Söta saker

Enkla kladdmuffins till söndagsfikat

Ibland vill man baka mindre och äta mer. Ett säkert kort för den som vill minimera utmaningarna i köket, men ändå njuta av en riktigt lyxig söndagsfika, är att göra kladdkakemuffins. De här blir extra chokladiga med bitar av favoritchokladen i mitten.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör
  • 50 g vit choklad, eller annan choklad, bruten i småbitar

Rör ihop allt utom chokladbitarna. Häll i muffinsformar och tryck ner några chokladbitar i mitten av varje muffin. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

Kommentera
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - Knaprigt

Äntligen är det dags för en ny bloggutmaning i Månadens sötsak! Den här gången blir temat för bakfesten ”KNAPRIGT” och reglerna för att vara med är precis lika enkla som de alltid har varit. För er som inte varit med tidigare – så här går det till:

  1. Baka något på temat KNAPRIGT före den sista april, blogga om det du bakat och länka hit.
  2. Temat är helt fritt och man får associera det hur man vill!
  3. Skriv en kommentar här nedanför med länk till ditt bidrag.
  4. När månaden är slut samlar jag som vanligt alla era bidrag i en enda stor bloggpost, med bilder och länkar till era bloggar.

Mitt bidrag den här månaden blir amerikanska havrekakor med vit choklad. Helt fantastiskt sega, och såklart väldigt knapriga. Här är receptet.

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 200 g smör
  • 4 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6 1/2 dl havregryn
  • 2 dl vita chocolate chips eller hackad vit choklad
Blanda smör, socker, muscovadosocker och vaniljsocker. Vispa upp äggen lätt och blanda i. Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig och rör ner i smeten. Blanda sist ner havregrynen och chokladen. Rulla degen till rejäla bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna och grädda i 8-10 minuter i 220 graders värme.

Trevlig bakning!

Kommentera - 29 kommentarer
Nästa artikeln Enkla kladdmuffi…
Föregående artikel Mer choklad!

Mer choklad!

Det enda som är bättre än choklad är mer choklad, brukar jag säga. Till helgen bakar jag underbara mjölkchokladmuffins fyllda med mörk chokladtryffel. Fullkomligt överjordiskt goda blir de. Gör dubbel sats, för säkerhets skull!

  • 125 g smör
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1  dl mjölk
  • ½ dl vispgrädde
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl chokladtryffel

Smält 25 gram av smöret och lämna resten att bli rumsvarmt. Bryt ner mjölkchokladen i det smälta smöret och rör tills den smälter. Blanda det rumsvarma smöret med sockret och rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner mjölk, grädde, chokladsmet och därefter vetemjölet utrört med bakpulvret. Häll smeten i muffinsformar och tryck ner rikligt med chokladtryffelbitar, gärna skurna i mindre bitar, i mitten av varje muffin. Grädda i 175 graders värme i cirka 20 minuter.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Seg pistaschkaka…

Seg pistaschkaka med lingon

I dag firar jag inlämnat bokmanus och nya äventyr med en riktigt kolaseg vaniljkaka, full av syrliga lingon och knapriga pistaschnötter. En helt perfekt kaka att inleda helgen med! Här är receptet.

  • 2 ägg
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100g smält smör
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 dl pistaschnötter

Blanda alla ingredienser och häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Mer choklad!
Föregående artikel Flyttgröt

Flyttgröt

Från och med i dag ser den här bloggen rejält annorlunda ut. För ett tag sedan bestämde jag mig nämligen för att flytta den hit, till amelia.se, och helt enkelt testa något alldeles nytt, efter fem års bloggande på egen sida – jo, det har ta mig tusan gått fem år, vet ni vad!

Flytten innebär förhoppningsvis att ännu fler läsare hittar hit och att bloggen, som fått stå lite grann åt sidan för bokskrivande och andra projekt, kan få nytt liv och mer av min tid och uppmärksamhet. Innehållet kommer att vara detsamma som alltid, även om ytan ändrat form och några knappar och länkar bytt plats. Jag hoppas att ni hänger med mig på resan och ser vart det bär!

Vi börjar med en kopp kaffe, tycker jag. Och receptet på en riktigt bra flyttgröt.

Klappgröt med blåbär

  • 2½ dl vatten
  • 3 msk mannagryn
  • ¾ dl blåbärssylt
  • ca 1 msk citronsaft
  • vispad grädde och en handfull blåbär

Koka vattnet och vispa ner mannagrynen. Låt gröten småkoka i några minuter tills den blir tjock och vispa därefter ner sylten. Koka upp på nytt och häll sedan över gröten i en bunke. Vispa den fluffig med elvisp eller ballongvisp och tillsätt citronsaften under tiden. Servera med vispad grädde och blåbär.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Seg pistaschkaka…
Föregående artikel Morgonstund