Söta saker
Annons

Färgglada påskkakor

Lagom till påsk börjar det faktiskt kännas som vår på riktigt därute och på väg hem från jobbet i dag knäppte jag upp jackan och knödde ner storhalsduken i väskan utan att frysa ett dugg. Att det dessutom stundar långhelg, med tid för allt det där man annars aldrig hinner (olästa böcker, UR-dokumentärer och mållöst promenerande) gör inte saken sämre.

Till helgen är det färgglad bakning som gäller för min del. I morgon tipsar jag om livets saftigaste påsktårta, med smak av citron och riktigt livsfarlig, gräddig glasyr.

Tills dess bjuder jag på några glada påskkakor från tidigare år:

Glutenfri påsktårta

Påskfina björnbärsmuffins med apelsinfrosting

Och en underbar påsktårta, med krämig hallonmousse och sött chokladtäcke.

 

Bild 3, 4 & 5: Josefin Casteryd

Kommentera
Föregående artikel Brända mandlar
Annons

Brända mandlar

Visst är det himla trevligt att handla färgglatt påskgodis och ge bort (eller låt oss vara ärliga, äta själv), men flera tusen gånger roligare blir det om man gör det själv. I år fyller jag påskägget med brända mandlar pudrade med kakao och kanel. Helt sjukt gott!

  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl sötmandel
  • 1 msk smör
  • 1 tsk kakaopulver, kanel eller annan krydda

Blanda socker och vatten i en stor kastrull eller stekpanna och koka tills hela ytan bubblar och vattnet börjat avdunsta. Häll i mandlarna och sänk värmen. Rör ordentligt på låg värme medan sockret kristalliserar sig runt mandlarna. När sockret antagit sockerkonsistens igen – fortsätt att röra på låg värme, fast det tar emot och kräver lite armstyrka, tills det börjar smälta lite och bli blankt runt mandlarna. Klicka i en matsked smör och rör om ordentligt på låg värme så att mandlarna blir gyllengula och fina. Häll upp på ett bakplåtspapper, pudra över kakao eller kanel och låt mandlarna svalna.

Kommentera
Nästa artikeln Färgglada påskka…
Föregående artikel Lördagsgodis
Annons

Lördagsgodis

En av de första sakerna jag lärde mig att ”baka” var en vidrigt sliskig chokladkola som jag och min barndomsbästis brukade koka i hennes familjs sprillans nya, hotta mikrovågsugn i stort sett varje eftermiddag efter skolan. Receptet fanns i den sorgliga receptbok som följde med vid köpet av mikron och vi brydde oss sällan om att låta den stelna, utan åt den direkt från smörpappret med sked. I dag har jag marginellt bättre självkontroll och betydligt mindre till övers för strålningstillagad mat, men kärleken till hemlagad kola är precis den samma. Här är några av mina favoriter.

Världens bästa chokladkola 

Polkaknäck

Saltlakritskola

Muscovadokolor med ingefära

Apelsinchokladkola

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Brända mandlar
Föregående artikel Kolapaj med äpplen
Annons

Kolapaj med äpplen

Snart är det fredag och helgens favoritbakverk blir en helt fantastiskt amerikansk kolapaj, med frisk äppelsmak och krispiga nötter. Allt gott i en och samma kaka, med andra ord. Och det allra bästa är att den bara blir ännu godare och segare efter en dag i kylskåpet. Servera med hemgjord vaniljgräddglass.

PAJDEG

  • 3 dl mjöl
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk socker

FYLLNING

  • 2 ekologiska äpplen
  • 1 dl mandelspån eller hackade mandlar
  • 2 ägg
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl ljus eller vit sirap
  • 1 msk smält smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform. Skär äpplena i klyftor och lägg ut jämt i skalet. Strö över mandelspån eller hackade mandlar. Vispa äggen lätt med en gaffel och tillsätt socker, sirap, smör och vaniljsocker. Häll blandningen över äpplena. Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, i cirka 60 minuter. Fyllningen ska få en seg kolaaktig konsistens och inte vara flytande när pajen är klar.

Kommentera
Nästa artikeln Lördagsgodis
Föregående artikel Påsken 2014

Påsken 2014

Snart är det påsk igen och fullkomligt tillåtet att bunkra upp med härliga tårtor, våriga efterrätter och framför allt – godis i mängder.

I år infaller påskafton lördagen den 20 april. Påskveckan, eller ”Stilla veckan” som den ibland kallas, är den sista veckan i den kristna fasteperioden och inleds med Palmsöndagen den 13 april. Därefter följer vad som brukar kallas Blå måndag, Vita tisdagen, Dymmelonsdagen , Skärtorsdagen och Långfredagen och slutligen Påskafton, då den kristna världen firar Jesus uppståndelse och bryter fastan (det är alltså här allt godis kommer in).

Den judiska påsken firas till minne av flykten undan slaveriet i Egypten. Högtiden kallas ibland ”det osyrade brödets högtid”, eftersom man avstår från att äta jäst mat.

I gammal folktro är Skärtorsdagen den dag då häxorna far till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. För att förhindra den ökade häxtrafiken gömde man sina kvastar och sköt med gevär –  en tradition som lever kvar i vår tids påskkärringar och påskasmällare.

Oavsett om man bryter fasta, firar friheten eller skrämmer häxor – eller för den delen mest bara gillar fest –  är påsken ett utmärkt tillfälle att fika. Och massor av goda och söta påskrecept kommer du såklart att hitta här framöver.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Kolapaj med äpplen
Föregående artikel Sommarlängtan