Söta saker

Apelsinfudge

Jag älskar den här sista helgen före jul. I år är den helt ostressig för en gångs skull och det som återstår är lite paketinslagning och kanske en omgång pepparkakor och någon godissort till. Bara trevliga och mysiga saker, med andra ord, som med fördel utförs med en kopp glögg i handen och skrapig julmusik på radion. Och så går allting ännu lite lättare när det finns apelsinfudge. Den här sorten är superenkel att lyckas med och smakar nästan exakt som romerska bågar.

  • 4 dl minimarshmallows
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • skalet av en apelsin
  • 150 g hackad mjölkchoklad

Blanda marshmallows, smör, grädde och socker i en kastrull och värm försiktigt under omrörning. När allt smält samman, ta kastrullen från värmen och rör ner det finrivna apelsinskalet och chokladen. Rör tills smeten är jämn och blank och häll ut i en form klädd med bakplåtspapper (jag använder en form på cirka 10 x 20 cm). Ställ i kylen i några timmar – gärna över natten – att stelna helt. Skär i rutor.

Recipe in English:

ORANGE CHOCOLATE FUDGE

  • 2 cups mini marshmallows
  • 1/4 cup butter
  • 1/2 cup cream
  • 1/2 cup granulated sugar
  • zest from one orange
  • 1 cup chopped milk chocolate

Melt marshmallows together with butter, cream and sugar in a large saucepan. Stir constantly. Remove from heat and stir in orange zest and chopped chocolate. Stir until the mixture is even and shiny and pour into a mold covered with baking parchment (I’m using a 4′ by 8′ size mold). Let sit in refrigerator for a few hours, preferably over night, and cut into cubes.

 

Kommentera
Föregående artikel Gör din egen Ala…

Gör din egen Aladdinask!

Har du svårt för körsbär i likör och nougatkrisp? Eller tillhör du dem som rasade när de hörde att trillingnöten tagits bort ur vår mesta julchokladlåda? Då är lösningen såklart att tillverka sin egen pralinask. På köpet får man en låda full av favoriter och en superfin gå-bort-present. Och det bästa av allt – man kan göra sin egen trillingnöt på mindre än ett kick! Här är receptet:

  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 dl skalade hasselnötter

Värm chokladen i ett vattenbad. Vill man använda tempererad choklad för att få blankare praliner som klarar rumstemperatur bra så värmer man hälften av chokladen till 45°C, tar från värmen, hackar resten av chokladen och rör ner tills temperaturen sjunker till 26°c. Sedan värmer man allt igen till 30°C ungefär. Orkar man inte sånt går det bra att bara smälta chokladen en gång (då måste den helst förvaras i kylen). Häll ner hasselnötterna i den smälta chokladen och rör tills de är täckta av choklad. Ta upp dem tre och tre med en sked och klicka ut på ett bakplåtspapper eller i små knäckformar. Låt stelna i kylskåp.

 

Men vilka är alla de andra godsakerna i denna ask, undrar ni kanske?

Saltlakritstryffel – en gammal favorit, som aldrig gör mig besviken. Här utstansad till små fyrkanter.

Apelsinfudge – en ny julfavorit för min del. Recept kommer snart.

Mozartkulor – det var alldeles för länge sedan jag gjorde dessa godbitar. Recept kommer snart.

Trillingnöt – superenkel och supergod. Recept ovan.

Chokladkola – livets bästa kola, fast mer som en fudge i konsistens.

Givetvis är står det alla fritt att fylla sin ask med vilka praliner som helst. Här är några fler förslag på bra chokladaskgodis.

Blåbärspraliner

Polkapraliner

Vita chokladpraliner med nötkrokant

Presentpraliner

Rompraliner

Oscarspraliner

Asken är en uräten gröna-kulor-ask (vi har osunda mängder sådana i det här hushållet) som jag klätt med papper och prickig tejp.

Summary in English:

A wave of panic and protest went through the Swedish society a few months ago, when the leading chocolate box manufacturer in the country announced the cancellation of the chocolate praline ”triple nut”. I don’t particularly share the outrage, but I’m happy to report to those who do that you can easily make the triple nut yourself. Here’s how:

  • 1 cup chopped milk chocolate
  • 1/2 cup peeled hazelnuts

Melt chocolate in a bain marie. For a shinier praline that sits well in room temperature, bring half of the chocolate to a temperature of 113°F, remove from heat and stir in the rest of the chocolate, bringing the temperature down to 78° F. Heat again in a bain marie to 86°F. Pour in the hazelnuts and cover them all in chocolate. Spoon up three nuts at a time, along with some extra chocolate, and pour in little heaps on a baking parchment. Let cool.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Apelsinfudge
Föregående artikel Knäck

Knäck

Julens kola nummer ett är ett självklart inslag på de flesta julbord och många skulle gå så långt som att hävda att det inte riktigt blir jul utan den. Men hur får man den sådär lagom mjuk och seg? Och måste den bara smaka kola? Här är årets knäckguide – en julklapp från mig till er. Så här får du den perfekta knäcken:

KLASSISK KNÄCK

Mitt standardrecept som jag utgår ifrån och som alltid blir som jag vill.

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackade mandlar eller andra nötter

Blanda allt utom nötterna i en stor kastrull och koka upp. Stick ner en karamelltermometer i smeten och låt koka tills temperaturen når 125 grader. Ta kastrullen från värmen och rör ner de hackade nötterna. Häll upp i knäckformar och låt stelna på en sval plats.

TEMPERATUREN DÅ?

