Söta saker

Smart trick för att rengöra våffeljärnet

Jag använder mitt våffeljärn till en hel massa olika saker. Jag tycker om att äta våfflor till både fika och mellanmål och eftersom jag inte gillar att ha tusen köksmaskiner på arbetsbänken får det fina gamla järnet ofta dubbla som både mackgrill och microvågsugn.

I jakten på ett våffeljärn som inte är helt inklätt i teflon – don’t get me started on teflonet, men det är typ helt livsfarligt! – hittade jag för ett tag sedan detta fina retrojärn från Husqvarna. Bara att det heter ”Månlandaren” gör ju att man blir på vansinnigt gott humör! Det är identiskt med det vi hade när jag var barn och gör de godaste och krispigaste våfflorna någonsin – helt utan hormonstörande gifter och andra oönskade smaksättare.

Men hur mycket man än gillar våfflor är det sällan särskilt kul att rengöra järnet efteråt. Ett supersmart tips är att baka en så kallad ”diskvåffla” som suger upp fett och rester ur alla vrår och gör våffeljärnet fräscht och rent på ett kick. Klicka här för att se hur man gör!

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Pizzabullar

Pizzabullar

Man gillar ju pizza. Och man älskar ju bullar! Enligt de premisserna är den här gamla 80-talsklassikern inget mindre än ett genidrag.

Pizzabullarna var sjukt populära när jag växte upp. De var liksom det ultimata mellanmålet i alla situationer. På skolutflykt, i bilen hem från stallet, i omklädningsrummet innan baletten. Jag tror ta mig tusan att jag i stort sett alltid hade en hoptryckt pizzabulle i ryggsäcken under låg- och mellanstadiet.

Man kan givetvis göra pizzabullar med vanlig pizzadeg, men om man vill levla upp (tro mig, det vill man) bakar man dem på en mjölkdeg. Här är mitt recept som ger ungefär 15 bullar.

  • 25 g färsk jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 1 ägg
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1/2 dl ketchup (godast såklart med hemgjord)
  • 1 dl strimlad skinka eller kalkon (går att byta mot t.ex. mozarella, hackad zucchini eller champinjoner om man vill ha vegetariska pizzabullar)
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred ketchup över hela ovansidan. Strö över strimlat kött eller vegetariskt alternativ och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i två centimeter tjocka skivor. Lägg i bullformar och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 10 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Smart trick för…
Föregående artikel Mardrömstårta

Mardrömstårta

Rulltårta är min nemesis. Ge mig känslig sufflé eller avancerad tiovåningstårta att göra – fine. Men en simpel rulltårta och jag misslyckas nio gånger av tio. Jag vet inte vad det är. Förmodligen är jag numera så förberedd på fiasko när jag ska baka den här kakan att det helt enkelt blir en självuppfyllande profetia.

Det ironiska är att jag älskar drömtårta – ni vet rulltårtevarianten med chokladsmak och smörkräm i mitten. Jag gör den ganska ofta, men undviker av förklarliga skäl att visa upp den. God blir den ju ändå, menar jag, även om den ser ut som något katten släpat in.

I dag bjuder jag på den här sorgliga rullen. Lite sprucken, sned och ojämn, men livsfarligt god. Som livet självt.

KAKA

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 msk kakao

SMÖRKRÄM

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 1 äggula
  • frön från 1 vaniljstång

Vispa ägg och strösocker pösigt och sikta därefter ner potatismjöl, bakpulver och kakao. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda på 250°C i cirka fem minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper täckt med strösocker och avlägsna pappret som varit med i ugnen. Man kan pensla det med lite vatten för att det ska gå lättare. Låt kakan svalna helt. Mixa ihop alla ingredienser till smörkrämen (går bra att göra för hand också såklart) till en jämn kräm. Bred krämen över kakan, rulla ihop och skär i skivor. Rulltårtan går fint att frysa, som den är eller i skivor.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Pizzabullar
Föregående artikel Prinsessmuffins

Prinsessmuffins

En av mina absoluta favoriter på tårtfronten är prinsesstårtan. Jag älskar hur söt och överdriven den är och att färgsättningen – ljust grön med rosa rosor – är så himla snygg.

Häromdagen fick jag feeling och gjorde en bakelsevariant i form av små muffins eller cupcakes. Med hemlagad sylt och vaniljkräm och egengjord marsipan blev de så sjukt fina och lyxiga att jag knappt ville äta upp dem. Nej, jag skojar såklart. Jag åt fyra stycken.

MUFFINS

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

FYLLNING

MARSIPAN

  • 200 g sötmandel
  • ca 3 dl florsocker
  • En äggvita
  • grön karamellfärg
  • ev rosa karamellfärg till rosor

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner potatismjöl och vetemjölet uppblandat med bakpulvret. Häll smeten i muffinsformar (använd gärna en muffinsplåt för stadga) och grädda på 175°C i 15-20 minuter. Låt muffinsen svalna på galler. Gör vaniljkrämen enligt receptet i länken och låt den svalna något. Fyll muffinsen med lite vaniljkräm med hjälp av en plastspruta eller sprits med fyllnadstyll. Klicka lite hallonsylt över varje muffins och därefter en sked vispad grädde. Bred ut grädden över hela ovansidan.

Gör marsipanen (eller använd köpt marsipan) genom att skålla och skala mandeln och mixa den. Blanda i lite florsocker i taget och fortsätt mixa tills degen känns trög och sammanhängande. Mixa ner äggvitan sist. Om det behövs kan man ta i lite vatten för att få massan mjukare, eller så kompenserar man med mer florsocker om den blir för lös. Färga marsipanen med grön karamellfärg (spara eventuellt lite marsipan att göra rosa rosor av). Kavla ut runda gröna plattor och täck över grädden med dem. Dekorera eventuellt med små marsipanrosor och pudra över florsocker.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Mardrömstårta
Föregående artikel Crunchy lemon bi…

Crunchy lemon bites

För ett litet tag sedan skrev jag ett inlägg som hette Ni önskar – jag bakardär jag bad er önska bakverk ni vill se, baktips ni vill ha eller något annat som ni tycker att jag ska skriva om här på Söta saker. Så himla kul att se alla önskemål och riktigt bra bakutmaningar! Fortsätt att önska vettja, jag ska försöka ta mig an alla era önskningar.

Lina önskade sig något med syrlig smak och lite crunch: ”Jag söker recept på något syrligt typ citron/lime men lite crunchy! Alltså med tuggmotstånd!”. Your wish is my command, Lina! Här är världens knaprigaste citronkakor:

  • 50 g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • rivet skal från en citron
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl havregryn

Smält smöret tillsammans med sirap och socker på medelvärme. Rör om tills sockret löst sig. Ta kastrullen från värmen och rör ner bikarbonatet. Smeten puffar då upp sig och blir vitare, så en inte allt för liten kastrull är att rekommendera. Tillsätt finrivet citronskal och citronsaft och därefter mjöl och havregryn. Klicka upp små högar (receptet ger ungefär 20 små kakor) med jämna mellanrum på en smord plåt. Grädda i 175°C i cirka 5 minuter och låt kakorna svalna på plåten.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Prinsessmuffins
Föregående artikel Våffeldagen 2015