Räfst, rättarting och recept: nu renoverar jag bloggen!

Jag har tänkt sedan ett tag tillbaks att jag ska styra upp bloggen en smula. Som den är nu är det mest lösryckta inlägg skrivna på tåg, bussar och flyg och även om de säkert kan vara lite underhållande så gör de inte bloggen till den Skinande Resurs På Nätet som jag gärna skulle vilja att den var. Således, när jag nu för en gångs skull sitter på min kammare tänker jag skriva en avsiktsförklaring och försöka ordna lite struktur här i bloggtillvaron. Så här kommer det att se ut framöver, med brasklappar för tekniska och/eller mentala katastrofer:

Måndag: Vardagsrecept – något som är snabbt och enkelt att laga, gott och tillfredsställande att äta och inte kräver en tur till en saluhall

Tisdag: Sigrids lilla köksskola – råd, redskap och råvaror

Onsdag: Poetisk frihet 1, det vill säga någon lösryckt uppdatering om vad jag gör, tycker eller äter för ögonblicket

Torsdag: Helgdagsrecept – recept på rätter som är mer helgbetonade, det vill säga något lyxigare, mer intrikata eller tidskrävande eller på råvaror som man kanske måste köpa i specialbutiker. Sådan matlagning som förgyller en lördag men som ingen mänska orkar ägna sig åt en tisdagskväll

Fredag: Väckelsefredag – här tänkte jag stoppa in inspirerande saker som kan, men inte nödvändigtvis måste, handla om mat. Det kan vara böcker, människor, musik och annat som ger mig en kick och som kanske kan göra detsamma för någon av er

Lördag: Poetisk frihet 2, se poetisk frihet 1

Söndag: Lyssna på kroppen – reflektioner och råd om välmående och balans

Det här är planen, men jag är också mycket intresserad av vad ni läsare tycker och önskar – är det något särskilt ni vill se mer eller mindre av på bloggen? Jag läser era kommentarer med glädje och är alltid tacksam för feedback.

Och nu tänkte jag börja med att helt spränga strukturen genom att lägga upp ett recept. Ni får se det som gottgörelse för att jag har varit så inaktiv på sistone. Dessutom var jag i Kristianstad i helgen på mässan Skånemat och fick bland annat med mig ett fantastiskt grönkålsstånd av Maurd på Rathckegården som jag genast satte igång att experimentera med i köket. Håll till godo!

20120919-115905.jpg

Tagliatelle med grönkålssås

Per person:

2 blad grönkål

1/2 dl crème fraiche

Salt, vitpeppar och riven muskotnöt efter smak och tycke

1 msk smör

Till servering: nykokt tagliatelle och riven stark ost, som parmesan eller någon god, lokal variant (i mitt fall Rotesan från Rotsjö gård, fantastisk tjo i den osten!)

20120919-115912.jpg

Skär bort det mesta av den grova stammen, hacka grönkålen och lägg den i en kastrull med vatten så att det täcker och lite salt. Koka under lock i 20 minuter eller tills kålen har mjuknat, de sista minuterna kan du börja koka tagliatellen, den brukar kunna ha 6 minuters koktid även om det varierar mellan märken. Ta av locket av grönkålsgrytan och låt vätskan koka in. Rör ner crème fraiche och låt koka upp, smaka av med vitpeppar och riven muskotnöt. När tagliatellen är precis klar kastar du glatt ner den i grönkålen och rör om medan pastavattnet får värma upp en djup tallrik åt dig. Häll av vattnet från din tallrik, torka av lite kvickt och häll upp pastan. Bryn lite smör i pastagrytan (det ska brynas, inte bara smältas – vänta på koladoften och att smöret slutar bubbla) och häll det ovanpå. Avsluta med lite riven ost. Ät, njut och låt dig näras – grönkål innehåller förutom sin djupa, fylliga smak en uppsjö av fina näringsämnen!

20120919-115918.jpg

20120919-115925.jpg

Crème fraichen har precis kokat in och såsen är klar.

20120919-115931.jpg

Gott och närande! Hör definitivt hemma i kategorin ”tjejmat” men förstås lika gott i karlamun.

20120919-120022.jpg

Bästa sättet att förvara grönkål. Den håller sig spänstig och det blir inget territoriekrig i kylskåpet. Vi hörs imorgon, då blir det helgrecept!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..