Sigrids vardagsrecept: lammkotletter, rotfruktsgratäng och fläsk från Nyhetsmorgon 22/9

Nejdå, jag har inte tappat en dag, jag hade bara en väldigt trött söndag. Om jag hade haft röststyrning på bloggen så hade söndagens må-bra-tips varit något i stil med ”ibland är det väldigt nyttigt att ligga helt stilla, göra ingenting och lyssna på lågmäld mysmusik”.

Men recepten från Nyhetsmorgon kommer i alla fall här och får utgöra den här veckans vardagsrecept!

Fläsksida

Långbakat sidfläsk med rotselleripuré och rödlökspickles

Långkok så långt ögat når och ett annorlunda sätt att göra rotselleripuré. Maten sköter sig själv i ugnen medan du ägnar dig åt annat, rotsellerin får med sig all smak utan att något försvinner i kokvätskan, köttet blir härligt mjukt och sönderfallande och svålen knaprigt friterad.

4 personer

30 minuter arbetstid + 6-8 timmar i ugnen

Fläsk:

600 g färsk fläsksida av svensk ekologisk gris eller gårdsgris

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

2 krm kryddpeppar

1 tsk balsamvinäger

Rödlökspickles:

2 rödlökar

Saften av 1 citron (du kan också byta ut citronsaften mot ½ dl balsamvinäger, röd eller vit, för en fylligare och ”brunare” smak – citronen blir friskare och ”grönare”)

Zest av ½ citron

1 tsk socker

½ dl hackad persilja

Salt, vitpeppar och kryddpeppar efter smak

Rotselleripuré:

1 kg rotselleri (1 stor)

1 dl grädde eller crème fraiche

Salt och vitpeppar efter smak

Kryddningsförslag (använd ett av följande, eller stanna vid vitpepparn):

½ tsk kummin, stött i mortel

1 kvist rosmarin, repad och hackad

½ tsk rostat fänkålsfrö

1 hackad schalottenlök, brynt i smör

3 msk brynt smör

 1. Kvällen eller morgonen innan middagen: sätt ugnen på 100. Halvera rotsellerin, slå in bitarna i aluminiumfolie och baka i ugnen i 6-8 timmar.
 2. Raka eller bränn av eventuell kvarvarande borst på svålsidan av fläsket. Krydda undersida och sidor med salt, vitpeppar och kryddpeppar. Slå in fläsket i aluminiumfolie och lägg det i en form. Baka i ugnen i 6-8 timmar.
 3. Skiva löken tunt. Blanda lök med citronsaft, zest, hackad persilja och krydda med salt, vitpeppar och eventuellt kryddpeppar. Låt dra i minst 30 minuter, gärna i kylskåp.
 4. Ta bort folien från fläsket, häll tillbaka ev. vätska i formen, skåra svålen djupt i ränder eller rutor (ca 1 centimeter tjocka), massera in balsamvinägern i både svål och undersida och höj temperaturen i ugnen till 225 grillvärme. Grilla fläsket i 15-20 minuter eller tills svålen har blivit bubblig och knaprig. Ta ut fläsket och låt det svalna något innan du skär det i skivor och serverar.
 5. Gröp ur det mjuka innanmätet ur rotsellerin och lägg det i en kastrull. Tillsätt grädde eller crème fraiche och värm upp på spisen. Mixa till en slät puré med stavmixer och smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt någon av kryddningarna.

Servera fläsket varmt eller ljummet i skivor med varm rotselleripuré och rödlökspickles. Om du inte vill göra ett långkok så kan du baka rotsellerin kvartad och inslagen i folie i 225 grader i ca 1 timme istället, och byta ut fläsksidan mot rökt sidfläsk som du också slår in i folie och bakar samtidigt. Inför servering skårar du svålen, gnuggar in balsamvinägern och grillar i 10-15 minuter. Följ i övrigt receptet.

 

Sören från Gide Get

Nu använde jag visserligen Snödskalle från Strömmens gårdsmejeri, men den här hade passat lika bra. Eller Byviken Ädel från Häggby Gård, för den delen (fast man behöver köpa ganska mycket av den för den är så fasansfullt god att man måste ha lite till sig själv också, inte bara till gratängen. Seriöst en av de godaste blåmögelostar jag har ätit, krämig, fyllig och kraftig i smaken. Måste hälsa på i Västernorrland snart igen.)

Lammkotletter med rotfruktsgratäng och gröna bönor

Värmande mat med höstsmak! På hösten kommer det fullt av fint, svenskt lammkött i butikerna och rotfrukterna är som allra bäst. Gratängen är fri från vitlök och kryddas istället med favoritosten. Testa gärna lokalproducerat – det finns otroligt fina svenska ostar i hela landet!

4 personer

1 timme

8 lammkotletter

Salt och svartpeppar efter smak

Matolja till stekning

Rotfruktsgratäng:

3 potatisar

3 morötter

3 palsternackor

6 jordärtskockor

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

100 g mjuk getost, fårost eller blåmögelost, gärna svensk och lokal

½ dl hackad persilja

Salt och vitpeppar efter smak

1 dl riven lagrad hårdost med mycket smak

Till servering: 150 g gröna bönor (haricots verts)

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skala och skiva rotfrukterna. Koka upp mjölk och grädde på spisen och koka rotfrukterna under lock i 15 minuter eller tills de börjar mjukna.
 3. Blanda i den mjuka osten, persilja, salt och peppar och häll över alltihop i en gratängform. Baka gratängen i 15-20 minuter eller tills den är mjuk och krämig. Späd eventuellt med mer mjölk. De sista 5 minuterna strör du över den rivna hårdosten och gratinerar på grillvärme så att ytan blir behagligt gyllene.
 4. Salta och peppra lammkotletterna några minuter innan stekning (nejdå, du drar inte ut köttsaften ur dem i någon större utsträckning).
 5. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna på hög värme och stek kotletterna i några minuter – knepet är att först låta köttet få en fin stekyta på den ena sidan och sedan vända. När den första droppen köttsaft tränger upp på ytan är köttet medium rare, det vill säga ganska rosa. Vill du ha köttet mer genomstekt låter du det ligga kvar i pannan 1-2 minuter eller ställer in det i ugnen i 4 minuter. Låt kotletterna vila under folie i 10 minuter innan servering.
 6. Koka bönorna i saltat vatten med en klick smör i några minuter tills de är precis mjuka.
 7. Servera kotletterna på varma tallrikar med skyn som bildats, rykande het gratäng och bönor. Ett kraftigt rödvin smakar gott till!

Smaklig spis!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..