Besök i the Cube by Electrolux

Opera, tryffel och champagne: en helt vanlig onsdag under ett magiskt år som Sveriges Mästerkock

Versionshistorik: Det här inlägget skrev jag egentligen inatt, efter att jag kommit hem från the Cube och förberett ett matjobb till sent på natten. Jag var trött, upprymd och uppe i varv och skrev direkt från hjärtat. 02.57 klickade jag på ”uppdatera” och sedan på ”publicera”…och vips försvann hela rasket. Jag satt som en fågelholk och tittade på telefonen och sedan, utan så mycket som en suck, gav jag upp. Jag orkade inte ens bli rättmätigt upprörd och förtvivlad, jag bara lutade mig tillbaka och somnade.

Således är det här version 2.0, ur mitt eget minne:

Hemkommen från Operan efter en fantastisk eftermiddag med Mathias Dahlgren, Husmor Lisa och de övriga officiella bloggarna för Årets Kock (varav Lisa är en, alltså) känner jag mig upprymd, överväldigad och med en adekvat halt av gotlandstryffel och champagnebubblor i blodet. Om du känner att du blir sugen så vill jag varmt rekommendera att du håller koll på Husmor Lisas blogg, där hon inom kort kommer att lotta/tävla ut en plats till Stefano Catenaccis motsvarande smakprovning i the Cube.

 

The Cube by Electrolux

Hissen upp till the Cube. Lite samma känsla som att åka Spöktåget, precis när vagnen ska slå in i svängdörrarna och pulsen stiger…oiiii!

The Cube på Operans tak
Operans tak, på väg mot kuben med Slottet i bakgrunden. Då så, var är Malena Ernman?

Pol Roger champagne
Ingen Malena i sikte, men vänligt bemötande av personalen och god champagne, en garanterat bra start på vilket äventyr som helst. Pol Roger är faktiskt min favorit bland brukschampagner (överkomliga och prisvärda kvalitetschampagner för festliga men inte nödvändigtvis överdådiga tillfällen).

Mathias Dahlgren i the Cube by Electrolux
Sedan klev vi direkt in i köket och där stod den store Mathias Dahlgren. Jag blev star struck och började genast pladdra, som så ofta vid sådana tillfällen. Tack och lov går det alltid att tysta mig genom att stoppa något gott i munnen på mig.

Mathias Dahlgrens tryffelpizza
Till exempel en sån här tryffelpizza med crème fraiche, gruyere, och tryffelpuré på gotländsk tryffel. Tyst, min mun, får du tryffel!

Färsk gotlandstryffel hyvlas över pizzorna
Pizzorna bakades av och hyvlades över med rikligt med färsk sommartryffel från Gotland, sedan lite honung och brynt smör och persilja och man har en god representation av paradiset.

Den färdiga tryffelpizzan
En andaktsfull upplevelse; en ljuvlig, sagolik skapelse som luktade, och jag vet att det här låter skevt, men försök släppa alla förutfattade meningar om vad som är en acceptabel lukt på mat och bara öppna sinnet, den luktade som skrevet på en man som man är djupt och innerligt förälskad i, på morgonen med nyvaken, sängvarm kropp under täcket. Och det är något alldeles, alldeles underbart.

Närbild på tryffelpizzan
Så glöm allt jag har sagt om dejtingmat. Den här pizzan är dejtingmatens Rolls Royce. Till alla kloka, rödblodiga män därute: bjud bara en kvinna på sånt här om ni verkligen är beredda att ta konsekvenserna och ge er hän, annars är risken stor att ni blir slitna i stycken och slukade. En liten friskrivningsklausul i all vänskaplighet, bara.

Mathias Dahlgren och jag
Om ni inte tog mig på allvar så är det ju bara att se på bilden hur det blir. Jag är helprillig och frustar gnistor ur näsborrarna, Mathias är skräckslagen men bär det som en norrlänning och låter endast den vagaste glimt av oro skymta i anletsdragen. Androm till varnagel.

Mathias och hans nästekock lägger desserten
För att kyla ner situationen lägger man raskt dessert. I blomkrukor, som för att kanalisera den kvinnliga hormonstormen med lite fredligt trädgårdspyssel. Jordgubbar, jordgubbssorbet, myntasorbet, sabayon (vinkräm som man vispar på ägg, socker och vin/starkvin över värme – här i sifon för ohämmad fluffighet) och chokladjord, allt med en syrlig och uppkyskande dusch av lime.

Husmor Lisa med jordgubbsdesserten i fin kruka
Friden är återställd. Lisa, örtagårdsodlarinna deluxe, bedömer förmodligen möjligheterna att smussla undan dessertplantan och driva upp den i sitt växthus till en helt unik lime-, mynta och chokladört. Det värsta är att det nästan inte skulle förvåna mig om hon lyckades. Nästan.

Jag och min fina dessertkruka
Själv har jag bruna fingrar, vilket framgår med all önskvärd tydlighet i min matlagning, så för mig är beslutet enkelt. Desserten är frisk och syrlig, både söt och ”grön”, eteriskt fluffig, krämig och lite knaprig av chokladjorden.

Husmor Lisa, jag och några av Årets Kock-bloggarna

Jag, Husmor Lisa, en lycklig biljettvinnare med avknoppning samt ett flertal Årets Kock-bloggare. Observera den kvardröjande tryffelblicken hos damerna.

Jag på terassen i kuben, slottet i bakgrunden

 Så jag vill rikta ett varmt tack till Mathias med kockar, den rara personalen i kuben, Electrolux, Lisa och resten av sällskapet bloggare och gäster som gjorde eftermiddagen till ett sånt drömskt och uppsluppet äventyr.

Och kom ihåg att det både går att boka in sig i kuben på hemsidan (först till kvarn) och att Årets Kock-bloggarna med jämna mellanrum lottar ut platser till de här fina smakprovsstunderna på sina bloggar. I det här inlägget på bloggen Smaskens.nu finns länkar till alla bloggarna. Ut och tävla, det är sååå värt det!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..