Söta saker
Annons

Power bars

Bara Gud och de amerikanska livsmedelsföretagen vet vad som egentligen är i alla de här ”nyttiga” power barsen som ska få oss att känna oss lite sportigare när vi äter godis. Min gissning är en hel del konserveringsmedel och sisådär mycket naturliga råvaror. Som tur är behöver man inte alls köpa dem i affären, för det går alldeles utmärkt att göra dem hemma. Då kan man dessutom vara helt säker på att de innehåller bra saker. De här gjorde jag i går, efter vårens första riktiga joggingtur. De är riktigt lätta att sno ihop, går att variera i oändlighet och blir fantastiskt goda. Och vill man vara riktigt fancy så slår man in dem i glatt presentpapper när de är klara.


1 dl solrosfrön
4 dl havregryn
15 torkade fikon
1 msk hett vatten
1 1/2 dl russin
1 msk honung
1 dl fiberflingor (t. ex. Kellog’s All-bran)

Rosta havregryn och solrosfrön i en långpanna på 175 grader i 8-10 minuter. Klipp eller skär fikonen i bitar och lägg att mjukna i en matberedare med kniv tillsammans med en matsked hett vatten. Mixa fikonen och 1 dl av russinen till en kladdig smet. Tillsätt havregrynen, solrosfröna och honungen och mixa lite till tills allt bakats samman. Blanda för hand i resten av russinen och fiberflingorna. Tryck ut smeten på en skärbräda eller stor tallrik till en två centimeter tjock fyrkant. Ställ i kylen någon timme och skär sedan i lagom stora bitar.

Annons
  • http://www.mslyckad.blogg.se Susanne

    russin kanske… Torkade frukter.. Finns ju så många, papaya, mango, ananas osv.

  • http://www.mslyckad.blogg.se Susanne

    Visst är detta ett urgammalt inlägg men det finns säkert många som letar powerbars recept. Jag har hittat quinoa pulver som man kan blanda i vatten, juice, mjölk, kaffe vad man vill, och det kan man säkert blanda ner i denna powerbar också, så får ni lite protein också. Annars finns det många recept på nätet med äggvitor i.

  • veronica

    Hej! Hur förvaras de bäst? Och hur länge håller dom?

  • camilla

    Hur många äggvitor använde du istället för vattnet? Nyfiken

  • camilla

    Hur mycket Dadlar hade du i istället för fikon?

  • Agnes Wallberg

    Vilken underbar liten mellanmålskaka. Tack så mycket för detta recept!! Jag ska göra dem åt min pappa och ge bort i julklappa, han är så smal och kan behöva lite nyttiga fetter som i solrosfrön och lite bra energi som i havregryn. Tack igen!

  • Mathilda

    Prövade att baka de igår, men de stelnade aldrig, det blev bara en massa smulor. Vad kan jag göra för att de inte ska bli så?

  • Alma

    Hej,
    Jag tycker varken om fikon eller plommon så jag körde med torkade körsbär. Blev mums! Sen väntade jag till smeten hade svalnat av och slängde i lite hackad mörk choklad innan jag tryckte ut kakan :D

  • Rarasara

    Både solrosfrön, havregryn och branflakes innehåller protein. =)

    Tack för ett bra recept!

  • sofia

    Kan man byta ut honungen mot sirap?

  • http://www.undine.se Emelie

    Jag gjort liknande bars från en GI-bok och de smakade gammal unk. Ska testa dessa istället :)

  • ….

    Jag har lunchlåda med mig, trots att jag går i vanlig tradiotinell svensk skola. Och oftast får man som liten och går i skolan, uppmaningar om att man ska ta med frukt till skolan / dagis. Så varför inte en energikaka också?
    Ser inget fel med att man har kunchlådor med sig. De är bara ett bevis på att ovanstående bryr sig om sina barns hälsa och vill ha den så friska som möjligt!

  • kaj

    troligtvis menat till att barnen har lunchlådor ;)

  • Anette

    Hejsan!
    Jag brukar göra egna bars och då blandar jag i
    en äggvita (istället för vattnet)Så får man i sig
    lite protein också:)Vitan binder även barsen bra!

  • Matilda

    Gjorde dem precis, med ekologiska aprikoser istället för fikon och extra linfrön, PERFEKTION! :D

  • karin

    hej, hur skriver jag ut receptet på powerbars?
    mvh
    Karin

  • Ewa

    Prova att byta ut fikonen mot dadlar, då får du en kolasmak :) mycket gott!

    Självklart att det inte finns protein i detta! Det är ju en powerbar… Ta en skiva ost till vetja ;)

  • http://sotasaker.com Tea

    Bra att veta! Låter jättegott!

  • http://monch.blogg.se Sara

    Jag har också svårt för fikon så jag gjorde med torkade aprikoser istället och det blev supergott! TACK för ett jätte bra recept, har redan gjort flera satser och sist nu testade jag med lite kakao i. Blev jättebra!

