Söta saker

Hälsoglass

Det här är nog det absolut enklaste sättet att göra glass! Vegansk, mjölkfri och glutenfri blir den dessutom. Jag brukar ta för vana att skiva ner några halvsunkiga bananer i en frysburk eller fryspåse och slänga in dem i frysen när jag inte riktigt vet vad jag ska göra med dem. Sedan är det bara att ta upp dem och mixa dem frysta och vips – så har man livets nyttigaste glass. Här har jag blandat i en näve hackade nötter, skopat upp glassen i en våffla (som däremot inte är glutenfri) och använt mer nötter som strössel.

  • 2 bananer
  • ca 1 dl nötter

Frys bananerna i bitar. Mixa dem frysta i en mixer med knivtillsats eller stavmixer. Hacka nötterna och blanda ner i glassen eller använd som topping.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Nyttiga kakor me…

Nyttiga kakor med bara två ingredienser

Det behövs egentligen inte särskilt många beståndsdelar för att baka något gott. De här supernyttiga kakorna gör jag på endast två ingredienser – och de blir fantastiskt knapriga och goda. Perfekt som mellanmål eller hälsosamt utflyktsgodis!

Du behöver:

  • 1 banan
  • 1 dl riven kokos

Mosa bananen och blanda samman med kokosen. Rulla till bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 graders värme i 15 minuter. Receptet ger 5-6 kakor. Dubbla receptet om du vill ha fler!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Hälsoglass
Föregående artikel Kladdkakstårta

Kladdkakstårta

I den här helt stört goda tårtan använder jag kladdkakor som bas, vilket gör den nästan löjligt krämig och god. Fyllningen är en helt ljuvlig vit chokladmousse och alltsammans toppas såklart av färska jordgubbar och underbar vit chokladsås. Så här gör man den.

BOTTNAR

  • 6 ägg
  • 9 dl socker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 3 krm salt
  • 2 dl kakao
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 300 g smält smör

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet – sikta kakaon och mjölet genom en sil för att motverka klumpar. Dela upp smeten i tre delar och häll i smorda runda formar (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten för att den inte ska fastna). Grädda bottnarna i 20-25 minuter i 175 grader.

VIT CHOKLADMOUSSE

  • 100 g vit choklad
  • 4 dl turkisk yoghurt
Smält chokladen i ett vattenbad och blanda samman med yoghurten. Förvara i kylen i minst en halvtimme innan tårtan ska byggas ihop.

VIT CHOKLADSÅS

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • frön från en vaniljstång

Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket och vaniljstångsfröna. Rör tills det blivit en jämn sås. Låt svalna.

DEKORATION

  • färska jordgubbar

Låt bottnarna svalna och bred rikligt med mousse mellan dem. Dekorera med färska jordgubbar. Ringla över vit chokladsås och servera.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Nyttiga kakor me…
Föregående artikel Pannkakor för al…

Pannkakor för alla smaker

Jag älskar pannkakor! De passar liksom alla tillfällen i livet. Tidiga morgnar när det regnar ute. Sent påkomna luncher när inget finns tinat från frysen. Mellanmål. Efterrätt. Fest, vardag eller utflykt. Här är mina bästa recept på pannkakor för alla smaker och tillfällen.

Klassiska pannkakor. Frasiga och tunna och precis sådär underbara som man minns dem från barndomens Pippi Långstrump-läsning.

Amerikanska pannkakor. Lite tjockare och fluffigare och vanligen serverade med lönnsirap.

Ugnspannkaka med blåbär. Lite rejälare och helt vansinnigt god pannkaka som bakas i ugn – helst i gjutjärnspanna.

Pannkaka utan mjölk eller gluten. Görs på banan och passar alla som är glutenfria, mjölkfria, LCHF eller bara allmänt sugna på något gott.

Kokospannkakor. Underbart lyxiga pannkakor i amerikansk stil till efterrätt eller extra söt frukost.

Kommentera
Nästa artikeln Kladdkakstårta
Föregående artikel Glasspinnar av y…

Glasspinnar av yoghurt

Jag har ju nästan alltid arbetat bakom kameran på olika sätt. Som inslagare och redaktör för en massa olika tv-program, som nyhetsreporter eller med att fota och fixa med mat och bakverk. Att befinna mig framför kameran är något som fyller mig med lika delar skräck och förtjusning. Ganska många delar mer av skräcken, om vi ska vara ärliga.

I förra veckan var Ylva och Josefine från Amelia här och spontanfilmade några recept på temat ”väldigt lättgjorda sötsaker”. Ett utmärkt sätt att möta sina rädslor och släppa framför-kameran-ångesten litegrann. Här är en av filmerna, som jag i sann KBT-anda nu delar med mig av här på bloggen. Hav överseende med min ringrostiga tv-personlighet och fokusera på glassen. Den är sjukt god.

Den livliga dragspelsmusiken går inte av för hackor den heller…

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Pannkakor för al…
Föregående artikel Månadens sötsak…