Fredagsinspiration: Annas Hembageri

Annas Hembageri i Mariefred
Veckans inspiration, eller kanske inspiratör, är en gammal vän från min studietid. Anna Schweitz och hennes man Robert, som också var med i gänget på den gamla goda tiden, gjorde för några år sedan en helomvändning, hoppade av karriärjobben och öppnade Annas hembageri i Mariefred. Anna har länge närt en passion för bakning och till slut tog hon och Robert språnget och blev bagare på heltid.

Surdegsbröd från Annas Hembageri
På bilden syns Schweitzare, som vann guldmedalj i SM i Mathantverk 2011, Solrosbröd som vann bronsmedaljen och min personliga storfavorit (till min egen förvåning) Fruktbröd, ljuvligt smakrik och med fantastisk textur – den torkade frukten är söt och saftig, brödet syrligt och skorpan knaprig och med smör och en skiva stark ost på får jag nästan tårar i ögonen för att det är så jämra gott.

Robert Schweiz
Som alla vet så kan det vara ganska motigt att starta eget i början – det är stora investeringar, regelverk och tillstånd och en sjusabla massa arbete. Det är dessutom ganska riskfyllt eftersom man aldrig vet om man kommer att gå runt. Personligen beundrar jag Annas och Roberts mod att mitt i ett etablerat liv med välbetalda jobb, barn och ansvar lägga om kursen och följa passionen. När jag frågade  Anna hur de hanterade den stress och oro som detta rimligtvis torde ha inneburit svarade hon ”vi fokuserade på brödet, vi var fast beslutna att vi skulle baka världens bästa bröd – och det var så otroligt kul att hålla på med det vi älskade”.

Anna i bageriet

Det märks, inte bara på Robert och Annas glada uppsyn och varma utstrålning att de älskar sitt bröd, det märks framför allt när man tar en tugga av det. Jag bor i innerstan i Stockholm där det numera svämmar över av surdegsbagerier och jättegoda levainbröd som jag med glädje sätter tänderna i, men Annas bröd är något alldeles, alldeles extra. Det har en egen, tydlig och stark personlighet och smakar verkligen proppfullt av kärlek – kärlek till hantverket, till degen, till smaken och konsistensen av bröd. Det är fylligt och syrligt och mjuksegt och precis lagom salt – jag har svårt att äta annat än fruktbrödet med mycket mer pålägg än smör, för brödet har så mycket egen smak som jag vill uppleva fullt ut. Se där vad en smula passion och mod kan göra!

 

Min frukost: Annas underbara surdegsbröd, pain au chocolat och pogácsa
När jag anlände till Mariefred var jag morgontrött, blek och hungrig. Anna satte mig vid ett bord i caféet och plockade genast ihop en tallrik till mig med Schweitzare, Rumpnisse, Solrosbröd, Annas ljusa, pain au chocolat och till och med en pogàcsa, ett ungerskt bakverk som påminner lite om en scone fast godare.

 

Frukost i hembageriet: Sigrid med pain au chocolat
Här har jag tagit en tugga av mitt pain au chocolat och genast blivit lite lyckligare. Eftersom jag är bortskämd med belgiska croissanter och coques så är jag ofta missnöjd med de svenska, som alltför ofta bakas på margarin. Men inte det här, det var till min lättnad och glädje precis som det ska vara! Jag vet att jag blir lite översvallande när det gäller Annas bröd, men det ÄR verkligen jättejättegott. Dessutom får jag en känsla, när jag äter det, av den passion, det mod och den inspiration som Anna knådar in i varje deg.

Att Anna (och Robert) genom att följa sitt hjärta, våga tro på sin dröm och jobba hårt och engagerat med deg upp till armbågarna har berikat världen med exceptionellt goda bröd tycker jag är djupt inspirerande. Glad fredag på er alla!

 

 

  1. Men det kanske er inte so bra att eta mycket brod och bullar, verkar att kan bli overviktigt och sen fo massa foljdsjukdommar som ex diabetes?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..