Söta saker

En ny vecka

Måndagmorgnar har ett oförtjänt dåligt rykte, tycker jag. Faktum är att jag i allmänhet brukar gilla dem ganska mycket. Just den här känns alldeles frisk och ny, efter en skön helg med ungefär lika delar yoga och kakor. Nu startar en helt ny vecka med massor av jobb, dans, bakning och bokformgivning. Vi börjar med frukost, eller hur?

Kommentera
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - Smått och gott

Nästan hela maj har ju redan gått, men en ny bloggbakutmaning ska vi väl ändå hinna med före månadsskiftet?! Temat för Månadens sötsak i maj blir SMÅTT OCH GOTT och alla som vill (och hinner) får såklart vara med. Vill du delta gör du så här.

  1. Bakar något på temat SMÅTT OCH GOTT och bloggar om det senast den sista maj
  2. Länkar till det här inlägget och skriver att någonstans i bloggposten att den är ditt bidrag till Månadens sötsak
  3. Skriver en kommentar här nedanför med länk till ditt bidrag
  4. När månaden är slut samlar jag alla bidrag, med bilder och länkar, i en enda stor bloggpost

Mitt bidrag den här månaden blir små söta tryfflar med sting. Här är receptet.

  • 200 g mörk choklad (helst 70 procent eller mer)
  • 1 dl vispgrädde
  • några nypor flingsalt

Hacka chokladen fint. Koka upp grädden snabbt och slå över chokladen. Rör tills den löst sig helt. Häll eller klicka smeten i små formar (till exempel ischokladformar) och strö över flingsalt. Ställ i kylskåp att stelna.

Kommentera - 27 kommentarer
Nästa artikeln En ny vecka
Föregående artikel Vaniljmuffins

Vaniljmuffins

Ibland är mindre mer och de allra enklaste kakorna kan också vara de godaste. Väldigt få saker slår nygräddade, fluffiga vaniljmuffins.

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna i smeten. Rör ordentligt. Fyll muffinsformar (receptet räcker till cirka tolv medelstora muffins) till hälften med smeten. Grädda i 175° i cirka 20 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Knaprigt och gott
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Vaniljmuffins
Föregående artikel Frölängd

Frölängd

Hembakat bröd är det bästa jag vet. Och det trevligaste med att baka sitt eget bröd är att man få bestämma precis hur man vill att det ska smaka. Byt frön och nötter mot dina favoritingredienser för att skapa din egen speciallimpa!
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1/2 dl krossat linfrö
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 4-5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. Rör med en träslev tills jästen löst sug och tillsätt därefter salt, sirap, frön och nötter. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa bunken, men inte mer. Låt jäsa under duk i 45 minuter. Knåda degen ordentligt och forma den till en limpa. Lägg i smord brödform och låt jäsa igen under duk i 30 minuter. Grädda i cirka 25-30 minuter i 225 graders värme.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Knaprigt och gott
Föregående artikel Blommig saft