Nymobilslukt

Häromdagen fick jag för första gången lukta på hela tonkabönor i köket på restaurang Motwalls. Tonkabönan är en fermenterad, torkad krydda som går att använda ungefär som vanilj, i pannacotta eller chokladpraliner till exempel, men smaken är lite kryddigare. Den används också som basnot i en del parfymer, vilket är föga förvånande då den har en särpräglad doft. Personligen tycker jag att den påminner om nybilslukt, estrarna i färska plastleksaker som badbollar, bittermandel och Wunderbaum vanilj. Jag har aldrig använt den själv så jag bad att få med mig några hem för att testa. Men med det ena och det andra glömde jag förstås bort att lägga ur dem ur ytterfacket på handväskan, vilket har den effekten att min mobiltelefon nu luktar ny bil, bittermandel och Wunderbaum vanilj. Jag tror att jag måste lägga den på vädring och snabbt koka ett köksexperiment på bönorna innan mitt hem blir helt wunderbauminvaderat…

20120816-000502.jpg

  1. Hur gick det sedan då? Jag har smakat tonkabönamarmelad (från Glorias Äppelgård) för första gången idag och känner att det är en smak jag ”går igång på”. Därför googlar jag för att lära mig mer.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..