Söta saker

Petit choux

Jag älskar verkligen bakelser. Hur de är som en liten tårta som man får ha alldeles för sig själv. Hur de kombinerar alla typer av söta krämer och grädde i en och samma tugga. Och hur man får bära hem dem från konditoriet i fina små pappkartonger med guldsnöre kring. Vill man istället tillverka sina egna bakelser är ett alldeles förträffligt sätt att göra det att baka petit choux. De små luftiga bullarna går utmärkt att frysa och ta fram när man behöver dem, klippa isär och fylla med precis vad som helst. Så här gör man dem:

petit choux

3 dl vatten

100 g smör

2 dl vetemjöl

3 ägg

Smält smöret, häll i vattnet och låt blandningen koka upp. Ta från plattan och vispa ner mjölet tills degen släpper kastrullen. Rör i ett ägg i taget. Spritsa ut små toppiga bollar (ca 5 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 30 minuter i 175 grader. Låt dem svalna och klipp sedan av toppen och fyll med vad du vill. Lägg på toppen som ett lock.

  • Sara

    Första gången jag prövade att göra Petit chouxer, och de blev superbra! Följde detta recept. Körde i 175° varmluft ca 27 minuter. De blev fjäderlätta och luftiga. Fyllde sen med en klick mangocurd och hallongrädde… Mums!
    Tack för ett bra recept!

  • Anna

    Jag har själv gjort allt enligt regler men misslyckas varje gång så nu struntar jag i dom!

    P.S. Till saken hör att jag är jätte duktig på att baka allt förutom dom fördömda Petit Choux!

    M.V.H

  • Lasse

    Vad gör man om de blir platta hur- man än försöker?

  • Tpmmy

    När degen blir lös betyder det att mjölet inte kan ta upp mer vätska. Något som inte står i detta recept men som står i de flesta andra recept är att man ska ”tillaga” degklumpen man får i kastrullen efter att haft i vattnet. Detta gör så att överflödig vätska dunstar bort vilket gör så man kan ha i fler ägg.

    Testa det och se om det blir bättre.

  • Tpmmy

    Använd absolut inget bakpulver.

    Anledningen till varför de sjunker är antingen att du har för mycket ägg och degen blir för lös.

    Eller att du tar ut dem från ungen för tidigt. Om de ser bra ut i ugnen men sen sjunker ihop när du tar ut dem så är det tiden i ungen det handlar om.

    Ett tips att endast ta ut en petit choux och se om den faller ihop och kolla om den är degig i mitten. Klarar den sig så tar du ut resten annars låter du dem vara ett litet tag till.

  • Elizabet

    Ni som fått era platta, man får INTE öppna ugnen första 20 min! Då sjunker dom ihop efter man tagit ut dem, Själv gräddar jag mina i 200 grader och har inte i lika mycket vatten, har aldrig misslyckats.

  • http://minoosblogg.wordpress.com Minoo

    Hej! Såg att fler hade problem med detta recept!

    Jag följde detta recept igår till punkt och pricka, och det blev sjukt misslyckat. De svällde som bara den i ugnen, men när de kom ut och svalnade var det bara pannkakor av alltihopa. Degiga sådana!

    Jämförde med receptet i ”Sju sorters kakor” och det jag hittar som skiljer är hur man tillagar det. Receptet i sig är densamma. Men du skriver att man ska ta av kastrullen från plattan och direkt då blanda i ett ägg i taget. I boken står det att man ska koka upp vatten och smör, sedan tillsätta mjöl och låta det koka under kraftig omrörning. Sen ska man ta bort det från plattan och låta den svalna innan man rör i ett ägg i taget.

    Håller på att testa detta recept just i detta nu, och sitter och väntar på att det ska svalna. Så jag hoppas att det funkar bättre!

  • http://sotasaker.com Tea

    Kanske 10 st, beroende på storlek.

  • http://missc.se/ Miss C

    Hur många blir det av denna satsen ungefär? Ser underbart gott ut!

