Söta saker

Närodlad sylt

Här är skogen röd av lingon just nu och den som vågar sig ut en bit på myren kan plocka litervis. Jag torkar hälften och sparar  hälften till höstens sylt. Fulla av vitaminer, supersyrliga och goda och alldeles precis så närodlade och ekologiska som bär kan bli.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Throwback thursd…

Throwback thursday och blåbärsmuffins

Tiden går helt vansinnigt fort när man har roligt! Det är nästan exakt fyra år sedan som min första bok kom ut. Jag minns det som en helt overklig händelse, att packa upp den ur paketet från tryckeriet och hålla den i handen. Att kunna ta på den och bläddra i den och dunka den lite försiktigt i bänkskivan för att vara säker på att den var på riktigt. Snart kommer en ny bok och jag känner mig ungefär precis lika pirrig och förväntansfull nu som då. I väntan på den nostalgibakar jag gamla favoritrecept – som de här havremuffinsen med blåbär. Bilden är från Söta saker och tagen av Nicklas Thegerström.

 

Kommentera
Nästa artikeln Närodlad sylt
Föregående artikel Äppeljuice

Äppeljuice

Min favoritäppeldricka är en riktigt kryddig historia som passar bra när träden börjar skifta färg och det fortfarande är varmt i luften. Så här gör man den:

  • 10 ekologiska äpplen
  • 3 kanelstänger
  • några tunna skivor ingefära
  • 3 stjärnanisblommor
  • 1 l vatten
  • 1 msk vinsyra
  • 1 dl rörsocker

Skölj äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg dem tillsammans med kryddorna i en stor bunke. Rör ut vinsyran i vattnet och häll på. Rör ner sockret så att det löser sig. Låt blandningen stå övertäckt i kylskåpet i några dygn. Sila noga och servera.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Throwback thursd…
Föregående artikel Höstbestyr
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Äppeljuice
Föregående artikel Mandelblommor

Mandelblommor

Om man har fina små kakformar i plåt som man inte vet vad man ska göra med, så är sådana här små mördegskakor med mandelfyllning ett hett tips. De känns som någonting från mormors tid, tycker jag, och så är de ett bra sätt att få användning av alla fina bär som finns i frysen efter sommaren.

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • mandelmassa
  • 1 äggvita
  • valfria bär

Blanda smör, mjöl, socker och ägg till en deg och lägg den i kylskåpet en liten stund. Riv mandelmassan, vispa upp äggvitan lite lätt och rör ihop till en smet. Tryck ut den kylskåpskalla degen som skal i små plåtformar och fyll dem med mandelblandningen. Tryck ner några bär i mitten av varje kaka och grädda i 10 minuter i 225 graders värme.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Höstbestyr
Föregående artikel Boktipset