Söta saker
Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Saftig morotskaka

Saftig morotskaka

Min favoritmorotskaka kryddas med färsk, riven ingefära och blir extra saftig med hemlagat äppelmos. Här är receptet.

Kaka:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • en bit färsk ingefära
  • 2 msk äppelmos
  • 1 dl rapsolja
  • 3dl rivna morötter

Glasyr:

  • 2 dl creme fraiche
  • ca 3 dl florsocker
  • 1/2 vaniljstång

Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel och rör ner i äggsmeten. Riv ner en cirka 2 cm tjock ingefärsbit i smeten och blanda ner äppelmoset. Rör samman de rivna morötterna med oljan och blanda därefter ner dem i smeten. Häll i smord och bröad form med löstagbara kanter och grädda i 45-50 minuter i 175 grader. Vispa samman ingredienserna till glasyren med en elvisp och häll över den svalnade kakan.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Throwback Thursd…
Föregående artikel Ingefärste

Ingefärste

Underbart hett och sött ingefärste är ett fantastiskt gott sätt att mota bort höstens förkylningar. Och oavsett om det faktiskt funkar eller mest ger en tillfredställande placeboeffekt så tjänar den här kryddstarka drycken sitt syfte, tycker jag. Till två stora koppar använder jag.

  • En bit ingefära (ca 5 cm lång)
  • ca 6 dl vatten
  • 3 tsk honung

Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Häll vatten i en kastrull (ta lite mer än vad som behövs till två koppar eftersom en del hinner koka bort). Lägg i ingefäran och koka upp. Sjud på låg värme under lock i minst tio minuter. Rör ut honungen i blandningen, sila av ingefäran och häll på koppar. Drick så varmt det går.

Kommentera
Nästa artikeln Saftig morotskaka
Föregående artikel Julens söta saker

Julens söta saker

Jag är så himla glad för den nya boken! Det känns alldeles overkligt att den faktiskt är här och att allt hårt (och roligt) jobb som jag, foto-Josefin och formgivar-Anders lagt ner på den äntligen gett utdelning. Nu håller jag tummar och tår för att ni ska gilla den lika mycket som vi gör och att den ska ge er en massa bakinspiration till jul! Här är några av alla vackra bokbilder som Joss tagit .

Glöggmuffins, Knäck, Kolakokta päron, Chokladtryffel och Julpavlova. Foto: Josefin Casteryd för Julens söta saker.

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Ingefärste
Föregående artikel Vilken är din fa…

Vilken är din favoritblogg?

I år har jag den oförtjänta äran att sitta med i juryn till Matbloggspriset som varje år delas ut i olika kategorier till de allra bästa, roligaste, snyggaste, uppfinningsrikaste och trevligaste matbloggarna just nu. Men det är inte bara juryn som har makt över vilka som vinner – i kategorin ”Folkets val” är det läsarnas favoriter som premieras. Gå in och nominera din favoritblogg här! Och missa inte den stora prisutdelningen på Mitt kök-mässan i Stockholm den 6 november, när vinnarna hyllas.

Kommentera
Nästa artikeln Julens söta saker
Föregående artikel Andra bullar!