Söta saker

Pizza

Inget slår hembakad pizza! Okej, den ostiga deep dish pizzan som serveras i Chicago slår hembakad pizza, men inget annat!  Jag gör en superenkel pizzadeg på durumvetemjöl och toppar med det jag har hemma för tillfället.

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • ca 4 dl durumvetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olja och mjöl och knåda till en deg. Ställ att jäsa under duk i minst en halvtimme. Knåda degen på bakbord och kavla ut den till en rund platta. Lägg på plåt med bakplåtspapper och dekorera med valfri pizzatopping. På pizzan på bilden hade jag hemkokt tomatsås (livets bästa!), massor av lök, några klickar färskost, färska tomater och riven ost. Och så givetvis pizzakryddan nummer ett: oregano. Grädda i 225°C i 10-15 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Have your cake a…
Kommentera
Nästa artikeln Pizza
Föregående artikel Frysrensarkompott

Frysrensarkompott

Då och då gör jag en riktig frys- och skafferirensning för att lämna plats för nytt och använda upp sådant som börjar närma sig hädangång. Jag gillar inte att behöva slänga saker och jag måste erkänna att det ger mig en alldeles särskild tillfredsställelse att lyckas kräma ur det sista ur sorgsnafrukter och bortglömda bär.

Vid min senaste storstädning hittade jag livliga mängder röda krusbär som jag tror att jag fick av mina föräldrars granne förra sommaren. På ungefär hälften (cirka en liter) gjorde jag min favoritkompott. Här är receptet:

  • 1 liter krusbär
  • 4 dl syltsocker
  • 1 dl vatten

Blanda allt i en stor kastrull och koka på svag värme tills krusbären blivit mjuka. Krossa dem ordentligt med hjälp av en slev eller visp så att så mycket saft som möjligt kommer ut. Om man vill kan man använda en stavmixer för att få den lite slätare. Skumma av ordentligt och häll på rena, torra glasburkar. Förvara i kylen.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Have your cake a…
Föregående artikel Bakdag

Syltbriocher

Det är strykande åtgång på brioche i det här hushållet nuförtiden. Det började med att vi åt dem på utvalda helger, när man hade riktigt lång sovmorgon. Sedan dess har det eskalerat något vansinnigt och numera är de frukoststandard oavsett om man har god tid på sig eller äter på språng på väg till jobbet. Häromdagen väcktes jag av ett smärre ångestvrål, när Hugo öppnade frysen och konstaterade att den var tom på brioche. Vi har nu båda insett att vi har ett problem. Dock ej gjort särskilt mycket åt det, mer än att baka nya.

Den här varianten har jag bakat med sylt i, vilket är himla piffigt eftersom det löser i-landsproblemet med att behöva dela briochen och smöra på marmelad.

BRIOCHE

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1⁄2 tsk salt
  • 12–13 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör

FYLLNING

  • 1-2 dl valfri sylt (jag slog till på krusbärskompott)

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt saltet. Arbeta in lite av mjölet (cirka fyra deciliter). Degen ska bli kladdig och inte gå att arbeta med händerna. Jäs under duk i 30 minuter.

Blanda ägg, socker och smör till en kladdig massa och rör ner i den jästa degen. Arbeta in resten av mjölet, men använd bara så mycket att degen går att forma och arbeta, och baka ut degen på mjölat bakbord. Smörj cirka 20 små briocheformar i muffinsstorlek (har man inte sådana går det bra att använda en muffinsplåt eller en annan form i samma storlek), rulla degen och skär den i 20 bitar.

Tryck ett hål i mitten av varje degbit och klicka i lite sylt. Knip igen fyllningshålet och rulla till en slät boll. Lägg i formarna och jäs igen under duk i 30 minuter. Pensla med ägg, strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och ta loss från formarna. Servera med smör.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Bakdag
Föregående artikel Sista chansen at…