Söta saker

I fin form

Jag tycker hemskt mycket om att baka i gamla formar som jag hittat på loppisar, second-hand-butiker eller mammas gamla köksförråd. Formerna är ofta lite annorlunda och materialen betydligt trevligare och utan läskiga teflonbeläggningar. Har man tur är de dessutom riktigt inbakade och har en följsamhet som nyare varianter bara kan drömma om.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Gluten- och mjöl…

Gluten- och mjölkfria småkakor

Det här är mina absolut enklaste småkakor att bjuda på när fikat ska vara till för så många som möjligt. Eftersom de är både mjölk- och glutenfria kan många fler vara med och festa på dem.
  • 100 g hasselnötter eller blandade favoritnötter
  • 1 dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 ägg
  • några pistaschkärnor till garnering

Mal nötterna i en mandelkvarn. Vispa upp ägget lätt och blanda med övriga ingredienser och de malda nötterna. Rulla till små bollar och ställ på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck ner en hel pistaschkärna i mitten av varje kaka. Grädda i 200 grader i ungefär 8 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln I fin form
Föregående artikel Eton mess och re…

Eton mess och regn mot rutorna

I dag är precis en sådan där dag som jag längtat efter sedan februari. Sommar och ledig dag och regn som trummar mot rutorna mellan solglimtarna. P1-prat och skratt i köket och Eton mess till efterrätt, fast man inte hunnit äta lunch än.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Gluten- och mjöl…
Föregående artikel Citrondricka

Citrondricka

Det finns knappast någonting som slår hemgjord saft. Och att stå får öppet köksfönster och laga lemonad är ta mig tusan ett av de trevligaste sommarnöjena jag kan komma på. Den här gör jag på enklast möjliga vis och med så få ingredienser som möjligt. Supergod som måltidsdricka eller läskande picknickdryck.

  • 4 ekologiska citroner
  • 1 liter vatten
  • 3 dl socker

Tvätta citronerna och skala av det yttersta skalet (använd en potatisskalare så går det lätt). Koka upp vattnet. Blanda citronskalet, sockret och saften från alla citronerna i en bunke och häll över det kokande vattnet. Rör om så att sockret löser sig helt och låt blandningen dra i några timmar. Sila genom en silduk eller ren diskhandduk och häll på flaskor.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Eton mess och re…
Föregående artikel Ninna ninna nina…

Ninna ninna ninanna...

Veckans boktips blir min numera oumbärliga köksfavorit ”Plenty”, skriven av Yotam Ottolenghi. En helt vegetarisk kokbok för både vegetarianer och köttätare som gillar riktigt bra mat. Yotam har även skrivit den smått fantastiska kokboken ”Jerusalem” tillsammans med Sami Tamimi, som jag hittade under ett besök i London för ett tag sedan och blev helt kär i.

Kommentera
Nästa artikeln Citrondricka
Föregående artikel På hyllan