På bokmässan i Göteborg 2012

Sigrid i köket bakom Kockteatern på bokmässan
Bakom kulisserna på kockteatern, bokmässan i Göteborg

Min första bokmässa! Som författare, dessutom, vilket slog mig när jag satt på tåget till Göteborg. Jag är författare. Jag har skrivit en bok. Författat. Fatta!

”Nåja, kokboksförfattare” påpekade en god vän i förlagsvärlden med ett torrt tonfall och räddade mig därmed med stor ömsinthet från att drabbas av hybris. Hursomhelst så har jag haft tre strålande dagar med bokmässa, Spisvärme och mitt kära förlag Bonnier Fakta. Min förläggare Alexandra har tålmodigt guidat mig genom människoskaror lika talrika som orden i mässans alla böcker, matat mig, hållit ordning på mig och i största allmänhet bäddat in mig i bildad bomull. Ett stort tack för det!

Sebastien Boudets lakritsmacarong
Sébastien Boudets lakritsmacarong. Jag har aldrig gillat macaronger utan tyckt att de är ett fjomsigt slöseri med ägg. De är för söta, för trista, för torra och allmänt otäcka. När Sébastien (alias Den franske Bagaren) klev in i köket och bjöd mig på sina macaronger tog jag av artighet emot en, tog en förväntanslös tugga och höll på att sätta i halsen. Den var GOD!

Sebastien Boudet med passionsmacarong
Eftersom jag inte har vett att hålla tyst utbrast jag detta och förklarade min aversion för Sébastien, som då med stort och passionerat allvar förklarade att det ju handlar om balance, mellan seghet och smältande konsistens, mellan syrah och sötmah, och beskrev sedan den ganska invecklade passionsganache och lakritsganache som fyllde macarongerna. Jag var helt mållös och inte bara för att jag just hade satt tänderna i lakritsvarianten som var precis lika god.

Sigrid och Sebastien Boudet
Det var verkligen en Stor Upplevelse och bevisar väl att vad som helst går att göra dåligt, halvbra och helt enormt lysande. Jag var in the presence of greatness. Senare under förlagsmiddagen på kvällen höll Sébastien en utläggning om mjöl som var så engagerande, så passionerad, så hjärteblodsutgjutande att jag aldrig mer kommer att kunna äta surdegsbröd utan att gråta. Jag måste dessutom omedelbart beställa en tiokilossäck ekologiskt stenmalet mjöl från Jämtland. Ja, jösses.

Leif Mannerström och Tomas Tengby
Leif ”Lovely” Mannerström (vars förtjusande hustru jag mötte i publiken) lagar världens godaste wallenbergare och Tomas Tengby smakar på smeten. Om det är någon som undrar varför Leif bär plasthalsband till kockrocken så kan jag meddela att han fått det av ett barnbarn och lovat ha det på sig. Han har haft det de sista tre gångerna jag har stött på honom. Därav smeknamnet.

Om det är underbart att se en mästare arbeta så är det minst lika underbart att lyssna på Tomas Tengbys kloka ord om riktig mat, njutning, hälsa och balans. Vi var rörande ense och under ett av mina scenframträdanden vid spisen blev jag så imponerad av hans koll att jag helt spontant friade. Han tackade älskvärt nej med motiveringen att han redan var gift. Ordning på den karln!

Leif Mannerströms röda vin
Vin au Kock. Nästa gång jag äter ute ska jag beställa ett glas husgudens.

Ebba von Sydow och dess moder
Ebba von Sydow med moder. Den kvinnan har verkligt behaglig röst.

 

Camilla Thulin och Sigrid Bárány
Camilla Thulin och jag på fredagens förlagsmiddag. Hon är precis lika vacker, smart och trivsam som kläderna hon designar.

Sigrid och Gitto alias Margit Richert
Här sprang jag in i en riktigt rolig överraskning i form av Margit Richert alias Gitto som skriver bloggen Gittos mat. Vi har aldrig setts men lyckades omedelbart pricka in ett gemensamt ”jag älskar din bloooogg”. Jag blev rörd men återhämtade mig raskt när Gitto drog upp en påse ur sin handväska: ”Oaxens linderödskorv?” Gittos mat är underbar (brun) och känslokopplad, hon skriver väldigt bra och underhållande och hon delar min tro på Frälsning genom Fläsket.

Minnen och menyer av Ulf Wagner
En av de raringar som jag fick med mig hem (och upphovsmannen är lika rar han!). Jag kan knappt bärga mig tills jag får laga duvtårtan med gåslever och savojkål. Men låt er nu för allt i världen inte skrämmas – den innehåller också massor av enkel, supergod och rättfram mat som är garanterat duvfri.

Sigrid och Lisa Lemke på bokmässan
Egobild. Lisa Lemke intervjuar mig om mat och bok. Observera den härligt kitschiga inredningen à la alphytta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..