Sigrid Bárány
Annons

Sigrids vardagsrecept: fläsklägg med stuvad kål

Ugnspotatis

Fläsklägg eller bräckt skinka med gräddstuvad kål och ugnsbakad potatis

Dags för höstmat!

1-1,5 kg rimmad fläsklägg

1 gul lök

1 tsk timjan

10 kyddpepparkorn

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

1/2 tsk salt per liter vatten

Eller

Bräckt skinka

600 g rökt skinka

Stuvad kål

¼ kålhuvud (savoj- eller spetskål)

½ huvud radicchio

2 dl crème fraiche (grädde går också bra men det är trevligt med lite syra till det salta fläsket – ett par droppar citronsaft funkar)

Salt och vitpeppar

Ev. en liten smula socker

Ugnsbakad potatis

Ca 15 medelstora potatisar

2 msk matolja

1 tsk kummin

½ tsk salt

Skölj fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en stor gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma av. Hacka löken grovt och lägg i tillsammans med salt och kryddor. Sjud under lock på låg värme tills köttet släpper lätt från benet, ca 1,5-2 timmar.

Om du använder skinka: skiva skinkan. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Stek skinkskivorna hastigt utan fett och servera genast.

Strimla kål och radicchio tunt och koka kålen några minuter i saltat vatten tills den mjuknat. Låt rinna av. Koka upp crème fraiche i en kastrull, lägg i kål och radicchio och koka ihop. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt en nypa socker.

Sätt ugnen på 200. Tvätta och halvera potatisarna. Blanda dem med olja, salt och kummin i en långpanna och baka dem i 30-40 minuter eller tills de är mjuka.

Servera fläskläggen eller skinkan med kålen, potatis och senap samt gärna ett glas skummande mörk lager.

Smaklig spis!

Annons

Kommentera

Men varför ingen bild på fläskläggen och kålen?? Det är ju den som är intressantast ju :)

Stephanie http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin oktober 16, 2012 22:18 /

ANNONS
ANNONS