Det Finns Inget Dåligt Väder eller En Förtjusande Knöl

Paraply, någon?

Så här såg det ut i Båstad när jag vaknade i morse. Tack och lov hade jag förutom mina sedvanliga klänningar packat lilla långkalsongen eftersom vädret redan i Stockholm såg något dystert ut och jag inte tänkte låta lite lågtryck sabotera Pärans Dag, en hämningslös hyllning till Bjärehalvöns färskpotatis som i år gick av stapeln lördagen den 2 juni i Båstad. Lisa Förare Winbladh, Peter Harryson och jag var inbjudna för att tala om MatLust, laga potatisrätter till publiken och agera smakpanel för årets första små lustfyllda knölar.

Lisa, Peter och Bittan, knölentusiaster

 

 

 

 

Jag träffade Peter och Lisa över en middag igår hos Bittan på Graffagården. Bittan är projektledare för Pärans Dag tillika köksgudinna, eldsjäl och trivsamheten själv och hon hade trollat fram en måltid värdig en sommarkonung bestående av färskpotatissallad med färsk grön vitkål, sparris, rädisor och brynt smör, saftig stekt bjärekyckling, primörrödbetor, ogräspesto och tomatsallad. Alltihop odlat eller uppfött mer eller mindre runt knuten.

Bittans magiska mat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag hade inte träffat någon av de inbjudna runt bordet, men en av de fina sakerna med mat är att man öppnar sig och skapar kontakt medan man samtalar över god mat och vin, så när kvällen avslutades kände jag mig som du och bror med samtliga och vi hade haft en enormt trevlig kväll. Lisa har bland annat skrivit boken Matmolekyler tillsammans med Malin Sandström, en i mitt tycke helt oumbärlig bok full av extremt användbar information, kuriosa och lustiga betraktelser som vidgar köksperspektivet för vem som helst. Även om man aldrig kommer i närheten av ett kök. Peter undfägnade oss med vilda historier från köket, scenen och livet med en humor och en värme som drog upp temperaturen i Bittans redan väldigt behagliga kök åtskilliga grader.

Musikerna höll ångan uppe med de mest skabrösa låtar jag hört

Men nog om Peter Harryson och tillbaks till långkalsongen! När jag hade ålat mig i nämnda nödplagg  knallade jag och Lisa upp till det pittoreska torget och biografen Scala, sammastrålade med Bittan, Peter och Mia-Marie Hammerlin som var moderator och så startade vi dagen. Med en publik av tappra båstadbor i varma segelkläder talade vi om matlust och olust, vad vi vill servera på våra respektive begravningar, varför högsommarvärme får Peter att ägna sig åt långkok och andra djupt allvarliga ämnen. Därefter, värmda av det goda samtalet, drog vi upp våra ullstrumpor och vågade oss ut på torget för att laga våra rätter. Lisa lagade en fantastisk potatissallad med lime och vanilj – det låter koko men var helt magiskt gott – och Peter en ljummen, tysk potatissallad som fick mig att längta efter fläsklägg. Själv gjorde jag små snittar av Bjärechips med en klick färskpotatiskräm, brynt smör, lök och dill och publiken tycktes uppskatta samtliga rätter, för faten rensades på ett föredömligt sätt. Bäst av allt var att ungefär i jämnhöjd med att vi satte kniven i första potatisen sprack molnen plötsligt upp, himlen visade sig nytvättat klarblå och solen dränkte oss i varmt guld. Från sammanbitna nordmän till glammande folkfest på en sekund!

Sol, blå himmel och mat - allt man kan önska sig!

 

 

 

 

 

Sedan var det dags för potatispanel. Vi fick blindprova tre sorters färskpotatis – Swift, Solist och Magda – och beskriva smaknoterna, konsistensen och vilken vi tyckte bäst om. Peter och Lisa var ensa om att den potatis som visade sig vara Magda var den bästa – den var fast och jämn i konsistensen och hade en spännande örtig smak, som av lavendel, timjan och rosmarin. Jag föredrog den mer traditionella Solist, som jag upplevde smakade så mycket potät som något bara kan smaka. En idealpotät, helt enkelt.

 

 

När vi så hade värmt upp aptiten med den överlägsna kombinationen potatis, smör och salt kände vi att det var dags att kasta oss över Bjäretallriken, Bittans suveränt smarta vision där lokala restauranger hade fått ta hand om en lokal råvara var och kombinerat sina rätter på en tallrik. Eftersom Pärans Dag är till för de lokala producenterna och för att lyfta fram Bjärehalvöns fina råvaror var den där tallriken den perfekta mittpunkten för hela festen. Där fanns saftig, lättrökt Bjärekyckling, sparris med hollandaise, tomater med blåmögeldressing, sallad på oxbringa, varmrökt fläskfilé, Solist med nässlor och Magda med sill samt ett kryddbröd med slottsost från Skottorp och tomatmarmelad. Dryckerna till var ölen Falskmyntare och den magiskt goda potatisvodkan från Karlssons, gjord på färskpotatis. Jag uppskattar verkligen vodka som smakar något, och den milda, oljiga men tydligt kryddiga smaken hos vodkan från Bjäre hamnar högt på min lista. Dessutom är den inhemsk!

Bjäretallriken - full av ljuvliga skånska produkter Observera vodkan.

Lisa och Bittan hugger in

 

 

 

 

 

 

 

 

Den måltiden kändes som ett riktigt primörbad och efteråt gick jag runt småflinande i solen och provade mig igenom de lokala producenternas godsaker – honung på hallonblom, åkerärt och ljung, muscatvinäger, riktiga sardeller, griljerat fläsk med plommon och palttunnbröd.  Till slut var det dags att ta ett kärt farväl av Bittan och Janne, Graffagården och Båstad och med väskan tung av rökt Bjärekyckling och korv från Heberleins, kasta mig på tåget till Malmö för lite efterlängtat kock å häng med mina älskade mästerkocksmedtävlare. Vad kan väl vara bättre än lite köksumgänge med nära vänner när man har ägnat hela dagen åt en knöl?

Jag och Magda, den ena invirad, den andra örtmarinerad

 

LOADING..