Improviserad bolognese

Efter en händelserik sommar full av ljuvliga danska och italienska måltider, älskade vänners och familjemedlemmars matomsorger och mackor från tågkiosker så var det skönt att komma hem och efter några intensiva jobbdagar finna att jag hade både en ledig kväll och ett paket fläskfärs av bästa sort. Det var en lisa att ställa mig i ångorna av fänkål, vin och fläsk och röra i grytan bara för min egen skull. Här är resultatet:

20120810-165331.jpg

400 g ekologisk fläskfärs
1 msk neutral matolja till stekning
2 morötter
1 fänkål
1 gul lök
1 tsk stött fänkålsfrö
1 krm chipotle ( rökt chili, finns i Santa Marias sortiment)
2 msk smör till stekning
3 vitlöksklyftor
2 tärningar köttbuljong
3 dl vin ( jag blandade glatt slattar av surnat rött och vitt matlagningsvin)
400 g krossad tomat (men det är bättre med hela eller passerade om du kan välja)
2 lagerblad
1 tsk socker
Salt och svartpeppar efter smak
Lite olivolja till avslutningen ( smör ger en annan, fylligare karaktär, jag växlar efter humör)
1/2 dl hackad persilja
Till servering: spaghetti

Bryn fläskfärsen ordentligt på hög värme och häll över i en skål. Finhacka lök, morot och fänkål. Fräs fänkålsfrö i smöret tills det luktar lakritskaramell (1-2 minuter) och lägg i grönsakshacket. Fräs i några minuter och tillsätt sedan fläskfärsen, tomat, vin, buljongtärningar, hackad vitlök, chilipulver, socker och lagerblad. Koka under lock i minst 40 minuter, kontrollera ibland att såsen sköter sig och rör om i den. När den närmar sig slutet smakar du av med salt och peppar, kokar pastan och när pastan har två minuter kvar, det vill säga strax innan al dente när den ännu har lite kärna, lyfter du över den i såspannan. Spara lite pastavatten till spädning. Häll i en slurk olivolja och ev. pastavatten och koka färdigt pastan i såsen. Strö över persilja och servera, ev. med riven parmesan.

Smaklig spis!

20120810-171541.jpg

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..