Söta saker

Vit fudge

Vit fudge ett måste på godisbordet. I alla fall för alla som älskar vit choklad. Fudgen är superenkel att göra och fullkomligt smälter i munnen. Och skulle man mot förmodan få några bitar över är fudge alldeles gudomliga att skära i småbitar och ha som glassingrediens eller istället för chocolate chips i kakor. Receptet ger en ganska rejäl mängd fudgerutor och går att halvera om man är den lite mer måttfulla typen.

Här är receptet på vit fudge:

1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula). Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.

Kommentera

Kommentera

Tack för det snabba svaret! Hoppas att det blir bra, men det är alltid extra betryggande att höra att låter som en bra lösning. :)

Lena 2012-12-21 16:53 /

Bra räddat! Det blir säkert gott med vilka nötter som helst. Pistascher är mina defaultnötter.

Tea http://sotasaker.com 2012-12-21 14:30 /

Hej Tea, jag gjorde fudgen igår och gjorde givetvis tabben av att ta bort blandningen från spisen lite för tidigt. Känner att den hade behövt koka ett par minuter till, resultatet blev en ganska mjuk massa (som smör i rumstemperatur). Har nu rullat fudgen till små kulor som jag ställt in i kylen och hoppas att ett par timmar kan göra den gott. Tyckte att det blev lite för sött för min smak också så jag tänkte ge den ett täcke av mörk choklad. Jag funderar också på att ha nötter i chokladen, men är lite osäker vad som kan tänkas passa?? Skulle bli jätte glad för förslag! :)

Lena 2012-12-21 11:55 /

Hej!
Har testat detta underbara recept två gånger, andra gången bytte jag ut vitchokladen mot ljus blockchoklad istället samt lite vaniljsocker och det blev också jättegott! Tack för ett enkelt och kanongott recept!

Andréa 2011-12-23 17:43 /

Helt fantastiskt gott var det, la till lite ingefära också och havssalt – fenomenalt blev det!

Naomi Abramowicz http://www.naomiabramowicz.blogspot.com/ 2011-12-22 14:40 /

har nu testat dom här!
Smeten står och svalnar och jag kan lugnt säga att det är super gott!
Har bränt både fingrarna och tungan när jag smakat :)

TREVLIG JUL

Michelle & GirlZen http://MsDemoch.wordpress.com 2011-12-20 18:05 /

jag gjorde dem ikväll och tog bara 2,5 dl socker, men det skulle nog räcka med 2!

zandra 2011-12-19 23:39 /

Ikväll har jag gjort denna och den vita ischokladen. =). Du har riktigt grymma recept måste jag säga.

Jenny. http://JCarpediem.blogg.se 2011-12-04 21:40 /

Det ska jag göra, tack snälla du för tipset!

Lillis 2011-01-13 18:04 /

Prova mörk choklad istället om du vill ha en mindre söt fudge!

Tea http://sotasaker.com 2011-01-13 18:01 /

Följde det här receptet när jag gjorde fudge för första gången för ett par veckor sedan, tack för inspirationen! De blev väldigt goda men jag tror att jag skulle tyckt om dem ännu mer om de var lite mindre söta. Går det att minska på mängden socker eller ska jag försöka smaksätta med något som inte är lika sött som vit choklad?

Förresten sitter och bläddrar igenom mitt ex av din superfina kokbok, vilket skattkista! Så många vackra bilder och så inspirerande!

Lillis 2011-01-13 17:53 /

Dessa blev helt underbart goda! Höjdpunkten bland årets godisbord! :)

Elin 2011-01-11 23:30 /

Bra!

Tea http://sotasaker.com 2010-12-20 23:09 /

Stort tack för ett toppenrecept! Det blev så mycket fudge att jag nog får ta med mig en burk till mina kollegor imorgon. :)

Julia 2010-12-19 23:48 /

Jeg hadde tenkt a lage noe godis og gi bort i julegave, sa da tror jeg nesten jeg ma prove meg pa fudge! Takk for tipset!

ha en fin dag!

Mette http://www.mittengelskehjorne.blogspot.com 2010-12-06 16:18 /

Vad roligt att höra!

