Potatis, potatis och åter potatis

Här är mitt potatisrecept från Pärans Dag i Båstad. Det är visserligen praktiskt att använda en färdig mini-krustad att lägga potatiskrämen i, men det är lite fräckare att använda potatischips eftersom man då får en snitt bestående av potatis serverad på potatis. Vilket helt osökt får mig att tänka på ett evenemang jag en gång bevistade i Dublin, huvudsäte för världens mest potatisbesatta folk. När middagen serverades låg på min tallrik en rejäl portion potatismos med en stekt köttbit ovanpå. På köttbiten låg ett bo av friterad halmpotatis, alltså riktigt tunna, knapriga pommes frites. Just som jag skulle sätta kniven i mitt kött dök en ung man i svart väst upp och sträckte synbart stolt fram ett enormt silverfat fullt med skalpotatis emot mig med orden ”Would you like some potatoes with that, miss?”. Jag såg på mitt berg av potatismos och pommes och sedan på det dignande potatisfatet och sade, något perplex, ”Thanks, but I’ve got plenty”. En skugga av ett roat flin över min uppenbart utländska okunskap for över servitörens ansikte när han mycket pedagogiskt förklarade ”Oh, no, miss, that’s mash!”

 

Snittar på färskpotatiskräm med brynt smör

Ca 20 snittar

30 minuter

Ingredienser:

6 stora eller 10 små färskpotatisar

3 msk crème fraiche eller smetana

2 tsk citronsaft

Salt och vitpeppar efter smak

2 msk smör

½ rödlök

1 dillkvist

Zest av ½ citron

Till servering: små krustader eller potatischips, gärna hemgjorda eller av typen naturchips. När jag lagade den här snitten på Pärans dag använde jag Bjärechips som visade sig vara perfekta för ändamålet, väldigt knapriga och goda.

Gör så här:

  1. Skär itu rödlöken och strimla ganska fint. Lägg löken i iskallt vatten.
  2. Tvätta eller skala potatisen och skär i mindre bitar.
  3. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet, blanda i crème fraiche och mixa med stavmixer tills krämen är slät och klistrig i konsistensen. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.
  4. Häll av löken i durkslag.
  5. Bryn smöret nötbrunt.
  6. Klicka ut krämen i krustader eller på potatischips och droppa sedan på brynt smör – om du lägger krämen på potatischips gör du en liten grop i krämen för smöret. Garnera med lök, citronzest och dillvippor. Servera genast till en kall öl.

Smaklig spis!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..