Söta saker

Daimkladdkaka

Daim är en av mina favoriter i godishyllan och jag älskar kakor som innehåller daim. Tyvärr gör jag sällan själv sådana eftersom jag nästan alltid hinner äta upp själva daimen innan kakan så att säga blir av. Men nog om det. Här är en av mina favoriter i kladdkakegenrén. Daimkladdkaka.

Kaka:

  • 100 g smör
  • 100 g Marabou daimchoklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl

DEKORATION

  • 2 dubbeldaim
  • kolasås

Rör ägg och socker lite slarvigt med en gaffel. Smält smöret, bryt ner daimchokladen i det och blanda i tills den löser sig. Rör ner chokladkrämen i sockersmeten tillsammans med vetemjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Låt svalna. Hacka dubbeldaimerna och strö över. Ringla över rikligt med kolasås.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Hur man skär en…

Hur man skär en mango

Så här enkelt skär man en mango på bästa sätt, om ni frågar mig. Inte nog med att man slipper karva sig runt den enorma kärnan i blindo, man får dessutom mangon uppskuren i lättätna bitar i piffig 70-talsstil. What’s not to like? Så här gör man:

1) Mangon har en tjockare och en smalare sida som visar var kärnan är bredast/smalast. Hitta den smalare sidan.

2) Skär på båda sidor om kärnan på den smala sidan (cirka två centimeter in) .

3) Skär bort ändarna på den tjockare sidan.

4) Skär ränder i mangon, men bara så djupa att de inte går igenom skalet.

5) Gör samma sak åt andra hållet så att ett rutmönster bildas.

6) Vik mangobitarna ut och in och servera som små igelkottar eller skrapa av perfekta små mangokuber med kniven.

Vill du inte alls skära en mango, utan en ananas? Klicka här: HUR MAN SKÄR EN ANANAS

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Daimkladdkaka
Föregående artikel Seg nötkaka med…

Seg nötkaka med vit choklad

Den här kakan är så seg och saftig på samma gång att man blir alldeles lycklig. Att den dessutom är full av knapriga pistaschnötter, valnötter OCH vit choklad gör inte saken sämre. Den lite kolaaktiga smaken påminner om blondies, som är en av mina absoluta favoritkakor.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör
  • 1/2 dl pistaschnötter
  • 1/2 dl valnötter
  • 100 g vit choklad

Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt salt, mjöl och det smälta smöret och rör samman till en smet. Häll smeten i en grund form (ca 20 cm i diameter) som smörats och mjölats. Hacka pistaschnötterna grovt, bryt valnötterna i mindre bitar och skär chokladen i mindre rutor. Sprid ut nötter och chokladbitar jämnt över kakan och låt dem sjunka ner något. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Skär i skivor och servera med vispad grädde eller som den är.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Hur man skär en…
Föregående artikel De bästa kökspry…

De bästa köksprylarna

Kära bakvänner, nu behöver jag er hjälp! Vi håller ju som bäst på att planera vårt nya kök och jag behöver era råd om vilka spisar, köksassistenter, bänkmaterial, och andra kökstillbehör som ni gillar bäst. Köket ska givetvis vara superfunktionellt och klara mycket matlagning och bakning, men också vackert eftersom jag kommer att fota väldigt mycket i det, både till bloggen och till en hel massa andra jobb.

Vilka köksapparater kan ni inte vara utan? Vilka är snyggast? Och framför allt: Vad behöver jag som jag inte ens vet om?

Hit me med alla era tips i kommentarerna eller mejla mig på theresia.erneborg@gmail.com!

 

 

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Seg nötkaka med…
Föregående artikel Skuldbullar

Skuldbullar

Skuldbulle. subst. (-n). Bulle som bakats innan övriga i huset stigit upp, i syfte att skapa skuldkänsla hos sjusovare. Vanligt förekommande i Småland.

En fin gammal tradition som vi har i vår släkt är att baka så kallade ”skuldbullar”. Det innebär i kortfattade drag att man går upp i ottan (och då menar jag med småländska mått mätt) på en ledig dag och bakar bullar eller andra bröd (det funkar inte med snabba kakor eller något annat modernt – det ska ta en jäkla tid). Bullarna serverar man sedan till nyvakna övriga i familjen som om allt går som man tänkt sig känner sig som slappa och totalt ohurtiga freeloadare i jämförelse. Här hittar ni mitt bästa recept på kanelbullar om ni vill testa.

Bilden ovan togs kl. 8.00 i söndags. Så att ni vet.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln De bästa kökspry…
Föregående artikel Ny lägenhet!