  • Marie

    De blev goda men jag har svårt att få dem att hålla ihop. Jag tog katrinplommon istället för fikon, behöver jag ta mer då kanske? tyckte inte att plommon och russin blev så mycket smet heller, utan mer som pulverklumpar. Ska jag låta de ligga i blöt mer nästa gång?

  • http://cissivarning.blogg.se Cecilia

    Man kan ju köpa proteinpulver, eller rättare sagt vasslepulver, och ha i. Med eller utan smak. Kesella surnar ju:/

  • Ida

    Låter kanon gott! Men som sagt är inte varken fikon eller plommon någon hit hos mig. Tänkte kanske prova med lite cocos och cashewnötter ..så man får lite bra fetter också efter det hårda träningspasset :)

  • http://zarabertilsson.devote.se Zara

    Låter ju alldeles underbart gott – och enkelt!
    Håller fikonen ihop barsen eller är dom bara som smak? Tänkte om man kan hoppa över dom alt. ersätta dem med något annat?

    :))

  • http://sotasaker.com Tea

    Torkade plommon går fint om du gillar det bättre.

  • http://fiddeli.wordpress.com Frida

    Har du (eller någon annan) möjligtvis något tips på vad (om) man kan byta ut fikonen till? Av någon anledning har jag väldigt svårt för fikon och får inte alls i mig det…
    Vill passa på att tacka för en bra blogg. Har ganska nyligen börjat följa, och bakat började jag med ordentligt för snart ett år sedan. Tänk att det är så roligt och OJ, vilken bra inspiratör du är. Har gjort många av dina julgodistips, nomnom ;)

    Frida

  • http://erikahesselroth.wordpress.com Erika

    Igår pratade några vänner och jag om hemlagade powerbars. Vi tycker att de ofta är alldeles för dyra och som du skriver så vet man aldrig riktigt vad som är i dem.
    Det här låter som ett alldeles perfekt recept! Tusen tack :D

  • Tess

    Jättegoda? men vvet hur länge håller dom, om man har dom i kylen?

  • l33tdawg

    tönt

  • Pingback: 9 nyttiga godsaker | Söta saker

  • e

    var fan bor du

  • Anna

    Man kanske skulle kunna slänga i lite mager kesella för att få i lite protein?

  • http://sotasaker.com Tea

    Exakt! Möjligheterna är ändlösa!

  • http://minnievictoria.blogg.se Victoria

    Kan kryddas också med exempelvis kakao, eller kanel och kardemumma! Kalasgott! Brukar ha i lite blötlagda mandlar och nötter med, exempelvis hassel- eller valnötter!

  • http://sotasaker.com Tea

    Självklart är det snabba kolhydrater! Det är lite grundidén med här bloggen om du mot förmodan missat det… Men du har rätt i att man behöver protein också. Därför är det viktigt att inte bara äta kakor, utan annan mat också.

  • Lis

    Rent godis detta med, bara snabba kolisar och inga proteiner. Men visst, utan alla andra konstigheter i. Men hur göra en med proteiner i, det är det intressanta, kom igen med bra ideér på det! :-)

  • http://bakeoholic.wordpress.com Bakeoholic

    Smarrigt värre, skönt att veta att det bara är nyttigheter man stoppar i sig också :)

  • http://www.vinomat.blogg.se Charlotte och Andre

    mmm sååå gott set ser ut! Detta måste vi testa någon gång!

  • http://sotasaker.com Tea

    De blir mjuka och sega!

  • http://blow.blogg.se Elina

    Jag undrar; Blir dessa hårda & knapriga eller mer mjuka & sega :) ??

  • http://sotasaker.com Tea

    Vad roligt att höra! Tack!

  • http://www.thisismycupoftea.blogspot.com Ellinor

    Oj, va käckt! Du är ju för himla fiffig. :)
    Dessa ska jag absolut prova och bjuda mina vårrust kupaner på.

  • Therese

    Fantastisk blogg! Av en slump hittade jag hit, läser väldigt sällan bloggar eller nåt på nätet. Men nu är jag fast, du har återuppväckt delen av mig som tyckte om att baka, så nu är jag tillbaka, med en större inspiration. Och jag har gjort så mycket från dig. Tack för att du delar med dig!

  • http://kaksmulan.se/ Kaksmulan

    Vilken bra idé, något att stoppa i barnens lunchboxar. Om de är så snyggt inslagna, borde de gå hem… :) Ska testa i helgen, Tack!

  • http://mitthemochjag.blogspot.com Madeleine Berglund

    Ååå vad spännande! Det ska jag prova och ge till min käresta! Ja, nåväl, jag kommer nog glatt smaka jag också. Hihi.
    Tack för en bra blogg!
    KRAM Madeleine – Mitt hem och jag

  • http://tulipansbakverk.blogspot.com Stina

    MUMS så gott :)

ANNONS
ANNONS