Söta saker

Pineapple meringue pie

Jag har alltid älskat citronmarängpaj (allt med maräng är egentligen väldigt mycket min grej), så när jag häromdagen stod med två stora ananaser över i fruktskålen var det inte särskilt svårt att bestämma vad det skulle bli av åtminstone en av dem. Ananasmarängpaj, såklart! Eller pineapple meringue pie som den kallas i det amerikanska köket. Med ananas istället för citron i en krämig blandning, toppad med mjuk och fluffig maräng. Lika genialt som det låter är det. Så här gjorde jag min.

pajskal

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1/4 dl kallt vatten
  • 1 msk strösocker
fyllning
  • 1 hel ananas
  • 1 äpple
  • 1/2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
  • 1 msk smör

marängtopping

  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl strösocker

Börja med pajskalet. Knåda ihop alla ingredienser med händerna och tryck ut i en rund pajform modell mindre (vill man ha en större och följaktligen plattare paj bör man göra dubbelsats av pajskalsdegen). Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C. Skala och skär ananasen och äpplet i bitar. Lägg i kastrull med vattnet och koka under cirka tio minuter. När frukten är mjuk – mosa den ordentligt med potatismosare eller visp. Häll ner i en tätmaskig sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt tills bara ”torrt” mos är kvar. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsmjöl, vaniljstångens frön och sockret. Värm tills det småkokar och vispa under tiden. Vispa ner äggulorna än i taget och fortsätt att sjuda under vispning tills det blir en tjock kräm. Ta från värmen och rör ner smöret och därefter ananasmoset. Fyll pajskalet med ananaskrämen och elvispa därefter upp äggvitorna till ett halvfast, vitt skum. Fortsätt att vispa och häll under tiden ner sockret, lite i taget. Bred försiktigt marängen över kakan och forma små toppar med en spatel eller smörkniv. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Låt pajen sätta sig ordentligt innan den skärs upp.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Pannkaksmorgon

Julstök och sega kolor

Förra veckan hade jag årets första kolakokardag. Ja, jag har sådana. Och de är verkligen att rekommendera. När man kokar kola kan man nämligen inte hålla på med en massa annat. Man kokar bara kola. Och det är förfärligt meditativt att sitta och slå in smöriga små kolor i fint papper medan doften av nästa omgång ryker från spisen och radion raspar i bakgrunden (vår gamla antennlösa stackare får bara in P2 just nu, så det blir klassisk musik oavsett humör). Att det dessutom är ens plikt att provsmaka alla olika sorter minst ett par gånger gör ju alltsammans ännu lite trevligare.

 

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Pannkaksmorgon
Föregående artikel Äppelplättar

Äppelplättar

Sådana här riktigt ruggiga novemberdagar kräver extra lyxiga mellanmål. De här trevliga äppelplättarna är näst intill osötade (vill man ha helt osötade kan man utesluta mandelmassan) och väldans goda. Testa att krydda dem med kanel för en juligare feeling om du vill!
  • två stora äpplen
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötter
  • rivet skal från en citron
  • 1 dl riven mandelmassa
  • 1/2 vaniljstång
  • smör till stekning
  • vaniljsås till servering

Riv äpplena (inklusive skal) grovt på ett rivjärn, krama ur så mycket vätska det går och blanda ner hackade nötter, citronskal, mandelmassa och vaniljstångens frön. Forma platta plättar av ”smeten” (det går enklast om man klickar ut den på ett bakplåtspapper, lägger ett annat bakplåtspapper över och plattar med handen). Hetta upp en stekpanna med smör och stek på båda sidor. Servera med vaniljsås eller glass.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Julstök och sega…
Föregående artikel #bakcirkeln

#bakcirkeln

Ny #bakcirkeln börjar på instagram i dag. Temat denna underbara vecka är #frukost. Var med, vettja!

Och ni har väl inte missat att Månadens sötsak är igång igen? I den kan man just den här månaden vinna min julbok dessutom!

Kommentera
Nästa artikeln Äppelplättar
Föregående artikel Mockarutor