Söta saker

Tretår

Nu har nästan allt porslin kommit på plats efter sommarens stora köksrenovering och man kan äntligen dricka kaffe utan att riskera att få halva koppen full av sågspån. Så himla härligt. Trevlig torsdag, kära ni!

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Glutenfria kokos…

Glutenfria kokosmuffins

I jakten på riktigt goda glutenfria muffins experimenterade jag mig härom veckan fram till dessa, som jag tycker fungerar utmärkt som bas för alla tänkbara frukt- och bärmuffins. Tryck ner valfria bär i mitten före gräddning helt enkelt, eller ät dem som de är!

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl råsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1/2 dl riven kokos
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl standardmjölk

Blanda smör, socker och vaniljsocker och rör därefter ner äggen. Rör ner mandelmjöl och kokosmjöl, kokos, bakpulver och mjölk. Klicka ut i muffinsformar. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Tretår
Föregående artikel Sista rycket

Sista rycket

Med alla fönster på vid gavel och många många koppar kaffe har jag spenderat helgen tillsammans med det sista korrekturet till nya boken. Det känns rejält sjukt att sitta i sommarvärme och läsa om julbakning, kan jag meddela. Om bara ett par månader är den här – helt galet!

Kommentera
Nästa artikeln Glutenfria kokos…
Föregående artikel Bananpannkaka

Bananpannkaka

Bananpannkaka är en superenkel helgfrukosträtt som dessutom kan lagas utan socker (om man låter bli sirapen till servering). Riktigt god blir den, och extra trevlig om man serverar den direkt ur pannan som en storpannkaka.
  • 2 bananer
  • 4 ägg
  • en nypa salt
  • blåbär, lingon eller andra bär
  • pressad citron och sirap till servering

Mosa bananerna. Vispa äggen lite slarvigt och rör samman dem till en smet med bananmoset. Rör i salt och stek i en stekpanna med lite smör, antingen som en enda stor pannkaka eller flera små. Servera med bär, pressad citron och sirap.

Kommentera
Nästa artikeln Sista rycket
Föregående artikel Supersmöriga kar…

Supersmöriga kardemummabullar

Inte långt från där jag jobbar finns ett bageri som gör de allra knäckigaste och smörigaste kardemummabullarna på jorden. Vi köper dem varje gång vi firar någonting. Vi firar nästan jämt. Det här är mitt försök att efterhärma de underbara bullarna. De blir inte alls likadana, men alldeles magiskt goda ändå.

  • 150 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 1 dl extrasaltat bregott
  • 1 dl sirap
  • rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor

PENSLING

  • mer bregott
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och lös den i mjölken. Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt! Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över. Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar. Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet! Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter. Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Bananpannkaka
Föregående artikel Äppel Päppel