Söta saker

Kexchoklad

Ja, man kan faktiskt göra kexchoklad själv och det är så himla enkelt att man knappt tror att det är sant! Jag gillar nästan den här varianten bättre än den köpta numera. Prova själv!

Till 4 kexchokladkakor behövs:

  • 12 smörgåsrån
  • ca 1 dl hasselnötskräm eller mjuk nougat
  • ca 1 msk kokosolja
  • 100 g mjölkchoklad

Lägg ihop smörgåsrånen tre och tre med hasselnötskräm (eller om man hellre vill rumsvarm nougat) utbredd emellan varje lager. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull och rör ner hackad mjölkchoklad tills den blivit en jämn och rinnig chokladsmet. Vänd kexen i choklad och låt rinna av på galler. Låt stelna i kylskåp.

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Brownies med två…

Brownies med två ingredienser

Det här är de enklaste browniesarna i hela världen. Bara två ingredienser krävs och de blir försvinnande goda och dessutom glutenfria. Inget att tveka på alltså – bara att börja baka. Så här gör man.

  • 4 ägg
  • 2 dl hasselnötskräm

Först och främst: Välj en ekologisk variant av hasselnötskräm (den klassiska ”nutellan” har en ganska läskig innehållsförteckning). Knäck äggen i en vispbunke och vispa dem hårt med elvisp tills de är rejält ljusgula och puffiga (5-10 minuter behövs). Värm hasselnötskrämen på låg värme under omrörning tills den blivit lite mer lättrinnande och klicka i lite i taget i äggsmeten. Vispa under tiden tills allt blandat sig. Häll i en form klädd med bakplåtspapper (ca 20 x 15 cm) och grädda i 175°C i 25-30 minuter. Ringla eventuellt över lite mer varm hasselnötskräm. Låt svalna och skär i rutor.

 

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Kexchoklad
Föregående artikel Löjligt enkel oc…

Löjligt enkel och nyttig glass

Låt dig inte luras av att den här glassen är fånigt enkel att göra och nästan lite väl nyttig för att platsa på den här bloggen. Den är framför allt supergod och ett av de snabbaste sätten att svalka sig under soliga dagar. Dessutom är den ett utmärkt sätt att lura i glassugna barn en banan. För det är just det den består av. Banan. Inget mer.

Du behöver:

  • bananer (önskat antal)
  • en frys
  • en mixer med knivtillsats eller stavmixer

Dela bananerna i mindre bitar och frys in i en fryspåse eller burk (här kan de ju ligga nästan hur länge som helst i väntan på tillredning, så frys in några halvbruna bananer redan nu, vettja!). Ta fram och kör i mixer till glasskonsistens. Klart!

Håll utkik efter olika sätt att smaksätta och lyxa till denna sjukt enkla glass – fler recept kommer inom kort!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Brownies med två…
Föregående artikel Daimkladdkaka

Daimkladdkaka

Daim är en av mina favoriter i godishyllan och jag älskar kakor som innehåller daim. Tyvärr gör jag sällan själv sådana eftersom jag nästan alltid hinner äta upp själva daimen innan kakan så att säga blir av. Men nog om det. Här är en av mina favoriter i kladdkakegenrén. Daimkladdkaka.

Kaka:

  • 100 g smör
  • 100 g Marabou daimchoklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl

DEKORATION

  • 2 dubbeldaim
  • kolasås

Rör ägg och socker lite slarvigt med en gaffel. Smält smöret, bryt ner daimchokladen i det och blanda i tills den löser sig. Rör ner chokladkrämen i sockersmeten tillsammans med vetemjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Låt svalna. Hacka dubbeldaimerna och strö över. Ringla över rikligt med kolasås.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Löjligt enkel oc…
Föregående artikel Hur man skär en…

Hur man skär en mango

Så här enkelt skär man en mango på bästa sätt, om ni frågar mig. Inte nog med att man slipper karva sig runt den enorma kärnan i blindo, man får dessutom mangon uppskuren i lättätna bitar i piffig 70-talsstil. What’s not to like? Så här gör man:

1) Mangon har en tjockare och en smalare sida som visar var kärnan är bredast/smalast. Hitta den smalare sidan.

2) Skär på båda sidor om kärnan på den smala sidan (cirka två centimeter in) .

3) Skär bort ändarna på den tjockare sidan.

4) Skär ränder i mangon, men bara så djupa att de inte går igenom skalet.

5) Gör samma sak åt andra hållet så att ett rutmönster bildas.

6) Vik mangobitarna ut och in och servera som små igelkottar eller skrapa av perfekta små mangokuber med kniven.

Vill du inte alls skära en mango, utan en ananas? Klicka här: HUR MAN SKÄR EN ANANAS

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Daimkladdkaka
Föregående artikel Seg nötkaka med…