Söta saker

Äppel Päppel

Jag vet att det är fel, men jag kan bara inte låta bli att längta lite efter höst. Att få klä sig lite varmare, skörda och bunkra inför vintern och låta köket fyllas av äppelkok. I år ska jag göra vansinniga mängder äppelmos, lite marmelad, kräm och min favoritäppeljuice. Och så en hel massa kakor och muffins förstås.

Kommentera
Föregående artikel Ett riktigt gott…

Ett riktigt gott bröd

Att baka bröd i brödform är sjukt praktiskt. Det går nästintill av sig självt och dessutom blir det vansinnigt lätt att skära proffsigt raka skivor av det om man vill frysa in det färdigskivat. Det här brödet gör jag med kruskakli och blötlagt 4-kornskross och garnerar med sesam- och linfrön.

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl blötlagt fyrkornskross
  • 1 dl kruskakli
  • 4-5 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • linfrön och sesamfrön till garnering

Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. Rör med en träslev tills jästen löst sug och tillsätt därefter salt, ölja, kornkross och kruskakli. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa bunken, men inte mer. Låt jäsa under duk i 45 minuter. Knåda degen ordentligt och forma den till en limpa. Lägg i smord brödform och låt jäsa igen under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och linfrön. Grädda i cirka 25-30 minuter i 225 graders värme.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Äppel Päppel
Föregående artikel Lätt som en plätt

Lätt som en plätt

Pannkakor är den absolut bästa sortens frukost, tycker jag. Helst gör jag mina lite sådär amerikanska, med somriga bär till och massor av lönnsirap.

  • 2 1/2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 3 msk socker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk smält smör
  • hallon och lönnsirap till servering

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka och garnera med hallon och ringla över lönnsirap.

Kommentera
Nästa artikeln Ett riktigt gott…
Föregående artikel Pajsommar
Kommentera
Nästa artikeln Lätt som en plätt
Föregående artikel Blommigt iste

Blommigt iste

När det är så varmt att man nästan storknar och man dessutom står på en stege och målar tak måste man ha iste. Jag gör min allra somrigaste variant av två favoritblommor – rödklöver och rosor. Rosenblad har jag torkade sedan förra året (här kan man läsa om hur man gör det) och rödklövern använder jag färsk så länge den finns och torkar sista skörden för att den ska räcka till hösten också. Det är kronbladen (alltså den del av blomman där själva färgen sitter) som man vill åt. Och så vill man förstås se till att blommorna inte besprutats – precis som med allt annat man äter. Hoppas det smakar!

  • en stor näve rödklöverblommor
  • lika mycket rosenblad
  • 1 l kokande vatten
  • 3-4 msk honung (eller efter smak)
  • isbitar i mängder

Skölj blommorna om de är färska och häll dem i en stor kanna. Häll över kokande vatten, tillsätt honungen och rör runt. Låt kannan stå under duk tills den svalnat. Sila noga och häll på isbitar. Smaka eventuellt av med mer honung och servera. Istet går att spara i några dagar på flaska i kylen om man vill servera det senare.

 

Kommentera
Nästa artikeln Pajsommar
Föregående artikel Rårörda lingon