Söta saker

Skördetid

Äntligen är det sommar på riktigt (läs semester)! Jag plockar ätbara blommor och blad för glatta livet och brygger te, bakar kakor och fryser och torkar för allt vad tygen håller. Och det känns precis som om hela skogen vore min trädgård.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Gissa kakan...
Föregående artikel Nyponkakor

Nyponkakor

Snart är det äntligen dags att ge sig ut i skogen och skörda nypon. Till de vitaminrika, röda frukterna dyker upp kan man skapa lite sensommarkänsla med hjälp av de här söta små kakorna.

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl rårörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 3 msk nyponskalsmjöl
  • ev. torkade rosenblad

Blanda allt till en slät och smörig deg. Rulla till bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Dekorera eventuellt med torkade rosenkronblad (se alltid till att använda obesprutade blommor!) och grädda i 200 graders värme i 10-15 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln Skördetid
Föregående artikel Smörkaka med var…

Smörkaka med varm sylt

Jag undviker konsekvent att använda lightprodukter eller margarin när jag bakar, eftersom man blir alldeles mörkrädd när man inser vilka galenskaper som tillsatts för att kompensera för det borttagna fettet eller sockret. Skillnaden på naturliga råvaror och sådana som skapats i laboratorier märks också i smaken. Riktigt goda kakor bakas med riktigt ekologiskt smör, helt enkelt. Som den här helt fantastiska kakan, som fullkomligt smälter i munnen.
KAKA
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk flingsalt

TILLBEHÖR

  • lätt värmd sylt, t.ex. plommonsylt eller körsbärssylt

Rör samman smör och socker och blanda ner äggen, ett i taget. Rör ner vetemjölet, utblandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i en smord, rund kakform. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Värm sylten i en kastrull och servera till.

Kommentera
Nästa artikeln Nyponkakor
Föregående artikel Frågestund

Frågestund

Ganska ofta får jag mejl från er med frågor om sådant som rör kakor och bakning, som jag försöker svara på i så stor utsträckning jag hinner. Men eftersom de tyvärr ibland försvinner bort i havet av reklam, konstiga pr-förfrågningar och pressmeddelanden om rosévin tänker jag att det kan vara dags för en lite mer ordnad frågestund här på bloggen.

Så nu kör vi. Fråga mig allt ni vill veta om bakning, bokskrivande eller andra viktiga och oviktiga saker som ni tror att jag kan svara på!

Fråga på tills veckan är slut! Då stänger frågestunden för den här gången och mina allra mest genomtänkta och välformulerade svar publiceras här på bloggen.

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Smörkaka med var…
Föregående artikel Pistaschkakor