Söta saker

Rolig glassidé

Den här söta och roliga glassidén hittade jag på ett av mina favoritinstakonton –  @okuprin – häromdagen och var bara tvungen att testa själv. Det kan väl knappast bli mycket nyttigare, färggladare eller mer svalkande än så här?!

Man gröper helt sonika ut kulor ur en vattenmelon med hjälp av en glasskopa och stoppar ner dem i strutar. Vill man kan man frysa kulorna först för ännu mer glasskänsla. Klart!

 

Kommentera
Föregående artikel Pioner, tårtrest…

Pioner, tårtrester och semesterplanering

Min midsommarafton var precis så regnig och kylig som midsommaraftnar ska vara för att man ska känna igen dem och vi tillbringade större delen av gårdagen inomhus, med undantag för en våghalsig timmes grillning och en promenad på temat ”det finns bara dåliga kläder”.

Jag bakade marängtårta med egna bottnar och hemkokt vaniljkräm och massor av färska jordgubbar som blev efterrätt efter lammkotletter, grönsaksspett, klyftpotatis och goda såser.

I dag vaknade vi till tropisk värme och en stad helt öde på människor. Vi tog en osedvanligt tidig promenad, hängde på låset till det enda morgonöppna caféet och drack iskaffe i parken som om den bara vore vår. Ett utmärkt sätt att börja en midsommardag, måste jag säga.

Nu har vi avhandlat semesterplaner – som hittills inkluderar enslig stuga, hästar, lerduveskytte och kanske en tur till Berlin – och jag har kastat döda blommor, köpt nya och blandat ihop en ny form av träoxideringsdekokt som jag ska testa i morgon. Nu blir det lunch och melonsallad. Hej så länge!

Kommentera
Nästa artikeln Rolig glassidé
Föregående artikel Glad midsommar!

Glad midsommar!

I dag vaknade vi till dyblöta trädgårdsmöbler och traditionsenligt midsommarregn. Som tur är smakar jordgubbar och färskpotatis lika gott under tak som ute i solen. Nu ska jag förbereda tårta och skrubba potatis. Jag hoppas att ni får en fantastisk dag – oavsett väder!

Glad midsommar!

Kommentera
Nästa artikeln Pioner, tårtrest…
Föregående artikel Krispiga sommarp…

Krispiga sommarpajer

Jag gillar att göra pajer i portionsformar. Dels blir de lite lättare att spara i kyl eller frys om man inte äter upp allihop, tycker jag, och dels känns det ganska trevligt att alla liksom får sin egen paj.

De här segkrispiga små pajarna bakade jag häromkvällen när vi kom hem efter en middag och blev sjukt sugna på efterrätt. Jag bakade den med äpplen, men det går såklart bra att variera dem med vilken frukt som helst.

  • 4 äpplen
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl havregryn

Skölj och skiva äpplena i skivor och sprid ut dem i botten på 5-6 portionspajformar. Blanda samman alla ingredienser till täcket (smör, socker och havregryn) och smula ut ett täcke av degen över äpplena. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Servera med vaniljglass.

Kommentera
Nästa artikeln Glad midsommar!
Föregående artikel Mina bästa tårtt…

Mina bästa tårttips till midsommar

Mitt bästa tårttips oavsett högtid är att göra det enkelt för sig. Att tänka smak framför form. Säkra kort framför nya och flashiga, men oprövade kreationer.

Själv brukar jag stasha tårtbottnar i frysen lite då och då så att det i stort sett alltid finns en färdigdelad botten att tina upp och dekorera. Eller så gör jag enkla marängbottnar några dagar före kalaset som jag sedan hivar upp en massa vispad grädde och färska bär på.

För några år sedan samlade jag fem av mina bästa midsommartårtor i den här posten för den som önskar lite mer receptinspiration.

En riktigt gräddig midsommar önskar jag eder!

Bild: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Kommentera
Nästa artikeln Krispiga sommarp…
Föregående artikel Skomakarens barn