möjlighet att göra det här. Alla slantar behövs!

 

  1. Hej!

    Jag har läst din blogg under lång tid utan att faktiskt kommentera, men jag kände att NU var det dags! När jag var yngre läste jag veckorevyn och tyckte alltid dina nya träningstips var så bra, på den vägen hittade jag senare din blogg. Hur som helst, är så imponerad hur du pratar om träning i en värld där träning börjar ses som ett ”måste” och sammankopplas med olika dieter och liknande. Ännu mer imponerande är det hur du delar med dig av mamma-livet och nu detta. DU är en sån stor inspiration!

    Många kramar,
    Maja

  2. Så bra samarbete, bra att du uppmärksammar detta! Jag har också läst boken och den sätter verkligen spår :´-(

  3. Åh vad glad jag blir att du valt just detta ämne! Finns nog ingen fråga som gör mig lika förbannad och illamående. Pga en sjukdom i underlivet har jag som vuxen fått utstå ett antal mindre ingrepp med bedövning, vilket gjort nog så ont. Blir därför gråtfärdig när jag tänker på att man stympar små små flickor helt utan bedövning och med enda syfte att begränsa deras sexualitet och rätt till sin egen kropp 😡😢 tack för att du jobbar för denna fråga! ❤️❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..