Söta saker

Prinsessmuffins

En av mina absoluta favoriter på tårtfronten är prinsesstårtan. Jag älskar hur söt och överdriven den är och att färgsättningen – ljust grön med rosa rosor – är så himla snygg.

Häromdagen fick jag feeling och gjorde en bakelsevariant i form av små muffins eller cupcakes. Med hemlagad sylt och vaniljkräm och egengjord marsipan blev de så sjukt fina och lyxiga att jag knappt ville äta upp dem. Nej, jag skojar såklart. Jag åt fyra stycken.

MUFFINS

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

FYLLNING

MARSIPAN

  • 200 g sötmandel
  • ca 3 dl florsocker
  • En äggvita
  • grön karamellfärg
  • ev rosa karamellfärg till rosor

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner potatismjöl och vetemjölet uppblandat med bakpulvret. Häll smeten i muffinsformar (använd gärna en muffinsplåt för stadga) och grädda på 175°C i 15-20 minuter. Låt muffinsen svalna på galler. Gör vaniljkrämen enligt receptet i länken och låt den svalna något. Fyll muffinsen med lite vaniljkräm med hjälp av en plastspruta eller sprits med fyllnadstyll. Klicka lite hallonsylt över varje muffins och därefter en sked vispad grädde. Bred ut grädden över hela ovansidan.

Gör marsipanen (eller använd köpt marsipan) genom att skålla och skala mandeln och mixa den. Blanda i lite florsocker i taget och fortsätt mixa tills degen känns trög och sammanhängande. Mixa ner äggvitan sist. Om det behövs kan man ta i lite vatten för att få massan mjukare, eller så kompenserar man med mer florsocker om den blir för lös. Färga marsipanen med grön karamellfärg (spara eventuellt lite marsipan att göra rosa rosor av). Kavla ut runda gröna plattor och täck över grädden med dem. Dekorera eventuellt med små marsipanrosor och pudra över florsocker.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Crunchy lemon bi…

Crunchy lemon bites

För ett litet tag sedan skrev jag ett inlägg som hette Ni önskar – jag bakardär jag bad er önska bakverk ni vill se, baktips ni vill ha eller något annat som ni tycker att jag ska skriva om här på Söta saker. Så himla kul att se alla önskemål och riktigt bra bakutmaningar! Fortsätt att önska vettja, jag ska försöka ta mig an alla era önskningar.

Lina önskade sig något med syrlig smak och lite crunch: ”Jag söker recept på något syrligt typ citron/lime men lite crunchy! Alltså med tuggmotstånd!”. Your wish is my command, Lina! Här är världens knaprigaste citronkakor:

  • 50 g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • rivet skal från en citron
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl havregryn

Smält smöret tillsammans med sirap och socker på medelvärme. Rör om tills sockret löst sig. Ta kastrullen från värmen och rör ner bikarbonatet. Smeten puffar då upp sig och blir vitare, så en inte allt för liten kastrull är att rekommendera. Tillsätt finrivet citronskal och citronsaft och därefter mjöl och havregryn. Klicka upp små högar (receptet ger ungefär 20 små kakor) med jämna mellanrum på en smord plåt. Grädda i 175°C i cirka 5 minuter och låt kakorna svalna på plåten.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Prinsessmuffins
Föregående artikel Våffeldagen 2015

Våffeldagen 2015

Alla högtider som kretsar kring olika bakverk är värda att fira, tycker jag. Om bara en vecka – den 25 mars – är det Våffeldagen, vilket innebär att man då har fri lejd att äta så många våfflor som är fysiskt möjligt under en och samma dag.

Våffeldagen hör underligt nog samman med den kyrkliga högtiden Marie bebådelsedag, då jungfru Maria enligt traditionen fick chockbeskedet att hon var med barn. ”Vår fru-dagen”, som den också kallas, blev troligen ”Våffeldagen” genom något slags visklek. Förmodligen för att man hör det man vill höra.

I år tänker jag fira med världens godaste våffeltårta. Receptet kommer från boken Sött från förr, som man kan köpa här om man vill gillar somriga retrorecept. Bilden är tagen av Josefin Casteryd.

VÅFFLOR

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vichyvatten

Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det smälta smöret, mjölk och vichyvatten. Vispa försiktigt till en jämn smet. Grädda i våffeljärn.

VÅFFELTÅRTA

  • 5 stora våfflor
  • 1 dl vaniljkräm
  • 2 dl vispgrädde
  • jordgubbar
  • hallon
  • blåbär

Varva våfflorna med vaniljkräm, vispad grädde och färska bär. Servera genast.

Kommentera
Nästa artikeln Crunchy lemon bi…
Föregående artikel DIY påskklubbor

DIY påskklubbor

Bara ett par veckor kvar till påsk! Ett väldans trevligt påskpyssel och framför allt en sjukt fin påskpresent är att göra egna påskäggsklubbor. Här är en steg-för-steg-guide för hur man gör.

KAKOR

  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 stora msk smör
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
FYLLNING
  • 50 gram mjukt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 2 msk koncentrerad saft
  • ev. karamellfärg
 GLASYR
  • 2 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • valfri karamellfärg
TILLBEHÖR
  • Strössel
  • Träpinnar

Börja med att baka kakorna. Detta moment går utmärkt att göra i god tid innan det är dags att börja pyssla – spara bara kakorna torrt i en burk med lock! Blanda smör, vatten, sirap och socker i en kastrull och koka upp. Ställ av och låt blandningen svalna. Blanda med mjöl och hjortronsalt tills degen fått samma konsistens som pepparkaksdeg. Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut runda kakor med pepparkaksmått – jag använde ett runt mått som jag bankade till lite brutalt för att få en oval äggform. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Smörkrämen kan man också göra innan. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet och färga i önskad färg (givetvis kan man dela upp krämen och färga den i olika färger!). Förvara i en övertäckt skål i kylskåpet om den inte ska användas direkt.

Bred smörkräm på kakorna (rör om den ordentligt om den har stått i kylen och stelnat) och lägg ihop dem två och två med en pinne fastklämd i mitten.

Låt smörkrämen stelna något så att kakpinnen sitter bra.

Blanda alla ingredienser till glasyren, färga i valfria färger och pensla eller bred på utsidan av kakorna.

Dekorera med strössel medan glasyren fortfarande är lite blöt. Låt torka.

Klart! Packa in klubborna i fina cellofanpåsar eller sätt dem i en vas med strösocker!

Bilder: Josefin Casteryd

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Våffeldagen 2015
Föregående artikel Halloncupcakes

Halloncupcakes

Jag älskar att det börjar bli vår ute! Den här tiden på året vill jag bara baka pastelliga gräddbakelser och hallonfluffiga cupcakes och dricka saft. De här cupcakesen behöver ingen karamellfärg – kan ni fatta att naturen blir så här underbart gräddrosa på alldeles egen hand?!

MUFFINS

  • 125 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hallon (frysta eller färska)

FROSTING

  • 50 g cream cheese
  • 1/2 dl hallon
  • ca 3 dl florsocker

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser, men spara hallonen!, och häll smeten i muffinsformar. Fördela hallonen jämnt i formarna. Grädda i cirka 20 minuter på 175 grader. Mosa samman cream cheese och hallon till en jämn smet. Sikta ner florsockret och rör tills det blir en fast frosting. Spritsa eller bred över muffinsen när de svalnat och dekorera eventuellt med hallon.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln DIY påskklubbor
Föregående artikel Pi day = pie day