Stötta din lokala bokhandel!

sofiesarenbrant

20120710-111448.jpg
Sveriges äldsta bokhandel, grundad 1815.

Vill du att din bokhandel ska finnas kvar? I så fall får du se till att stötta den! Så enkelt är det. Det är ju ofta billigare att handla på nätet och det gör jag också ibland, men jag betalar gärna en 50-lapp extra för en bok i Äppelvikens bokhandel. För jag vill ju att de ska gå runt och fortsätta sin verksamhet.
Jag träffar många bokhandlare under året och jag får höra alla möjliga historier om hur folk kommer in i deras butiker för att skriva ner ISBN-nummer på böcker och sen går hem för att beställa på nätet (ibland ber de även om att få låna papper och penna). Och visst, det är ju inte olagligt men inte speciellt schysst.
Jag förstår att man inte vill betala dubbelt så mycket för en inbunden bok bara för att vara snäll. Och det är ju synd att bokhandeln inte kan få bättre dealer på böcker och inte har möjlighet att konkurrera med nätet eller stormarknader som kan köpa in en hel pall med Läckberg och sälja för 149 kronor.
Kuriosa: Själv har jag köpt mina egna böcker på nätet ibland för att det är billigare för mig än att köpa direkt från förlaget! Är inte det lite konstigt? Det är ju trots allt jag som har skrivit dem!

Men hur ska bokhandeln få sina kunder lojala? Svårt dilemma. Jag tror att det går att hitta olika vägar, som exempelvis att erbjuda författarkvällar, bokklubbar, utlottningar, sagoläsningar osv. Det handlar om att locka folk till butiken, engagera dem och lära känna varandra. Då går det att rekommendera något som just de kan tänkas gilla att läsa. Och man ska inte underskatta att dela ut ballonger till barn eller erbjuda en Pippistund. Det behöver inte vara mer märkvärdigt än att någon läser en bok för barnen medan föräldrarna får egentid, naturligtvis inom butikens fyra väggar. Det brukar Äppelvikens bokhandel erbjuda. Allt behöver inte vara dyrt och krångligt, tror jag. Varken för bokhandlare eller kund. Så: skippa nu den där vidriga plastdockan som du hade tänkt köpa på Coop Forum till nästa kalas som ditt barn ska på och gå istället till bokhandeln och köp en spännande barnbok! Okej?

20120710-111628.jpg
Inifrån Söderköpings bokhandel. De har även många pockets och barnböcker.

Kommentera

Kommentera

Bra initiativ!

Susanne http://www.susannekleman.se juli 11, 2012 16:35 /

Svara

Den lokala bokhandeln kommer att vara borta om 10-15 år . om inget görs. Trenden är tydlig t ex i Danmark där många mindre och medelstora städer inte längre har en lokal bakhandel. Men det finns hopp och där är Sofie inne på rätt spår. Jag har också skrivit om den här trenden i min blogg:
http://bokhandlarn.blogspot.se/2011/06/bokhandeln-i-nytt-lage.html

Lennart Bergström http://www.bokiasundsvall.se juli 11, 2012 12:44 /

Svara

Visst förstår vi alla hur du tänker men är det inte ändå viktigare att så många som möjligt har möjlighet att, oavsett ekonomi, läsa. Också dina böcker… som jag förövrigt har på min önskelista i adlibris. Och det bara för att jag blivit nyfiken på dem efter att ha läst din blogg. Tycker dessutom att det är viktigt att barn ska har tillgång till många EGNA favoritböcker som kan läsas om och om igen.

Anneli juli 11, 2012 08:32 /

Svara

Svar till Anneli: Jag förstår! Det jag menar är att man kan köpa vissa böcker i bokhandeln i alla fall. Till exempel presenter till kalas osv. Det finns ju billiga pysselböcker tex.

sofiesarenbrant juli 11, 2012 11:27 /

Det är så sant som det är sagt. Har på senaste tiden handlat mer böcker i den lokala bokhandeln, just för att jag tycker att den är så fantastisk! Så bra att poängtera :)

Moa http://themoie.blogg.se juli 11, 2012 07:13 /

Svara

Svar till Moa: Härligt! Det skulle kännas tomt utan en bokhandel på gatan.

sofiesarenbrant juli 11, 2012 11:30 /

Nej, men allvarligt?! Måste du köpa dina egna böcker? Lite snålt kan jag tycka. Men om du köper dem i bokhandeln så får du väl en del av det du betalar tillbaka sedan…eller hur fungerar ”ersättningen” för sålda böcker nuförtiden?

Martina http://ytterligare.blogspot.com juli 11, 2012 00:23 /

Svara

Svar till Martina: Jo, jag får royalty per såld bok både hos näthandeln och den fysiska bokhandeln. Men har storköp fått en bra deal så får jag mindre betalt.

sofiesarenbrant juli 11, 2012 11:29 /

ANNONS
ANNONS