Söta saker

Syrénsaft, rabarbersylt och bröd av nässlor

Det går fort nu. Allt grönt liksom exploderar på en och samma gång och helt plötsligt blommar trädgårdar och skogar med så mycket ätbart att det knappt hinns med att skördas. Som många av er vet är jag en hopplös sucker för att ta plocka och ta tillvara ätbara blommor och växter. Att man faktiskt kan låta skogen och naturen bli ett extra skafferi så här års är ju ganska fantastiskt när man tänker på det! Här kommer därför en liten guide till vilka växter jag tycker att man ska passa på att skörda framöver – och några tips på vad man kan använda dem till.

SYRÈNER – De lila syrénblommorna är inte bara snygga att se på. De är faktiskt också ätbara – och helt vansinnigt goda! Gör världens bästa syrénsaft av dem. Eller varför inte syrénblomsglass, eller ett blommigt syrénsocker som kan användas i te eller till kakbak!

ROSOR – Gör rosensocker eller rosensaft av de fina blombladen, eller använd dem som dekoration.

RABARBER – Rabarbern växer som ogräs just nu och det finns vansinnigt mycket gott att göra av den. Rabarbersylt, underbar rabarbersaft, rabarbermuffins, midsommarpaj eller min favoritmarmelad, med jordgubb och rabarber.

De rabarberstjälkar man inte hinner koka sylt eller baka kakor av kan man frysa in. Skala och skär rabarbern i småbitar och frys in i burkar, så kan du baka goda pajer hela hösten!

FLÄDER – De vita blommorna blir såklart ljuvlig fläderblomssaft, men de är också vansinnigt fina som tårtdekoration eller att frysa in i iskubar till ett svalkande sommarbål.

NÄSSLOR – De taggiga små asen är fulla av potential. Gör till exempel det här goda nässelbrödet med nässlor och fetaost.

RÖDKLÖVER – Javisst kan man äta rödklöver! De röda bollarna är supergoda till frukostfilen, eller i ett svalkande iste med rödklöver.

VINBÄR – Det brukar nästan vara svårt att bli av med alla vinbär om man har buskar i trädgården. Där jag kommer ifrån hittar man dem överallt (även ute bland åkrarna och i skogen). Här är några tips på kakor och annat gott att göra med vinbär. Saft kan man göra av både röda vinbär, svarta vinbär och faktiskt även av bladen!

Vilka är era bästa skördetips så här års?

Bild 1: Josefin Casteryd. Bild 7&8: Nicklas Thegerström.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Fira mor med tår…

Fira mor med tårta!

På söndag är det mors dag! Och vad passar bättre till världens bästa mammor än en riktigt söt tårta? Den här gör jag med marängbottnar och massor av grädde och bär. Enkelt, somrigt och sjukt gott! Receptet hittar du här.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Syrénsaft, rabar…
Föregående artikel Ruts syltkakor

Ruts syltkakor

Rut var min morfars moster och av allt att döma ett fullkomligt geni när det gällde att baka syltkakor. Det här receptet är en av de största skatterna i den lilla anteckningsbok som min morfars mor lämnade efter sig och som blev startskottet till retrokokboken ”Sött från förr” som jag skrev för ett par år sedan. Här kan man köpa den om man gillar historiska kakrecept.

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 3⁄4 dl gräddfil
  • 5 dl vetemjöl
  • hallonsylt eller annan fast sylt

Blanda smör och socker och tillsätt gräddfilen. Rör ner mjölet. Smeten ska bli väldigt lös och nästan kännas för kladdig för att rulla – detta är ingenting att bry sig om, utan helt i sin ordning. Rulla smeten försiktigt till små bollar (ta lite vatten på händerna om det underlättar) och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck små gropar i mitten av varje kaka och fyll dem med lite sylt. Grädda i 10–12 min på 175 graders värme.

Bilden kommer från boken och är tagen av Josefin Casteryd.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Fira mor med tår…
Föregående artikel Nya dörrar att ö…

Nya dörrar att öppna

Nu har vi hållit på och renoverat den nya lägenheten i nästan en månad och om bara några veckor är det dags att flytta in. Det är tankar som gör en närmast gråtfärdig när man ser skicket som den stackars lyan just nu befinner sig i… Men trots att det ser fullkomligt fallfärdigt ut just nu har det faktiskt hänt en hel del. Det gäller att påminna sig själv om det.

Lägenheten har en ursprunglig stil som ligger någonstans mellan sekelskifte och 20-tal och det var också det vi föll för när vi först såg den. Tyvärr var den ganska illa åtgången och dessutom rejält 70-talsompimpad på sina ställen, men hiskeliga plastgolv och vågmönstrat terrakottakakel, men potentialen fanns där, helt klart (så här såg det ut före demoleringen).

Nu har vi rivit flera väggar och ändrat planlösningen, så att den fina gamla öppna spisen hamnat i vardagsrummet, istället för i hallen. Kökets matdel (med tillhörande sovalkov – förmodligen tänkt för kökspigan på den tid då sådana kändes som en normal grej) har stängts till och bildat ett litet arbetsrum och en gång mellan sovrummet och vardagsrummet har fått två rejäla klädkammare, där de gamla skafferidörrarna kommit till återanvändning. Dessutom har vi dragit om avloppet och bilat bort vansinniga mängder flytspackel. Till de nya dörröppningarna har vi letat upp gamla fina dörrar som vi byggt nya karmar till och satt in ett spröjsat litet fönster mellan köket och arbetsrummet.

Nu är det nytt golv och golvslipning av de gamla golven som är nästa punkt på listan – och så en himla massa kakel som ska läggas både här och där. I dag kommer också stommarna till det nya köket, som Hugo har ritat, upp. Det ska bli sjukt spännande att se dem in action!

Fortsättning följer, helt enkelt!

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Ruts syltkakor
Föregående artikel Melontårta

Melontårta

Den ser ut som en helt vanlig gräddtårta, men inuti gömmer sig en frisk överraskning. Den här fruktiga tårtan görs av vattenmelon och är perfekt för varma sommardagar, lite nyttigare fester eller barnkalas. Riktigt lätt att få fin och faktiskt otroligt rolig att göra är den också!

DU BEHÖVER:

  • 1 stor vattenmelon
  • 3 dl vispgrädde
  • hallon
  • citronmeliss

Skär av toppen och botten av vattenmelonen så att den får en stadig botten att stå på och en platt yta att dekorera. Skär bort skalet runtom för att få en jämn och cylindrisk tårtform på melonen. Använd en potatisskalare för finliret för att få rätt form. Vispa grädden och bred ett jämnt lager runt och över melontårtan. Dekorera med överblivna melonbitar, hallon och citronmeliss.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Nya dörrar att ö…
Föregående artikel Så gör du världe…