Söta saker

Påskägg med hemgjort godis

Hur gammal jag än blir så älskar jag att få påskägg. Och lika roligt som att få är det att ge bort. Det är framför allt en fantastiskt trevlig tradition att koka eller tillverka sitt eget godis att lägga i ägget.

I år satsar jag på hemkokt marknadsgodis – för att det är så himla fint att se på och så sjukt gott att jag nästan får tårar i ögonen. Här är receptet på två favoriter. Marknadschoklad och världens godaste Teaterkonfekt.

MARKNADSCHOKLAD

  • 60 g smör
  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 3 1/2 dl mjöl
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 dl fin kakao

Smält smör och bland i socker och vatten. Låt blandningen koka några minuter. Blanda mjöl, kakao och florsocker separat. Använd en siktare eller en tunnmaskig sil för att undvika klumpar. Rör snabbt i smörblandningen och häll genast upp den arbetade smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och stryk degen slät, men inte för tunn. Låt svalna och skär i rutor. Förvara i burk med lock.

TEATERKONFEKT

  • 1 dl grädde
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl mald sötmandel
  • 4 dl florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bittermandelolja
  • karamellfärg – grön och rosa

Häll grädde och mjöl i kastrull, koka upp och rör kraftigt med en träslev tills smeten är helt slät och välarbetad. Låt svalna. Sikta samman florsocker, mald mandel och vaniljsocker och häll i gräddsmeten. Droppa ner bittermandelolja och knåda samman till en jämn deg. Dela i två delar och färga i olika färger med hushållsfärg. Kavla ut och lägg de olika färgerna i lager på varandra. Skär i fyrkanter och förvara i burk med lock.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Amerikanska påsk…

Amerikanska påskägg

I USA finns ett helt fantastiskt godis som heter Reese’s peanut butter cups. Till påsk kommer den ljuvliga jordnötschokladen ut i en specialupplaga som små påskägg. Alldeles ljuvliga är de såklart. Tyvärr är det svårt att få tag på den här i Sverige, men sådant kan man inte hänga läpp för. Man får helt enkelt göra sina egna. Här är min variant.

  • 3 dl florsocker
  • 1 ½ dl jordnötssmör (jag använder crunchyvarianten, men slät går också bra)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 3 tsk mjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 msk kokosolja
  • hackade hasselnötter till dekoration

Mixa samman florsocker, jordnötssmör och vaniljsocker till en massa. Tillsätt mjölken lite efterhand och använd så mycket som behövs för att få en slät rullbar massa (den ska vara som mandelmassa i konsistensen ungefär). Rulla till små bollar och forma till ägg. Ställ äggen på en bricka med bakplåtspapper och låt den stå i frysen i 5-10 minuter.

Hacka chokladen fint. Hetta upp kokosoljan i en kastrull. Sänk värmen och rör ner chokladen så att den smälter. Ta från värmen helt och ta ut äggen ur frysen. Doppa äggen en och en i choklad och lägg upp dem på ett galler att droppa av. Strö över hackade hasselnötter eller färgglatt strössel innan de torkat helt. Låt äggen droppa av och ställ dem sedan i kylskåpet för att stelna.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Påskägg med hemg…
Föregående artikel Älskade våffla!

Älskade våffla!

Äntligen våffeldag! Det vore superkul att få se vad ni firar med för godsaker denna glädjens dag. Om ni har instagram får ni hemskt gärna tagga era våffelbilder med @sota.saker så att jag ser dem!

Receptet på den här bjässen hittar ni här, tillsammans med ett gäng andra favoriter. Glad våffeldag!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Amerikanska påsk…
Föregående artikel Världens frasiga…

Världens frasigaste våfflor - och fyra sätt att äta dem

Hemligheten bakom en riktigt frasig våffla är ganska enkel. Naturliga råvaror (mjöl, mjölk och rejält med smör), ett hett våffeljärn av det gamla hederliga snittet (alltså utan teflonbeläggning) och viktigast av allt – en skvätt vichyvatten i smeten. Det här receptet är min morfars och har funnits i släkten så länge jag eller någon annan kan minnas. Det är nämligen det enda man behöver.

Här hittar ni morfars recept på krispiga våfflor. Och här har jag samlat några förslag på hur man kan servera dem. Hur äter ni helst era våfflor?

Rocky road-våfflor

  • en omgång frasiga våfflor enligt recept
  • några kulor vaniljglass
  • krossad dajm eller dajmströssel
  • kolasås
  • chokladsås
  • minimaränger

Våfflor med fransk feeling

Pressa över lite citron och ringla honung över varje våffla.

Klassiska våfflor

  • en omgång av morfars våfflor enligt recept
  • 2 dl tinade hallon
  • några kulor vaniljglass

Lite nyttigare våfflor

  • en omgång frasiga våfflor
  • några skedar kvarg med vaniljsmak
  • hackade pistaschnötter
  • skalad och tunt skivad grapefrukt
Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Älskade våffla!
Föregående artikel Smart trick för…

Smart trick för att rengöra våffeljärnet

Jag använder mitt våffeljärn till en hel massa olika saker. Jag tycker om att äta våfflor till både fika och mellanmål och eftersom jag inte gillar att ha tusen köksmaskiner på arbetsbänken får det fina gamla järnet ofta dubbla som både mackgrill och microvågsugn.

I jakten på ett våffeljärn som inte är helt inklätt i teflon – don’t get me started on teflonet, men det är typ helt livsfarligt! – hittade jag för ett tag sedan detta fina retrojärn från Husqvarna. Bara att det heter ”Månlandaren” gör ju att man blir på vansinnigt gott humör! Det är identiskt med det vi hade när jag var barn och gör de godaste och krispigaste våfflorna någonsin – helt utan hormonstörande gifter och andra oönskade smaksättare.

Men hur mycket man än gillar våfflor är det sällan särskilt kul att rengöra järnet efteråt. Ett supersmart tips är att baka en så kallad ”diskvåffla” som suger upp fett och rester ur alla vrår och gör våffeljärnet fräscht och rent på ett kick. Klicka här för att se hur man gör!

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Världens frasiga…
Föregående artikel Pizzabullar