Söta saker
Annons

Fem mjuka kakor

Mjuka kakor är en klassiker både till fest och vardag. Här är några av mina favoriter:

Filmjölkskaka – en lite försvenskad variant av den amerikanska buttermilkkakan.

Engelsk fruktkaka – en traditionell julkaka som är lika trevlig året om.

Snoddaskaka – kärleksmums, moccaruta eller vad man än föredrar att kalla den.

Äppelsockerkaka – den perfekta höstkakan som serveras med massor av vaniljsås.

Banana bread – ännu en amerikansk favorit som blir fantastisk saftig och söt.

Foto: Josefin Casteryd. Kaka: Kronans kaka från Sött från förr.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Drottningmuffins
Annons

Drottningmuffins

Det enda som egentligen är trevligt med att komma hem från helgresan till en överfrostad frys är att man får chansen att gräva djupt in i den och hitta en massa goda bär som man sparat och glömt bort. De här muffinsen har fått smak av sommarens sista blåbär och hallon och är en perfekt belöning efter en eftermiddag med ishackan.

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl frysta bär (hallon och blåbär)

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar (receptet räcker till cirka tolv medelstora muffins) till hälften med smeten. Tryck ner ordentligt med blåbär och hallon i mitten av varje muffin. Grädda i 175° i cirka 20 minuter.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Fem mjuka kakor
Föregående artikel Månadens sötsak…
Annons

Månadens sötsak - Kalas

Hörrni! Det är hög tid att börja baka för nästa Månadens sötsak. I oktober blir utmaningen att skapa något sött på temat KALAS. För att vara med gör man som följer.

  1. Bakar något på temat KALAS före den sista oktober, bloggar om det och länkar hit.
  2. Skriver en kommentar här nedan med länk till sitt bidrag
  3. Klart!

Mitt bidrag blir en vardagsfestlig kardemummakaka med hallon som passar perfekt till både små och stora kalas. Så här gör man den:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2-3 tsk stött kardemumma
  • 1 dl kokande vatten
  • hallon i mängder till dekoration

Vispa ägg och socker. Tillsätt kardemumman och vetemjölet blandat med potatismjöl och bakpulver. Rör sist ner det kokheta vattnet. Grädda i smord och bröad form i ca 30 minuter på 200 graders värme. Servera med massor av hallon.

Kommentera - 70 kommentarer
Nästa artikeln Drottningmuffins
Föregående artikel Syrliga saker
Annons
Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Kanelbullens dag

Kanelbullens dag

Om ni frågar mig borde alla dagar innehålla minst en bulle. Men just i dag, den 4 oktober, har kanelbullen fått en egen liten högtidsdag som blir mer och mer uppmärksammad för varje år. Oavsett vad man firar eller inte firar denna dag är det avgörande för varje människa som söker livskvalitet att ha ett riktigt bra bullrecept till hands. Här följer därför tre. Ha en fin bulldag!

Klassiska kanelbullar

Amerikanska ”sticky buns”

Glutenfria bullar

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Syrliga saker
Föregående artikel Världens bästa s…