Söta saker
Annons

Chillevipp

Alldeles för få människor har någonsin hört talas om den här fantastiska bakelsen. Den kallas chillevipp (bara en sån sak!) och min slarviga och okritiska internetresearch gör gällande att den har sitt ursprung i Skåne. Där jag kommer ifrån finns den mig veterligen bara att få tag i på ett litet kondis i Sävsjö och då först efter att man ringt i god tid före besöket och övertalat bagaren att baka några stycken.

Chillevippen (man kan liksom inte säga det för många gånger!) är både min och min morfars favoritbakelse och äts närmast utan undantag varje gång vi ses. Basen är en tjock marängboll som fylls med grädde och hjortronsylt, klistras ihop med smörkräm och pudras med kakao. Jag har ännu att försöka mig på att baka underverket själv, men lovar att meddela er receptet när jag väl klurat ut det.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Nötknäppare
Annons

Nötknäppare

Om man gillar nötter kommer man att älska de här saftiga och knäckiga nötkakorna. Som toscakakor, med extra allt kan man säga. Så här gör man dem.

KAKOR

  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

NÖTTÄCKE

  • ½ dl rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • ½ mandelspån
  • 1/2 dl pistaschnötter
  • 1/2 dl hackade valnötter
  • 1/2 dl hackade salta jordnötter

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar eller portionsstora kakformar. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Blanda under tiden samman alla ingredienserna till nöttäcket. Ta ut muffinsen ur ugnen. Klicka ut nötsmeten över varje muffin och grädda sedan i ytterligare runt 10 minuter.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Chillevipp
Föregående artikel Livets enklaste…
Annons

Livets enklaste yoghurtglass

Det här vädret kräver glass. Om man har tillgång till en glassmaskin är det hur enkelt som helst att tillverka sin egen. Har man inte det ska man inte misströsta. Glass kan man göra ändå – det tar bara lite längre tid. Den här yoghurtglassen är så enkel att det nästan är löjligt.

  • vaniljyoghurt
  • sylt

Blanda önskad mängd vaniljyoghurt med lite god sylt och kör i glassmaskin eller frys i några timmar, med omrörning varje halvtimme. Klart!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Nötknäppare
Föregående artikel Bonusdag
Annons

Bonusdag

Annandagar är väl ändå livets bästa uppfinning? En extra ledig dag efter en redan ledig dag, liksom. För att man ska få vila ut  ordentligt efter ledigheten. Jag har tillbringat slutet av påsksemestern på spa och ätit fruktfrukost, fått massage och badat i varmt vatten under mörkblå kvällshimmel. Sjukt bra saker! Och så har jag hunnit smaka årets första kulglass på mitt favoritglasscafé vid Fridhemsplan. Hur har er bonusdag varit?

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Livets enklaste…
Föregående artikel En annan dag