Söta saker

Månadens sötsak - TILLBEHÖR

Eftersom februari är årets kortaste månad finns ingen tid att förlora. Vi drar igång Månadens sötsak på momangen! Den här gången hoppas jag få ta del av era bästa tillbehör. Ni vet, den godaste tårtfyllningen, glassen, toppingen, sylten eller en vaniljsås som får en att glömma själva äppelkakan. Temat för månadens utmaning blir alltså: TILLBEHÖR.

Så här gör man för att vara med i bloggutmaningen:

  1. Bloggar om sitt bästa tillbehör och länkar till det här inlägget.
  2. Skriver en kommentar här nedanför med länk till sitt bidrag
  3. När februari är slut samlar jag alla bidrag och länkar i en enda inspirerande bloggpost

Har man ingen blogg, men är sjukt sugen på att visa världen sina bakskills kan man vara med i #bakcirkeln på instagram istället. Där är temat just nu bröd och bullar och för att vara med taggar man @sota.saker och instagrammar något på temat under hashtaggen #bakcirkeln.

Mitt bidrag till Månadens sötsak den här månaden blir utan tvekan livets bästa och enklaste chokladglasyr. Jag har den på allt och den har aldrig gjort mig besviken.

  • 200 g naturell cream cheese
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao

Blanda allt och spritsa eller bred över muffins, tårtor, kakor, bröd – you name it.

 

Kommentera - 9 kommentarer
Föregående artikel Not so fattiga r…

Not so fattiga riddare

Så värst fattiga är inte de här riddarna. De är mer som de där pråliga riddarna i kostymfilmatiseringar med tornerspel (typ Ivanhoe) där riddarna mest är riddare for show, men egentligen helst vill bära lans och fin brynja på en vit häst till publikens jubel. Det som skiljer dessa fattiga riddare från de gamla vanliga är en viktig detalj – nämligen chokladmarmelad.

Chokladmarmelad är den enda vägen till frälsning. Gör den idag – du kommer aldrig att ångra dig! För när man har chokladmarmelad kan man göra dessa:

  • 6 vita brödskivor (formfranska eller rostbröd)
  • ca 1/2 dl chokladmarmelad (receptet hittar du här)
  • 2 ägg
  • 3/4 dl mjölk
  • smör till stekning
  • rörströsocker att doppa riddarna i
  • ev. lingon eller andra bär

Skär bort kanterna på brödskivorna (eller stansa ut stora runda mått av dem). Lägg ihop dem två och två med en rejäl klick chokladmarmelad emellan. Vispa upp två ägg lite lätt och blanda med mjölken. Doppa bitarna ordentligt i äggstanning och stek på medelhög värme i en stekpanna tills de fått färg på båda sidor. Doppa dem direkt efter stekning i strösockret så att de blir sockriga runtom och dekorera eventuellt med lite bär. Servera genast.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Wienersemlor

Wienersemlor

Inget – alltså verkligen inget – slår hembakta wienerbröd. Men ibland pallar man bara inte kavla och vika och kavla och vika i all evighet oavsett hur gott det  blir när man är klar. Ibland vill man bara ha en wienersemla eller två, på momangen, no questions asked. Därför finns genvägar. Här är en sådan.

TILL TVÅ SEMLOR

  • 6 smördegsplattor
  • 1/2 dl mandelmassa
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • florsocker

Tina smördegsplattorna och lägg dem på varandra i två högar med tre plattor i varje. Pensla lite vatten mellan plattorna så kladdar de ihop sig fint. Kavla inte ut dem eller platta till dem. Stansa ut en stor rund bit av varje smördegshög med hjälp av en stans eller ett stort glas (bitarna som blir över kan man platta till och göra smördegschips av, men mer om det en annan dag). Grädda på plåt med bakplåtspapper på 175°C i 10 minuter och låt sedan svalna på galler. Skär av toppen med en vass brödkniv och fyll semlorna med mandelmassa, uppblandat med en matsked grädde. Spritsa över vispad grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Upptadering: På uppmaning av Sébastien vill jag passa på att påpeka att smördeg som man köper i affären inte alltid innehåller smör (jag vet, man baxnar!), utan en massa margarin och annat klegg som ingen människa i världen blir lycklig av. Kolla därför innehållsförteckningen noga när du handlar! Om du inte hittar smördeg med smör i – håll ut tills i morgon så ska jag visa hur man gör egen!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Not so fattiga r…
Föregående artikel Lakritskarameller

Lakritskarameller

Jag var ganska business minded när jag var barn. Jag och min kompis i huset mittemot brukade starta nya affärsrörelser varje helg. Vi knackade dörr och sålde nybakta rågbullar på lördagmorgnarna. Ordnade tipspromenader och kattcirkus med saftiga entréavgifter. Vi lånade ut våra Wahlströmsromaner i stans enda vinstdrivande bibliotek och tillhandahöll allehanda vardagstjänster såsom cykelbud, hundpassning, detektivarbete, skönsång och make up-konsultation.

Egentligen fanns bara en drivkraft – godis. Så fort kassan översteg priset på tre salta S och ett rör hårda lakritskarameller var tog vi cyklarna ner till kiosken och gjorde slut på rubbet.

Den som inte besitter ett lika stadigt cash flow kan med fördel göra sina egna lakritskarameller. Här är mitt recept.

  • 2 dl flytande honung
  • 2 tsk lakritspulver (eller 2 msk av sådan lakritsessens som man har i lakritsshots, om man vill ha saltare karameller)
  • ev. lite svart karamellfärg

Koka honungen på medelhög värme – den får inte brännas – tills den når en temperatur av 175°C. Rör ner lakritssmaksättningen mot slutet av kokningen. Ta från värmen och rör eventuellt ner karamellfärgen. Häll i pralinformar av silikon eller droppa ut i små pölar på bakplåtspapper. Låt svalna och stelna, lossa från formen och förvara i en fin burk.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Wienersemlor
Föregående artikel Favoritkakor

Favoritkakor

Å, vad kul det har varit att få ta del av era favoritbakverk den här månaden! Temat för Månadens sötsak var ju just FAVORITER och nu har jag fått en hel del nya som bara väntar på att prövas. Här är månadens bidrag.

Citron- och vallmomuffins från Blomster och bakverk

Läs mer…

Kommentera
Nästa artikeln Lakritskarameller
Föregående artikel Mangoglasstårta…