Söta saker

Mandelmassa

Det börjar ju bli dags för semlor igen och då kan det vara bra att kunna göra sin egen hemgjorda mandelmassa. Så här enkelt går det till:

  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl sötmandel

Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer. Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt. Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.

Bild: Josefin Casteryd från Julens söta saker.

Kommentera

Kommentera

Tusen tack för ditt recept. det uppskattades när jag hade detta alternativt :) och det blev inga rester – vi åt det som godis!

Jinx 2014-02-21 17:51 /

Madeleine: det är en otrolig skillnad mellan rent sukros och de sockerarter som finns i frukt. Diabetiker bör inte utesluta socker helt ur sin kost då hjärnans viktigaste (och enda) energikälla är just socker (glukos). Jag tycker att aprikoser låter som ett ypperligt substitut för den rena och processade sockret. Mycket innovativt!

Charlotta 2013-02-08 18:05 /

Pingback: Charls

Ungefär hur många semlor räcker det här till? :) och kan man förvara den i kylskåpet några bra utan att den tappar kvallité? :)

Julia Häggström 2012-02-13 21:20 /

Eftersom aprikoser (precis som all frukt) innehåller en hel del socker så skulle jag inte rekommenderat det till diabetiker!!

Madeleine 2011-09-18 02:01 /

Jag berättade för min ungar att vi var tvugna att köpa mandelmassan eftersom vi inte har en mixer..(trasig) Då sa min 11-åriga -envisast-i-stan-bonudotter att då kan hon hacka. Här skulle göras egen. Och det gjorde hon! 1 timme tog det för henne att bara få till en hyfsad slät massa. Men ljuvligt gott blev det. Tack för alla fina recept!

Alex http://bonusfamiljen.blogg.se 2011-03-06 13:47 /

Å, hjälp! Vilken bragd!

Tea http://sotasaker.com 2010-12-03 00:41 /

Kan även meddela för eventuellt intresserade att om man innehar en okej vass kniv, en skärbräda, en ängels tålamod och en åsnas envishet, så kan man fabrikera denna mandelmassa även utan mixer. Tar några timmar men visst går det! YES!

Magdalena http://ofbooksandbirds.blogspot.com 2010-12-03 00:07 /

Riv i en halv bittermandel på slutet, så lyfter mandelmassan till konditorihöjder! Fattar inte att man förr om åren gick och köpte mandelmassa i korv fullproppad med skräpingredienser. Hälsningar Mimmi

Mamma Mimmi http://mimmismammaliv.blogspot.com/ 2010-01-28 20:51 /

Vad roligt! Lycka till med semmelbaket!

Tea http://sotasaker.com 2010-01-28 20:09 /

Jag har bott i Stockholm för fem år sen, och semlor var det bästa kök-upplevelse (tillsammans med filmjölk) jag levde. Sen jag kommit hem i Frankrike hadde jag inte haft lust att baka semlor tills jag såg dem här. Recepten jag földe i Sverige använde mjölkprodukter son inte existerar i Frankrike.
Tack så himla mycket !

Ludivine http://www.ulligamoln.blogspot.com 2010-01-28 11:06 /

Smart! Det låter riktigt gott dessutom!

Tea http://sotasaker.com 2010-01-27 21:24 /

Perfekt när man bor i ett land där det inte finns mandelmassa i affären. Tack!

Magdalena 2010-01-27 12:43 /

Åh vad kul! Tack!

Agnes 2010-01-27 11:46 /

Agnes, vilket bra tips. Min mamma är också diabetiker. Din aprikosmandelmassa ska testas!

Erika http://erkaperkasblogg.blogspot.com/ 2010-01-27 09:28 /

Min mamma är diabetiker och jag gör aprikosmandelmassa till henne. Skållade mandlar, torkade aprikoser och sötningsmedel mixas till en smet som är god att ha istället för mandelmassa!

Agnes 2010-01-27 07:46 /

ANNONS
ANNONS