FRÅGESTUNDEN, DEL TRE

Jag undrar om du har några tips på förberedelse inför födsel och efter födsel? Finns det något som du känner att du hade velat göra innan du födde? Är själv i vecka 23 just nu efter att ha försökt att skaffa barn i många år.

Stort grattis till graviditeten! Jag fick enormt mycket hjälp av boken ”Föda utan rädsla”. Läste den om och om igen och hittade mycket stöd i det tänket. Och stödet från Kim var ovärderligt under förlossningen. Hade aldrig haft en sådan bra upplevelse utan honom. Så prata med din eventuella partner (eller den som ska vara med dig, var inte själv!) mycket om hur du vill ha stöttning, hur du vill att hen agerar och olika scenarion som kan tänkas uppstå. Skriv ett förlossningsbrev och läs det tillsammans. Prata, prata, prata så ni verkligen blir ett team. Det är en enormt krävande, utmanande och cool uppgift ni har framför er. Ni behöver agera som ett lag. Och din enda uppgift är att föda barn, din partners är att göra ALLT annat. Allt.

Vi vill gärna ha syskon till Edith i framtiden och då är jag sugen på att anlita en doula. Har hört så mycket bra om att ha ett till stöd så det verkar lockande. Kanske värt att kolla upp också! Efter förlossningen är svårare att säga eftersom det beror så på hur allt blir och vad som händer under förlossningen. Men det bästa tipset jag kan ge är att fortsätta tänka som ett team. Ni måste, måste hjälpas åt. Får du förlossningsskador, blir snittad eller förlorar blod så behöver din partner vara beredd på att fortsätta göra typ allt så du kan fokusera extra mycket på återhämtning. Stort lycka till och kram!

Vad är det i ditt jobb du framförallt tjänar pengar på?

1. Bloggen och samarbeten. Dels får jag ett arvode för att blogga och dels får jag arvode samarbeten.
2. Ambassadörsskap med varumärken
2. Föreläsningar
3. Böcker
4. Projekt som podcast, träningsresor,
5. Events, gästspel och liknande
6. PT-Kunder (när jag tog emot dessa)

Har du något drömsamarbete jobbmässigt?

Jag tycker allra mest om att jobba långsiktigt och stort med mina samarbetspartners. Exempel är de tre åren som jag jobbade med det norska träningsklädesmärket Kari Traa. Jag hade årsavtal med exklusivitet vilket innebar att jag enbart fick bära deras märke i träningskläder och vi gjorde allt från att skapa konceptet Urban Training med events i Sverige, Norge och Danmark, plåtningar, reklamfilm som gick i Norge, blogginlägg osv.

Mitt nuvarande exempel med Valio är ett annat sådant exempel som är superroligt! Vi jobbar långsiktigt, gör TV-reklam, events, recept osv. Oavsett vilken kund det är så är det allra roligast när man går ihop och är kreativa under lång tid. Och för att ge ett kort och konkret svar på frågan så vore det väldigt roligt att vara ambassadör för något med friluftsliv och vardagsträning. T.ex. Thule som gör allt från cyklar, barnvagnar, resväskor, ryggsäckar osv. Vi skulle kunna göra resor, event med utflykter och mycket roligt kreativt innehåll. Det vore något!

kt8

Är det naturligt för dig att exempelvis din dotter går iväg på promenader eller skriker dina hormoner ”nej”? Inte ens när min dotter var ett kunde jag släppa henne ifrån mig, amningshormonerna gjorde mig till en hök… (och nej, inte speciellt modernt jämställt föräldraskap, men det passade mig och min bebis även om andra hade åsikter).

Både ja och nej. Eftersom jag måste släppa ifrån mig henne på promenader (med min koordinator Elin eller Kim) för att kunna få jobba någon timme ostört så funkar det bra, tror dock att det känns okej för att jag måste göra det för att få ihop det. Tog en thaimassage när jag och Elin hade konferensdag och Kim promenerade med Edith en timme, trodde jag skulle kunna slappna av som förr men icke! Låg på helspänn och hörde i syne att hon skrek och kom till mig. Gud. Så det är nog lite olika beroende på situation. Och ibland så hör jag i syne att skriker när jag står i duschen. Det är något med den här mammainstinkten alltså.

Vad hade ni för andra tjejnamn? Och killnamn?

Vi har två namn kvar på listan till kommande syskon (som vi förhoppningsvis får någon gång), så de behåller vi för oss själva. Men jag gillar även Estrid, men Kim inte alls. Mitt drömnamn för en kille är Harry, men Kim ogillar starkt så det har jag lagt ner nu. Ture är en annan favorit hos mig, men oklart om jag skulle få igenom det. Kim gillade Felicia ett tag – men alla namn han kom med (vilket var irriterande få) slutade han själv gilla efter typ en kvart. Och alla mina förslag dissade han direkt. Utom Edith som ändå fick vara kvar på listan från start till mål så att säga.