Tea http://sotasaker.com 2010-11-29 18:24 /

Jag blev så oerhört sugen på fudge när jag såg bilden att jag bara var tvungen att testa göra dessa. Och Gud så goda det blev!
Verkligen till att rekommendera, receptet kommer definitivt att åka fram nästa år med.

Cissela 2010-11-29 18:04 /

Hej!
Kan man använda mörk chocklad istället för vit? Jag gillar nämligen inte vit chocklad, men älskar fudge :-)

Maria 2010-11-28 20:54 /

Jag gör kulprov.

Tea http://sotasaker.com 2010-11-27 23:26 /

Låter galet gott! Tack för tipset!

Tea http://sotasaker.com 2010-11-27 23:24 /

Jag använde bakplåtspapper och ”höll emot” lite med en kniv så att den inte flöt ut för mycket (den stelnar ganska fort, så det funkade bra). Men vill man vara säker på att få den hög och jämn i kanterna är det absolut smidigast att klä en form.

Tea http://sotasaker.com 2010-11-27 23:20 /

Jag brukar ha dem i en burk med lock och då håller den ett par veckor i varje fall. Säkert längre om man har karaktär nog att testa.

Tea http://sotasaker.com 2010-11-27 23:16 /

Kör du med termometer eller bara kulprov?? Tycker annars att det är lättare att bara använda termometer när man kokar kola och knäck. Låter underbart gott med vit choklad!!!

Sofie Mumsfillibaba http://www.mumsfillibaba.blogspot.com 2010-11-27 08:31 /

Åh, gud så gott! Jag älskar fudge och har testat så många olika varianter, och den här är inget undantag! Jag kommer att testa den här så fort adventsstöket satt igång, haha.

Sedan har jag ännu ett litet tips till alla er som har fudge över. Jag brukar smälta ner några matskedar med en liten skvätt grädde och ha på pannkakor, hur gott som helst! Den får gärna kallna en stund så att den stelnar lite. Perfekt för en syndigt god söndagsfrukost på sängen. :)

Felicia http://strawberryfiction.blogspot.com 2010-11-27 00:25 /

Åh så mumsigt, det ska jag nog göra någon dag!

Anna http://annalds.blogg.se 2010-11-26 22:57 /

Fudge är underbart! Jag gjorde själv häromdagen men med mjölkchoklad. Ditt recept med vit choklad måste jag nog också testa!

Helena http://www.helenasmat.blogspot.com 2010-11-26 18:35 /

Ser jättesmarriga ut!

Anna/Frostrosor http://frostrosor.blogspot.com 2010-11-26 18:19 /

Fudge står på min lista över julgodis i år , så mumsigt :-)

Linda - Cupcakefluffan http://cupcakesfluffan.blogspot.com/ 2010-11-26 16:41 /

hmm. såg precis att min gamla bloggadress var ifylld… jag har ju en ”renodlad” bakblogg nu :)

Linda http://bengtssonsbaksida.blogspot.com 2010-11-26 16:32 /

Mmm :) Får nog testas sen när julen är över! Älskar dessa! Det enda som slår dem är de med lakritssmak, men det har jag ju redan testat :)

Linda http://asagatan.blogspot.com 2010-11-26 16:30 /

Något som är riktigt gott är Vit choklad & Lime-Fudge ! Mums :)

Elina http://blow.blogg.se 2010-11-26 11:34 /

Ja, håller verkligen med om att recptet verkar enkelt! Använde du bakplåtspapper eller en klädd form? Vad blir bäst tror du? Håller fudgen kanterna om man häller ut den på ett bakplåtspapper?

Charlottes matblogg http://www.vinomat.blogg.se 2010-11-26 10:53 /

åh, jag bara MÅSTE göra fudge nån gång snart. jag älskar fudge, och ändå har jag aldrig gjort det själv. skandal.

frida http://fraidi.blogspot.com 2010-11-26 10:41 /

Mums!

Erika - Bakglädje http://bakgladje.blogspot.com 2010-11-26 09:18 /

Fråga: Hållbarhet? Allt snaskelisnask…är det bara att låta stå kallt så håller det till jul?

Ulrica http://www.fantastick.se 2010-11-26 08:38 /

ANNONS
ANNONS