Söta saker

Pannkaksbak

I dag har jag namnsdag och firar med årets längsta frukost, pannkakor i mängder och tretår för öppet fönster. Hoppas att ni har en minst lika trevlig lördag!

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Körsbärsrutor

Körsbärsrutor

 

Så här efter en lång senvinter med massor av julbak, pyntande och kokboksskrivande kan jag inte få nog av somriga bärkakor. Häromdagen gjorde jag en mjuk körsbärskaka, som fick mig på fantastiskt gott humör. Enklast gör man den i en mindre långpanna och skär den i praktiska små rutor.

  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk grädde
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl körsbär, färska eller frysta

Smält smöret och blanda det med sockret efter att det fått svalna en stund. Blanda ner ägg och grädde och därefter vetemjölet, utspätt med bakpulvret. Häll smeten i en mindre långpanna som klätts med bakplåtspapper och stick ner körsbär jämt i hela kakan. Grädda i 175 graders värme  i cirka 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera
Nästa artikeln Pannkaksbak
Föregående artikel Chillevipp

Chillevipp

Alldeles för få människor har någonsin hört talas om den här fantastiska bakelsen. Den kallas chillevipp (bara en sån sak!) och min slarviga och okritiska internetresearch gör gällande att den har sitt ursprung i Skåne (nytillkommen läsarinfo indikerar att den där stavas ”tjillevipp” vilket är minst lika kul). Där jag kommer ifrån finns den mig veterligen bara att få tag i på ett litet kondis i Sävsjö och då först efter att man ringt i god tid före besöket och övertalat bagaren att baka några stycken.

Chillevippen (man kan liksom inte säga det för många gånger!) är både min och min morfars favoritbakelse och äts närmast utan undantag varje gång vi ses. Basen är en tjock marängboll som fylls med grädde och hjortronsylt, klistras ihop med smörkräm och pudras med kakao. Jag har ännu att försöka mig på att baka underverket själv, men lovar att meddela er receptet när jag väl klurat ut det.

Kommentera - 15 kommentarer
Nästa artikeln Körsbärsrutor
Föregående artikel Nötknäppare

Nötknäppare

Om man gillar nötter kommer man att älska de här saftiga och knäckiga nötkakorna. Som toscakakor, med extra allt kan man säga. Så här gör man dem.

KAKOR

  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

NÖTTÄCKE

  • ½ dl rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • ½ mandelspån
  • 1/2 dl pistaschnötter
  • 1/2 dl hackade valnötter
  • 1/2 dl hackade salta jordnötter

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar eller portionsstora kakformar. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Blanda under tiden samman alla ingredienserna till nöttäcket. Ta ut muffinsen ur ugnen. Klicka ut nötsmeten över varje muffin och grädda sedan i ytterligare runt 10 minuter.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Chillevipp
Föregående artikel Livets enklaste…

Livets enklaste yoghurtglass

Det här vädret kräver glass. Om man har tillgång till en glassmaskin är det hur enkelt som helst att tillverka sin egen. Har man inte det ska man inte misströsta. Glass kan man göra ändå – det tar bara lite längre tid. Den här yoghurtglassen är så enkel att det nästan är löjligt.

  • vaniljyoghurt
  • sylt

Blanda önskad mängd vaniljyoghurt med lite god sylt och kör i glassmaskin eller frys i några timmar, med omrörning varje halvtimme. Klart!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Nötknäppare
Föregående artikel Bonusdag