Söta saker

Gluten- och mjölkfria småkakor

Det här är mina absolut enklaste småkakor att bjuda på när fikat ska vara till för så många som möjligt. Eftersom de är både mjölk- och glutenfria kan många fler vara med och festa på dem.
  • 100 g hasselnötter eller blandade favoritnötter
  • 1 dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 ägg
  • några pistaschkärnor till garnering

Mal nötterna i en mandelkvarn. Vispa upp ägget lätt och blanda med övriga ingredienser och de malda nötterna. Rulla till små bollar och ställ på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck ner en hel pistaschkärna i mitten av varje kaka. Grädda i 200 grader i ungefär 8 minuter.

Kommentera
Föregående artikel Eton mess och re…

Eton mess och regn mot rutorna

I dag är precis en sådan där dag som jag längtat efter sedan februari. Sommar och ledig dag och regn som trummar mot rutorna mellan solglimtarna. P1-prat och skratt i köket och Eton mess till efterrätt, fast man inte hunnit äta lunch än.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Gluten- och mjöl…
Föregående artikel Citrondricka

Citrondricka

Det finns knappast någonting som slår hemgjord saft. Och att stå får öppet köksfönster och laga lemonad är ta mig tusan ett av de trevligaste sommarnöjena jag kan komma på. Den här gör jag på enklast möjliga vis och med så få ingredienser som möjligt. Supergod som måltidsdricka eller läskande picknickdryck.

  • 4 ekologiska citroner
  • 1 liter vatten
  • 3 dl socker

Tvätta citronerna och skala av det yttersta skalet (använd en potatisskalare så går det lätt). Koka upp vattnet. Blanda citronskalet, sockret och saften från alla citronerna i en bunke och häll över det kokande vattnet. Rör om så att sockret löser sig helt och låt blandningen dra i några timmar. Sila genom en silduk eller ren diskhandduk och häll på flaskor.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Eton mess och re…
Föregående artikel Ninna ninna nina…

Ninna ninna ninanna...

Veckans boktips blir min numera oumbärliga köksfavorit ”Plenty”, skriven av Yotam Ottolenghi. En helt vegetarisk kokbok för både vegetarianer och köttätare som gillar riktigt bra mat. Yotam har även skrivit den smått fantastiska kokboken ”Jerusalem” tillsammans med Sami Tamimi, som jag hittade under ett besök i London för ett tag sedan och blev helt kär i.

Kommentera
Nästa artikeln Citrondricka
Föregående artikel På hyllan

På hyllan

Baktillbehör kommer av någon anledning ofta i mycket små förpackingar. I mitt kök hittar man essensflaskor och strösselburkar nästan överallt och när jag väl behöver något specifikt måste jag rota mig igenom en vansinnig mängd lådor och kakburkar för att hitta rätt. Några av mina för tillfället mest använda småflaskor och burkar har dock fått tillfällig VIP-plats på en gammal kryddhylla. Både fint och praktiskt, tycker jag!

Kommentera
Nästa artikeln Ninna ninna nina…
Föregående artikel Kastanjeglass