Söta saker

Semlor

Jag har väldigt dålig koll på när man egentligen ska börja äta semlor. Det hänger på när den kristna fastan infaller, vilket avgörs av när den kristna påsken börjar, vilket är helt omöjligt att veta från år till år. Därför brukar jag utgå ifrån när det börjar kännas fullkomligt outhärdligt att leva utan fastlagsbullar och helt enkelt köra loss. Här är receptet på de godaste semlorna man kan baka:

SEMMELBULLAR

  • 25 gram jäst
  • 75 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg till pensling

FYLLNING

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och blanda ner salt, socker och kardemumma (stöt den i en mortel istället för att använda mald, det blir hundra gånger godare). Rör sist ner vetemjölet – använd inte mer än vad som behövs för att man ska kunna arbeta degen. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 7-10 minuter i 225 grader. Skär av ett lock på varje bulle och gör en liten grop för mandelmassan. Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa över vispad grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker. Ät som de är eller nedsänkta i skål med rykande, varm mjölk, så kallad hetvägg.

ANNONS
ANNONS