Har du bra tips på hur man tränar hållning och skulderblad/axlar?

Satsa på att göra basövningar som marklyft och stärk baksidan av kroppen och core för bättre hållning. Övningar för detta kan vara höftlyft, knäböj, ländryggspress, jorden runt och dynamisk planka. För axlar och skulderblad är även utåtrotation, axelpress, latsdrag, militärpress och stående hund bra.

Som förälder är det lätt att matas med åsikter och info från alla håll och kanter om alla borden. Finns det någon du själv lyssnar extra mycket på när det gäller frågor om föräldraskapet mm? Familj, vänner, BVC, någon kändis eller podd eller liknande?

Verkligen! Jag frågar mamma mycket om hur hon gjorde med oss och även om jag inte alltid gör prick likadant så lyssnar jag mycket på henne. Lyssnar även ikapp podcasten Barnvagnspromenader med Louise Hallon och tycker att hon har mycket klokt att säga. Tar till mig mycket därifrån. Sedan bollar jag med vänner och ställer frågor till BVC när jag undrar något. Och med Kim såklart! Det är så vi tar våra beslut om hur vi vill göra med vårt liv och Edith. Tycker det är bra att bolla och fråga och lyssna men i slutändan behöver man gå på sin magkänsla och hur man som föräldrar vill göra för sin familj.

Hur ser ditt liv ut om 10år? Bostad, yrke, familj mm.

Om tio år fyller jag 40 år. Gudars! Då hoppas jag att Edith har fått ett eller två syskon. Jag vill att vi bor i hus och har trädgård. Det är nog inte helt hundra att vi bor kvar i Stockholm, men troligtvis eftersom hela vårt liv är här nu. Det kan vara så att jag jobbar i ungefär samma bransch som jag gör nu, men att jag inte är influencer utan jobbar mer bakom. Jag har fortfarande eget företag och har tagit in konsulter, kanske gett mig in i friskvård. Jag jobbar effektivt så jag kan jobba mindre än hundra procent. Vi reser en del men inte överdrivet mycket. Om vi inte bor i hus så har vi ett lantställe där vi tillbringar nästan alla helger och all ledig tid. Förhoppningsvis så är livet snällt och jag och Kim firar snart 12 årig bröllopsdag!

Jo min fråga är om man helst av allt vill äta smågodis och vitt bröd och man vet med sig att bör göra mer hälsosamma val. Hur börjar man? Viktväktarna, Lchf och allt vad det heter tror jag inte riktigt på då det tenderar att bli så kortsiktigt. Hur blir man helt enkelt en sådan som njuter av mörk choklad och nyttigare alternativ? Det känns så mycket mitt nya jag 🙂 jag vet bara inte hur jag börjar eller framför allt hur jag fortsätter om jag halkar ur.

Oavsett vilket sätt du väljer så tror jag att du behöver börja med att veta varför du vill göra en förändring. Utan syfte så blir det svårt att behålla motivationen. Sedan tycker jag att du gör helt rätt som tänker långsiktigt och därför är det också bra att skippa dieter eller att vara för strikt. Istället för att tänka på allt du inte ska äta eller börja sätta upp förbud så kan du tänka att du lägger till hälsosammare (och fortfarande goda!) val. Och börja med babysteps. Älskar du mjölkchoklad, börja med en mörk choklad med någon smak, t.ex. Lindt mandel, tror den är ca 48% kakao. Sedan kan du steppa upp och testa upp mot 70% efter ett tag. Så uteslut inte all choklad, välj en mörkare och ta det pö om pö. Samma sak med brödet, uteslut inte, välj bättre kvalitet. Köp något surdegsbröd på bageri eller baka eget med frön och nötter. Och istället för att lägga fokus på exempelvis mindre skräpmat, lägg fokus på mer grönsaker, mer smoothies, mer vegetariskt etc. Börja så 🙂

 

  1. Vad roligt att läsa att du önskar att få samarbeta med Thule! Min far är CFO för företaget och jag tog allt en print och skickade till honom. Jag skall nog allt få upp deras ögonen för dig, precis som jag haft under flera år! Kram.

    1. Men ÅH, vad fantastiskt fint av dig! Blir så glad för detta. Tusen, tusen tack! Tack också för värmande ord och för att du läser. Kram!

  2. Roligt att läsa dina svar!

    Åh Louise Hallin är toppen! 2018 enda nyårslöfte är att lyssna på hela från avsnitt 1 tills vår tvåa kommer i sommar. Till och från jobbet hinner jag lyssna på totalt ett avsnitt om dagen så jag ligger bra till redan 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..