Söta saker
Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Mjuka kakor i mä…
Föregående artikel Sega nötsnitt

Sega nötsnitt

De här kakorna är räddningen när man bunkrat upp med te i kanna, kuddar i mängder och nya Vikingsavsnitt, men inser att man glömt lördagsgodiset. Paniken! Som tur är går dessa kakor supersnabbt att göra och är helt livsfarligt goda.
  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1 dl blandade hackade nötter (jag använde hasselnötter, pistasch och valnötter)
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner sirap och de hackade nötterna. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till två längder och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor. Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Stockholms bästa…
Föregående artikel 112-kakor vid ak…

112-kakor vid akut sötsug

Ibland är det akut. Kaksuget, alltså. Man behöver en kaka på momangen, men har varken tid eller lust ställa till med värsta storbaket. I ”Ni önskar – jag bakar” önskade både Silja och Ileea ett recept på så kallade ”Emergency cookies”, som man kan baka när man är akut kaksugen, men bara vill ha ett par kakor till sig själv. Här är därför min version av 112-kakor, att ta till i krissituationer.

Ett tips för den pyssliga är att lägga de torra ingedienserna i en glasburk med lock och ha i skafferiet (eller ge bort till en vän som lätt hamnar i akut kakbrist) för att kunna röra ihop kakorna ännu snabbare.

  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk muscovadosocker (i brist på sådant funkar även vanligt socker)
  • en nypa salt
  • 1 äggula
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk grovhackad choklad eller chocolate chips (jag använde vita chocolate chips i just de här kakorna)

Rör ihop smör, socker och salt och därefter äggulan. Blanda bikarbonatet i vetemjölet och rör ner. Jobba sist in chokladbitarna. Rulla till två bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7-8 minuter på 175°C.

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Sega nötsnitt
Föregående artikel Kladdkaka med vi…

Kladdkaka med vit chokladsås

I går gick jag hela dagen och var sugen på en enda sak – kladdkaka. Inte konstigt att denna sega, kladdiga och framför allt chokladiga kaka blivit hela Sveriges favoritkaka och numera slår alla gamla klassiker i popularitet med hästlängder om ni frågar mig.

Till fikat bakade jag mitt favoritrecept på snabb och enkel kladdkaka (gillar fortfarande den bäst av alla varianter jag provat) och lyxade till det med en härlig vit chokladsås till. Så här gör man den:

Ännu fler kladdkakor hittar du här.

KLADDKAKA

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör

Vispa ihop allt. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

VIT CHOKLADSÅS

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • frön från en vaniljstång

Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket och vaniljstångsfröna. Rör tills det blivit en jämn sås. Ringla över kladdkakan vid servering.

Kommentera
Nästa artikeln 112-kakor vid ak…
Föregående artikel Underbara briocher