Här tycker alla lite olika. Jag tycker så här. Vid 124-125 grader får man en mjuk, men ändå stabil kola. Man slipper vända knäckpappret ut och in och skrapa loss knäcken med tänderna för att få i sig den.

Vill man ha en lite hårdare kola satsar man på en temperatur runt 140 grader. Då blir knäcken hård runt om, men mjuk när man ätit på den ett litet tag.

ANDRA SMAKER

Knäck måste ju inte smaka just knäck. Faktum är att man kan göra den enkla julkolan på oändligt många bra sätt. Här hittar ni några av mina favoriter.

Saltlakritsknäck – helt underbar kola som jag ibland låter bli att göra för att jag helt enkelt inte litar på mig själv i dess närhet. Jag äter upp alla och mår sedan därefter.

Polkagrisknäck – härligt mintiga kolor som känns otroligt mycket barndom (åtminstone om man är uppvuxen nära Gränna).

Knäckklubbor – gör fina små klubbor av knäcken så räcker de längre och ser vansinnigt mycket tjusigare ut!

Andra enkla sätt att variera knäcken är att utgå från grundreceptet med några få förändringar. Några tips:

  • Byt mandeln mot andra nötter. Hackade salta jordnötter blir exempelvis supergott.
  • Skippa nötterna helt och strö lite flingsalt över knäckformarna när de är fyllda.
  • Krydda knäcksmeten med någon favoritkrydda – kanel, kardemumma eller ingefära.
  • Byt strösockret mot mörkt muscovadosocker för en ännu dovare karamellsmak.

Lycka till! ♥

 

Summary in English:

SWEDISH CHRISTMAS TOFFEE

Knäck is the number one Swedish Christmas treat. It is a soft toffee, usually made with chopped almond, that is served in practically every home around this time of the year. Here’s my recipe:

  • 1 cup granulated sugar
  • 1 cup golden syrup
  • 1 cup cream
  • 1/2 cup flaked almonds, roughly chopped

Mix sugar, syrup and cream in a large saucepan and bring to a boil. Put a candy thermometer in the mixture, careful not to let it touch the bottom or side of the pan. Boil on medium heat until the temperature reaches 257°F. Remove the pan from the heat and stir in the chopped almonds. Pour into mini paper cases and let sit until cool.

Bilder: Josefin Casteryd, från Julens söta saker.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Gör din egen Ala…
Föregående artikel Julkryddad filmj…

Julkryddad filmjölkslimpa

När tiden är knapp och brödlängtan stor är det här brödet en life saver. Det går fantastiskt snabbt att göra, ingen jäsning behövs och så blir det helt underbart saftigt och gott. Ett tips är att skära skivorna till små snittbitar och dekorera dem med ädelostkräm och morotsmarmelad och servera som ett lite matigare tilltugg till glöggen.

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl rågkross
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl blandade grovhackade nötter
  • 1 dl gula russin
  • 1 dl svarta russin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kanel
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 l filmjölk
  • 2 dl sirap (ljus eller mörk)

Blanda alla de torra ingredienserna för sig och rör därefter ner filmjölk och sirap. Smörj två brödformar med smör och fördela smeten mellan dem. Grädda i 175 grader, på nedre falsen i ugnen, i ungefär 60 minuter.

 

 

Recipe in English:

Christmas soured milk bread

  • 3 cups all purpose flour
  • 1 1/2 cups cracked rye
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup mixed nuts, roughly chopped
  • 1/2 cup yellow raisins
  • 1/2 cup black raisins
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp ground cinnamon
  • 2 tbsp baking soda
  • 5 cups soured milk (filmjölk) or unflavoured yoghurt
  • 1 cup golden syrup

Mix all the dry ingredients together and then stir in the soured milk (or yoghurt if you can’t find Swedish filmjölk) and syrup. Pour into two bread molds coated with baking parchment and bake at 350°F for one hour. Slice after the bread has cooled.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Knäck
Föregående artikel Saffransfudge me…

Saffransfudge med vit choklad

Det här receptet kommer från min första bok (Söta saker) och är helt underbart. Fudge får mig alltid att tänka på regniga engelska vintrar, stickade tröjor med grälla julmotiv och travar av böcker framför brasan till svulstig julmusik. Allt som är bra med julen, med andra ord. Här är receptet:

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 75 g vit choklad (hackad)
  • 1 kuvert saffran á 1/2 g

Blanda grädde och socker i en stor kastrull, värm under omrörning och koka tills smeten klarar ett kulprov. Var noga med att röra då och då så att smeten inte bränns. Ta kastrullen från värmen och rör ner choklad och saffran. Rör tills smeten är blank och häll sedan i en form klädd med bakplåtspapper (ca 10 x 15 cm). Låt svalna och stelna helt och skär sedan i kuber.

 

Recipe in English:

Saffron fudge

This recipe is from my first book, Söta saker, and one of my favourite xmas treats!

  • 1 1/4 cup cream
  • 1 1/2 cup granulated sugar
  • 1/2 cup white chocolate chips or chopped white chocolate
  • 1/4 tsp saffron strands, grounded in a mortar with a tsp of sugar

Pour cream and sugar into a large saucepan and heat while stirring. Bring to a boil and boil on medium heat until the mixture forms a small ball when dripped in cold water (ca 250°F). Remove from heat and stir in the chocolate chips and the saffron. Stir until the mixture turns silky and pour into a mold (ca 4 by 6 inches) covered with baking parchment. Let sit until cool and cut into rectangular cubes.

 

Foto: Nicklas Thegerström för Söta saker

Kommentera
Nästa artikeln Julkryddad filmj…
Föregående artikel Saffransbullar m…