Söta saker

Uppladdning

Å, som jag har längtat efter den här helgen. Massor av renoveringsjobb väntar – jobbigt som tusan, men så himla kul när man inser hur mycket man faktiskt klarar att göra själv. Känner mig som en actionhjälte med helvisir, munskydd och kofoten i högsta hugg. Nu laddar jag Söta saker-style: Med seg kladdkaka och massor av grädde. Receptet på kakan finns här.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Glutenfri kladdk…

Glutenfri kladdkaka

Kladdkakan är hela Sveriges favoritkaka. Den finns i så många former och varianter numera att man aldrig behöver bli uttråkad. Den här varianten är glutenfri och helt vansinnigt god oavsett om man tål gluten eller inte. Här hittar du massor av andra goda kladdkakerecept.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl kokosmjöl
  • 100 g smält smör

Vispa ihop allt. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Servera med vispad grädde eller glass.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Uppladdning
Föregående artikel Hälsoglass

Hälsoglass

Det här är nog det absolut enklaste sättet att göra glass! Vegansk, mjölkfri och glutenfri blir den dessutom. Jag brukar ta för vana att skiva ner några halvsunkiga bananer i en frysburk eller fryspåse och slänga in dem i frysen när jag inte riktigt vet vad jag ska göra med dem. Sedan är det bara att ta upp dem och mixa dem frysta och vips – så har man livets nyttigaste glass. Här har jag blandat i en näve hackade nötter, skopat upp glassen i en våffla (som däremot inte är glutenfri) och använt mer nötter som strössel.

  • 2 bananer
  • ca 1 dl nötter

Frys bananerna i bitar. Mixa dem frysta i en mixer med knivtillsats eller stavmixer. Hacka nötterna och blanda ner i glassen eller använd som topping.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Glutenfri kladdk…
Föregående artikel Nyttiga kakor me…

Nyttiga kakor med bara två ingredienser

Det behövs egentligen inte särskilt många beståndsdelar för att baka något gott. De här supernyttiga kakorna gör jag på endast två ingredienser – och de blir fantastiskt knapriga och goda. Perfekt som mellanmål eller hälsosamt utflyktsgodis!

Du behöver:

  • 1 banan
  • 1 dl riven kokos

Mosa bananen och blanda samman med kokosen. Rulla till bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 graders värme i 15 minuter. Receptet ger 5-6 kakor. Dubbla receptet om du vill ha fler!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Hälsoglass
Föregående artikel Kladdkakstårta

Kladdkakstårta

I den här helt stört goda tårtan använder jag kladdkakor som bas, vilket gör den nästan löjligt krämig och god. Fyllningen är en helt ljuvlig vit chokladmousse och alltsammans toppas såklart av färska jordgubbar och underbar vit chokladsås. Så här gör man den.

BOTTNAR

  • 6 ägg
  • 9 dl socker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 3 krm salt
  • 2 dl kakao
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 300 g smält smör

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet – sikta kakaon och mjölet genom en sil för att motverka klumpar. Dela upp smeten i tre delar och häll i smorda runda formar (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten för att den inte ska fastna). Grädda bottnarna i 20-25 minuter i 175 grader.

VIT CHOKLADMOUSSE

  • 100 g vit choklad
  • 4 dl turkisk yoghurt
Smält chokladen i ett vattenbad och blanda samman med yoghurten. Förvara i kylen i minst en halvtimme innan tårtan ska byggas ihop.

VIT CHOKLADSÅS

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • frön från en vaniljstång

Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket och vaniljstångsfröna. Rör tills det blivit en jämn sås. Låt svalna.

DEKORATION

  • färska jordgubbar

Låt bottnarna svalna och bred rikligt med mousse mellan dem. Dekorera med färska jordgubbar. Ringla över vit chokladsås och servera.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Nyttiga kakor me…
Föregående artikel Pannkakor för al…