Söta saker

Vaniljkräm

Vaniljkräm är nog det allra bästa med tårta om ni frågar mig och den hemmagjorda varianten går inte på långa vägar att jämföra med den där klumpiga sörjan man köper på pulver. Lätt att göra är den också:

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna och använd i kakor, bullar eller tårtor.

  • Carina Sätterlund

    Hej!
    Provade att göra vaniljkrämen idag och den blev helt underbart god,lyckades första gången kommer att göra denna flera gånger.

  • Pingback: Smarrigt värre! | Från myllan

  • Jessica

    Toppenrecept! Enkelt och lätt att lyckas med!

  • Pingback: Vaniljkräm | Söt Kärlek

  • Pingback: Slotts-tårta | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife

  • Pingback: Amor Vincit Omnia

  • Jonna

    Perfekt! Bytte ut vaniljstång mot vaniljsocker och potatismjöl mot maizena (man tager vad man haver). Blev kanske lite väl söt, men det kan ju vara pga vaniljsocker istället för stång, nästa gång tar jag nog bara två msk socker. Hittade den här för att jag inte heller hade grädde hemma så behövde göra på mjölk. Ska använda den som custard på apple crumble som min pojkvän spontant ville göra och handlade till, men missade vaniljsåsen. Men det här gick ju fort och lätt, och tjock är den!

  • Terese

    Busenkelt och supergod! Gjorde den dock i vattenbad för att inte bränna den. :)

  • Therese

    Gick den att frysa?

  • Katarina

    Hade inget potatismjöl hemma så använde maizena istället, de funkade det också :)
    Super recept :)

  • Edith

    Den blev alldeles för lös för att ha i tårta, trots sjudning länge och tills första kokbubblan. Jag hoppas att ett par gelatinblad ska tjocka till den så att den inte rinner av tårtan. Synd att den inte ville sig. Men det verkar vara fler med mig som inte får den till en riktigt tjock kräm, i stil med en fast sylt i konsistensen. Så som man behöver om man ska fylla en tårta.

  • Gittan

    Jätte enkelt och kanon gott
    använde mazena mjöl istället
    och socker ersättning..
    Vart tjock å fin
    Tack för fina bra recept :)

  • Pingback: Trifle med Asti Cinzano, hallon, vaniljkräm och lättvispad grädde

  • sara

    Jag var rädd för att bränna krämen så jag kokade den över vattenbad tills den tjocknade.

  • Emmah

    Jag tycker inte att det är helt fel utan får alltid det alltid att bli perfekt :)

  • Stina

    Hej Thea !!
    Vilken härlig blogg du har :)
    Tänkte prova denna vaniljkräm men har varken potatismjöl eller maizena, finns någon annan möjlighet att göra vaniljkräm då? Kan man använda mjöl exempelvis, eller något annat?
    //Stina

  • Pingback: Min Första Tårtbeställning! | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife

  • Pingback: Månadens sötsak - semester | Söta saker

  • Mikael

    Mums!

    Helt suveränt litet recept.
    Fast jag gjorde inte vaniljkräm denna gången utan bytte ut vaniljen mot 86% mörk choklad som hackades och smälte istället. Tog i lite extra socker som balans och blev helt superb.

    Vet inte riktigt vad jag skall ha den i ännu, men lutar åt att göra en galen variant på kanel/vaniljbulle fast fylld med chokladkräm!

  • Linda

    Hej!
    Många fina recept på bloggen!
    Tyvärr misslyckas jag alltid med användandet av potatismjöl i recepten (gjort chokladpuddingen också). Det blir alltid en kvalmig bismak. Fick göra om den här krämen med maizena istället varpå smaken blev mycket bättre.
    Vad gör jag för fel?

  • Pingback: Gräddtårta | Baci of Sweden

  • Pingback: ~Jordgubbstårta~ |

  • Johana

    Kan jag rädda den på ngt vis?

  • Johana

    Hur länge ska den stå på plattan? min tjocknade lite efter ett par minuter men sedan hände inget mer. Blev bara sås. Har stått och svalnat en stund nu och är fortfarande bara sås.. :(

  • http://sotasaker.com Tea

    Tjockleken är en kombination av hur länge den får sjuda och hur mycket potatismjöl man använder.

  • Mikael

    Gjorde denna precis, följde alla anvisningar i receptet ovan. Blev suveränt god, men lite osäker på om jag fick den så tjock jag ville ha den. Kanske blir tjockare när den har kallnat, men har du tips på hur man skulle göra för att få mer pudding konsistens, är det lite mer potatismjöl eller en extra äggula kanske? I övrigt är jag väldigt nöjd, kommer helt klart använda mig av denna hädanefter.

    //Mikael

  • http://homeanddesire.blogspot.se Dessi @homeanddesire

    Alldeles utmärkt recept!

  • Desiree

    Hej!

    Behöver vaniljkräm till fyllning för mina bullar. Bullarna ska fyllas innan de gräddas så behöver en kräm som klarar ungsvärme under tio minuter. Funkar den här tros?

  • http://www.förort.se Johanna

    Funkar den att göra på havremjölk?

  • Christoffer

    Vaniljsocker går utmärkt! 1 Vaniljstång = 1 Tsk vaniljsocker / Christoffer

  • Christoffer

    Det är inget fel på potatismjöl, bara det används på rätt sätt!

  • Christoffer

    Låter som om du inte sjudit såsen ordentligt, tror temperaturen var för låg :)

  • Sofie

    För första gången har jag lyckats på första försöket! Tack så otroligt mycket för receptet!

  • Emma

    Vill bara tipsa att det funkar bra att om den blir för lös vispa lite grädde (så mycket som behövs) och vända ner i vaniljsåsen (ej vispa) Detta är faktiskt något som man ska göra i många recept isället för att koka den med potatismjöl/annan stärkelse. Så det funkar jättebra

  • Mhistel

    Den va god fast lite väl svag vaniljsmak och lite för rinnig för att ligga kvar i tårtorna tror jag men det märker jag väl ;0) Gjorde på de sista äggen jag hade så hoppas de blir bra

  • Pingback: Butterkaka | Sockervisp

  • Bak flickan

    Hej jag är en ganska ung tjej och vill nog inte köpa vaniljstänger men går det att ersätta med vanilj socker eller liknande ? / bak tjejen

  • http://sotasaker.com Tea

    Det ska gå bra! Plast över bara.

  • Michaela

    Denna ska definitivt testas. Går det bra att göra den ett dygn i förväg och förvara den i kylen?

  • Marina

    Har precis gjort denna med alpros mandelmjölk :) ska minska på sockret lite till nästa gång eftersom den är lite söt i sig, smakar helt okej, lite mindre fyllig än kräm gjord på vanlig komjölk :) Eftersom det är potatismjöl blir den ju både glutenfri och mjölkproteinfri på detta sätt!

ANNONS
ANNONS