Söta saker

Vanligaste misstagen du gör med dina saffransbullar

Skillnaden mellan halvtorra, blekgula lussekatter och übersaftiga, guldgula saffransbullar hänger, som så mycket annat i livet, på de små detaljerna. Här är mina bästa tips för att lyckas med saffransbröden.

  • Ta vara på det dyrbara saffranet! Jag löser alltid mitt saffran i sprit – här förklarar jag hur och varför.
  • Använd riktigt smör! Margarin är något av det taskigaste man kan göra mot bullar.
  • Smält inte smöret! Mycket smör ska det vara, och rumsvarmt istället för smält. Och strunta i kesellan. Smör är grejen om man vill ha saftiga bullar – trust me.
  • Blötlägg russinen! Om man blöter russinen i ljummet vatten en stund före dekorationen suger de inte ut vätska och saftighet ur bullarna när de gräddas. Resultat = ännu saftigare bullar.
  • Använd ekologiska russin! (ja, använd för allt i världen ekologiska ingredienser överlag). Besprutningsrester gör varken bullarna godare eller julstämningen särskilt hög.

Här hittar du mitt bästa recept på klassiska lussekatter. Lycka till!

Kommentera - 7 kommentarer
Föregående artikel Välkomna!

Välkomna!

Ju närmre jul vi kommer desto mer bakar vi, verkar det som. Det märks inte minst på den här bloggen, som alltid får fler besökare som hittar hit i juletid. Så även i år, vilket känns fantastiskt kul! Välkomna hit, alla nya läsare!

Som sig bör när man har nytt besök tänkte jag visa runt lite. I menyraden ovanför det här inlägget hittar man bland annat Månadens sötsak – en bakutmaning för matbloggar som vi hållit på med i flera år nu som alla som vill får vara med i. Där finns också länkar till de kokböcker jag skrivit och en superbra sökfunktion som fungerar som ett receptregister där man kan leta fram sina favoritrecept på ett kick.

instagram hittar man mig på @sota.saker – där kan man också vara med i #bakcirkeln om man gillar att baka och hänga med andra som också gör det! På facebook finns bloggen här.

Det är alltid lika intressant att lära känna er som läser bloggen – både gamla och nya – och höra vilka ni är, hur ni hittade hit, vad ni gillar med bloggen och vad ni skulle vilja se mer av på den. Skriv gärna ner önskemål, tips eller frågor, och berätta om er själva och vad som gjorde att ni hittade hit i kommentarerna!

Ha en fin ny bakvecka!

Summary in English: Welcome to all new readers! Have a lovely baking week!

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Vanligaste misst…
Föregående artikel Äppelglögg

Äppelglögg

Varm glögg är en av de allra trevligaste sakerna med den här tiden på året, tycker jag. Jag älskar att variera mellan olika typer av kryddiga glöggdrycker – allt från tung och söt röd glögg till den här friska, lite mindre söta varianten som jag gör på ekologisk och härligt grumlig äppeljuice. Superenkel och helt fantastiskt god!

  • två koppar äppeljuice
  • 2 kanelstänger
  • 3 torkade clementinklyftor (skär clementin tunt och torka dem i ett par timmar i ugnen på mycket låg värme – kan sparas superlänge!)
  • 5 torkade nejlikor
  • 3 tunna skivor färsk ingefära

Värm äppeljuicen tillsammans med kryddorna på låg värme. Låt dra i 10 minuter under lock och sila. Värm på nytt och servera.

 

Summary in English:

Mulled apple juice

I love to make this fresh and fruity mulled apple juice this time of year!

  • 2 cups organic apple juice
  • 2 cinnamonsticks
  • 5 cloves
  • 3 dried slices of clementine (I dry my own spread out on a baking sheet on the lowest temperature in the oven and keep in a jar)
  • 3 thin slices of fresh ginger

Heat up the juice with the spices in a saucepan and let sit away from the heat for 10 minutes. Filter out the spices and heat the mulled juice again. Serve hot.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Välkomna!
Föregående artikel Bullbakarlördag

Bullbakarlördag

Jag vet inte hur många olika varianter av saffransbullar (recept kommer!) som trängs i kök och frys just nu, men jag älskar dem alla! Att baka söta vetebröd med saffran väcker så många minnen och så mycket glädje att hela dagen blir vacker oavsett regnslask och alldeles för tidig solnedgång. Jag hoppas att er Luciadag har varit full av ljus och nybakade bullar! I dag hittar man förresten mitt favoritrecept på lussebullar – och en hel del julgodis – i DN Lördag. Och såklart i Julens söta saker.

Summary in English: Baking an insane amount of saffron buns today. It’s Lucia day, which calls for all the buns you can eat!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Äppelglögg
Föregående artikel Baka till Lucia

Baka till Lucia

På väg ut i morse mötte jag två underbara crossovers mellan lucia och stjärngosse (tänk luciakrona ovanpå stjärngossestrut och ansenliga mängder glitter till det) och blev på alldeles extra gott luciahumör. Lucia är ju en helg som bringar lite ljus och sång till en annars ganska mörk tid på året och att den dessutom kommer med rejäla kvantiteter fikabröd gör ju inte saken sämre. Men vad ska man baka då? Jag tänker satsa på klassikerna – pepparkakor, klassiska lussekatter, amerikanska saffransbullar och min allra sötaste fudge med vit choklad. Och så tänker jag koka och dricka massor av glögg, såklart. Receptet på den hittar ni här.

Glad luciahelg!

Bild av Josefin Casteryd, från Julens söta saker

 

Summary in English: 

Baking tips for the Lucia celebrations this weekend. Gingerbread cookiestraditional Swedish safron bunssaffron sticky buns and my sweetest holiday treat white chocolate fudge. Happy Lucia!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Bullbakarlördag
Föregående artikel Saffranstips