Söta saker

Hur man äter vattenmelon som en boss

Skär av toppen, ta fram en sked och kasta Gollumblickar på alla som försöker närma sig. Är man extra bossigt lagd äter man förstås med glasskopa.

Kommentera
Föregående artikel Var med i bakcir…

Var med i bakcirkeln!

Jag älskar när ni som läser den här bloggen kommer med kommentarer, önskemejl eller frågor. Det är liksom det som är hela glädjen med att blogga, att man vet att det finns någon där på andra sidan som får ut något av det. Ännu roligare ändå är det förstås att få se och inspireras av vad ni bakar och serverar till fikat i bakutmaningar som Månadens sötsak.

Eller i bakcirkeln på instagram (@sota.saker heter jag där) där varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat ”semester”. Lägg upp en bild på något bakverk som påminner dig om semester och tagga den med @sota.saker #bakcirkeln för att vara med. Varje söndag reinstar jag en favoritbild från veckan som gått!

Ha en fin bakvecka, kära ni!

 

Kommentera
Nästa artikeln Hur man äter vat…
Föregående artikel Sockerkakspudding

Sockerkakspudding

Ett utmärkt sätt att återanvända gammal trist sockerkaka är att göra en ljuvlig sockerkakspudding. Jag älskar verkligen den här puddingen, som egentligen känns mer som en kaka, och den funkar fint att göra med nästan alla typer av mjuka kakor som blivit lite stela och torra. Det här receptet är min egen variant av en brödpudding, som verkar ha varit poppis på 1910-talet om man får tro min gamla kokbok från den tiden.

Det här blir det sista stoppet på vår resa genom bakhistorien den här veckan, men jag gissar att fler gamla recept kommer att dyka upp här lite då och då även framöver, helt enkelt eftersom bakhistoria är så fantastiskt kul! Och vill man ännu fler recept och tips från svunna baktider tycker jag att man ska beställa den här boken :)

  • ca 10 bitar överbliven sockerkaka
  • 1 dl frysta hallon
  • 1 dl mandelspån
  • rivet skal av en citron
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1/2 dl strösocker

Skär kakbitarna i tunna skivor. Varva dem med hallon, mandelspån och riven citron i en smord rund form. Vispa samman grädde, ägg och strösocker och häll över kakan. Grädda i 175°C i 30-40 minuter. Servera som den är eller med vispad grädde.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Var med i bakcir…
Föregående artikel Jitterbuggare

Jitterbuggare

Min favoritdans, ”the Lindy Hop”, föddes någon gång i slutet av 1920-talet i New Yorks Harlem. Jitterbuggen, som dansen fick heta på svenska, nådde Sverige på 1940-talet och blev populär i samma rasande takt som kritikerna dömde den som både livsfarlig och vulgär. Den snurrade sprödsega marängkakan, som fått sitt namn efter dansen, är ett tecken på hur populär den blev.

Nästa anhalt på historiebakarresan blir alltså de här underbara små kakorna. Receptet kommer från boken Sött från förr och bilden är tagen av Josefin Casteryd.

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1⁄2 ägg
  • 2 äggvitor
  • 1⁄2 dl strösocker

Blanda mjöl och socker och hacka ner smöret. Blanda ihop till en slät deg med hjälp av det halva ägget. Förvara i kyl i en halvtimme. Vispa under tiden äggvitorna hårt tills bunken går att vända upp och ner utan att de rinner ut. Vispa ner sockret, lite i taget. Kavla ut mördegen till två fyrkanter, några millimeter tunna. Bred marängsmeten över och rulla försiktigt ihop till två rulltårtor. Låt dem vila i kylskåp en stund för att de ska bli lättare att skära. Skär i centimetertjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 12–15 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Sockerkakspudding
Föregående artikel Glass från sekel…

Glass från sekelskiftet

Att använda glassmaskin är det smidigaste sättet att få en jämn och fin glass, och man behöver inte vara orolig för att bryta särskilt många retroregler i processen. Faktum är att redan i gamla kokböcker från 1910-talet rekommenderas glassfrysning i ”glace-maskin” eller ”glacedosa”. De tidigaste glassmaskinerna använde en blandning av salt och is som placerades runt det kärl som glassen frystes.

Den här glassen – som blir nästa anhalt på den här veckans tidsresa – är en uppdaterad version av ett recept från början av 1900-talet. Den får sin smak från både skal och saft av apelsin och blir oväntat krämig och len.

  • rivet skal av en ekologisk apelsin
  • 3 1⁄2 dl vispgrädde (1 3⁄4 dl ovispad och 1 3⁄4 dl vispad)
  • 3⁄4 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • saften av två apelsiner
  • 1⁄2 dl vatten

Tvätta apelsinen och strimla försiktigt bort det yttersta av skalet (var noggrann med att inte få med det vita). Skär skalet i strimlor. Koka upp den ovispade grädden och häll den över skalstrimlorna. Låt blandningen stå tills den svalnar. Vispa under tiden äggulorna tillsammans med en matsked av sockret i en kastrull. Sila därefter ner den kokta apelsingrädden i äggblandningen med hjälp av en sil. Se till att inga apelsinskal kommer med. Blanda väl och sjud under omrörning till en tjock kräm.

Koka separat samman apelsinsaften med resten av sockret och vattnet och blanda därefter ner detta i äggkrämen. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna. Rör i den vispade grädden. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fryst eller ställ den i en burk i frysen och ta ut och rör då och då. Ta fram glassen en stund före servering så att den hinner mjukna.

Bilder: Josefin Casteryd (från Sött från förr)

Kommentera
Nästa artikeln Jitterbuggare
Föregående artikel Klassisk kladdkaka