Fredagsinspiration: Bondens egen marknad i Vaxholm

Husmor Lisa med vaktelägg från Tjärdalens fågel
Husmor Lisa visar upp vakteläggen från Tjärdalen Fågel

Det här är vad jag ska göra imorgon, från ca 14-tiden. Jag hoppas på strålande höstsol, saftiga hamburgare och skördefestkänsla. Har ni vägarna förbi Vaxholm, kom och lek med oss på marknaden!

Och jag ber om ursäkt för att jag missade torsdagens helgdagsrecept, som ersättning kommer här en länk till Husmor Lisas rödbetor med hallon, chèvre och balsamico, som fortsättning på rödbetstemat från i tisdags. Som för övrigt genererade det utmärkta och miljövänliga tipset från Evelina att nykokta rödbetor med fördel skalas med latexhandskar (eller diskhandskar, för dem som inte har en Dexter i familjen!). Tack, Evelina!

PRESSMEDDELANDE

Nyhet: Matlagning på närproducerat från skärgården:

Totallokala hamburgare på Bondens egen Marknad i skärgården nu på lördag 11-16

När det nu på lördag den 13 oktober är det dags för årets fjärde Bondens egen Marknad i Skärgården kl 11-16 på Vaxholms rådhustorg, grillar Husmor Lisa och Skärgårdscatering totallokala hamburgare. Med kött från Ö-slakt som levererar kött från gårdar på öarna i skärgården och tillbehör från alla producenter som har gått ihop och bidragit: på hamburgaren läggs ost från Löfsta gårdsmejeri och Ostmakeriet på Rindö, Husmor Lisas Resaröketchup och hemodlade senap, lök och tomat från Sundviks trädgård, Boston squash från Solhöjden samt dressing gjord på lokal creme fraiche med honung från Roslagens famn.

Vi vill framhäva skärgårdens råvaror och kompletterar nu marknadens utbud med lagad mat för att visa upp hur gott det kan vara att bara använda våra närproducerade kvalitetsprodukter. Vi vill ju se en utveckling där fler krogar använder skärgårdens råvaror och vi härute blir Stockholms skafferi, säger initiativtagaren Husmor Lisa som bedriver catering av närproducerad skärgårdsmat och odlar gamla sorters kryddörter och grönsaker.

Här är några av producenterna som deltar:

Husmor Lisa – initiativtagare till marknaden, småskalig odlare, matkreatör och officiell blogg för Årets kock som lägger in och lagar mat i säsong enligt gamla familjerecept. Husmor Lisa erbjuder denna gång bland annat picklade trattkantareller, torkad chili, plommonketchup, grön tomatchutney, äppelgelé, ört- och blomsalt på perenna nordiska kryddor samt den populära Resaröketchupen.

Sundviks trädgårdar på Ljusterö – Sundviks ekologiska grönsaker, bland annat pumpa, broccoli, bondbönor, tomater, gurka, lök, rödbetor och olika salladssorter.

Ostmakeriet på Rindö – Anna Kälvebrand gör fina ostar i sitt nya mejeri på Rindö precis utanför Vaxholm. Anna erbjuder Brännströms Salut, Kapten Rot, Rindö Sommar (fd. Halloumi) som vann silver i SM i Mathantverk, Brännässla & Svartpeppar, Ostmakeriets Vita och Skärgårdens Enbär.

Löfstad Gårdsmejeri – Marie Backrud-Ivgren deltar och säljer sina prisbelönta ostar från egna kor och getter som ges olika gräsdiet för att uppnå varierande karaktär på ostarna. Hon säljer bland annat pressade hårdosten Löfstalund som vann guld i SM i Mathantverk, vällagrad kittost, vit caprin, blå get, kittosten Röd Kulla som vann brons i klassen kittost samt färskost med smak.

Ö-slakt säljer kött från gårdar runt om i skärgården.

Honung från Väddö bigård

Tjärdalen fågel – säljer sina fina vaktelägg, de enda svenska vakteläggen och av utmärkt kvalitet.

Solhöjden trädgårdar säljer fina marmelader, chutney och andra trädgårdsprodukter.

Köttboden i Östervåla – Fint griskött från egna Linderödsgrisar och eget slakteri

Vallentuna stenugnsbageri – fint surdegsbröd på lokalt mjöl

 

Vaxholms Bondens egen Marknad ska lyfta fram skärgårdens smaker och visa upp småskalig mat och odling från öarna och längs kustremsan. En kartläggning genomförd av föreningen Öppen Skärgård visar att det finns närmare 200 producenter på öarna i skärgården. Trots det stora matintresset erbjuds få skärgårdsråvaror på försäljningsställen i Stockholmsregionen trots att det bland annat finns fina gårdsostar, grönsaker och kött. Bildandet av Bondens egen Marknad i Vaxholm syftar till att gynna den gastronomiska utvecklingen i skärgården.

Husmor Lisa med svenska vaktelägg
Vakteläggen igen, ljuva små miniatyrskapelser med superlyxkänsla till en facil penning

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..