Söta saker

Underbara bär

I dag fick jag sensommarfeeling och gjorde syrliga små minipajer med skogsbär. Jag inbillar mig att de är riktigt nyttiga och att det därför är bäst att äta två. Så här gör man dem.

PAJDEG

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 2 msk rårörsocker

FYLLNING

  • 2 dl blåbär
  • 1 dl lingon
  • 2 msk rårörsocker

Knåda samma ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i små portionsstora pajformar. Blanda blåbär, lingon och rörsocker och fördela blandningen jämnt i pajformarna. Grädda i cirka 20 minuter i 175 graders värme. Servera med vaniljsås.

Kommentera
Föregående artikel Engelska kakor

Engelska kakor

En av de saker jag brukar souvenirshoppa när jag är utomlands är småkakor och kakingredienser som är specifika för det land jag är i. Det är ett väldigt gott sätt att minnas resan även efter att man kommit hem. Engelska biscuits, till exempel, är något av det trevligaste jag vet. Särskilt om de serveras till riktigt starkt engelskt te.

Kolla in min guide till London för fler tips på söta saker att handla och uppleva i den brittiska huvudstaden!

Kommentera
Nästa artikeln Underbara bär
Föregående artikel Smöriga kanellän…

Smöriga kanellängder

De här kanellängderna är flera mil från de torra, trista butiksbakverk som brukar förekomma vid företagsavtackningar och jobbfredagsfikor. Alldeles galet saftiga och smöriga blir de. Så här gör man dem.

LÄNGDER

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 1 dl extrasaltat bregott
  • 1/2 dl strösocker
  • malen kanel efter smak

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Strö över socker och kanel och vira ihop dem till två limpor. Lägg i smorda brödformar och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 225 grader i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och skär i skivor.

Kommentera
Nästa artikeln Engelska kakor
Föregående artikel Vardagsbakat

Vardagsbakat

Ibland kan jag tänka att vi tillbringar så mycket tid med att fokusera på helg och fest att vi helt glömmer bort att det är i vardagen vi lever större delen av våra liv.  Jag gillar verkligen min vardag och har den ofantliga turen att få spendera den med fantastiska människor, otroligt roligt jobb, spännande projekt och en hel massa andra trevliga saker. Visst är det fint med kalas och helg, men jag tycker att dagarna däremellan förtjänar minst lika mycket kärlek och minst lika goda kakor. Här är fem klassiska vardagskakor som går snabbt att göra och får en helt vanlig måndagskväll att kännas som en långweekend.

Sirapssnittar

Vardagskakor

Bondkakor

Sockerkaka

Enkel kladdkaka

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Smöriga kanellän…
Föregående artikel Kesofrallor

Kesofrallor

Att använda keso i brödbaket är ett smart sätt att få saftiga mackor. Jag gillar att baka ut mina frallor som slarviga brytbröd i en långpanna, vilket gör prestationsångesten över att få till riktigt runda och fina bröd lite mindre.

  • 2 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 dl keso
  • ca 5 dl vetemjöl
  • uppvispat ägg och solrosfrön till garnering

Smula jästen i vattnet och rör tills den löst sig helt. Tillsätt salt och keso och arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en hanterbar deg. Jäs under duk i cirka 45 minuter och baka sedan ut till frallor. Lägg dem med några centimeters mellanrum i en smord långpanna och låt dem jäsa ihop under duk i cirka en halvtimme. Pensla med lite uppvispat ägg, strö över solrosfrön och grädda i 250°C i cirka 10 minuter. Låt svalna, bryt loss till frallor och servera.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Vardagsbakat
Föregående artikel Valvaka