  • Tuva-Lena

    Åhhh tack för enkelt recept! Jag har aldrig varit någon ”baktant” men jag äääälskar petit choux.er så jag söker det enkla och okomplicerade förstås! Nu ska jag testa… håll tummarna! :)

  • yvonne pira

    testa bakpulver

  • Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Kastanjebakelser

  • Pingback: Kastanjebakelser | Söta saker

  • Jessica

    Har du rört kraftigt mellan varje ägg? Tar en stund att röra in dom ordentligt i smeten. Min smet blir lös först men rör man lite till blir det fast och lite ”klistrig”. Och som sagt ska man inte använda för stora ägg.

  • http://sotasaker.com Tea

    Jag vet inte, tyvärr. Kanske för stora ägg, men det ska inte spela så himla stor roll…

  • eva hallerström

    Min smet blev lös och petit choux blev mer som pannkakor, har följt receptet till punkt och pricka, vad är fel

    Eva

  • http://sotasaker.com Tea

    Det här receptet ska inte ha bakpulver. Det enda jag kan komma på är om du använder extra stora ägg…

  • yvonne pira

    ha i lite bakpulver kanske prova det

  • Caroline

    Varför sjunker de ihop och blir som en pannkaka nästan när de kommer ur ugnen?
    Är jättefina och fluffiga i ugnen.

  • Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Sockerfria bakelser

  • Pingback: Sockerfria bakelser | Söta saker

  • karln som bakar :)

    Tack för receptet på detta goda verk! Nu blir både jag och sambon glada :)

  • alice alicsson

    Hittade av en tilfälllighet detta recept…MMmmm…nu står de för att svalna och ser så där underbara ut. Blev överraskad av alla andra recept så nu ska jag kanske börja lyckas med mina bakverk!

  • Pingback: Bananbakelser « söta saker

  • ann

    Om du gillar petit choux borde du prova chouquettes!

  • http://matomspunnet.blogg.se emelie

    Åh mums, jag har aldrig provat att baka sådana faktiskt, men det ska bli av i veckan!

  • http://kaksmulan.se/ Kaksmulan

    Det var jättelänge sedan jag åt petit choux men de är ju så goda så jag måsta absolut ta och testa ditt recept. Gott!!

  • http://madredetres.blogg.se Marie-Louise

    Det lät ganska enkelt det där, jag kanske ska våga mig på att prova. Jag har alltid tyckt att det verkat så svårt att få till dom men på din förklaring så verkar det ganska lätt. Blir dom ihåliga?

  • http://loulaskok.se Loulas Kök

    Har många gånger tänkt prova, det verkar ju inte så svårt och gott ser det ut att vara med. Nu var det länge sen jag var med i månadens sötsak. Nu blir det skärpning och bakning på utflyktstema!

    kram!

  • http://martenssonskok.blogspot.com Anki och Håkan

    Är så goda att fylla med chokladgrädde, vill man kan man oxå ta jordgubbssylt med chokladgrädden. Mmmm.

  • http://bakgladje.blogspot.com Erika – Bakglädje

    Sånna har jag aldrig gjort själv men ätit hos andra och det är jättegott.

  • http://remsansbistro.blogspot.com Emmy

    Det är så gott! Godast är att göra små, så som du gjort så de blir en munsbit, eller flera… :-)

  • http://cupcakesfluffan.blogspot.com/ Linda

    Det var längesedan jag bakade petit choux sist, så gott att fylla med grädde och en klick vaniljkräm och jordgubbssylt, eller varför inte lemoncurdgrädde

  • http://sotasaker.com Tea

    Om man har tur, så nästan.

  • http://sotasaker.com Tea

    Låter himmelskt!

  • http://frkkaka.blogspot.com Tina N

    Det lät ju enkelt! :)

    Blir de lika fina och luftiga, när de har varit i frysen?

  • http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com Plommonet

    Jag gjorde det förra året – en riktig hit till fyllning är att vispa grädde och blanda med lingonsylt och honung. Gräddigt, syrligt och sött. Gudomligt! =D

ANNONS
ANNONS