Till dig som vill skriva deckare

Jag trodde att det skulle bli lättare och lättare att skriva en bok, men där hade jag fel. Nu sitter jag nämligen och kämpar med upplägget för fjärde boken och inser varför det är svårare: jag vill höja ribban på alla nivåer – persongalleriet, intrigen, tempot och dialogerna. Och det är inte helt lätt, särskilt inte när jag sitter med uppgiften alldeles ensam. Att skriva en bok är en tuff uppgift och kräver envishet, inspiration och motivation (jobbar på det!). Men självklart har jag också lärt mig saker under arbetet med mina tre tidigare böcker. Här är några tips på vägen:

* Fokusera på upplägget. Det är värt att lägga ner ordentligt med krut på att tänka igenom handlingen under planeringsstadiet. Känns det inte som intrigen håller då så lär den inte hålla sen heller. Självklart kan saker och ting lösa sig på vägen men en bra deckare har ofta många trådar som hänger samman, så ändrar man en detalj så påverkas resten.

* Ha tålamod. Självklart vill man komma igång med skrivandet, men det är värt att inte hasta iväg. Att vara författare är tålamodsprövande på alla sätt. En bok tar ungefär ett år från idé till att den finns i handen. Tolv månader är längre än en graviditet … Om du har för bråttom i början finns risken att du slarvar med vissa saker (som att bygga upp ett bra persongalleri).

* Var självkritisk. Det gäller att våga utmana sig själv och ifrågasätta: Är det här verkligen tillräckligt bra? Varför händer det här i boken och hur för det handlingen framåt? Problemet med självkritik är att det lätt kan sluta med att man inte vågar skriva en rad till för att inget känns tillräckligt smart och bra. Ibland är det enkelhet som är det absolut bästa istället för att krångla till det. Och det kanske är just det du kommer fram till om du ifrågasätter din idé.

* Trovärdighet är A och O. Bokens handling måste vara trovärdig. Problemet med det är att många deckare redan har skrivits och därför är vissa motiv redan använda och uttjatade. Ett annat dilemma är att verkligheten ofta överträffar dikten. Skulle jag ha kommit på en idé liknande det hemska som hände i Arboga, så hade jag troligtvis blivit avfärdad med just kommentaren att det inte är trovärdigt. Så det är svårt att hitta motiv som är spännande, annorlunda och intressanta men fortfarande håller.

Fler tips kommer!

  1. Vad kul med skrivtips – snälla, överskölj oss! Älskar att läsa om skrivprocessen och allt som har att göra med manusarbete, idébollande etc:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..