Söta saker

Red velvet cupcakes

Den amerikanska superkakan – red velvet cake – har fått sitt namn av den sammetslena smaken och den klarröda färgen. Den röda färgen får man till med hjälp av karamellfärg eller rödbetor, men från början ska den ha kommit av att vinägern och yoghurten lockar fram kakaots röda färgämne på ett bra sätt.

Kakan lär ha varit en uppskattad efterrät på det exklusiva New York-hotellet Waldorf-Astoria runt 1950-talet. Det hemliga receptet läckte enligt legenden ut efter att en gäst varit fräck nog att be om det och fått en saftig nota på köpet. Det är anledningen till att kakan ibland även kallas ”500-dollar-cake”.

Det här receptet kommer från min första bok Söta saker, men i den här versionen har jag förvandlat kakan till cupcakes istället. Ungefär 20 stycken sådana får man.

MUFFINS

  • 6 dl vetemjöl
  • 31⁄2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk kakao
  • 2 1⁄2 naturell yoghurt
  • 3 1⁄2 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 ägg
  • en flaska röd karamellfärg

FROSTING

  • 400 g naturell färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 l florsocker
  • saft av en halv lime

Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao (vill man ha en mer distinkt chokladsmak på kakan kan man använda ytterligare ett par matskedar kakao). Blanda ner yoghurten och oljan. Tillsätt vinäger och ägg (lätt uppvispade) och blanda sist i karamellfärgen. Använd rejält med färg –  smeten ska bli riktigt ceriseröd! Klicka upp smeten i muffinsformar, fyll dem till två tredjedelar ungefär, och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 20 minuter. Låt svalna på galler.

Blanda samman ingredienserna till glasyren. Spritsa över muffinsen eller bred ut ett lager på varje muffins och gör ett vackert mönster i det med hjälp av en gaffel eller en oanvänd kam.

Kommentera
Föregående artikel Scones

Scones

Finns det något bättre än nybakade scones, med massor av smör, en riktigt god marmelad och rykande hett te till? Förmodligen inte. Det här är mitt basrecept, som givetvis kan varieras i oändlighet, med kryddor, smaksättning, olika fröer eller mjölsorter. Under receptet har jag listat några av mina bästa alternativa sconesrecept för den som vill variera sig.
.
Visste ni förresten att sconesdeg går alldeles utmärkt att spara i kylskåpet i några dagar om man inte vill baka ut den på en gång? Eftersom utbakade scones inte är särskilt goda dagen efter är detta ett sjukt smart sätt att kunna äta nybakade scones flera dagar i rad. Det kan dessutom rädda liv när man kommer hem sent efter lång dansträning och är på vippen att dö av hunger och utmattning.
.
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mjölk eller filmjölk
  • 75 g rumsvarmt smör

Blanda allt. Forma till sex små bröd och grädda på bakplåtspapper i 225°C  i mellan 15 och 20 minuter.

Några andra riktigt goda sconesrecept för den som vill ta ut svängarna lite grann:

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Red velvet cupca…
Föregående artikel Kaffekakor

Kaffekakor

Jag gillar kaffe. Och jag älskar sirapssnittar. De här kakorna är en tribut till dem som känner likadant. Sega och söta och med lite kaffesmak i botten. Så här gör jag dem:

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk snabbkaffe

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Rör ner snabbkaffet, utan att krossa det. Forma till två längder och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor. Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kommentera
Nästa artikeln Scones
Föregående artikel Devil's food cake

Devil's food cake

Jag älskar att amerikanska kakor alltid har så medryckande namn. Jag menar ”death by chocolate”, ”angel food cake”, ”Mississippi mud cake” och ”red velvet cake”… där har ni några riktigt catchy kaknamn!

De svenska klassikerna har en hel del att ta igen på namnfronten, om ni frågar mig. För även om de är fantastiskt goda och älskade så för ”sockerkaka”, ”kladdkaka” eller ”finska pinnar” knappast tankarna till överjordisk njutning eller syndiga mängder choklad.

