Söta saker

Sockerkaka med björnbär

När jag var liten var sockerkaka den absolut vanligaste kakan på fikabordet. Jag älskar den fortfarande och varierar den fritt efter vad jag är sugen på för smak eller råkar ha hemma för tillfället. Den här har fått smak av björnbär och vanilj.

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk hemmagjort vaniljsocker eller frön från en halv vaniljstång
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 dl björnbär

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker och bakpulver) för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Blanda sist ner björnbären (frysta går bra). Smörj och bröda en sockerkaksform och häll i smeten i den. Grädda i cirka 30-40 minuter i 175 graders värme.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Syltmuffins

Syltmuffins

Få saker slår en regnig förmiddag med en god bok och nybakta syltmuffins. Allra trevligast blir de förstås om man använder hemlagad sylt som fyllning. Här är massa olika favoriter att välja bland.

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl sylt

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar (receptet räcker till cirka tolv medelstora muffins) till hälften med smeten. Lägg en klick sylt i mitten av varje muffin. Grädda i 175° i cirka 20 minuter. Garnera med hallon eller andra bär.

Kommentera
Nästa artikeln Sockerkaka med b…
Föregående artikel Jordnötskakor

Jordnötskakor

Jag älskar att baka med jordnötter. Det är något i blandningen av salt och sött som liksom inte går att få nog av. De här sega små kakorna är helt fantastiska och förvånansvärt lättgjorda. Så här gör man dem.

  • 1 dl solrosolja
  • 1/2 dl råsocker
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 dl hackade salta jordnötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat

Blanda olja, socker och sirap till en jämn smet. Tillsätt mjölet, uppblandat med bikarbonat och rör till en kladdig deg. Baka ut till längder, lägg på smord plåt och grädda i 175°C i cirka 15 minuter. Skär dem i lagom stora bitar och låt svalna på plåten.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Syltmuffins
Föregående artikel Tranbärsgranola

Tranbärsgranola

Den här müslin är bara SÅ god. En söt och knaprig granola med syrliga tranbär och nötter i en alldeles perfekt kombination. Gör en rejäl omgång så att den räcker länge!
  • 1 liter havregryn
  • 1 dl flytande honung
  • ½ dl rapsolja
  • 1½ dl farinsocker eller muscovadosocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl torkade tranbär
  • 1½ dl mandelspån eller hackade mandlar

Blanda honung och rapsolja och rör ner sockret, vaniljsockret och saltet. Blanda med havregrynen och bred ut den smuliga massan i en långpanna. Rosta granolan i 150 grader varm ugn i 20-30 minuter. Rör om lite då och då med en sked så att allt rostas jämnt. Ta ut, dela de större klumparna i mindre bitar och låt svalna. Blanda ner tranbär och mandelspån. Förvara torrt i burk med lock.

Kommentera
Nästa artikeln Jordnötskakor
Föregående artikel Underbara bär

Underbara bär

I dag fick jag sensommarfeeling och gjorde syrliga små minipajer med skogsbär. Jag inbillar mig att de är riktigt nyttiga och att det därför är bäst att äta två. Så här gör man dem.

PAJDEG

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 2 msk rårörsocker

FYLLNING

  • 2 dl blåbär
  • 1 dl lingon
  • 2 msk rårörsocker

Knåda samma ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i små portionsstora pajformar. Blanda blåbär, lingon och rörsocker och fördela blandningen jämnt i pajformarna. Grädda i cirka 20 minuter i 175 graders värme. Servera med vaniljsås.

Kommentera
Nästa artikeln Tranbärsgranola
Föregående artikel Engelska kakor