Söta saker

After Christmas cookies

Det här är nog de enklaste kakorna man kan göra! Har man turen att hitta en stump överbliven mandelmassa i kylen så gör nästan sig själva.

  • 200 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • cocktailbär till dekoration

Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vispa äggvitan ordentligt och blanda ner mandelmassan. Forma till små bollar, tryck ner ett cocktailbär i varje kaka och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 10-12 minuter i 175°C.

Recipe in English:

Easily made cookies from left over almond icing. Here’s how to make them.

  • 7 oz almond icing
  • 1 egg white
  • cherries for decorating

Grate the almond icing. Whip the egg white until its fluffy and white and fold in the almond icing. Shape into small balls and set out on a plate covered with baking parchment. Put a cherry in the middle of each ball and press down carefully. Bake at 359°F for 10-12 minutes.

 

Kommentera
Föregående artikel Mellandagsskrota…

Mellandagsskrotande

Så här när den värsta julhetsen lagt sig kan man äntligen fokusera på de där riktigt sköna sakerna med julen. Att få gå och skrota runt i pyjamasbyxor fram till lunch, äta överblivna chokladpraliner och läsa böcker. Jag älskar att läsa, men måste ha en viss ro omkring mig för att det ska bli av. När jag väl har det läser jag högvis med böcker. Allt från gamla klassiker, till pocketlistettor och poesi. Den här julen blir det mycket Modiano (gode Gud vilken fantastisk författare han är!), Liv Strömqusits underbara Kunskapens frukt som jag fick i julklapp och ett par favoriter som jag gillar att läsa om. Vad gillar ni att läsa under ledigheten? Jag tar hungrigt emot alla boktips just nu!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln After Christmas…
Föregående artikel Ge bort en påse…

Ge bort en påse godis!

Gör en rejäl påse hemlagat godis och ta med som present på årets mellandagsbesök! Här är några riktigt goda bitar att ge bort.

Den salta smörkolan från Julens söta saker är något av det bästa jag kan komma på.

Vit ischoklad – cirka hundra gånger godare än vanlig ischoklad. Här har jag smaksatt den med brända mandlar.

Bästa lakritskolan – om man som jag är svag för saltlakrits får man inte nog av den!

Och så årets godaste fudge, som jag skrev om häromdagen. Apelsinfudge med mjölkchoklad.

 

Kommentera
Nästa artikeln Mellandagsskrota…
Föregående artikel God jul!

God jul!

Äntligen julafton! Jag önskar er alla en vacker och glad helg. God jul!

A Merry Christmas to all of you!

Bild: Josefin Casteryd

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Ge bort en påse…
Föregående artikel Uppesittarkväll

Uppesittarkväll

När jag var liten var den här dagen den bästa. Bättre än självaste julafton, nästan. På kvällen rådde lugnet efter stormen. Efter sillinläggning och köttbullsrullning, storbak och storstädning. Och spänningen inför morgondagen, tillsammans med provsmakningen av allt gott, gjorde kvällen nästan för bra för att vara sann. Att man dessutom fick vara uppe till sent, sent inpå småtimmarna och äta godis och se på tv tog nästan priset.

Jag älskar fortfarande uppesittarkväll. Men nuförtiden är den lite lugnare och lite mer balanserad när det gäller julaftonspeppen. I kväll ser jag fram emot tända ljus, efterlängtade samtal och hemlagad glögg. Så här gör jag min.

Summary in English: The day before Christmas Eve was always my favourite as a kid. The suspense, the staying up as late as the grown-ups, and mostly, the trying out all the different foods and candies, still makes me childishly happy.

Bild: Josefin Casteryd, från Julens söta saker

Kommentera
Nästa artikeln God jul!
Föregående artikel Tryffel för lakr…