Söta saker

Morotsmarmelad

Som redan blivit uppenbart för alla som följer den här bloggen så har jag spårat på marmelad den här hösten. Jag älskar att ha hemkokt marmelad att duka fram till frukost eller att bjuda på till starka ostar och hembakt bröd. Den här marmeladen är en riktigt ultrahöstig historia på morötter som blir helt otroligt god till ett rejält valnötsbröd och en riktigt smakrik mögelost. Ganska fin att ge bort i söta burkar blir den också.
  • 3 stora morötter (ca 3 dl riven morot)
  • 2 msk riven ingefära
  • saft och skal från en citron
  • 2 dl vatten
  • 6 dl syltsocker

Koka samman allt och låt blandningen sjuda under lätt omrörning tills den klarar ett marmeladprov. Skumma av och häll på ren och torr burk.

Kommentera
Föregående artikel Marmeladprov

Marmeladprov

Att få den rätta konsistensen på marmelad kan vara lite trixigt. Med hjälp av ett marmeladprov avgör man enkelt om marmeladen är färdig. Hur man gör visar jag i den urgamla videon nedan. Och här hittar du massor av goda marmelader att koka i höst.

Kommentera
Nästa artikeln Morotsmarmelad
Föregående artikel Julpepp

Julpepp

Min jullängtan börjar anta närmast löjliga proportioner nu och jag kan knappt vänta tills det blir okej att helt spåra loss och låta julstämningen ta över. Trots att jag fick mer jul än de flesta får under en livstid förra året så är jag exakt lika pepp som varje år. Jag längtar efter pepparkaksdeg och saffransdoft och granbarr innanför raggsockorna och långa kvällar till tända ljus och karameller. Och snö. Gode värld, vad jag längtar efter snö!

Bild: Josefin Casteryd

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Marmeladprov
Föregående artikel Hemmagjorda corn…

Hemmagjorda cornflakes

Varje gång jag äter frukost brukar jag tänka att det borde gå att göra egna frukostflingor. I vanliga fall brukar jag köpa ekologiska varianter av cornflakes, med t. ex. bovetemjöl eller dinkel och blanda med nötter, torkade lingon och äppelbitar till frukost, men härommorgonen bestämde jag mig för att försöka mig på en hemmagjord variant – och vet ni? Det går alldeles utmärkt!

Mina cornflakes blev en typ av ”branflakes”, med majsmjöl och bovetemjöl. Faktiskt riktigt fantastiskt goda och krispiga!

Blanda bovetemjöl, majsmjöl, socker och salt i en bunke. Häll på vatten och vispa lätt med en visp tills allt blandat sig till en ganska rinnig smet. Häll ut smeten på en stor plåt med bakplåtspapper och låt den rinna ut i kanterna tills hela plåten är täckt. Grädda först i cirka femton minuter på 175 graders värme tills smeten blivit en lite sprucken kaka. Ta ut och klipp eller bryt i oregelbundna bitar och lägg sedan tillbaka dem utspridda över plåten. Torka på låg värme (så låg värme som ugnen har) i ytterligare en timme tills cornflakesen är fint gyllenbruna och krispiga. Låt svalna och servera med mjölk eller fil.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Julpepp
Föregående artikel Instagram

Instagram

Ni har väl inte missat att Söta Saker finns på instagram? Kontot @sota.saker handlar såklart väldigt mycket om kakor och bakning, men också en hel del om annat som livet är fullt av. Följ mig gärna där! Och tipsa hemskt gärna om trevliga konton (era egna kanske?) som jag bör följa i kommentarerna!

 

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Hemmagjorda corn…
Föregående artikel Scary bananas