Söta saker

Frukosttankar

Jag är en sådan där människa som bara måste äta frukost. Oavsett om jag ska gå upp klockan fyra och skynda till flygplatsen eller om jag haft sovmorgon ända fram till lunch. En morgon utan frukost kan förstöra hela dagen. Jag vaknar liksom inte. Kanske är det något småländskt.

Oavsett vilket så är frukosten mitt favorittillfälle att gå igenom dagen på. Att få översikt och koll på det som ska göras – helst i lugn och ro, med påtår och tretår och tills smöret börjar smälta och måste dukas av. I dag ska jag iväg på ett roligt möte. Ta hand om lite bilder. Och så ska jag göra årets farligaste glass, med jordnötter och tung, långkokt kolasås.

Kommentera - 6 kommentarer
Föregående artikel Stekta äpplen

Stekta äpplen

En av de ljuvligaste efterrätterna jag vet är stekta äpplen med grädde och lönnsirap. En alldeles perfekt sak att servera efter en kall och ruggig höstpromenad och det bästa av allt är att äpplena inte ens behöver vara på särskilt gott humör längre för att det ska funka. Faktum är att det nästan blir ännu godare om de är lite skraltiga. Jag höftar alltid lite när jag gör den här desserten och tar det som råkar finnas tillhands, men så här på ett ungefär gör man den till två personer:

  • ett par skraltiga äpplen
  • lite smör att steka i
  • en näve torkade dadlar
  • 3-4 msk lönnsirap
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 vaniljstång

Skölj äpplena och skär dem i klyftor. Stek dem i en stekpanna med smör, någon minut på varje sida. Grovhacka dadlarna och blanda ner under stekningen. Häll på lönnsirap, vispgrädde och skrapa ner vaniljstångsfröna. Låt blandningen småsjuda i några minuter tills äpplen och dadlar är mjuka och såsen tagit smak ordentligt. Servera varm, med vaniljglass som tillbehör.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Frukosttankar
Föregående artikel Vinn Julens söta…
Kommentera
Nästa artikeln Stekta äpplen
Föregående artikel Morotsmarmelad

Morotsmarmelad

Som redan blivit uppenbart för alla som följer den här bloggen så har jag spårat på marmelad den här hösten. Jag älskar att ha hemkokt marmelad att duka fram till frukost eller att bjuda på till starka ostar och hembakt bröd. Den här marmeladen är en riktigt ultrahöstig historia på morötter som blir helt otroligt god till ett rejält valnötsbröd och en riktigt smakrik mögelost. Ganska fin att ge bort i söta burkar blir den också.
  • 3 stora morötter (ca 3 dl riven morot)
  • 2 msk riven ingefära
  • saft och skal från en citron
  • 2 dl vatten
  • 6 dl syltsocker

Koka samman allt och låt blandningen sjuda under lätt omrörning tills den klarar ett marmeladprov. Skumma av och häll på ren och torr burk.

Kommentera
Nästa artikeln Vinn Julens söta…
Föregående artikel Marmeladprov

Marmeladprov

Att få den rätta konsistensen på marmelad kan vara lite trixigt. Med hjälp av ett marmeladprov avgör man enkelt om marmeladen är färdig. Hur man gör visar jag i den urgamla videon nedan. Och här hittar du massor av goda marmelader att koka i höst.

Kommentera
Nästa artikeln Morotsmarmelad
Föregående artikel Julpepp