Söta saker

Mousse med vit choklad och apelsin

En av de allra enklaste sätten att göra en god efterrättsmousse är att blanda choklad och yoghurt. Den här desserten åt jag för första gången på en möhippa för några år sedan och efter det återvänder jag till den ofta – och varierar den med olika smaksättningar och dekoration. Vill man ha en annan smak på moussen kan man byta apelsinskalet mot citronskal, en halv vaniljstång, lite kardemumma, smulade, torkade hallon eller vad som helst som man kommer på att testa.

  • 100 g vit choklad
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • rivet skal av en apelsin
  • kiwi och vindruvor till dekoration

Smält chokladen i ett vattenbad och blanda den med yoghurten. Riv ner apelsinskalet och blanda. Klicka upp i portionsformar eller muggar och dekorera med skivad kiwi och vindruvor. Förvara i kylen i minst en halvtimme före servering.

Kommentera
Föregående artikel Frökakor med hon…

Frökakor med honung

Jag får aldrig nog av bra småkakor och att testa sig fram till nya recept är något av det roligaste jag vet. Särskilt när resultatet blir en ny favoritkaka. Det här är en sådan – som dessutom känns lite nyttigt fiberrik om man vill se livet från det hållet.
  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk flytande honung
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl sesamfrö
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner honung och alla frön. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till små bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna lite lätt så att de stannar på plats. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kommentera
Nästa artikeln Mousse med vit c…
Föregående artikel Macarons

Macarons

För ett par år sedan var de plötsligt överallt. Över en natt hade de svårbakade små mandelkakorna intagit Sverige och alla ville baka dem, äta dem och instagramma dem. Nu är hypen över och något annat trendigt bakverk har tagit makronernas plats. Lite trist, faktiskt, med tanke på hur goda, fina och varierbara de är. Här är några av mina favoritvarianter, för dem av er som liksom jag är alldeles för sötsugna för att vara trendiga.

Violmakroner

Minimakroner med lingonkräm

Lakritsmakroner

Jordgubbsmakroner

och kanske de allra bästa: Peanut butter macarons

Bild: Nicklas Thegerström från boken Söta saker.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Frökakor med hon…
Föregående artikel Lat lördag

Lat lördag

Långsamma lördagar är det bästa jag vet. Jag tänker låta hösten ha massor av sådana, har jag bestämt. Lördagar som inte har något annat planerat än en promenad längs kajen med stopp för vaniljkringlor och snittblommor på väg hem. Och som låter fika bli middag och fika igen, utan att man egentligen hunnit resa sig från bordet.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Macarons
Föregående artikel Fläderbärssaft m…

Fläderbärssaft med äpplen

Om jag bara fick välja en saft skulle jag välja fläderbärssaft. Det finns inget höstigare, mysigare eller mer värmande än en stor mugg varm fläderbärssaft en kall och gråtrist söndagkväll. Och godare törstsläckare efter en lång, rask höstpromenad får man leta efter.
  • 2 liter fläderbär
  • 3 äpplen
  • 5 dl vatten
  • ca 5 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Skölj fläderbären (de kan sitta kvar på klasarna och behöver inte rensas så noga) och frys dem i minst 24 timmar. Om frosten redan hunnit göra dem frysta på busken kan man använda dem direkt. Bryt loss de största stjälkarna (de små kan vara kvar) och lägg bären i en stor kastrull. Skär äpplena i skivor (kärnhus och allt går bra att ha med) och blanda ner bland bären. Fyll på med vatten och koka upp. Låt sjuda i cirka 30 minuter och mosa sönder bär och äpplen med en ballongvisp när de mjuknat. Häll blandningen genom en oöm silduk och låt all saft droppa av. Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull. Rör tills sockret löst sig helt och skumma av. Häll på flaska och förvara i kylskåp eller frys in i glasburk. Tänk på att inte fylla glasburken hela vägen upp till locket om den ska frysas, eftersom det kan få den att spricka.

Kommentera
Nästa artikeln Lat lördag
Föregående artikel Livsmotto