Söta saker

Pump up the jam

Jag kan inte få nog av marmeladkokning, konservering och inläggning nu när hösten äntligen är här. Just nu går jag igenom årets sista skörd av blåbär, lingon, äpplen och annat gott som inte får plats i frysen och låter köket fyllas av vackra glasburkar och doften av nykokad marmelad. Här hittar du några av mina favoriter.

Körsbärsmarmelad

Blåbärsmarmelad med mörk choklad

Hallonmarmelad med rörsocker

Aprikosmarmelad

Underbar citrusmarmelad

och

Engelsk marmelad

Kommentera
Föregående artikel Ingefärsshot

Ingefärsshot

Ingefära ska vara bra för en alldeles förfärlig massa saker och göra gott på alla möjliga sätt. Dessutom är den kryddstarka lilla roten vansinnigt god om man behandlar den väl. Jag brukar göra ett avkok på den som jag blandar med lite honung och citron. Den kan man sedan shotta i förebyggande syfte eller när man har börjat känna av nästa höstförkylning. Som en flytande halstablett, liksom. Inte vet jag om det funkar på riktigt, men jag skulle kunna svära på att flera snuvor vänt i dörren vid åsynen av den här lilla rackaren. Ungefär så här gör jag den.

  • En rejäl bit färsk ingefära
  • 5 dl vatten
  • En liten citron
  • 2 msk honung

Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg den i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Låt blandningen sjuda på låg värme under lock i minst 15 minuter. Ta från plattan och sila dekokten. Pressa ner citronsaften från citronen och rör ner honungen – smaka av så att det blir en stark och lagom söt blandning. Ställ att svalna och tappa på flaskor. Förvara i kylen och drick som shot.

Kommentera
Nästa artikeln Pump up the jam
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - SKÖRDEFEST

Det allra bästa med hösten är alla fantastiska saker man kan göra med det som skördats under sensommaren. Lingon, blåbär, äpplen, päron, rönnbär och alla tänkbara godsaker bara väntar på att tas om hand och bli härliga kakor, inläggningar, safter och marmelader. Så vad passar bättre än att återinviga Månadens sötsak med en riktig SKÖRDEFEST?!

Temat för november blir alltså precis just det – SKÖRDEFEST. Och så här gör man för att vara med:

  1. Gör något sött på temat SKÖRDEFEST och blogga om det före den sista november!
  2. Länka till det här inlägg och skriv att receptet är ditt bidrag till Månadens sötsak.
  3. Skriv en kommentar här nedanför med länk till ditt bidrag
  4. När november är slut samlar jag alla bidrag och länkar i en stor bloggpost här på Söta saker så att alla kan inspireras av varandras idéer.

Mitt bidrag blir en rejäl rabarberkaka som helst serveras lite ljummen till vaniljglass och gott sällskap. Här är receptet.

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk hemmagjort vaniljsocker
  • 1 dl grädde
  • 2 dl skuren rabarber (cirka 2 cm tjocka skivor)

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker och bakpulver) för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Smörj och bröda en rund form och pudra med lite ströbröd eller mjöl. Häll i smeten och placera ut rabarberskivorna jämnt över kakan. Grädda i cirka 30-40 minuter i 175 graders värme.

 

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Ingefärsshot
Föregående artikel Blädderbok

Blädderbok

Så här ser den ut på insidan! För er som ännu inte lagt vantarna på den nya julboken tänkte jag bjuda på en liten tjyvkik. Julens söta saker är alldeles proppfull av julbakning. Här finns både superrecept på klassiska julgodsaker, som übersaftiga lussekatter och världens godaste pepparkakor och mina favoriter bland utländska julkakor, som italiensk panettone, ångad engelsk pudding, amerikansk kolapaj eller fransk trettondagskaka som fullkomligt smälter i munnen. Och så givetvis en massa nya skapelser som en helt galen chokladbomb på coca-cola. Dessutom bra tips på allt möjligt som man behöver tänka på inför årets vintrigaste högtid. Som vilken temperatur som ger segt smörig kola, vem den där Lucia egentligen var, hur man bygger ett pepparkakshus och vad man ska servera till årets bästa adventsbrunch.

Boken finns att köpa här eller här eller i de flesta bokaffärer.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Bloggkärlek

Bloggkärlek

Jag sitter ju med i juryn till Matbloggspriset i år och nu är nomineringarna äntligen klara till de olika kategorierna. Det är en riktigt imponerande samling bloggar! Extra kul känns det att så många bakbloggar finns med på listorna i år, tycker jag. Vilka de lyckliga vinnarna är avslöjas på Mitt kök-mässan den 6 november. Kom dit, vettja! Det blir kul!

I kategorin ”Folkets val” finns nu tio härliga matbloggar nominerade och det är den som får flest läsarröster som vinner. Här kan man rösta fram till den 26 oktober på den eller de man gillar allra bäst.

Kommentera
Nästa artikeln Blädderbok
Föregående artikel Halloweenspecial