Söta saker

Sommarlov!

Äntligen långsamma frukostar, sena kvällar, varma dagar och absolut ingenting på agendan. Som jag har längtat!

Kommentera
Föregående artikel Att säga nej

Att säga nej

Jag älskar verkligen mitt jobb på alla sätt och vis, men hjälp vad mycket det har varit den senaste tiden. Det som förut varit mitt vid-sidan-av-jobbet-jobb har långsamt gått över till att bli min heltidssysselsättning och fler och fler uppdrag och projekt har fyllt kalendern. Rädslan för att satsa fullt ut har börjat suddas ut och helt plötsligt har jag varit tvungen att tacka nej till saker som jag tidigare hade sagt ja till på studs. Hur kul som helst givetvis, men också lite läskigt, såklart. Tänk om jag missar något superkul… Tänk om det var just den grejen jag borde ha tackat ja till… Massor av sådana tankar hinner jag tänka och det är oftast först efteråt, när jag tackat nej, som jag inser att det var rätt beslut.

Risken med att jobba med det man älskar är att man liksom aldrig slutar jobba, nämligen, för det finns alltid något mer man kan göra, förbättra, utveckla, komma på och sätta igång med. Därför känns det extra lyxigt och välbehövligt med lite semester nu. Bloggen kommer jag naturligtvis att finnas kvar på, precis som vanligt, men i övrigt stänger jag av ett litet tag, sjunker in i en god bok eller två och tar en bit tårta till. Hej sommarlov!

Tårtrecept här.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Sommarlov!
Föregående artikel Nutellakaka

Nutellakaka

En kaka med bara två ingredienser? Som smakar helt gudomligt och dessutom går superfort att göra? Jodå, den finns! Och gissa vad?! Den är glutenfri också! Receptet är faktiskt exakt detsamma som de här nutellabrowniesarna som jag gjorde för några månader sedan – den enda skillnaden är att jag bakat den här kakan i en rund form och slängt lite färska bär över som dekoration för att göra den lite somrigare. Om ni inte redan testat att göra den – gör den nu! Den är helt sjukt krämig och god!

Nu kallar jag kakan nutellakaka, men jag använder i själva verket en ekologisk variant av chokladnötkrämen, eftersom den ”vanliga” har en väldigt omysig innehållsförteckning (flera ekologiska varianter finns, bland annat har Coops Änglamark en hasselnötskräm som är god och prisvärd).

Så här gör man:

  • 4 ägg
  • 2 dl nutella eller annan hasselnötskräm

Knäck äggen i en vispbunke och vispa dem hårt med elvisp tills de är rejält ljusgula och puffiga (5-10 minuter behövs). Värm hasselnötskrämen på låg värme under omrörning tills den blivit lite mer lättrinnande och klicka i lite i taget i äggsmeten. Vispa under tiden tills allt blandat sig. Häll i en oljad rund form (penslad med raps- eller solrosolja) och grädda i 175°C i 25-30 minuter. Ringla eventuellt över lite mer varm hasselnötskräm. Låt svalna och dekorera eventuellt med färska bär.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Att säga nej
Föregående artikel Nötig chokladtårta

Nötig chokladtårta

Det bästa med sommaren är helt klart gräddtårta. En klassiker som alltid trumfar spännande nymodigheter, om ni frågar mig. Den här gör jag med nötig botten och massor av grädde. Och så choklad förstås.

TÅRTBOTTEN

  • 75 g hasselnötter (drygt 1 dl ungefär)
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
FYLLNING
  • 100 g vit choklad
  • 4 dl turkisk yoghurt

DEKORATION

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl chocolate chips eller grovhackad choklad
  • 1/2 dl hackade hasselnötter
Mal hasselnötterna i en mandelkvarn (det går också bra att finhacka dem). Rör samman smör och socker och rör därefter ner äggen, ett i taget. Rör kraftigt så att smeten blir vit och fluffig. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med de malda nötterna. Häll i en rund smord och bröad form och grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i två lager.
Gör fyllningen genom att smälta den vita chokladen (det går givetvis att använda mjölkchoklad eller mörk choklad istället om man vill!)  och blanda den med den turkiska yoghurten. Låt stå i kylen ett tag (gärna en halvtimme eller mer) och bred sedan ut den på den undre bottnen. Lägg på den övre bottnen. Vispa grädden och bred ut över kakan. Strö över chocolate chips och hackade nötter.

Kommentera
Nästa artikeln Nutellakaka
Föregående artikel Långpannekaka me…

Långpannekaka med hallon

Att baka i långpanna är en underskattad konstform. Enkelt, lätt att servera och framför allt väldigt smidigt om man vill frysa in kakor som blivit över. Jag gillar dessutom att äta kakor i rutor – det känns lite lantligt rejält och oceremoniellt på något vis. De här rutorna gör jag med precis vilka bär som helst och de blir lika goda varje gång. Den här gången blev det hallon. Supergott!

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl hallon

Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker till en pösig smet. Rör ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör samtidigt ner mjölken och det smälta smöret. Smöra och bröa en långpanna (ca 25 x 25 cm) och häll ut smeten i den. Strö hallon över hela kakans yta och grädda i 175°C i cirka 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera
Nästa artikeln Nötig chokladtårta
Föregående artikel Måndagsmöte och…