Söta saker

Chokladbrioche

Det finns inget bättre sätt att börja en dag än med brioche. Detta underbara franska bakverk struntar blankt i allt vad fibrer och lågkaloridieter heter och jag talar av egen erfarenhet när jag säger att det kan göra den allra tröttaste morgonhataren till en odrägligt engagerad frukostivrare.

Den här helgen har jag bara trevligheter inplanerade. Redan igår började den med besök på Formexmässan och total uppbullning av godis, kakor, snacks och god mat till gamla dokumentärer om Andrées polarexpedition. I dag ska vi på elektrisk loppis alldeles i närheten av där vi bor och i morgon går vi på något slags klarinettkonsert (!). Men mer om det senare. Nu: brioche.

GOD morgon!

BRIOCHE

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1⁄2 tsk salt
  • 12–13 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör

CHOKLADFYLLNING

  • 1 dl grädde
  • 150 g finhackad mörk choklad
  • 2 msk florsocker

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt saltet. Arbeta in lite av mjölet (cirka fyra deciliter). Degen ska bli kladdig och inte gå att arbeta med händerna. Jäs under duk i 30 minuter.

Blanda ägg, socker och smör till en kladdig massa och rör ner i den jästa degen. Arbeta in resten av mjölet, men använd bara så mycket att degen går att forma och arbeta, och baka ut degen på mjölat bakbord. Smörj cirka 20 små briocheformar (muffinsstorlek), rulla degen och skär den i 20 bitar.

Gör fyllningen genom att hetta upp grädden tills den kokar. Häll den över den hackade chokladen och rör tills det blir en jämn kräm. Sikta ner florsocker och rör om. Ställ i kylskåp tills den blir helt kall. Tryck ett hål i mitten av varje degbit och klicka i lite fyllning. Knip igen fyllningshålet och rulla till en slät boll. Lägg i formarna och jäs igen under duk i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och ta loss från formarna. Servera med smör.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Death by chocolate

Death by chocolate

Det sägs att man faktiskt blir lyckligare av att äta choklad. Att det i den mörka kakaon finns något magiskt som kan fylla bröstet med glädje igen när allt känns sorgset och tomt. Ni som kan er Harry Potter-trivia vet att den som blivit kysst av en ”dementor” – en ond, spöklik varelse vars syfte i tillvaron är att suga livslusten ur människor – bara kan räddas genom en snabb och rejäl dos choklad. Och jag kan intyga att det även utanför sagornas värld funnits tillfällen då en kopp varm choklad gjort skillnaden mellan svårmod och hopp om livet.

Om det nu är sant att choklad är naturens eget glädjeelixir så är den här kakan tidernas bästa lyckopiller. Och skit samma om det är sant eller inte. Den är helt vansinnigt god och det är egentligen allt som spelar någon roll.

Receptet och bilderna, tagna av Nicklas Thegerström, kommer från boken Söta saker som vi gjorde 2010.

KAKA

  • 150 g smör
  • 200 g choklad med 70 % kakaohalt
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1⁄2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl crème fraîche

GLASYR

  • 100 g choklad med 70 % kakaohalt
  • 1 dl vispgrädde

DEKORATION

  • färska bär
  • minimaränger

Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. Ställ in den i nedre delen av ugnen, 175 grader varm, och grädda i ungefär 40 minuter – kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.

Hacka chokladen till glasyren och lägg bitarna i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den kokar och häll den sedan över chokladen. Rör ordentligt tills chokladen har löst sig och smeten är jämn. Låt glasyren svalna lite och häll den sedan över kakan. Dekorera eventuellt med jordgubbar och minimaränger.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Chokladbrioche
Föregående artikel Glutenfri socker…

Glutenfri sockerkaka med äpplen

Eftersom den glutenfria sockerkakan jag gjorde häromdagen blev så jädrans god var jag bara tvungen att göra en variant med äpplen i också. Den blev faktiskt smått fantastisk och avnjöts till hemgjord vaniljsås sekunden den lämnat bakformen. Jag älskar när glutenfria kakor lyckas bli ännu godare än de glutenfulla alternativen!
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1½ dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 äpple skuret i bitar
  • mandelspån och pärlsocker till garnering

Vispa ägg och socker. Tillsätt vaniljpulvret och mandelmjölet blandat med potatismjöl och bakpulver.  Rör sist ner det kokheta vattnet. Häll i en smord och bröad form och ploppa ner äppelbitarna jämnt över kakan. Grädda i ca 30 minuter på 200 graders värme. Strö över mandelspån och pärlsocker och servera.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Death by chocolate
Föregående artikel Nötmarängtårta m…

Nötmarängtårta med lingoncurd

I går hade jag och min fotografkompis Anders långspåningsmöte här hemma. Det ritades och skrevs och funderades och diskuterades tills man blev alldeles vansinnigt sugen på marängtårta. Som tur var fanns det sådan. Jag kan lova att man blir hundra gånger mer kreativ efter att man ätit den.

NÖTMARÄNG

  • 3 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl grovhackade hasselnötter

LINGONCURD

  • 2 dl lingon
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
TILL GARNERING
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötter
  • 1/2 dl lingon

Vispa lätt samman äggvitor, salt och siktat florsocker i en rostfri bunke. Ställ bunken i ett vattenbad med lätt kokande vatten och vispa med elvisp i några minuter tills blandningen blir pösig. Se till att inget vatten hamnar i smeten. Ta bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa till en hård vit marängsmet. Vänd försiktigt ner hasselnötterna i smeten och klicka ut den till två lika stora runda tårtbottnar på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 120°C (gärna på varmluftsfunktion, men vanlig ugnsvärme funkar också) i cirka 50 minuter. Marängen är klar när den lossnar lätt från pappret. Ställ att svalna.

Mosa lingonen väl. Vispa ägg och socker och blanda med lingonmoset i en rostfri bunke. Ställ i vattenbad och rör under upphettning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och klicka i smöret. Rör tills det löser sig och ställ att svalna.

Bred 2/3 av lingoncurden och lite vispad grädde på den ena tårtbottnen och lägg den andra över. Toppa med mer lingoncurd och resten av den vispade grädden. Strö över hackade hasselnötter och lingon. Tårtan är godast färsk eftersom marängen blir mjuk efter en tid i kylskåpet.

 

Kommentera
Nästa artikeln Glutenfri socker…
Föregående artikel Chocolate thumbp…

Chocolate thumbprints

Det här kakreceptet har hängt med i min släkt i generationer. I en liten röd skrivbok som jag ärvt från min morfars mor står de prydligt nedtecknade i svag blyerts som ”Ruts syltkakor” och första gången jag provade att göra dem var jag fast. Kakreceptet – som har den fantastiskt goda smaken att bygga på surgrädde – har sedan dess fått mängder av smaksättningar och fyllningar och aldrig gjort mig besviken. I den här tappningen har jag fyllt de sega små kakorna med chocolate chips i olika färger istället för sylt och garnerat dem med hackade hasselnötter. Håll till godo!

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • ¾ dl gräddfil
  • 5 dl vetemjöl
  • chocolate chips av mjölkchoklad och vit choklad
  • hackade hasselnötter

Blanda smör och socker och rör ner gräddfilen. Sikta ner mjölet och rör ihop till en kladdig smet. Forma till runda bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Gör en liten grop i mitten av varje kaka och placera några chocolate chips i den. Strö över lite hackade hasselnötter och grädda i 175 graders värme i 10-12 minuter.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Nötmarängtårta m…
Föregående artikel Ananasmos