Söta saker

Surdegsbröd med valnötter och fetaost

Färdiga surdegsbrödDet här med surdeg är verkligen inget för människor med klent tålamod och hade det gällt något annat än bröd hade jag avskrivit hela processen som löjligt krånglig och alldeles för tidskrävande. Jag vill inte med detta inlägg på något sätt ge näring åt den alldeles på tok för präktiga surdegstrend som florerat i nyhusmoderliga femtiotalskretsar den senaste tiden, men de här surdegsbröden med fetaost och valnötter är verkligen sjukt goda! Originalreceptet har jag hittat i en baktidning, men ändrat skoningslöst och uppdaterat efter vad jag själv gillar. Fetaosten och valnötterna kan man givetvis byta mot vad som helst. Soltorkade tomater, oliver, andra nötter eller ostar, till exempel.

150 g vetesurdeg (eller 1 1/2 dl) Så här gör man den.
5 dl vatten
25 g jäst (ett halvt paket)
3/4 dl flytande honung
10-12 dl vetemjöl
2 1/2 dl rågmjöl
1 tsk salt (ännu godare blir det med fint flingsalt – ta då 1 msk)
75 g fetaost (ett halvt paket)
2 dl valnötter

Rör ut jästen i lite ljummet vatten och tillsätt resten av vattnet, surdeg, honung, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentliget och blanda sedan i de grovt delade nötterna och den grovt smulade fetaosten. Låt degen vila under duk i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en avlång rulle. Dela i 24 bitar som rullas till bollar. Lägg antingen direkt på bakplåtspapper eller i formar (vanliga muffinsformar går bra om man penslar med lite smör i botten). Jäs bullarna under duk länge, gärna två timmar. Strö över lite rågmjöl och grädda på hög värme – 250 grader – i 12-15 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bullarna som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.

surdegsdegBrödsplitsurdegsbröd

Kommentera

Kommentera

Hej! Du kan grädda dem i mitten av ugnen eller lite längre ner. Lycka till!

Tea http://sotasaker.com 2009-12-17 05:52 /

Hej, jag tänkte baka de här bröden imorgon. De verkar supergoda! Var i ugnen ska de gräddas?

Karin 2009-12-16 21:33 /

ANNONS
ANNONS