Söta saker

Morgonstund

Jag är en av få människor som faktiskt gillar att det blivit lite mörkare ute. Åtminstone ett tag – fram tills att julhelgerna är över ungefär. Det är något alldeles särskilt fint med de där riktigt tidiga morgnarna då staden inte riktigt kommit igång utanför fönstret och det fortfarande är tyst i huset. När man får göra en första kopp kaffe och hasa raggsockarna mot tända ljus på arbetsbordet. De tidiga morgnarna är alldeles för få för min del (i det här hemmet är ordet ”sjusovare” snarare benämningen på en extremt morgonpigg person) och jag tar väl hand om dem när de kommer. Hoppas att ni har en riktigt fin måndag!

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Värdiga vinnare

Värdiga vinnare

I torsdags presenterades vinnarna av Matbloggspriset under stor pompa och inför en ansenlig publik på Mitt kök-mässan. Jättekul att se bloggarna bakom alla trevliga bloggar i den fysiska verkligheten och att få vara med och premiera dem med detta sjukt snajdiga pris! I hederspriskategorin, som jag haft hand om, vann Karin och hennes blogg Bagerskan. Folkets val blev Fredriks fika och i kategorin Bästa bak- och dessertblogg tog Sweet and Simple hem pokalen. Det stora matbloggspriset gick till Johan och hans blogg Matgeek.

Här kan man kolla in vinnarna i alla de olika kategorierna. Stort grattis till er allihop!

Några av vinnarna av årets Matbloggspris. Foto: Gustav Kaiser

Kommentera
Nästa artikeln Morgonstund
Föregående artikel Lördagslänkar

Lördagslänkar

Nu var det alldeles på tok för länge sedan vi lät oss inspireras av varandra, tycker jag. Därför har jag på (mer eller mindre) allmän begäran beslutat att återinföra den gamla bloggfavoriten ”Lördagslänkar”. Tada! Tipsa mig jättegärna om bra mat- och bakbloggar som ni tycker att jag borde kolla in!

Här är de så – veckans lördagslänkar:

Söta små miniäppelpajer från bloggen Bagerskan, som tog hem Matbloggsprisets hederspris i veckan.

Höstfina pumpapannkakor från Matkoma.

Och sjukt snygga belgiska (fast amerikanska) våfflor från Glimten i grytan.

Trevlig lördag!

PS. Klicka på bilden för att komma till bullreceptet!

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Värdiga vinnare
Föregående artikel Bästa tårttipsen…

Bästa tårttipsen inför Fars dag

Inget ont om slipsar, strumpor och skit man tillverkat i slöjden – men om jag vore pappa skulle jag helst av allt vilja ha en riktigt god tårta. På söndag är det Fars dag! Här är mina bästa tårtor att fira med.

En klassiker är givetvis prinsesstårtan, som förutom att den är min personliga favorittårta (i tät toppstrid med marängtårtan), känns otroligt arbetad och avancerad när man bakat den själv.

För den som gillar att göra saker i sista sekunden, eller helt enkelt har glömt bort att det är Fars dag, är den här tårtan en livräddare. Inte ett dugg svårare än att göra en vanlig kaka, men ser hur flärdigt och kalasigt som helst ut!

Har man en pappa(eller någon annan i kalassällskapet) som mår dåligt av gluten är den här mandeltårtan ett säkert kort. Det är den förresten oavsett.

En riktigt god gräddtårta med blåbärsmousse som fyllning. Den här gillar jag särskilt mycket att göra på hösten, eftersom den känns som den sista smaken av sommar på något vis.

Och så en tårta för alla chokladälskare, från min morfars mors bakbok, med rejäl botten och äppelmos och sammetslen chokladkräm ovanpå.

 

Kommentera
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Smulpaj med raba…

Smulpaj med rabarber

En av de finaste sakerna med att komma hem till Småland då och då är de mängder hemodlad frukt som prackas på en från var och varannan förbipasserande granne. Sist fick jag röda krusbär, äpplen och rabarber i sådana kvantiteter att frysen fortfarande är full. Rabarbern har jag frusit in i färdigskurna, tjocka skivor (cirka 2 cm) vilket gör att man lätt kan bryta av önskad mängd och använda till kakor, sylt och kräm. Häromdagen blev det smulpaj – vilket är något av det trevligaste och smidigaste man kan baka med rabarber.

Nu snöar det utanför fönstret och om en stund ska jag bege mig till Mitt kök-mässan och träffa vinnarna till Matbloggspriset. Hoppas att ni har en riktigt fin torsdag!

  • 3-4 dl rabarberbitar
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl

Lägg rabarberbitarna i en smord ugnsfast form. Blanda de övriga ingredienserna och smula ut över rabarberlagret. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt. Servera pajen med vaniljsås eller glass.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Bästa tårttipsen…
Föregående artikel Om att tagga ner