Söta saker

Nattgöra

I går kväll hängde jag kvar i köket tills långt efter Homeland (OMG vem kan sova efter ett sådant avsnitt?!) och kokade kola och rörde ihop smet till saffransskorpor. Det är något med de där färgerna och dofterna som gör att man blir alldeles berusad. Saffran är verkligen en på tok för vacker krydda för att bara få vara med en månad om året.

De här skorporna är ett tvådagarsprojekt som börjar med långpannebak och inslagning i blöt handduk. I dag ska de skäras i skivor och rostas och sedan få följa med på bokparty.

 

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Allt som hör jul…

Allt som hör julen till...

Den kryper lite närmre nu – julen. Till helgen är det första advent och någonting börjar förändras i luften. Trots kylan blir det liksom lite varmare. Stjärnor lyser upp fönstren och långsamt börjar människor sakta ner och bromsa in. Förbereda sig på att gå i ide ett litet, litet tag, med tända ljus, varm glögg och dem man gillar bäst. För mig är det den bästa perioden på hela året. Och att baka vid den här tiden är något alldeles speciellt.

Under kategorin JUL i kategorilistan kommer jag att samla alla årets (och en del från tidigare år) julrecept för man enkelt ska hitta all julinspiration här på bloggen. Och givetvis blir det också ett och annat smakprov ur Julens söta saker!

God julbakning!

 

 Bild av Josefin Casteryd för Julens söta saker.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Nattgöra
Föregående artikel Lingonkaka

Lingonkaka

En perfekt försmak av julen är den här lätta lingonkakan som jag gillar att baka i en liten brödform och skära i tjocka skivor. Rödprickigt fin och riktigt saftig blir den. Servera med en klick fluffig grädde för extra feststämning i novemberrusket.

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk hemmagjort vaniljsocker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl frysta lingon

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de blanda ingredienserna för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Rör ner de frysta lingonen. Häll smeten i en smord och bröad brödform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Allt som hör jul…
Föregående artikel Ice cream cheese…

Ice cream cheesecake

Minns ni den helt sjuka jordnötskolaglassen som jag pratade mig varm om häromveckan? Well, nu har resterna av den blivit en minst lika sjukt god glasscheesecake. Att göra cheesecake av glass är för övrigt en väldigt smidig sak och resultatet blir någonting mittemellan glasstårta och fryst cheesecake. Det bästa av två världar, med andra ord.

  • 75 g smör
  • ca 10 digestivekex
  • 3 dl glass av valfri sort (jag använde den här)
  • 2 dl cream cheese
  • 1/2 burk dulce de leche
  • valnötter till garnering

Låt smöret bli rumsvarmt och krossa digestivekexen. Knåda samman och tryck ut i en liten rund pajform. Låt glassen tina en aning så att den blir mjuk och rör ner cream cheesen i den. Bred glassmeten över digestiveskalet och ställ alltsammans i frysen i minst en timme. Ta ut och garnera med dulce de leche (färdig finns att köpa, eller så kokar man egen enligt receptet här) och valnötter.

 

Kommentera
Nästa artikeln Lingonkaka
Föregående artikel Smörkola med ing…

Smörkola med ingefära

En av de allra bästa sakerna med jul är alla härliga kryddor som man får lov att gå loss med. Färsk ingefära är en fantastisk kolakryddning och i den här sammetslena smörkolan bryter den perfekt mot det söta och ger en lite extra stingig godissmak. Varning för att cirka hälften går åt (vet inte var de tar vägen) under själva inslagningen…
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 msk smör

Blanda alla ingredienser  i en stor gryta. Placera en mattermometer i grytan, men se till att den hänger fritt i smeten och inte nuddar botten. Koka upp och sänk sedan värmen något så att smeten kokar jämt och lugnt. Rör lite då och då så att den inte bränns i botten. När termometern visar att smeten är 125°C (eller när smeten klarar ett mjukt kulprov) – häll den genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor och låt kolan svalna en aning. När den börjar anta fast form – använd en sax penslad med rapsolja för att klippa kolakakan i lagom stora kolabitar. Slå in i smörpapper.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Ice cream cheese…
Föregående artikel Glasspinnar extr…