Söta saker

Rödbetskaka

Det går ju hemskt mycket trender i det här med bakning. För några år sedan var det bara cupcakes som gällde, sedan skulle man baka franska makroner eller canneléer och den senaste tiden har det varit ett fasligt tjohej kring allt från rawfoodbollar och semmelwraps.

En av mina favoritkaktrender var när man – för ganska många år sedan nu – prompt skulle baka kakor av grönsaker. Morotskakan har givetvis stannat kvar och blivit en klassiker. Zucchinikakan slog aldrig lika stort. Rödbetskakan var ett försök till en spinnoff på den populära morotskakan, men vann liksom aldrig riktigt samma publik. Det är synd – för den är vansinnigt god. Här är mitt recept.

KAKA

  • 3 rödbetor
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rapsolja

GLASYR

  • 100 g cream cheese (naturell färskost)
  • 1/2 dl lemon curd
  • 2 dl florsocker

Skala rödbetorna och riv dem på ett rivjärn. Blanda ner ägg och socker och därefter mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och rapsolja. Rör ihop till en smet. Häll i en smord och bröad rund form och grädda i 175°C i 35-40 minuter. Testa med en baksticka att kakan inte är kladdig i mitten. Gör glasyren genom att röra ihop alla ingredienser. Häll över den svalnade kakan.

Kommentera
Föregående artikel Vasaloppssmoothie

Vasaloppssmoothie

På söndag är det inte vilken sketen slasksöndag som helst – det är Vasaloppssöndag! Bortsett från några halvhjärtade hejjarop från HV71-läktaren i min ungdom och ett väldigt tvivelaktigt intresse för basket under min collegetid är Vasaloppet den enda sporthändelse som någonsin engagerat mig. Jag vet inte vad det är. Kanske snön. Kanske toppluvorna. Kanske är det den ovanliga blandningen mellan proffs i strömlinjeformade kroppsstrumpor och otränade amatörer utan självinsikt som alla försöker göra samma sak.

Eller så är det helt enkelt den där blåbärssoppan. Så här gör man sin egen om man vill känna sig lite mer delaktig från soffan. I år har jag dessutom skapat världens enklaste Vasaloppssmoothie för den som vill levla upp.

  • 1 dl blåbärssoppa
  • 1 dl naturell yoghurt

Blanda, häll upp i glas och börja heja!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Rödbetskaka
Föregående artikel Fössta tossdan i…

Fössta tossdan i mass

I dag är det Smålands nationaldag. En högst inofficiell högtid som vunnit oväntad popularitet de senaste åren. Dagen infaller den första torsdagen i mars varje år – eftersom just det datumet är något av det roligaste man kan säga på småländska. ”Fössta tossdan i mass” (dialekten är sparsam med r:en) firas givetvis med tåta (aldrig tårta). Det här är min favorit.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Vasaloppssmoothie
Föregående artikel Jordgubbsstrutar

Jordgubbsstrutar

Den enklaste glassen man kan göra gör man på fryst frukt och lite yoghurt. Jag gör den här superofta, eftersom den är så himla lätt och snabb och vansinnigt god. Allt som behövs är frysta jordgubbar, lite jordgubbsyoghurt och en mixer. Och så strutar då förstås.

  • 4 dl frysta jordgubbar
  • 1 dl jordgubbsyoghurt

Mixa allt till en slät glass. Skopa upp i strutar och servera.

Kommentera
Nästa artikeln Fössta tossdan i…
Föregående artikel Lägenhetsfix

Lägenhetsfix

I helgen har jag lekt inredningsarkitekt och renoverat byxorna av min gamla lägenhet som ska säljas. Helt stört mycket jobb har det varit. Men också förvånansvärt kul! Make-overs är något av det roligaste jag vet nämligen… (mitt guilty pleasure är sådana där high school-filmer där den ”töntiga” tjejen tar på sig nya kläder, klipper håret i etapper och blir ascool). Under två intensiva dagar har vi rivit, spacklat, tvättat, totalmålat, inrett och stylat för allt vad tygen hållit. Nu är jag både dödstrött och taggad på samma gång. Och ganska säker på att jag vill bli inredare i nästa liv.

Bilder från bosthlm.se.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Jordgubbsstrutar
Föregående artikel Banankakor på tv…