Söta saker

Smördegspuffar med svarta vinbär

Ibland får man bakpanik. Som när man lovat att bjuda på fika, men skjutit upp själva bakandet till 20 minuter innan gästerna kommer och istället ägnat tiden åt att slösurfa på hemnet. Då kan man alltid göra de här små smördegspuffarna. Dels blir de fantastiskt tjusiga och festliga och bäst av allt – de går att göra på ett kick. Man behöver knappt ens ett recept, så enkelt är det.

Ta fram önskat antal smördegsplattor (som alltid med köpt smördeg – kolla innehållsförteckningen och se till att det faktiskt är SMÖR i den) och en burk svartvinbärssylt eller annan god sylt. Klicka ut små klickar sylt på en smördegsplatta, lägg en platta till över och ta ut runda mått eller skär fyrkanter runt sylten. Nyp ihop kantarna och lägg puffarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite vatten och grädda i 5-10 minuter i 175°C.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

I dag är det Alla hjärtans dag – eller Valentine’s day som den kallas i den engelskspråkiga världen. Högtiden instiftades ursprungligen till åminnelse av helgonet Sankt Valentin som ses som en sann kärleksförespråkare av sin tid. Det råder lite delade meningar om vem han egentligen var – att heta Valentinus i Rom var tydligen lika vanligt på 300-talet som det är att heta Lars i Uppsala i dag – men en av de mest populära myterna är att han led martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius förbud för unga par att gifta sig, genom att viga dem ändå.

Det kan vara hur sant eller påhittat av godisindustrin det vill – faktum kvarstår att sådant mod tål att firas och uppmärksammas. Alla – oavsett vem de älskar – ska ju få gifta sig och leva med vem de vill, utan att behöva ta en massa crap för det.

Glad alla hjärtans dag! Ät något sött vettja!

 

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Smördegspuffar m…
Föregående artikel Kladdiga brownies

Kladdiga brownies

Vad passar bättre att fira kärleken med på Alla hjärtans dag än riktigt chokladiga brownies med extra allt? Den som inte blir kär i en efter en sådan här godbit har ta mig tusan inget hjärta…

BROWNIES

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
DEKORATION

Rör ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör 100 gram av chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i en smord fyrkantig form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Ringla över rejält med kolasås och strö över daimkulor. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera
Nästa artikeln Alla hjärtans dag
Föregående artikel Wienerbröd

Wienerbröd

Förra veckan lovade jag ju dyrt och heligt att jag skulle visa hur man gör wienerbröd från grunden. Faktum är att det dröjde ganska länge innan jag själv vågade mig på att baka just wienerbröd. Man har ju hört hur himla segt och tidskrävande det är och blivit lite avskräckt liksom. Men när jag väl prövade visade det sig vara ganska lätt och framför allt riktigt kul.

Det här receptet kommer från min morfars mor Anna och är ett av många helt fantastiska recept från hennes tid som finns med i boken Sött från förr. I Annas anteckningshäfte, som jag haft glädjen att ärva, står receptet på wienerbröd inklämt på en halvsida, nonchalant nedklottrat som vore det något man tog sig an lite sådär med vänsterhanden, medan man gjorde en kopp kaffe och planterade om pelargonerna. Jag tror att det är den respektlösa inställningen till wienerbrödsbakande som gör att de blir så bra.

Bild: Josefin Casteryd, Sött från förr

WIENERBRÖD

  • 300 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1⁄2 dl strösocker
  • ca 8 dl vetemjöl

FYLLNING

PENSLING

  • 1 äggvita

GLASYR

  • 2 dl florsocker
  • 1–2 msk vatten

Skär smöret i nio skivor och lägg dem att mjukna i rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och slå över den kalla mjölken. Rör tills jästen löst sig. Blanda därefter ner ägg och socker och större delen av vetemjölet. Degen får gärna vara lite kladdig och behöver inte bli lika fast som när man bakar vanliga vetebullar. Ställ bunken i kylen i tio minuter.

Kavla sedan ut degen till en halvcentimetertunn rektangel. Lägg smörskivorna på ena halvan och vik den andra över. Kavla mycket försiktigt, så att inte degen spricker, till en ny rektangel. Vrid den ett kvarts varv och vik ihop i tre delar. Kavla ut på nytt och upprepa en gång till. Låt degen vila i kylskåpet i ytterligare 15 minuter och kavla därefter ut den igen.

Skär i cirka två centimeter breda remsor och sno ihop till åttor eller kringlor.  Låt dem jäsa på plåt i en timme och fyll sedan groparna i kringlorna med sylt och vaniljkräm. Vill man göra wienersemlor av dem kan man baka dem som knutar och grädda dem utan fyllning. Pensla kanterna med äggvita och grädda i 250 grader i cirka tio minuter eller tills wienerbröden fått en gyllenbrun färg. Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla över wienerbröden när de svalnat.

Kommentera
Nästa artikeln Kladdiga brownies
Föregående artikel Rosa tårta till…

Rosa tårta till Alla hjärtans dag

På lördag är det Alla hjärtans dag. Dagen då alla människor förenas i sin kärlek till tårta. I år går jag all in med den ärtigaste och puffigaste lilla rosa tårta man någonsin skådat. Så här blev den.

Receptet då? En enkel tårtbotten bakad i en hög, smal form, raspberry curd, hallonsylt, vaniljkräm och grädde och marsipan på toppen. Så här:

TÅRTBOTTEN

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smort tårtform (jag använde en hög form med en diameter på 15 cm). Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt svalna och dela i fyra skikt.

FYLLNING

Gör raspberry curd, hallonsylt och vaniljkräm enligt recepten (klicka på respektive länk för att komma till recept) och vispa grädden. Bred lite av vispgrädden och sylten på understa lagret, vaniljkrämen på nästa och halloncurden på nästa. Lägg på locket. Bred resten av grädden jämnt över hela tårtan.

DEKORATION

  • rosa marsipan
  • hallon
  • minimaränger
  • florsocker

Kavla rosa marsipan till ett tunt täcke och lägg över tårtan (viktigt att det är grädde under!). Dekorera med hallon och minimaränger och pudra över florsocker

 

Kommentera
Nästa artikeln Wienerbröd
Föregående artikel Blåbärspannkaka