Söta saker

Knäck

Julens kola nummer ett är ett självklart inslag på de flesta julbord och många skulle gå så långt som att hävda att det inte riktigt blir jul utan den. Men hur får man den sådär lagom mjuk och seg? Och måste den bara smaka kola? Här är årets knäckguide – en julklapp från mig till er. Så här får du den perfekta knäcken:

KLASSISK KNÄCK

Mitt standardrecept som jag utgår ifrån och som alltid blir som jag vill.

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackade mandlar eller andra nötter

Blanda allt utom nötterna i en stor kastrull och koka upp. Stick ner en karamelltermometer i smeten och låt koka tills temperaturen når 125 grader. Ta kastrullen från värmen och rör ner de hackade nötterna. Häll upp i knäckformar och låt stelna på en sval plats.

TEMPERATUREN DÅ?

Här tycker alla lite olika. Jag tycker så här. Vid 124-125 grader får man en mjuk, men ändå stabil kola. Man slipper vända knäckpappret ut och in och skrapa loss knäcken med tänderna för att få i sig den.

Vill man ha en lite hårdare kola satsar man på en temperatur runt 140 grader. Då blir knäcken hård runt om, men mjuk när man ätit på den ett litet tag.

ANDRA SMAKER

Knäck måste ju inte smaka just knäck. Faktum är att man kan göra den enkla julkolan på oändligt många bra sätt. Här hittar ni några av mina favoriter.

Saltlakritsknäck – helt underbar kola som jag ibland låter bli att göra för att jag helt enkelt inte litar på mig själv i dess närhet. Jag äter upp alla och mår sedan därefter.

Polkagrisknäck – härligt mintiga kolor som känns otroligt mycket barndom (åtminstone om man är uppvuxen nära Gränna).

Knäckklubbor – gör fina små klubbor av knäcken så räcker de längre och ser vansinnigt mycket tjusigare ut!

Andra enkla sätt att variera knäcken är att utgå från grundreceptet med några få förändringar. Några tips:

  • Byt mandeln mot andra nötter. Hackade salta jordnötter blir exempelvis supergott.
  • Skippa nötterna helt och strö lite flingsalt över knäckformarna när de är fyllda.
  • Krydda knäcksmeten med någon favoritkrydda – kanel, kardemumma eller ingefära.
  • Byt strösockret mot mörkt muscovadosocker för en ännu dovare karamellsmak.

Lycka till! ♥

 

Summary in English:

SWEDISH CHRISTMAS TOFFEE

Knäck is the number one Swedish Christmas treat. It is a soft toffee, usually made with chopped almond, that is served in practically every home around this time of the year. Here’s my recipe:

  • 1 cup granulated sugar
  • 1 cup golden syrup
  • 1 cup cream
  • 1/2 cup flaked almonds, roughly chopped

Mix sugar, syrup and cream in a large saucepan and bring to a boil. Put a candy thermometer in the mixture, careful not to let it touch the bottom or side of the pan. Boil on medium heat until the temperature reaches 257°F. Remove the pan from the heat and stir in the chopped almonds. Pour into mini paper cases and let sit until cool.

Bilder: Josefin Casteryd, från Julens söta saker.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Julkryddad filmj…

Julkryddad filmjölkslimpa

När tiden är knapp och brödlängtan stor är det här brödet en life saver. Det går fantastiskt snabbt att göra, ingen jäsning behövs och så blir det helt underbart saftigt och gott. Ett tips är att skära skivorna till små snittbitar och dekorera dem med ädelostkräm och morotsmarmelad och servera som ett lite matigare tilltugg till glöggen.

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl rågkross
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl blandade grovhackade nötter
  • 1 dl gula russin
  • 1 dl svarta russin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kanel
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 l filmjölk
  • 2 dl sirap (ljus eller mörk)

Blanda alla de torra ingredienserna för sig och rör därefter ner filmjölk och sirap. Smörj två brödformar med smör och fördela smeten mellan dem. Grädda i 175 grader, på nedre falsen i ugnen, i ungefär 60 minuter.

 

 

Recipe in English:

Christmas soured milk bread

  • 3 cups all purpose flour
  • 1 1/2 cups cracked rye
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup mixed nuts, roughly chopped
  • 1/2 cup yellow raisins
  • 1/2 cup black raisins
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp ground cinnamon
  • 2 tbsp baking soda
  • 5 cups soured milk (filmjölk) or unflavoured yoghurt
  • 1 cup golden syrup

Mix all the dry ingredients together and then stir in the soured milk (or yoghurt if you can’t find Swedish filmjölk) and syrup. Pour into two bread molds coated with baking parchment and bake at 350°F for one hour. Slice after the bread has cooled.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Knäck
Föregående artikel Saffransfudge me…

Saffransfudge med vit choklad

Det här receptet kommer från min första bok (Söta saker) och är helt underbart. Fudge får mig alltid att tänka på regniga engelska vintrar, stickade tröjor med grälla julmotiv och travar av böcker framför brasan till svulstig julmusik. Allt som är bra med julen, med andra ord. Här är receptet:

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 75 g vit choklad (hackad)
  • 1 kuvert saffran á 1/2 g

Blanda grädde och socker i en stor kastrull, värm under omrörning och koka tills smeten klarar ett kulprov. Var noga med att röra då och då så att smeten inte bränns. Ta kastrullen från värmen och rör ner choklad och saffran. Rör tills smeten är blank och häll sedan i en form klädd med bakplåtspapper (ca 10 x 15 cm). Låt svalna och stelna helt och skär sedan i kuber.

