Söta saker
Annons

Mandelmassa

Det börjar ju bli dags för semlor igen och då kan det vara bra att kunna göra sin egen hemgjorda mandelmassa. Så här enkelt går det till:

1 dl socker
1 1/2 dl sötmandel
Kanske lite vatten

Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer. Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt. Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.

Mandelmassa

Annons
  • Pingback: Att trotsa ångesten | Det goda livet

  • Jinx

    Tusen tack för ditt recept. det uppskattades när jag hade detta alternativt :) och det blev inga rester – vi åt det som godis!

  • Pingback: Sara Bernhardt-bakelser | MilitantVeganHippien

  • Jenny
  • Pingback: Fettisdagen | FixarFia

  • Charlotta

    Madeleine: det är en otrolig skillnad mellan rent sukros och de sockerarter som finns i frukt. Diabetiker bör inte utesluta socker helt ur sin kost då hjärnans viktigaste (och enda) energikälla är just socker (glukos). Jag tycker att aprikoser låter som ett ypperligt substitut för den rena och processade sockret. Mycket innovativt!

  • Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Lördagslänkar

  • Pingback: Charls

  • Julia Häggström

    Ungefär hur många semlor räcker det här till? :) och kan man förvara den i kylskåpet några bra utan att den tappar kvallité? :)

  • Pingback: Fettisdagen 2012 | Söta saker

  • Pingback: Bakdag 4 februari 2012 | Blivande mamma, fru, lärarstudent och sympatisör

  • Pingback: Mjuka mandelkakor | Söta saker

  • Madeleine

    Eftersom aprikoser (precis som all frukt) innehåller en hel del socker så skulle jag inte rekommenderat det till diabetiker!!

  • Pingback: Müslimuffins med blåbär | Söta saker

  • http://bonusfamiljen.blogg.se Alex

    Jag berättade för min ungar att vi var tvugna att köpa mandelmassan eftersom vi inte har en mixer..(trasig) Då sa min 11-åriga -envisast-i-stan-bonudotter att då kan hon hacka. Här skulle göras egen. Och det gjorde hon! 1 timme tog det för henne att bara få till en hyfsad slät massa. Men ljuvligt gott blev det. Tack för alla fina recept!

  • Pingback: Hetvägg | Söta saker

  • Pingback: Fettisdagen | Söta saker

  • http://sotasaker.com Tea

    Å, hjälp! Vilken bragd!

  • http://ofbooksandbirds.blogspot.com Magdalena

    Kan även meddela för eventuellt intresserade att om man innehar en okej vass kniv, en skärbräda, en ängels tålamod och en åsnas envishet, så kan man fabrikera denna mandelmassa även utan mixer. Tar några timmar men visst går det! YES!

  • Pingback: 5 julkakor att baka i advent

  • Pingback: Lyxig mandelmassakaka | Söta saker

  • Pingback: Semlor | Söta saker

  • Pingback: Mandelmassabullar - Söta saker

  • Pingback: Söta saker i tidningen Dagen

  • Pingback: Sarah Bernhardt-bakelser « söta saker

  • Pingback: Semlor! « All cooked up

  • Pingback: Mandelkakor « söta saker

  • http://mimmismammaliv.blogspot.com/ Mamma Mimmi

    Riv i en halv bittermandel på slutet, så lyfter mandelmassan till konditorihöjder! Fattar inte att man förr om åren gick och köpte mandelmassa i korv fullproppad med skräpingredienser. Hälsningar Mimmi

  • http://sotasaker.com Tea

    Vad roligt! Lycka till med semmelbaket!

  • http://www.ulligamoln.blogspot.com Ludivine

    Jag har bott i Stockholm för fem år sen, och semlor var det bästa kök-upplevelse (tillsammans med filmjölk) jag levde. Sen jag kommit hem i Frankrike hadde jag inte haft lust att baka semlor tills jag såg dem här. Recepten jag földe i Sverige använde mjölkprodukter son inte existerar i Frankrike.
    Tack så himla mycket !

  • http://sotasaker.com Tea

    Smart! Det låter riktigt gott dessutom!

  • Magdalena

    Perfekt när man bor i ett land där det inte finns mandelmassa i affären. Tack!

  • Agnes

    Åh vad kul! Tack!

  • http://erkaperkasblogg.blogspot.com/ Erika

    Agnes, vilket bra tips. Min mamma är också diabetiker. Din aprikosmandelmassa ska testas!

  • Agnes

    Min mamma är diabetiker och jag gör aprikosmandelmassa till henne. Skållade mandlar, torkade aprikoser och sötningsmedel mixas till en smet som är god att ha istället för mandelmassa!

ANNONS
ANNONS