Söta saker

Panikkaka

När det är mitt i natten och köket ser ut som en festivalcamping och någon i hushållet plötsligt kommer på att hen lovat ta med kakor till jobbets fredagsfika dagen efter är det den här kakan man bakar. Den innehåller ganska vanliga ingredienser och fylls med exakt de frukter som ligger och skrumpnar i fruktskålen för tillfället, eller de bär som går att gräva fram ur frysfackets innersta frosttäcke.

  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl bär eller frukt skuren i bitar

Smält smöret och blanda det med sockret efter att det fått svalna en stund. Blanda ner ägg och mjölk och därefter vetemjölet, utspätt med bakpulvret. Häll smeten i en mindre långpanna som klätts med bakplåtspapper och stick ner bär eller fruktbitar jämt i hela kakan. Grädda i 175 graders värme  i cirka 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera
Föregående artikel Saft för hela so…
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Panikkaka
Föregående artikel Rara päron

Rara päron

Att slänga frukt är en sjukt ledsam grej tycker jag. Som tur är behöver inte hoppet vara ute ens för de skrumpna och brunskrynkliga päronen i fruktskålen. Ett av mina bästa tips är att koka in dem i saffran (eller någon annan god krydda för den delen) och låta dem återuppstå som världens piffigaste efterrätt. Bara att ta fram och servera med en klick vaniljglass när man känner för kalas. Här är receptet, som man givetvis kan halvera eller dela så att det passar antalet överblivna päron.

Kommentera
Nästa artikeln Saft för hela so…
Föregående artikel Herräng

Herräng

I dag drar vi till världens minsta och charmigaste lilla Roslagsby för en veckas dans. Det blir massor av träning, men framför allt gamla vänner, underbar jazzmusik och förmodligen en hel del banankaka. Här är mitt nästan lika goda recept, för er som inte har vägarna förbi Herräng.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Rara päron
Föregående artikel I fin form

I fin form

Jag tycker hemskt mycket om att baka i gamla formar som jag hittat på loppisar, second-hand-butiker eller mammas gamla köksförråd. Formerna är ofta lite annorlunda och materialen betydligt trevligare och utan läskiga teflonbeläggningar. Har man tur är de dessutom riktigt inbakade och har en följsamhet som nyare varianter bara kan drömma om.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Herräng
Föregående artikel Gluten- och mjöl…