Söta saker

Hårt uppvaknande

I dag går jag upp alldeles okristligt tidigt för att jobba helg från morgon till kväll. Som tur är har jag ett osedvanligt roligt jobb, men det hjälps inte riktigt när man är så morgontrött som jag är. I ett desperat försök att piggna till innan hämtbilen tutar i gränden shottar jag hett kaffe, ingefära och honung (recept kommer vid en rimligare timme, någon annan dag).

Har ni några bra tips på hur man ruskar igång kroppen på morgonen?

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Glassig hallondr…

Glassig hallondrink

Den här hallondrinken ligger någonstans mittemellan milkshake och glass i konsistens och görs på frysta hallon och söt yoghurt. Hur enkelt som helst och fantastiskt svalkande och gott.

  • 2 dl honungsyoghurt
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 dl halvfrysta hallon

Mixa allt med en stavmixer och häll eller skeda upp i glas.

Kommentera
Nästa artikeln Hårt uppvaknande
Föregående artikel Mintsaft

Mintsaft

Världens godaste och friskaste saft är inte helt lätt att få tag på i butik i Sverige. I Danmark kan man finna den på trendiga caféer och jag har hört ryktesvägen att den även existerar i Frankrike. Varför ingen valt att slå sig in på den svenska saftmarknaden med den här geniala drycken är ett fullkomligt mystierium (varsågod för tips, entreprenörer och multinationella företag!). Som tur är kan man göra den själv. Här är mitt recept.

  • 150 g mynta
  • 1 ekologisk citron
  • 12 dl strösocker
  • 1 liter vatten
  • 30 gram citronsyra

Först och främst – använd riktigt bra mynta – och undvik i största möjligaste mån de sorgliga små plantorna med två kvistar för 30 spänn som man köper på stormarknad. Riktigt bra mynta har grov stjälk, stora mörkgröna eller rödgröna blad och lämnar en stark och frisk mintsmak på allt den nuddar. Leta hos mindre grönsakshandlare, butiker med inriktning på mellanösternmat eller på torget om det ser uppgivet ut i den vanliga matbutiken.

Så – till receptet: Skölj myntan och riv ner den i en stor bunke. De grövsta stjälkarna kan man slänga, men det är inte hela världen om de kommer med. Tvätta citronen, skär den i skivor och lägg bland myntan. Blanda socker och vatten och koka upp. Rör så att sockret löser sig, ta av från plattan och rör även i citronsyran. Häll den heta blandningen över myntan och citronskivorna och rör om. Ställ under duk att dra i tre dygn – rör då och då om. Sila noga och tappa på flaskor. Späd koncentratet som vanlig saft.

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Glassig hallondr…
Föregående artikel Kanelkaka

Kanelkaka

Jag gillar klassiska kakor. Ni vet, sådana där kakor som man lika gärna kunde bli bjuden på i farmors barndomshem som på någon trevlig fika hos en kompis idag. Kryddkakor var något man ägnade mycket uppmärksamhet åt förr och epitetet ”kaffekaka” fanns i massor av varianter och betecknade en kryddig kaka som passade bra till kaffe. Det här är en sådan typ av kaka, som bakas med kanel, kardemumma och hackade mandlar. Fler goda recept från förr i ti’n finns förstås i min bok på just det temat - Sött från förr.

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • 1/2 dl hackade mandlar
  • 75 gram smält smör
  • 1 dl kokt vatten

Vispa ägg och socker och rör ner vetemjölet uppblandat med bakpulvret. Tillsätt kanel, kardemumma och hackade mandlar och därefter det smälta smöret. Koka vattnet och rör ner det hett i smeten. Häll i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i 175°C i 40-50 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln Mintsaft
Föregående artikel En ny vecka

En ny vecka

Måndagmorgnar har ett oförtjänt dåligt rykte, tycker jag. Faktum är att jag i allmänhet brukar gilla dem ganska mycket. Just den här känns alldeles frisk och ny, efter en skön helg med ungefär lika delar yoga och kakor. Nu startar en helt ny vecka med massor av jobb, dans, bakning och bokformgivning. Vi börjar med frukost, eller hur?

Kommentera
Nästa artikeln Kanelkaka
Föregående artikel Månadens sötsak…