Sommar, sol och sött

Jag brukar hävda att jag inte är så intresserad av desserter – om jag måste välja mellan förrätt och efterrätt så väljer jag alltid förrätten – men det är en sanning med modifikation. Jag är väldigt förtjust i mat som förstärker känslan av något bra och nu när sommaren tveklöst är här så är det inte bara färskpotatisen som väcker mitt begär utan även rabarber och jordgubbar. Den sötsyrliga smaken av rabarber är så otroligt trädgårdsbetonad, så mycket utomhus och lantställe och rödkindad sommarsundhet som det bara kan bli och jag älskar nästan allt med rabarber, marmelad, kompott, parfait, panna cotta eller bara bakad rabarber till nötkött. Jag experimneterar en del med rabarbersmaken och försöker hitta fina kombinationer, men såsom en upptäckresande som finner att hemma ändå är bäst, så märker jag att jag alltid förr eller senare återvänder till kombinationen rabarber/jordgubb. Det är en sådan klockren kombination, ett äktenskap instiftat i trädgårdslandshimlen, att jag nästan föreställer mig rabarbern ducka för husmors hand och vägra att bli plockad om inte jordgubben får följa med. Receptet nedan är en tiramisúvariant där den krämiga vaniljmascarponen ger en mild gräddighet till den sötsyrliga rabarber- och jordgubbskompotten. Jag har kryddat rabarbern med lite citronskal, en annan god variant är att stoppa i lite ingefära, antingen färsk i bitar som man sedan plockar bort, eller syltad, finhackad. Man kan också experimentera med 2-3 msk god likör i rabarberkompotten. Tillsätt den då  efter att kompotten har svalnat.

 

Rabarber- och jordgubbstiramisú - svensk sommar varvad med kex och mascarpone

Rabarbertiramisú med jordgubbscoulis

6 personer

1 timme

Ingredienser:

1 paket savoiardikex

1 liter jordgubbar

Saft och zest av 1 lime

½ dl socker (ev. mer – smaka av till önskad sötma)

3 rabarberstjälkar

Zest av 1 citron

5 dl strösocker (bara ett riktvärde – smaka av rabarbern till önskad sötma)

Mascarponekräm

2 dl vispgrädde

500 g mascarpone

1 vaniljstång

2 msk strösocker (ev. mer – smaka av till önskad sötma)

Gör så här:

 1. Klyv vaniljstången och skrapa ur frön. Riv zesten av citronen. Skiva jordgubbarna.
 2. Skiva rabarbern och lägg i en kastrull tillsammans med citronzest och 2 dl socker. Koka upp och låt koka tills rabarbern har mjuknat och kokat ihop. Blanda i hälften av jordgubbarna och smaka av med mer socker till önskad balans och låt sedan svalna.
 3. Riv zesten av en lime. Lägg tillsammans med resten av jordgubbarna i ett mixerglas och mixa till en slät coulis. Smaka av med socker och eventuellt pressad lime.
 4. Rör mascarponen mjuk med den andra hälften av vaniljen och några matskedar socker och vispa grädden. Vänd ner grädden i mascarponen. Krämen ska inte vara särskilt söt.
 5. Bryt eventuellt savoiardikexen i mindre bitar och doppa dem i jordgubbscoulisen. Varva kex, rabarberkompott och mascarponekräm i en fyrkantig form, alternativt i portionsglas så att man ser allt det fina röda och vita. Avsluta med ett lager kräm och ett lager jordgubbscoulis. Kyl tills servering. Tiramisún ska gärna stå över natten och safta till sig. Då kan man låta den stå utan det sista lagret jordgubbscoulis som man istället brer över strax före servering, alternativt häller över de uppskurna bitarna om man serverar på tallrik.

Smaklig sommarspis!

 1. Hej sigrid! älskar dig!
  du var så duktig i sveriges mästerkock!
  Jag håller på skriver en kokbok om lchf då jag gått ner 16,5kilo.
  Har du något tips för hur man kan lyckas med sin kokbok?
  Jag har massa tips och tricks som jag delar med mig av på bloggen om viktnedgång med lchf

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..