Söta saker

Mjuk citronkaka

I dag tänkte jag bjuda på en klassisk mjuk kaka som får en somrig och frisk smak av citron. Sockerkakan blir extra lyxig med hjälp av en citronsockerlag som penslas på kakan efter gräddningen.

KAKA

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • skal från en citron
  • saft från en citron
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

SOCKERLAG

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • saft från en citron

GARNERING

  • skal från en apelsin
  • skal från en citron

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och tillsätt finrivet citronskal och citronsaft. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.

Koka upp vattnet till sockerlagen och rör ut sockret i den. Låt svalna och pressa ner citronsaften. När kakan är klar – stjälp upp den ur formen och pensla sockerlagen över den så att den sjunker in i kakan. Dekorera eventuellt med citronskal och apelsinskal.

Kommentera
Föregående artikel Bästa mellisen!

Bästa mellisen!

Alltså finns det ens något bättre mellanmål än fruktsallad? I går lyckades Hugo på något sätt beställa dubbelt av typ allt, så nu sitter vi här med nästan orimliga mängder frukt och bär. Förbered er på fruktiga bakverk och efterrätter framöver alltså…

Jag älskar att servera somrig fruktsallad med hemmagjord vaniljsås till. Faktum är att jag älskar att servera det mesta med hemmagjord vaniljsås!

Här hittar ni mitt recept om ni vill prova: VANILJSÅS

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Mjuk citronkaka
Föregående artikel Öppet hus

Öppet hus

I dag har jag det ganska bra. Här vid köksbordet sitter jag och rättar korr. Med balkongdörrarna vidöppna, prasslet från träden utanför och en omisskännlig doft av syrén som blåser in i rummet känns inomhus och utomhus som samma sak. Så vansinnigt glad att det här är min arbetsplats!

Kommentera
Nästa artikeln Bästa mellisen!
Föregående artikel Gör saft av syré…

Gör saft av syrénerna!

Är du en av de lyckligt lottade människor som har en syrénbuske i trädgården? I så fall tycker jag att du ska göra livets godaste saft på några av de underbart doftande blommorna. Den här saften är verkligen en av mina favoriter. Så himla blommig och somrig!

Receptet hittar du här: SYRÉNSAFT

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Öppet hus
Föregående artikel Tips till skolav…

Tips till skolavslutning och student!

Jag får massor av frågor just nu om tips på goda saker att baka till alla skolavslutningar och studentskivor som snart drar igång. Här är några av mina bästa festbakartips – och ett gäng bra recept att förlita sig på!

1) Tänk enkelt! Det sista du vill är att stressa runt i köket med begynnande svettringar på finstassen och försöka få till något omöjligt tårtkonstverk som du aldrig testat förut. Avancerade och imponerande våningstårtor i all ära, men i slutändan är det smaken och känslan som gör det! Satsa istället på en enkel grundtårta och lägg krutet på dekorationerna.

BAKTIPS: Enkel gräddtårta

2) Sommarkänsla! Färska bär i alla former är den finaste dekorationen! Garnera med hallon, blåbär, jordgubbar och kanske några fina ätbara blomblad från trädgården.

BAKTIPS: Sommartårta

3) Gör i förväg! De flesta tårtbottnar går utmärkt att baka i förväg och frysa in. Ett tips är att vänta med att skära tårtbottnen i skikt tills efter att den varit frusen. Då smular den oftast mindre.

BAKTIPS: Tårtbotten ”tre lika”

4) Maräng är alltid rätt! Marängbottnar är också ett smart tips för den som vill förbereda några dagar innan festen. Det är också ett väldigt smidigt sätt att göra tårtan glutenfri om man har glutenfria gäster. Förvara torrt i skafferiet.

BAKTIPS: Nötmarängtårta

5) Fuska fram tårtkänslan. Baka en kaka som du vet att du gillar – till exempel en klassisk kladdkaka – och dekorera den med färska bär, mousse eller grädde.

BAKTIPS: Sista-minuten-tårta

6) Strunta i traditionerna! Vet ni vad? Man måste väldigt sällan göra som man alltid har gjort. Skippa tårtan och gör en fin efterrättsbuffé istället. Väldigt många efterrätter kan förberedas innan festen. Gör till exempel hallonmousse, pannacotta och chokladpudding, häll upp i små glas och låt gästerna ta en av varje. Eller varför inte göra enkla ”småtårtor” med hjälp av muffins, grädde och färska jordgubbar!

BAKTIPS: Citronpannacotta

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Gör saft av syré…
Föregående artikel Virgin mojito