Sigrid Bárány
Annons

Recept från Nyhetsmorgon 25/8: Sigrids vardagliga veckomeny

I Nyhetsmorgon lördag lagade jag en veckomeny där temat var vardagsinspiration, det vill säga hur jag tänker kring att undvika att hamna i en glädjelös rutin med vardagsmaten eller drabbas av det ibland alldeles hopplösa tillståndet ”vad ska vi äta idaaaaag?”  Jag tänker skriva lite om det här i nästa inlägg, men jag ska upp tidigt imorgon så jag nöjer mig med att lägga upp recepten i den händelse de inte dyker upp på recept.nu efter programmet.

Men de viktigaste tipsen för hur man finner sin egen inspiration til vardagsmat kan jag inte låta bli att stoppa med. To be continued!

 

  1. Tillåt dig att vara lekfull, fantasifull (”Nu utgår jag från min uppfattning om spansk mat – jag ska ju inte laga den till en spansk jury utan till mig och min familj!”)
  2. Lita på din egen känsla och låt inte ovidkommande hänsyn komma i vägen (”Måste inte en middag bestå av ett protein, en kolhydrat och en grönsak? FÅR jag äta gazpacho, vitt bröd och oliver till middag?”)
  3. Förenkla, skala ner, fokusera på kärnan. (Vad är det med den spanska maten jag vill åt när jag nu känner mig sugen på det? Aha, det är smaken av gazpacho jag vill åt. Då kan jag skippa pata negran, korvgrytan, paellan som det kändes som att jag borde ha eftersom jag bestämde mig för spanskt)
  4. Du behöver bara ha idén, recepten finns på nätet.

 

Recepten

Måndag: Ugnsstekt citronkyckling med savojkål och rökt fläsk

1 hel, färsk kyckling

2 citroner: Zest av 1 citron+resten av citronen samt 1 hel citron

½ kruka färsk timjan

Några kvistar persilja, gärna bladpersilja som smakar mer

2 msk smör

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 msk smält smör

 

100 g rökt sidfläsk

½ huvud savojkål, spetskål eller färsk vitkål

  1. Sätt ugnen på 200.
  2. Blanda smöret med citronzest, några finhackade timjankvistar och persiljestjälkar, salt och peppar. Stick in handen under skinnet på kycklingen och lossa det varsamt. Bred ut kryddsmöret under skinnet.
  3. Kvarta den raspade citronen och fyll kycklingen med den samt resten av timjan och persiljestjälkarna, salta och peppra invändigt och pensla kycklingen med smält smör, salta och peppra runtom.
  4. Ställ kycklingen på en plåt eller i en stor form. Kvarta den hela citronen och lägg bitarna runtom. Stek kycklingen i ugnen tills köttsaften inne vid benet är klar eller kärntemperaturen är 80, det tar 1-1 ½ timme. Kontrollera att citronerna runtom inte bränns för mycket, de kan behöva tas ut i förväg, men de ska bli fint brynta och karamelliserade.
  5. När kycklingen börjar bli klar, ta ut citronerna slå på 1,5 dl vatten i plåten eller formen och ställ in igen några minuter så att du får en liten skysås.
  6. Strimla kålen fint och skär sidfläsket i små tärningar.
  7. Fräs sidfläsket tills det har avgett fett och börjar bli lite brynt, sänk temperaturen i pannan och lägg ner kålen. Fräs kål och fläsk i 2-3 minuter tills kålen mjuknat, tillsätt ev. 1 msk vatten och låta koka in och krydda med salt och peppar.
  8. Tranchera kycklingen vid bordet och servera med stekskyn, kålen, de karamelliserade citronklyftorna som man kan skrapa ur och ha som krydda till kycklingen och eventuellt färska citronklyftor och flingsalt.

