Söta saker

Hemmagjorda oreokakor

När jag kom till USA som 19-åring hade jag aldrig ens hört talas om fenomenet oreo cookies. Kort därefter uppstod en kärleksaffär som håller i sig fortfarande. De livsfarligt goda små krämfyllda chokladkakorna är ungefär lika inarbetade i det amerikanska medvetandet som ballerinakakorna är i Sverige.

På senare år har de börjat fylla butikshyllorna även här. Men innan dess var den som längtade till andra sidan Atlanten tvungen att beställa storskickning från vänner och bekanta eller helt enkelt baka sina egna oreos.

Det här är min version av de underbara kakorna. Gillar man fyllning väldigt mycket gör man dubbel sats av den.

KAKOR

  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, lätt uppvispat

FYLLNING

  • 50 g smör
  • 2 1⁄2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda alla de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret (lättast går det om man använder flytande smör) och till sist ägget. Gör ungefär 40 runda platta kakor, antingen genom att forma degen till en rulle och skära den i skivor, eller genom att kavla ut den försiktigt till några millimeters tjocklek och stansa ut kakor med ett runt pepparkaksmått. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta–tio minuter i 175 grader. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg på resten som lock.

Bilden är tagen av Nicklas Thegerström och den och receptet kommer från boken Söta saker som man kan köpa här.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Fika istället fö…

Fika istället för detox

Jag är en stark förespråkare av fika i alla former. Inte bara för att jag älskar sötsaker och kaffe, utan också för att jag på allvar tror att vi mår bättre av att ta en paus från allt, sätta oss ner tillsammans eller för oss själva och delta i den närmast ceremoniella njutning som fikat är. Jag tror faktiskt inte att någon detox eller lågkaloridiet i världen kan rå på de hälsoeffekter som en bra fika ger.

Jag får ofta höra att det är onyttigt med kakor och bullar. Och det må vara hänt. Men jag kan inte hjälpa att tro att det är också är vansinnigt nyttigt att göra onyttiga saker ibland. Och att vi liksom missar en väldigt viktig del av vad det innebär att må bra i jakten på den perfekta proteindrinken eller alltingfria rawfrökakan.

I min familj har vi fikat minst två gånger om dagen så länge jag kan minnas. Oavsett stressgrad, årstid eller sinnesstämning. Att slå sig ner kring bordet med dem man tycker om, tända ett ljus och känna doften av nybryggt kaffe som hälls upp. Prata om allt och inget, viktigt och dumt, och ta en kaka till – bara för att den är god. Att lämna allt det där andra – stress, träningsregimer, förväntningar – till någon annan och njuta av något som inte gör någon nytta alls. Det är min kind of detox.

Bild från Julens söta saker av Josefin Casteryd.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Hemmagjorda oreo…
Föregående artikel Päronkaka med ka…

Päronkaka med kardemumma

En riktigt saftig och fin päronkaka med kardemumma blev det av morgonens skafferirensning. Så himla trevligt det är när något man varit på väg att slänga istället blir bästa eftermiddagsfikat!

Jag utgick från kardemummakakan ifrån min första bok, Söta saker, och lade till ett par päron och rejäla mängder hemmagjord vaniljsås. Hur gott som helst, om jag får säga det själv!

KAKA

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 1⁄2 tsk bakpulver
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 päron

TILL SERVERING

Blanda de torra ingredienserna med mjölken och klicka därefter i smöret lite i taget och rör under tiden. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skala och skär päronen i smala klyftor. Sprid ut dem över smeten och låt dem sjunka till botten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader varm, i ungefär 40 minuter. Testa med en sticka att den inte är rinnig inuti. Servera ljummen med mycket vaniljsås.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Fika istället fö…
Föregående artikel Dagens kaka

Dagens kaka

En ganska trevlig sak att göra då och då är att inventera köksskåpen och baka något av det som råkar finnas där. Ett slags ”Här är ditt skafferi” för er som minns 90-talets matlagningsprogram ”Här är ditt kylskåp”. Det här blir dagens huvudingredienser: Några rara päron och en massa grön kardemumma. Stay tuned för att se vad det blir…

 

Kommentera
Nästa artikeln Päronkaka med ka…
Föregående artikel Lemon mess

Lemon mess

Jaha, tänker ni, det där ser ju ut som en god efterrätt för cirka fyra personer! Ja, säger jag, eller för en person som inte har någon skam i kroppen. Jag vet faktiskt inte vad som hände.  Men inget av det ni ser på denna bild finns kvar.

Som tur är gör man enkelt en ny omgång och ingen behöver få veta att den första ens fanns.

  • 2 rejäla nävar citronmaränger (har man inte tid att göra citronmaränger använder man vanliga)
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 5 kulor vaniljglass
  • 3-4 rejäla skedar citronkräm
  • hackad choklad, fudge eller liknande
  • lite rivet citronskal som dekoration

Krossa marängerna grovt. Vispa grädden. Blanda maränger, grädde och glass i en skål och skeda över citronkräm. Hacka choklad eller fudge i småbitar och strö över. Riv lite citronskal på toppen och börja äta!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Dagens kaka
Föregående artikel Citronkräm