Söta saker

Sensommarpaj

En riktig skördekaka är ett måste efter sommarens alla bärplockningar. Den här bakar jag av nyskördade bär eller det som finns till hands i en ugnsfast form. Eftersom den piffigt nog har ett lock som man kan sätta över kakan när den svalnat tar man enkelt med sig på utflykt utan spill eller smakförlust.
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl rårörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl röda krusbär
  • 1 dl blåbär
  • 2 dl jordgubbar

Rör samman smör, socker, mjöl, bakpulver och havregryn till en kladdig smet. Blanda krusbär, blåbär och jordgubbar i en ugnsfast form och smula/klicka ut havregrynssmeten överst. Grädda i 30 minuter i 200 graders värme. Servera med glass eller vispad grädde.

Kommentera
Föregående artikel Veckans boktips

Veckans boktips

Veckans boktips är en kär gammal favorit som vi ofta återvänder till i det här hushållet. Danyel Couets ”Paris” blandar recept från den franska huvudstadens olika kvarter och är en kulinarisk resa genom flera fantastiska matkulturer.

Kommentera
Nästa artikeln Sensommarpaj
Föregående artikel Sensommar och ba…

Sensommar och bakelse i snöre med hem

Så långt tillbaka jag kan minnas har min familj firat glada händelser med bakelse. Det finns nästan alltid något som är värt att fira när man ser sig omkring. Ett glatt besked på telefon, ett avklarat styrkeprov, en sista, extra sensommardag när man trodde att det var höst, eller en första höstdag när man längtar efter strumpbyxor. Allmän rösträtt, evig kärlek, världens bästa morfar eller bara det faktum att det finns tid och ro och möjlighet till en bakelse.

Jag tar min med hem på cykelstyret, i rosa kartong med presentsnöre runt. För att det är en riktigt fin måndag.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Veckans boktips
Föregående artikel Bullar med hemgj…

Bullar med hemgjord nötkräm

Nötkräm är en fantastiskt god bullfyllning, tycker jag. I stället för att köpa färdig ”nutella” brukar jag göra min egen variant att ha på mackor och i bakverk. Faktiskt sjukt mycket trevligare, om ni frågar mig. Och ganska lätt. Byt ut den mot fyllningen i dina favoritbullar och vips så har du ett helt nytt bullrecept!

  • 3 dl hasselnötter
  • 1 dl socker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • vatten efter behag

Mixa hasselnötterna tillsammans med socker i en mixer tills de är helt malda. Tillsätt kakao och vaniljpulver och därefter rapsolja och honung. Kör mixern under tiden. Tillsätt eventuellt några matskedar vatten om konsistensen känns hård och du vill ha en mjukare kräm. Smaka av (addera mer socker om det behövs) och skeda upp i en burk med lock.

Bild: Josefin Casteryd

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Sensommar och ba…
Föregående artikel Tillbaka till ve…

Tillbaka till verkligheten

Snart är det dags att lämna Dalarna och fara hem till storstan igen. Lite tilltuffsad av regn och vind, rejält trött och många erfarenheter rikare. Just den här inspelningen är verkligen årets höjdpunkt, med vackra skogar som kontor, gummistövlar istället för klackar och en massa underbara människor att jobba tillsammans med. Det allra roligaste är att få vara med och skapa fantastiska världar, som man själv skulle ha storknat över när man var barn. Som det här helt galna Alice-i-Underlandet-landet i jätteformat, från förra året, byggt av kakor och godis…

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Bullar med hemgj…
Föregående artikel Närodlad sylt