Söta saker

Smörkola med ingefära

En av de allra bästa sakerna med jul är alla härliga kryddor som man får lov att gå loss med. Färsk ingefära är en fantastisk kolakryddning och i den här sammetslena smörkolan bryter den perfekt mot det söta och ger en lite extra stingig godissmak. Varning för att cirka hälften går åt (vet inte var de tar vägen) under själva inslagningen…
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 msk smör

Blanda alla ingredienser  i en stor gryta. Placera en mattermometer i grytan, men se till att den hänger fritt i smeten och inte nuddar botten. Koka upp och sänk sedan värmen något så att smeten kokar jämt och lugnt. Rör lite då och då så att den inte bränns i botten. När termometern visar att smeten är 125°C (eller när smeten klarar ett mjukt kulprov) – häll den genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor och låt kolan svalna en aning. När den börjar anta fast form – använd en sax penslad med rapsolja för att klippa kolakakan i lagom stora kolabitar. Slå in i smörpapper.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Glasspinnar extr…

Glasspinnar extra allt

Ett barnsligt gott och väldigt enkelt sätt att alltid ha en grym efterrätt till hands är att göra egna ”glasspinnar”. Jag brukar göra olika smakvarianter, men det här är en outmanad favorit som gillas av både unga och gamla kalasgäster. Som form använder jag muffinsformar i hårdpapp (alltså inte den där klassiska veckade varianten, utan släta, cylinderformade små koppar). Det funkar också att använda små engångsmuggar i papp (sådana som är tänkta för glögg är bra i storlek). Sedan är det bara att vara kreativ och skapa sin egen favoritblandning och trycka ner en glasspinne i mitten. Jag gör mina såhär:

  • chocolate chips
  • vaniljglass
  • jordnötssmör
  • valnötter
  • skivad banan

Täck botten på formarna med chocolate chips. Klicka över lite vaniljglass och platta till. Placera ett lager jordnötssmör över glassen. Strö på lite valnötter och bananskivor. Avsluta med ännu ett rejält lager vaniljglass. Stick ner en glasspinne i mitten av varje form och förvara i frysen.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Smörkola med ing…
Föregående artikel Pysselverkstad

Pysselverkstad

Å, vad jag älskar den här tiden! Jag har precis bestämt att det är helt okej att inleda årets julfas och börja julpyssla. Julen är nämligen på tok för trevlig för att stressas förbi under en flyende decembermånad, tycker jag. Jag vet att många tycker att man ska spara sig till första advent, men jag har liksom aldrig varit den tålmodiga sorten. Så från och med nu blir det tända ljus och clementiner, paketinslagning, pepparkaksbak och granris för hela slanten. God jul!

Kommentera
Nästa artikeln Glasspinnar extr…
Föregående artikel Pineapple mering…

Pineapple meringue pie

Jag har alltid älskat citronmarängpaj (allt med maräng är egentligen väldigt mycket min grej), så när jag häromdagen stod med två stora ananaser över i fruktskålen var det inte särskilt svårt att bestämma vad det skulle bli av åtminstone en av dem. Ananasmarängpaj, såklart! Eller pineapple meringue pie som den kallas i det amerikanska köket. Med ananas istället för citron i en krämig blandning, toppad med mjuk och fluffig maräng. Lika genialt som det låter är det. Så här gjorde jag min.

pajskal

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1/4 dl kallt vatten
  • 1 msk strösocker
fyllning
  • 1 hel ananas
  • 1 äpple
  • 1/2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
  • 1 msk smör

marängtopping

  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl strösocker

Börja med pajskalet. Knåda ihop alla ingredienser med händerna och tryck ut i en rund pajform modell mindre (vill man ha en större och följaktligen plattare paj bör man göra dubbelsats av pajskalsdegen). Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C. Skala och skär ananasen och äpplet i bitar. Lägg i kastrull med vattnet och koka under cirka tio minuter. När frukten är mjuk – mosa den ordentligt med potatismosare eller visp. Häll ner i en tätmaskig sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt tills bara ”torrt” mos är kvar. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsmjöl, vaniljstångens frön och sockret. Värm tills det småkokar och vispa under tiden. Vispa ner äggulorna än i taget och fortsätt att sjuda under vispning tills det blir en tjock kräm. Ta från värmen och rör ner smöret och därefter ananasmoset. Fyll pajskalet med ananaskrämen och elvispa därefter upp äggvitorna till ett halvfast, vitt skum. Fortsätt att vispa och häll under tiden ner sockret, lite i taget. Bred försiktigt marängen över kakan och forma små toppar med en spatel eller smörkniv. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Låt pajen sätta sig ordentligt innan den skärs upp.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Pysselverkstad
Föregående artikel Pannkaksmorgon