 

Recipe in English:

Saffron fudge

This recipe is from my first book, Söta saker, and one of my favourite xmas treats!

  • 1 1/4 cup cream
  • 1 1/2 cup granulated sugar
  • 1/2 cup white chocolate chips or chopped white chocolate
  • 1/4 tsp saffron strands, grounded in a mortar with a tsp of sugar

Pour cream and sugar into a large saucepan and heat while stirring. Bring to a boil and boil on medium heat until the mixture forms a small ball when dripped in cold water (ca 250°F). Remove from heat and stir in the chocolate chips and the saffron. Stir until the mixture turns silky and pour into a mold (ca 4 by 6 inches) covered with baking parchment. Let sit until cool and cut into rectangular cubes.

 

Foto: Nicklas Thegerström för Söta saker

Kommentera
Nästa artikeln Julkryddad filmj…
Föregående artikel Saffransbullar m…

Saffransbullar med cream cheese och sirap

Kanske den godaste bullfyllningen någonsin! Cream cheesen ger en underbart saftig och syrlig smak, som påminner om cheese cake, till de här bullarna. Och tillsammans med den karamelliga sirapssmaken och saffranet blir det nästan svimfärdigt gott.

BULLDEG

  • 2 kuvert saffran à 1⁄2 g
  • 1 sockerbit
  • 1 msk rom
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (2 dl kall, 3 dl fingervarm)
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • ca 12 dl vetemjöl
FYLLNING
  • 1 1⁄2 dl cream cheese (naturell färskost)
  • 1 dl lönnsirap
  • 3 msk farinsocker

GARNERING

  • ägg till pensling
  • pärlsocker

Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen. (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.) Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk. Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader. Slå den över jästblandningen och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransbland- ningen. Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter. Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.

Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och kavla ut den till en stor fyrkant. Bred på färskosten och ringla sirapen jämnt över degen. Strö över farinsockert. Vik fyrkanten dubbel och skär i remsor. Tvinna till bullar. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 graders värme i 5-10 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

 

★★★

 

Recipe in English:

Saffron buns with cream cheese and maple syrup

BUNS

  • 1/2 tsp saffron strands
  • 1 sugar cube
  • 1 tbsp rum
  • 50 g fresh yeast
  • 2 1/2 cups milk (1 cup cold, 2 1/2 cups lukewarm)
  • 3/4 cups unsalted butter
  • 1/2 tsp salt
  • 3/4 cup granulated sugar
  • ca 6 cups wheat flour

FILLING

  • 3/4 cup cream cheese
  • 1/2 cup maple syrup
  • 3 tbsp brown sugar

TO GARNISH

  • 1 egg for brushing (lightly beaten)
  • nib sugar

Ground the saffron with the sugar cube in a mortar and pour the rum over the spice. Let the mixture sit for at least 10 minutes. In the meantime, crumble the yeast into a baking bowl and add one cup of cold milk. Stir until the yeast is dissolved. Heat the remaining two and a half cups of milk to 98° F. Pour it over the yeast mixture and stir. Add the butter, cut into pieces, and then the salt, sugar and saffron infusion. Knead in the flour – a cup at a time – until the dough is firm, but not too tight and still a bit sticky. Use only as much flour as needed for the dough to be kneadable – the exact measure can vary depending on how tightly packed the flour is. Work the dough by hand for at least ten minutes.

Set to rise for about an hour under a clean kitchen towel. Knead the risen dough on a floured surface by hand for at least 15 minutes and roll it out into a large square . Spread over the cream cheese and drizzle the syrup evenly over the dough. Sprinkle the brown sugar on top of the syrup. Fold the square over, making it half its’ original size and cut into one inch strips. Twist and tie together the strips to buns. Let the buns rise covered on a plate for another 30 minutes and then brush them with a beaten egg and sprinkle with nib sugar . Bake at 437°F for 5-10 minutes. The buns are ready when they are golden brown.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Saffransfudge me…
Föregående artikel Vanligaste misst…

Vanligaste misstagen du gör med dina saffransbullar

Skillnaden mellan halvtorra, blekgula lussekatter och übersaftiga, guldgula saffransbullar hänger, som så mycket annat i livet, på de små detaljerna. Här är mina bästa tips för att lyckas med saffransbröden.

  • Ta vara på det dyrbara saffranet! Jag löser alltid mitt saffran i sprit – här förklarar jag hur och varför.
  • Använd riktigt smör! Margarin är något av det taskigaste man kan göra mot bullar.
  • Smält inte smöret! Mycket smör ska det vara, och rumsvarmt istället för smält. Och strunta i kesellan. Smör är grejen om man vill ha saftiga bullar – trust me.
  • Blötlägg russinen! Om man blöter russinen i ljummet vatten en stund före dekorationen suger de inte ut vätska och saftighet ur bullarna när de gräddas. Resultat = ännu saftigare bullar.
  • Använd ekologiska russin! (ja, använd för allt i världen ekologiska ingredienser överlag). Besprutningsrester gör varken bullarna godare eller julstämningen särskilt hög.

Här hittar du mitt bästa recept på klassiska lussekatter. Lycka till!

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Saffransbullar m…
Föregående artikel Välkomna!