Det gör däremot den här kakan. Devil’s food cake är precis så lockande och förförisk – och livsfarligt chokladig – som namnet antyder. Och givetvis djävulskt god.

KAKA

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl riktigt fin kakao
  • 1 1/4 dl turkisk yoghurt
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 1 ägg

FYLLNING

  • 200 g naturell cream cheese
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
DEKORATION (om man vill)
  • nötter
  • tryffel
  • choklad

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bikarbonat i en bunke. Sikta ner kakaon och blanda in den. Tillsätt yoghurt, rapsolja och ägget. Rör kraftigt till en jämn och fin smet. Häll i två små smorda och kakaopudrade springformar (ca 15 cm). För kakan på bilderna använde jag två storlekar på formarna (en ca 15 cm och en lite mindre) för att få en trappstegstårta, men det gör man som man vill med. Grädda i 175°C i omkring 30 minuter (gräddningstiden påverkas av storleken på formen – en riktigt liten form behöver kanske snarare 20 minuter). Känn med en sticka då och då om kakorna är torra och klara. Låt svalna, lossa från formen och skär båda kakorna vertikalt på mitten.

Gör fyllningen genom att klicka ut cream cheese i en bunke och pudra ner florsocker, vaniljsocker och kakao. Rör till en jämn smet och bred mellan kakans lager. Spara ungefär hälften av fyllningen och spritsa den runt och på kakan när den byggts ihop. Dekorera eventuellt med nötter, tryffel eller chokladbitar.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Kaffekakor
Föregående artikel Chokladpaj med s…

Chokladpaj med sockernötter

Ibland är receptet på den bästa tänkbara kakan enkelt. Man tar något som är vansinnigt gott – säg choklad – och så jobbar man in så mycket av den varan som man bara kan i ett och samma bakverk. Hemligheten är att inte hålla tillbaka. Att inte falla i tvivel och börja tänka saker som ”det här blir väl lite väl…” eller ”så här mycket choklad kan man väl inte ens äta”. För det är just vad man kan! Man kan äta så mycket choklad och lite till. Här är beviset.

PAJSKAL

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl fin kakao
  • 1/2 dl rörströsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl kallt vatten

CHOKLADFYLLNING

  • 400 g mörk choklad av fin kvalitet
  • 1/2 dl rörströsocker
  • skal från en apelsin
  • 2 dl vispgrädde

SOCKERNÖTTER

  • 1 dl sötmandel
  • 1/2 dl salta jordnötter
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl rörströsocker
  • 1/2 dl ljus sirap

Rör samman ingredienserna till pajskalet till en slät deg och tryck ut den jämnt i en pajform. Nagga den i botten med en gaffel och ställ den i kylskåpet i minst en halvtimme. Grädda pajskalet på 200°C i 10 minuter och ställ det sedan åt sidan att svalna.

Hacka chokladen till fyllningen fint. Använd en riktigt fin choklad som är god att äta som den är! Blanda chokladhacket med råströsocker och finrivet apelsinskal i en värmetålig bunke. Hetta upp vispgrädden tills den kokar. Häll den därefter genast över chokladhacket och rör ordentligt tills den blir en slät chokladsmet. Häll smeten i pajskalet och ställ i kylskåpet att stelna i några timmar.

Hacka nötterna grovt. Blanda råströsockret till sockernötterna och sirapen i en kastrull och hetta upp tills sockret smält och blandat sig med sirapen. Sänk värmen, rör ner nötterna och fortsätt att röra under tiden som blandningen sjuder. Låt nötblandningen bli gyllenbrun (det tar ungefär 5-10 minuter) och häll den sedan över den kalla chokladpajen. Låt svalna (gärna i kylskåp) och servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Devil's food cake
Föregående artikel Stekta bananer