Söta saker

Mandelmjöl

Mandelmjöl, som behövs för att göra macarons och en del andra mjölfria kakor, kan vara svårt att få tag på i svenska affärer. Som tur är är det dock inte särskilt svårt att göra själv. Allt som behövs är helt vanlig sötmandel och en bra mandelkvarn. Har man ingen sådan brukar de finnas att hitta ganska billigt på loppisar eller i second hand-butiker.

300 g sötmandel
½ l vatten

Koka upp vattnet och häll det över mandlarna. Låt dem ligga och skållas en stund och ta sedan upp dem en och en och tryck bort skalet från dem. Torka de skalade mandlarna noggrant med en kökshandduk och mal dem i en mandelkvarn. Tryck därefter mandelmjölet genom en sil eller siktare för att få det ännu finare. Förvara torrt i försluten påse eller baka med direkt. Mjölet håller sig i ett par veckor.

Prova att baka hallonmacarons, lakritsmacarons, jordgubbsmacarons eller violmacarons av mandelmjölet.

Bild av Josefin.

Kommentera

Kommentera

Har ett recept där man ska mala 200 g mandlar. Vill dock använda färdigt malen mandelmjöl. Någon där ute, som vet hur mycket det är i gram/deciliter?

Kirsi 2013-05-10 21:42 /

ANNONS
ANNONS