Söta saker

Smulpaj med flingsalt

Ett enkelt sätt att få lite extra stuns i äppelpajen är att blanda lite flingsalt i smuldegen. Fantastiskt mycket godare än man kan ana och väldigt lätt att göra. För att höja pajen ytterligare serverar man den förstås med hemlagad vaniljsås. Receptet på den hittar du här.

FYLLNING

  • 3 ekologiska äpplen
  • 1 msk muscovadosocker
  • 1 tsk malen kanel

SMULDEG

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl muscovadosocker
  • 2 tsk flingsalt

Smörj en pajform och lägg äpplena, skurna i skivor över botten. Strö över socker och kanel.
Knåda slarvigt samman ingredienserna till smuldegen. Strö smulorna över äpplena. Grädda i cirka 20 minuter i 225 grader .

Kommentera - 6 kommentarer
Föregående artikel Körsbärsmarmelad

Körsbärsmarmelad

En riktigt god marmelad tar egentligen inte längre tid att göra själv än att springa och köpa. Och fördelen med den hemlagade varianten är att den dessutom blir hundra gånger godare. Den här, på härligt mörkröda körsbär, passar lika fint till frukostmackan, som till kakdekoration eller glasstillbehör.

  • 5 dl körsbär, färska eller frysta
  • 2 msk vatten
  • 2 dl syltsocker
  • 1 msk hemgjort vaniljsocker eller 1 tsk äkta vaniljpulver

Koka samman allt i en kastrull tills körsbären blivit mjuka och sockret löst sig. Fortsätt att koka tills blandningen klarar ett marmeladprov (kortare tid för att göra en lösare sylt istället för marmelad). Häll på burk och förvara kallt.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Smulpaj med flin…
Föregående artikel Chokladseg lingo…

Chokladseg lingonkaka

Jordens godaste lingonkaka gör man med en seg chokladbotten som fullkomligt smälter i munnen. Faktum är att choklad och lingon är en av de bästa smakkombinationerna som finns – väldigt sött och lite syrligt på samma gång. Ha en riktigt söt helg!

  • 100g smör
  • 50g mörk choklad
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl mjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1dl mandelspån
  • 1 dl frysta lingon

Smält smöret och rör i chokladen tills dem smälter. Häll över blandningen i en kall skål och rör i sockret, ägget och vaniljsockret. Blanda bakpulver och mjöl för sig och rör sedan ner det i smeten. Bred alltsammans i en långpanna med smort bakplåtspapper i botten. Strö över mandelspån och lingon och grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Skär i rutor när kakan svalnat något.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Körsbärsmarmelad
Föregående artikel Sköna maj

Hett tips!

Jag glömmer nästan alltid att tina frysta bär i god tid innan jag behöver dem. Ett smart sätt att skynda på processen är att låta dem stå i ett litet vattenbad en kort stund. Häll varmt (gärna kokhett) vatten i en skål eller mugg och sänk ned en värmetålig mindre skål eller kopp i den. Fyll på med bär och låt stå i någon minut tills de tinat.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Sköna maj
Föregående artikel Enkel hallontårt…