Söta saker

Müslikakor

Småkakor är det yttersta beviset på att storleken saknar betydelse. De här goda minikakorna gör jag med söt granolamüsli som smaksättning, vilket vid första anblick kan göra att de ser lite nyttiga ut. Det är de inte.

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl müsli
  • 100 g rumsvarmt smör, skuret i kuber

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Rör ner müslin (jag använde hemgjord granola som jag smulade ner). Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta samman till en kakdeg. Forma till små bollar och ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite mer müsli som dekoration. Platta till och grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Götlaborg!

Götlaborg!

I dag vaknar jag i Götet och tänker hänga på bokmässan i några timmar tillsammans med fotograf-Josefin och vårt förlag. Om du också befinner dig i Götet denna lördag tycker jag att du ska komma och hälsa på och bläddra i vår nya bok, som dessutom går att köpa till extra bra bokmässepris. Monternumret är B01:42 och vi är där 13-14 och 15-16.

 

Kommentera
Nästa artikeln Müslikakor
Föregående artikel Boken är här!

Boken är här!

Nu finns den. Alldeles på riktigt! Boken som Josefin och jag har arbetat med sedan den här tiden förra året har nu äntligen landat i brevlådan och går att ta på, bläddra i och hålla i handen. Det känns overkligt och fantastiskt kul!

Jag hoppas att ni ska gilla den lika mycket som jag gör! Från och med i dag finns den till försäljning på nätet. Köp ett ex eller två på en gång vettja!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Götlaborg!
Föregående artikel Leftover chocola…

Leftover chocolate cake

Ibland rensar jag skafferi och kyl på sådant där som det är för lite kvar av för att man ska vilja ha det till något. Det kan vara en halv deciliter valnötter i botten av en sådan där jättenaturgodispåse som rymmer ett helt liv, men som man aldrig ens fyller till hälften. Några sorgliga minimarshmallow i före detta glada färger längst ner i godisskålen. Eller slattarna av bakchoklad som legat lite för nära löken i kylskåpets dörrhylla. Sedan hackar jag alltsammans och bakar en kaka av det. Det gör mig alltid lite rörd (jag är lättrörd) när resterna som ingen vill ha får bli något riktigt gott.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör
  • 2 dl valfria rester (typ chokladbitar, fudge, nötter, godis)

Blanda samman allt. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

Kommentera
Nästa artikeln Boken är här!
Föregående artikel Salta mandlar

Salta mandlar

I brist på lyxiga köpesnacks eller promenadork ner till affären får man hitta på något gott av det som finns i skafferiet. Eftersom jag oftast har olika former av nötter eller mandlar hemma är det här ett enkelt sätt att festa till det.

  • 2 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 2 dl mandlar
  • 1 tsk malen, torkad chili

Koka upp vattnet och rör ut saltet i det. Låt det svalna något och häll i mandlarna (vattnet ska vara varmt, men inte hett, för då lossnar skalet på mandlarna). Låt mandlarna ligga i vattnet en minut eller två och ta sedan upp dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Mal eller strö över torkad chili och rosta mandlarna i 200° C i ungefär tio minuter. Det går också bra att rosta dem i en torr stekpanna.

Kommentera
Nästa artikeln Leftover chocola…
Föregående artikel Häng med oss på…