Mer bää

 

20120724-230456.jpg

Så här i semestertider tycker somliga att det är underbart kul att golfa, andra att segla eller friklättra – själv tycker jag att det är spännande och skojigt att testa en ovan styckdetalj. Lycklig den som har enkla nöjen. ;-) Det som syns ovan är en urbenad lammbog, ekologisk och från Molstaberg, vars får jag har kommit att respektera både för sitt fina uppförande, sin ulliga mysighet och sin fantastiska smak. Men just lammbog kan jag inte minnas att jag har lagat tidigare, så det här var ren experimentverkstad. Bogen är framdelskött, ungefär axelpartiet på lammet och framdelskött brukar vara mer smakrikt men också lite fibrigare muskler och kräva längre tid i ugnen än till exempel en lammstek. I det här fallet hade jag inte så mycket tid på mig och eftersom det lammkött från Molstaberg jag hittills ätit har varit av så skyhög kvalitet så beslöt jag mig för att låtsas som om det regnade, binda upp bogen med lite stekgarn och behandla den som en lammstek. En kalkylerad risk och ändå klart säkrare än friklättring.

20120724-230511.jpg

Jag hackade således ett par färska vitlöksklyftor (vilket inte är nödvändigt med bra lammstek, lammentrecôte eller filé eftersom köttsmaken i sig är så fin men här ville jag vara på den säkra sidan) och lite rosmarin, gned in köttet med salt och peppar, rullade ihop det och band upp det. En vacker dag när jag har tillägnat mig en tjusigare teknik för att binda upp så ska jag visa hur jag gör, men än så länge kör jag på fri hand och döljer med skammens rodnad på mina kinder min helt improviserade ”söm” med hjälp av en suddig bild. I ärlighetens namn ska det sägas att en stek inte måste vara så förtvivlat vackert uppbunden för att bli god. Men om jag nu ska ägna mig åt handarbete så tycker jag stekuppbindning är en av de lindrigare formerna. Dessutom kan lärdomarna komma väl till pass den dag man vill utöva en smula shibari (stilfull japansk bondage) på någon närstående. Köket och sängkammaren ligger som alltid vägg i vägg.

20120724-230525.jpg

Men åter till ämnet! Efter en rejäl bryning i olja stoppade jag in en stektermometer i det allra heligaste, eller åtminstone ungefär mitten av bogen, ställde in den i 125 grader och lät den stå tills kärntemperaturen var 53 grader. Sedan tog jag ut den, slog in den ordentligt i bakplåtspapper och lät den vila i 20 minuter. En utvikning i sammanhanget är att jag just har börjat titta på tv-serien Hell’s kitchen med den enastående Gordon Ramsay och i den serien får deltagarna inte använda sig av termometer till köttet utan måste hålla tider, tjocklekar och temperaturer i huvudet. Skräckinjagande, med tanke på att kött kan bete sig lite hipp som happ beroende på vätskeinnehåll, starttemperatur, kvalitet och astrologiska fenomen. Huga. Jag deltog helt visst i rätt tv-tävling.

20120724-230556.jpg

Och se! Hur tjusigt rosa och smaskig den fina bogen blev. Jag sänder en tacksam tanke till ugnstermometerns upphovsman (och till lammet, förstås). Inget läckande blod, ingen röd kärna, ingen jämngrå, överstekt deppighet. Och jag kan rapportera att den var helt likvärdig med en lammstek i mörhet, fast en liten nyans kraftigare på smakskalan, det vill säga jättegod. Nästa gång jag lagar lammbog tror jag att jag ska testa att bräsera i rödvin eller konfitera men nu vet jag åtminstone att en tillräckligt bra bog går att maskera som stek. Och detta helt utan missöden, sjösjuka eller brutna ben!

20120724-230543.jpg

Imorgon kommer tips på tillbehör för den som blev sugen på lamm. Sov gott och dröm om ulliga, gulliga små får!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..