Sigrid Bárány
Annons

Sigrids vardagsrecept: rotfruktspytt med kantareller och rökt sidfläsk

kantarellVacker bild, inte sant? Precis så kan hösten kännas – klar luft, hög himmel och solgula kantareller. Själv sitter jag just i ett flygplan ovan molnen och det är så blått att hälften kunde vara nog. Härligt! Därför kommer här en enkel och värmande hösträtt för kalla, klara dagar, frisk luft och rosiga kinder.

Rotfruktspytt med kantareller och rökt sidfläsk

4 personer

30 minuter

300 g kantareller, rensade

4 potatisar

4 morötter

4 palsternackor

¼ rotselleri

1 gul lök

250 g rökt sidfläsk av god kvalitet, gärna basturökt, enrisrökt eller på annat sätt hårdrökt

Smör till stekning

1 burk smaksatt crème fraiche med svampsmak

Salt, vitpeppar och hackad färsk timjan eller persilja efter smak

Skär rotfrukterna i tärningar om 1 cm. Tärna fläsket smått och hacka löken.

Förkoka rotfrukterna i saltat vatten 10-15 minuter eller tills de har mjuknat men ännu inte mosar sig. Häll av i ett durkslag och låt dem ånga av.

Skär kantarellerna i mindre bitar och fräs dem i en liten mängd smör i en stekpanna. Salta lätt. Låt svampen puttra tills all vätska har kokat in. Häll över svampen i en skål och ställ åt sidan.

Bryn lök och sidfläsk i smör på medelhög värme i en stor stekpanna, lägg i svampen efter några minuter och stek tills det börjar dofta höstskog i köket och det knäpper i svampen. Höj då temperaturen och lägg i rotfruktstärningarna. Stek tills rotfrukterna har fått lite gyllene yta.

Här kan du välja att äta pytten som den är eller stuva den med crème fraiche. Om du vill ha din pytt ostuvad smakar du helt enkelt av med salt, vitpeppar och timjan eller persilja och kallar den för klar, annars rör du ner crème fraiche och låter den sjuda upp och fördela sig jämnt i pytten. Smaka av med salt, vitpeppar och persilja eller timjan och servera rykande varm, gärna med pickles av något slag.

Rödlökspickles

2 rödlökar

1 tsk socker

Saft av 1 citron

Zest av ½ citron

½ dl hackad persilja

Salt och nymald svartpeppar efter smak (var inte för blyg med saltet!)

Skiva löken, häll på de övriga ingredienserna, rör om och låt dra i 30 minuter, gärna kallt. Häpp!

Smaklig höstspis! Imorgon blir det köttskola från Antibes, dit jag just är på väg. Dags att öva köksfranskan…

Annons

Kommentera

Kul att du visar macaronerna:) Vi åt lakrits och en kola smak. ALDRIG ätit godare!!!! Långt ifrån de vanliga vi provat. Om du inte gjort det, lyssna på hans sommarprat – en sån passionerad, entusiastisk bagarare att man är helt energipåfylld när programmet är slut, häftigt;)

Eva http://Smultrongården oktober 1, 2012 16:20 /

ANNONS
ANNONS