Söta saker

Torkade nypon

Nyponsoppa på egentorkade nypon är så gott att det inte riktigt går att beskriva. Förra veckan tvingade jag därför med mig min kära vän Anne ut i höstkylan för att plocka de allra sista innan de skrumpnar ihop eller dör av frost. Jag har torkat dem hela och väl sköljda (med kvistar och ändar borttagna givetvis) på bakplåtspapper i ugnen. Låg värme och lång tid är hemligheten (70 grader och 5-6 timmar) och nyponen ska bli mörka och hårda innan de är klara. Receptet på världens godaste nyponsoppa finns här.

torkade nypon

torkade nypon2

nypon

Kommentera

Kommentera

Tack! De jag plockar är ”vanliga” nypon som är lite lätt ovala i formen. Jag vet ärligt talat inte om man kan plocka alla sorters nypon – det kan nog vara värt att kolla med någon expert. Helst ska man kanske rensa dem på kärnor, men jag skär bara bort ändarna, sköljer dem och torkar dem hela, mest för att det blir så krångligt annars. Lycka till!

Tea http://sotasaker.com 2010-09-15 08:13 /

Vilken underbar blogg du har! Man blir så inspirerad. När jag läst om att du gjort egen nyponsoppa kände jag att detta måste ju jag också testa. Kollat runt lite där jag bor och hittat olika nyponbuskar. Endel är lite avlånga och endel mera runda. Tycker mig se att de du har plockat varit mer åt det avlånga hållet. När du sedan torkar dem, skär du bara av ändar och kvistar och sköljer av dem eller sköjer du dem inuti också och rensar ut fröna?

Mvh Liselott

Liselott http://liebdjuret.blogspot.com 2010-09-15 07:47 /

Mums!

Rascal http://rascalkosher.blogspot.com/ 2010-09-13 12:27 /

ANNONS
ANNONS