Söta saker

Nya dörrar att öppna

Nu har vi hållit på och renoverat den nya lägenheten i nästan en månad och om bara några veckor är det dags att flytta in. Det är tankar som gör en närmast gråtfärdig när man ser skicket som den stackars lyan just nu befinner sig i… Men trots att det ser fullkomligt fallfärdigt ut just nu har det faktiskt hänt en hel del. Det gäller att påminna sig själv om det.

Lägenheten har en ursprunglig stil som ligger någonstans mellan sekelskifte och 20-tal och det var också det vi föll för när vi först såg den. Tyvärr var den ganska illa åtgången och dessutom rejält 70-talsompimpad på sina ställen, men hiskeliga plastgolv och vågmönstrat terrakottakakel, men potentialen fanns där, helt klart (så här såg det ut före demoleringen).

Nu har vi rivit flera väggar och ändrat planlösningen, så att den fina gamla öppna spisen hamnat i vardagsrummet, istället för i hallen. Kökets matdel (med tillhörande sovalkov – förmodligen tänkt för kökspigan på den tid då sådana kändes som en normal grej) har stängts till och bildat ett litet arbetsrum och en gång mellan sovrummet och vardagsrummet har fått två rejäla klädkammare, där de gamla skafferidörrarna kommit till återanvändning. Dessutom har vi dragit om avloppet och bilat bort vansinniga mängder flytspackel. Till de nya dörröppningarna har vi letat upp gamla fina dörrar som vi byggt nya karmar till och satt in ett spröjsat litet fönster mellan köket och arbetsrummet.

Nu är det nytt golv och golvslipning av de gamla golven som är nästa punkt på listan – och så en himla massa kakel som ska läggas både här och där. I dag kommer också stommarna till det nya köket, som Hugo har ritat, upp. Det ska bli sjukt spännande att se dem in action!

Fortsättning följer, helt enkelt!

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Melontårta

Melontårta

Den ser ut som en helt vanlig gräddtårta, men inuti gömmer sig en frisk överraskning. Den här fruktiga tårtan görs av vattenmelon och är perfekt för varma sommardagar, lite nyttigare fester eller barnkalas. Riktigt lätt att få fin och faktiskt otroligt rolig att göra är den också!

DU BEHÖVER:

  • 1 stor vattenmelon
  • 3 dl vispgrädde
  • hallon
  • citronmeliss

Skär av toppen och botten av vattenmelonen så att den får en stadig botten att stå på och en platt yta att dekorera. Skär bort skalet runtom för att få en jämn och cylindrisk tårtform på melonen. Använd en potatisskalare för finliret för att få rätt form. Vispa grädden och bred ett jämnt lager runt och över melontårtan. Dekorera med överblivna melonbitar, hallon och citronmeliss.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Nya dörrar att ö…
Föregående artikel Så gör du världe…

Så gör du världens nyttigaste kakor

I den här videon visar jag hur man bakar livets nyttigaste små kakor. Bara två ingredienser behövs och snabbt som attan går det. För den som inte vill se mig baka i rörlig bild till fröjdig musik finns receptet i helt vanlig bloggtext här.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Melontårta
Föregående artikel Gräddglass med s…

Gräddglass med söt pesto

Häromdagen testade jag att tillverka en ny variant av pesto, baserad på citronmeliss och med söta smaker istället för salta, och gissa om det blev gott? Rätt gissat! Det blev sjukt gott! Sötpeston är helt magisk till enkel gräddglass som man vispar ihop av grädde, florsocker och vaniljstång. Den lite syrliga smaken från citronmelissen passar så bra till det söta och gräddiga och så tycker jag att det blev ganska fint med lite grönt rippel över det krämigt vita. En utmärkt liten efterrätt både till fest och vardag, med andra ord. Här är receptet:

ENKEL GRÄDDGLASS

  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 vaniljstång

Vispa grädden och sikta ner florsockret under tiden. Skrapa ur vaniljstången i bunken mot slutet och vispa klart till en ganska hård vispgrädde. Klicka upp i en frystålig burk med lock och dunka den lite mot köksbänken för att få ur de största luftbubblorna. Frys i några timmar och ta sedan ut en liten stund före servering.

SÖT PESTO

  • 3 dl citronmeliss
  • 1 dl cashewnötter
  • 3-4 msk flytande honung

Mixa alla ingredienserna till en ganska slät smet med samma konsistens som pesto. Ringla över glass eller använd som topping till en söt panacotta eller gräddbakelse.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Så gör du världe…
Föregående artikel Godaste mellanmå…

Godaste mellanmålet

Våfflor är mitt bästa mellanmål! De här är gräddade efter min morfars recept som jag alltid använder – här hittar du det. Goda som de är, med en klick creme fraiche och lite riven ost, eller som söt klassiker, med slött vispad grädde och färgstarka bär.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Gräddglass med s…
Föregående artikel Fikapaus i byggk…