Söta saker

Semlor

Jag har väldigt dålig koll på när man egentligen ska börja äta semlor. Det hänger på när den kristna fastan infaller, vilket avgörs av när den kristna påsken börjar, vilket är helt omöjligt att veta från år till år. Därför brukar jag utgå ifrån när det börjar kännas fullkomligt outhärdligt att leva utan fastlagsbullar och helt enkelt köra loss. Här är receptet på de godaste semlorna man kan baka:

SEMMELBULLAR

  • 25 gram jäst
  • 75 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg till pensling

FYLLNING

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och blanda ner salt, socker och kardemumma (stöt den i en mortel istället för att använda mald, det blir hundra gånger godare). Rör sist ner vetemjölet – använd inte mer än vad som behövs för att man ska kunna arbeta degen. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 7-10 minuter i 225 grader. Skär av ett lock på varje bulle och gör en liten grop för mandelmassan. Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa över vispad grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker. Ät som de är eller nedsänkta i skål med rykande, varm mjölk, så kallad hetvägg.

Kommentera

Kommentera

Hej! här är min speciell semla.

PabloD

PabloD http://pablodgourmet.com/ 2014-02-11 13:03 /

Jag tror att idén nog är att man ska SLUTA äta go-saker efter fettisdagen och fasta från det fram till påsk. Så fettisdagen är sista rycket, typ. Så därför borde man ju kunna BÖRJA efter jul eller så =). Och sen kan man ju äta på söndagarna hela tiden fram till påsk, för på söndagarna fastar man inte utan firar att Jesus uppstod (varje söndag hela året). Så finns många tillfällen till många goda semlor!
Vad fint du spritsat grädden förresten, det ser mycket festligt ut!

Märta 2013-02-26 15:55 /

Hej! Testade de här semlorna häromdagen. Fantastiskt goda! Det här receptet sparar jag :) Bloggade om dem idag och har självklart länkat tillbaks hit :)
http://ansibecki.blogspot.se/2013/02/semlor-med-solrosfromassa.html

Ansibecki http://www.ansibecki.blogspot.com 2013-02-11 21:15 /

Pingback: Semla hela dagen

För vanlig ugn.

Tea http://sotasaker.com 2012-02-07 11:37 /

Hej! När du anger ugnsvärme i dina recept är det för vanlig ugn eller varmluftsugn? Mvh Frida

Frida 2012-02-07 08:47 /

Superbra bull-recept! Hädanefter kommer jag inte köpa semlor utan göra mina egna i stället.

Hanna 2011-03-08 17:35 /

Det är trixigt det där med gräddningstid i olika ugnar. Jag gör mina bullar ganska stora och de brukar behöva 10 min, men jag kan lägga in en brasklapp om att de kan bli klara fortare i receptet… Tack!

Tea http://sotasaker.com 2011-03-04 17:49 /

Gräddningstiden stämmer inte i min ugn i allafall om man kör 10 min blir dom svarta på locket får se hur dom smakar och på 8 min blir de lite för mkt färg men ganska i närheten för körde detta på andra plåten så kan tänka mig 7 min då är dom perfekt så kolla i tid om du kör mitt i ugnen och 225 grader som angett.

ett tips till er andra som gör detta recept.

Jonas 2011-03-03 17:10 /

Trevligt! Följ gärna min resa genom semmelstockholm!
http://semmelmannen.tumblr.com

Semmelmannen http://semmelmannen.se 2011-02-23 00:29 /

Så klart är hemmagjorda mycket goddare, kanske dags att jag provar också.

MMCakeDesign http://marimilocakedesign.se/ 2011-02-01 09:41 /

Vad fina ni är! Tack!

Tea http://sotasaker.com 2010-02-03 08:32 /

sedan jag testade att göra hemmagjorda semlor så har jag inte velat äta några köpta!

Zusanna http://zusannas.blogg.se 2010-02-02 15:53 /

Har precis hittat till den här fantastiskt söta bloggen och bläddrat igenom alla inlägg. Blir sugen på det mesta och igår testade jag detta recept på semlor. Blev kalas! Tack för en superbra blogg, hit kommer jag gärna igen!

/Lisa

Lisa 2010-01-31 08:20 /

Åh MUMS semlor är så gott! Kan man äta BARA semlor en hel dag? En vecka? humm, det skulle jag vilja…..

Trevlig helg. Kram Erica

Erica ung fru och tvåbarnsmamma http://erica.myshowroom.se 2010-01-28 23:44 /

Men vilken härlig och inbjudande bild! Jag blir så läskad att jag bara vill stoppa in huvudet i den centimetertjocka dataskärmen och äta äta äta! :lol:

Fridas kök http://fridaskok.wordpress.com 2010-01-28 20:57 /

Ja. Säkra källor bekräftar att det är den 16 februari som gäller, men det verkar ju närmast vara tortyr att vänta så länge. Jag tycker att vi rebellstartar så snart som möjligt!

Tea http://sotasaker.com 2010-01-28 10:30 /

Jag är också osäker på när man enligt tradition kan börja äta semlor (fettisdag tror jag är den 16/2 i år) men jag bakade minisemlor med kesella igår så jag smygstartar eventuellt jag också. :-)

Erika http://erkaperkasblogg.blogspot.com/ 2010-01-28 10:11 /

gud, vad gott! enligt min kalender är det semmeldags den 16 februari tror jag, om jag inte minns fel, men det är ju flera tusen år dit. minst.

c http://www.bagelsochblabar.se 2010-01-28 08:00 /

ANNONS
ANNONS