Söta saker

Lakritskola

Den här kolan går åt i en rasande takt här hemma och det är inte så svårt att förstå varför. Lakrits är något av det godaste jag vet och är den dessutom så här salt och smörigt seg så får man i stort sett låsa in den för att få ha den ifred. Kanske julens bästa kola, kort sagt. Testa själva, vettja!

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl vit sirap
  • 25 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 dl krossade lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
  • lite flingsalt till dekoration

Blanda allt utom flingsaltet i en stor, tjockbottnad gryta och koka upp. Sätt en mattermometer i mitten (låt den inte nudda botten) och rör försiktigt om så att allt blandar sig. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader eller klarar ett kulprov. Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp eller skär i lagom stora bitar (smörj saxen eller kniven med lite rapsolja så går det smidigare), strö över lite flingsalt som dekoration och slå in.

Summary in English:

A Swedish favourite this time of the year (well, any time of the year, really) is salty liquorice toffee. Here’s my recipe in English for those of you who get confused by the metric system.

  • 3/4 cup cream
  • 1/2 cup syrup (maple or golden molasses works)
  • 1 1/2 tbs unsalted butter
  • 1 cup granulated sugar
  • 1 cup crushed salty liquorice candies (preferably really salty)
  • gourmet salt flakes for decoration
Mix all the ingredients, except for the salt flakes, in a large, heavy bottomed saucepan. Bring to a boil and stick a candy thermometer in the pan – carful not to let it touch the sides or bottom of the pan. Boil on medium heat and stir gently until the temperature reaches 257°F (125 degrees Celsius). Pour into a mold lined with greased baking parchment, sprinkle over salt flakes and let sit in room temperature until it cools. Cut in pieces (grease knife with canola- or sunflower oil to keep from sticking). Wrap in toffee paper or foil.
  • Ingrid

    Hej! Jag gjorde lakritskolan idag och den smakade jättegott, men jag undrar över färgen. Min kola blev mer ljusbrun, som chokladkola. Hade du i någon form av färgämne utöver lakritskaramellerna?
    Tack för en bra blogg!

  • Jennie

    Hej! Allt började så bra och det smakade jättegott men när jag gjorde kulprovet på 125 grader så blev det inte en kula utan bara smet så jag kokade den lite till. Och efter en stund höll kulprovet men plötsligt smakade det jättebränt :-( Skulle jag stannat vid 125 grader även om inte kulprovet höll eller skulle jag kanske låtit hela processen gå långsammare. Fast det smakade ju inte illa förrän precis i slutet.

  • Maria

    Hej! Jag gjorde det här igår men min kola blev inte så svart och fin (mer brunaktig), hade du karamellfärg i?
    /Maria

  • Malin

    Tack snälla!

  • http://blogg.amelia.se/sotasaker/ söta saker

    Hej! Här finns recept på en sötlakritskola som man gör med lakritspasta eller essens. Det funkar fint att byta mot lakritspulver också. Lycka till!

  • http://blogg.amelia.se/sotasaker/ söta saker

    Osäker på hur bra djungelvrål smälter och hur det blir, så vågar inte svara på det. Däremot finns ju flera typer av lakritstillsatser (lakritssirap, lakritspulver osv.) som man kan smaksätta med om man vill ha en mindre saltlakritsig kola. Lycka till!

  • Malin

    Mums! Går det att byta ut turkisk peppar mot lakritspulver och hur mycket i så fall? Tack på förhand!

  • Malin

    Fantastiskt! Men jag undrar om det måste vara hårda karameller eller om det går bra med typ djungelvrål. Jag älskar lakrits men turkisk peppar är ingen favorit, tyvärr. Drömmen är att få till en lakritskola likt den i Dumle lakrits eller Lakritsplopp.

  • http://blogg.amelia.se/sotasaker/ söta saker

    Hej! Ja, smörmängden stämmer!

  • Karin

    Hej!
    Ser ju enormt smarrigt ut för en lakritsälskare som jag.
    men jag undrar… ska det vara endast 25g smör, eller har du missat en nolla?

  • http://blogg.amelia.se/sotasaker/ söta saker

    Koka på medelvärme betyder att kolan ska koka (alltså bubbla ordentligt) men inte våldsamt på högsta värme så att smeten väller över. Lycka till!

  • Marie

    När du skriver ”koka” betyder det då högsta temp på spisen och att kolasmeten ska bubbla? :)

  • http://blogg.amelia.se/sotasaker/ söta saker

    :)

  • http://blogg.amelia.se/annika-sjoo/ Annika Sjöö

    Herregud vad gott!

ANNONS
ANNONS