Tisdag: Jordärtskockssoppa på kycklingbuljong med grillat bröd

Buljong:

Kycklingskrovet från måndagens recept (du kokar antagligen den här buljongen direkt på måndag kväll medan du ser på nyheterna och nattar barnen)

1 morot

1 stjälk selleri

1 lök

2 lagerblad

Några kvistar timjan

Några korn svart- eller vitpeppar

Några persiljestjälkar

En skvätt vitt vin (1 dl) eller torr sherry, vermouth, vit martini (2 msk)

Soppan:

Buljongen från koket

1 gul lök eller 2 schalottenlökar

2 msk smör

500 g jordärtskockor

1 potatis

1 dl vispgrädde

Salt och svartpeppar efter smak

Till garnering: 50 g rökt sidfläsk

Grillat bröd

4 skivor gott bröd, gärna något lite rejält

2 msk smör

2 tsk balsamvinäger

En nypa finhackad persilja

½ krm salt

  1. Lägg kycklingskrovet och alla ingredienserna till buljongen i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 1-2 timmar. Sila av och koka ner biljongen på hög värme tills du har ca 1 liter vätska. Låt svalna på spisen under lock eller på balkong eller kallt vattenbad.
  2. Ta fram smöret. Sätt ugnen på 225, gillfunktion. Hacka löken. Skala potatisen och jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar, de blir bruna när de oxiderar vilket inte påverkar smaken men om man vill ha finare färg så kan man pressa över något syrligt som citronsaft över dem medan de väntar på grytan.
  3. Fräs löken i smöret tills den mjuknar och luktar gott. Lägg ner potatis och skockor, häll på buljongen och koka tills alltihop är mjukt. Tag av kastrullen från plattan, mixa soppan slät med stavmixer eller i värmetålig kannmixer (akta dig för stänk!) och häll tillbaka den i kastrullen. Häll i grädden och sjud i några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Strimlasidfläsket tunt och stek det knaprigt. Toppa soppan med fläsket vid servering.
  5. Blanda mjukt smör, balsamvinäger, persilja och salt. Bred det på brödskivorna. Grilla i ugnen tills smöret bubblar och brödet blivit rostat runt kanterna. Skär i eleganta trianglar och servera som tillbehör. Tips! Kryddsmöret kan smaksättas med pesto, tapenade, örter, kryddor och lite vadsomhelst. Eller så serverar man brödet med lite färskost.

 

 

Onsdag: Tortilla med gazpachosallad

8-10 potatisar (fler om de är små)

1 gul lök

3 msk olivolja

½ tsk salt

3 ägg

2 krm vitpeppar

1 krm paprikapulver (kan uteslutas)

1 dl riven stark ost

15-20 svarta oliver med kärna

Olivolja till stekning

Gazpachosallad

4 mogna tomater eller 10 körsbärstomater

½ gurka

1 silverlök (eller 1 gul lök som skivas och läggs i iskallt vatten i 20 minuter)

1 röd eller gul paprika

Eventuellt 1 burk (400 g) stora vita bönor, sköljda

1 msk rödvinsvinäger eller sherryvinäger

2 msk god olivolja

Salt och svartpeppar

Till servering: några skivor av någon god charkuteri, som skinka eller salami (kan uteslutas)

  1. Sätt ugnen på 200. Strimla löken, skala potatisen och riv den grovt i matberedare eller på rivjärn.
  2. Hetta upp olivoljan på medelhög värme och fräs lök och potatis i några minuter tills potatisen har mjuknat något. Salta. Ställ åt sidan.
  3. Blanda ägg, ost och kryddor till en smet. Rör ner oliver och potatisen.
  4. Hetta upp olivolja i en gjutjärnspanna. När oljan är het, häll på potatissmeten. Stek i några minuter så att det bildas en fin stekyta på undersidan.
  5. Ställ in pannan i ugnen och grädda omeletten klar i ca 25 minuter eller tills den harstelnat och blivit gyllenbrun på ytan.
  6. Om du inte har en gjutjärnspanna, stek omeletten i en het teflonpanna med mycket olja ch när den har fått fin stekyta, låt den glida över i en ugnsform och grädda klart den.
  7. När omeletten är klar, ta ut den och låt den svalna. Servera omeletten ljummen i skivor eller bitar.
  8. Skala gurkan. Skär gurka, tomater och paprika i ganska grova tärningar. Hacka löken fint och blanda i. Blanda vinäger, olja, salt och peppar till en dressing och slå över.
  9. Servera tortillan med salladen och eventuellt några skivor av en charkuteri som du tycker om, serranoskinka, spansk salami eller vanlig rökt skinka, till exempel.

 

 

Torsdag: Salsicciakorv med linser på sydligt vis (jag skämtar inte – det heter a la facon sud i Belgien!)

