Söta saker

Lördagslänkar

Veckans lördagslänkar går till några riktigt grymma matfotografer som är värda att kika närmre på.

Helena Ljunggrens superfina matfotoblogg

Enkla och vackra matbilder på 101 Cookbooks

Och så får ni såklart inte missa världens trevligaste matfotograf (enligt min ringa och högst subjektiva mening) som fotar allt från bröllop och barn till politiker, skådespelare och kakor

 

Kommentera
Föregående artikel Smörlängder

Smörlängder

Det går knappt ens att beskriva hur goda de här fantastiska vetelängderna är och bilden gör dem över huvud taget inte rättvisa. Men tro mig, har man väl bakat dem kommer man att återvända till dem gång på gång under resten av livet. Helt magiskt smöriga och goda alldeles som de är, eller som ett mellanting mellan frukost och fika med livsfarligt chokladsmör som pålägg.

LÄNGDER

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 1 dl extrasaltat bregott
  • 1/2 dl strösocker

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Strö över socker och vira ihop dem till två limpor. Lägg i smorda brödformar och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 225 grader i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och skär i skivor.

Kommentera
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Rosenmunkar

Rosenmunkar

Munkar är en sådan där anrättning som jag liksom alltid låtit bli. Någonstans i bakhuvudet har varningar om eldfattande pannor, stänkande het olja och alldeles för avancerade recept liksom hindrat mig från att ens försöka. När jag väl provade för några år sedan visade sig bakverket vara närmast löjligt enkelt att lyckas med och sedan dess är nygräddade minimunkar en av mina go-to-grejer när jag inte riktigt vet vad jag ska bjuda på. Variationsmöjligheterna är dessutom oändliga. Här är ett av mina bästa recept – minidonuts rullade i blommigt rosensocker.
  • 100 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • ca 1 liter rapsolja till fritering
  • rosensocker till garnering

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar – som köttbullar i storlek ungefär. Jäs i ytterligare 20 minuter under duk. Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i rosensocker.

OBS! Ha alltid rejält med kall olja redo vid fritering för att snabbt kunna sänka temperaturen ifall frityren blir för het eller tar eld.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Smörlängder
Föregående artikel Hallonsmoothie

Hallonsmoothie

Långsamma frukostar är nog det bästa jag vet, men på senare tid har jag mer och mer börjat uppskatta de lite snabbare. På vardagsmorgnar dubblar jag upplevelsen och äter en frukost hemma och en till när jag kommer fram till jobbet. Den tidiga frukosten blir ofta en enkel smoothie, på olika bär, fil och grädde. Som den här till exempel, med söta och friska hallon.

  • 1 1/2 dl hallon
  • 1 dl filmjölk
  • 2 msk vispgrädde

Mixa allt till en jämn smet med en stavmixer och servera.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Rosenmunkar
Föregående artikel Smulpaj med flin…

Smulpaj med flingsalt

Ett enkelt sätt att få lite extra stuns i äppelpajen är att blanda lite flingsalt i smuldegen. Fantastiskt mycket godare än man kan ana och väldigt lätt att göra. För att höja pajen ytterligare serverar man den förstås med hemlagad vaniljsås. Receptet på den hittar du här.

FYLLNING

  • 3 ekologiska äpplen
  • 1 msk muscovadosocker
  • 1 tsk malen kanel

SMULDEG

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl muscovadosocker
  • 2 tsk flingsalt

Smörj en pajform och lägg äpplena, skurna i skivor över botten. Strö över socker och kanel.
Knåda slarvigt samman ingredienserna till smuldegen. Strö smulorna över äpplena. Grädda i cirka 20 minuter i 225 grader .

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Hallonsmoothie
Föregående artikel Körsbärsmarmelad