50 g rökt sidfläsk (kan uteslutas)

1 stor morot eller 2 små

1 stor gul lök

2 stjälkar selleri

3 vitlöksklyftor

2 msk smör

2 burkar linser (2 x 400g), avrunna

1 burk hela tomater

1 dl vitt vin

2 msk god olivolja

½-1 kruka färsk koriander, grovhackad

Salt och svartpeppar

6 salsicciakorvar eller andra korvar, gärna färska (även isterband går bra)

  1. Sätt ugnen på 225. Hacka lök, morot och selleri ganska fint. Hacka vitlöken. Tärna fläsket fint.
  2. Stek fläsket så att det släpper fett och bryns. Lägg i grönsakerna och fräs tills de mjuknar och börjar brynas lite. Om du inte använder fläsket, stek i smör.
  3. Blanda i vin, tomat, koriander och olivolja och låt koka upp. Dela sönder tomaterna med en slev (det går också att dela dem i burken, med en sax – tips från Marcus Aujalay!) Lägg i linsernaoch låt koka upp. Salta och peppra och häll över i en ugnsform. Pricka korvarna och lägg dem ovanpå linsgrytan. Ställ in i ugnen.
  4. Stek tills korvarna är klara, genomvarma och med knaprigt skinn på ovansidan. Du kan vända på korvarna ibland för att få en jämn stekning.
  5. Smaka av linsgrytan med salt, peppar och eventuellt lite mer färsk koriander. Servera varmt.

Fredag: Pasta med svamp, salsiccia och ost

400 g tagliatelle

2 salsicciakorvar eller andra kryddiga korvar, gärna råa

Ca 7 dl svamp (karljohan, kantareller, champinjoner, ostronskivling, smörsopp, stolt fjällskivling eller vad du nu kan komma över)

1 schalottenlök eller ½ gul eller röd lök

1 vitlöksklyfta ELLER några droppar tryffelolja som tillsätts i slutet

1 dl vitt vin

Lite hackad färsk timjan

1 msk smör

Salt och svartpeppar

1,5 dl finriven färsk parmesan, Västerbottensost eller liknande

Tillbehör:

¼ huvud savojkål, spetskål eller färsk vitkål

1 msk citronsaft

2 msk god olivolja

Eventuellt några droppar tryffelolja, karljohansolja eller citronolja.

Salt och vitpeppar

  1. Hacka lök och eventuell vitlök och skiva svampen. Skiva korven ganska tunt. Om du använder färsk, rå korv, skär den i bitar.
  2. Lägg svampen i en panna med ytterst lite stekfett på medelhög värme. Salta. Låt svampen vätska sig och vätskan koka in tills det är torrt i pannan. Då lägger du ner smör, lök, vitlök och korv och steker det hela gyllene. Slå på vin och timjan och koka ner så att det finns några matskedar vätska kvar. Smaka av med salt och peppar och red av med en klick smör (om inte korven har släppt mycket fett, i så fall behövs inget smör).
  3. Koka pastan enligt anvisning. När pastan är precis al dente, häll av den (spara lite pastavatten i en skål) och häll den i pannan med såsen. Vänd runt pastan ordentligt så att den täcks av såsen. Om det blir för torrt kan du späda med några matskedar pastavatten.
  4. Strö över osten och servera pastan.
  5. Skär kålen i ojämna, ganska grova bitar.
  6. Koka kålen i saltat vatten i några minuter tills den mjuknar. Häll av kålen, pressa över citron och slå på olivolja och eventuellt några droppar smaksatt olja. Smaka av med salt och vitpeppar och servera genast som tillbehör i en separat skål.

Smaklig spis!

 

 

Annons

Kommentera

Skriv din kommentar här! Provade att tillaga Salsicciakorv med linser på sydligt vis till middag igår. Mmmmmmm vad GOTT! Många goda smaker som gifte sig bra med varandra. Själv använde jag 50/50 av gogreens gröna linser( efter det att de fått stå och dra i vatten i en timme) och en 400 g tetrapack av Zetas Ekologiska linser. För mig korvarna fick mycket bättre stekyta sedan jag satte ungen på grillvärme. TACK Sigrid för ett mycket bra recept! :)

Gun-Liz Hagman augusti 30, 2012 19:10 /

Tack fantastisk mat. Gillar det och dig skarpt! Du är en riktig stjärna. En undran:
När ska linserna i??
//kram Karin

Karin Klerfelt http://www.astarcan.se augusti 28, 2012 19:29 /

Jag blir riktigt sugen på att testa din vecka! Bra jobbat.

Marie-Louise augusti 27, 2012 10:49 /

ANNONS
ANNONS