Söta saker

Söta mandelkakor utan mjölk och gluten

Jag tycker om att samla på mig bra recept på glutenfria och mjölkfria kakor så att man kan bjuda alla gäster på något gott när det är kalas. De här små underverken påminner om sådana där biskvier som man strör över varm nyponsoppa. Eftersom man doppar dem i lite brunt socker före gräddning blir de dessutom lite gnistrigt guldbruna och fina.

  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 2 dl rårörsocker (plus lite extra att rulla kakorna i vid utbakning)
  • ½ vaniljstång
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 äggvitor

Blanda mandelmjöl och socker. Skåra vaniljstången och skrapa ner kärnorna. Blanda ner bakpulvret. Vispa upp äggvitorna tills de blir hårda och vita. Vänd ner och blanda försiktigt till en jämn och fluffig smet. Rulla till små bollar och doppa ovansidan av dem i lite rårörsocker. Ställ ut dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till något. Grädda på 200°C i cirka tio minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Vinbärsmuffins

Vinbärsmuffins

De röda vinbären är de bär som klarar sig längst kvar i frysen här hemma av någon anledning. Kanske är de aningen för sura för att man ska vara sugen på dem till smoothiefrukost, eller så är de helt enkelt bara så vansinnigt många att de aldrig tar slut. Som muffinsfyllning i söta vaniljmuffins blir de dock varken sura eller för många. Här är mitt recept.

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl röda vinbär

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar (receptet räcker till cirka tolv medelstora muffins) till hälften med smeten. Tryck ner en näve vinbär i mitten av varje muffin. Grädda i 175° i cirka 20 minuter.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Söta mandelkakor…
Föregående artikel Throwback thursd…
Kommentera
Nästa artikeln Vinbärsmuffins
Föregående artikel Lingondricka

Lingondricka

Ja, nu pratar vi alltså inte om den där blaskiga varianten som ingår i priset när man äter asiatisk 99-kronorsbuffé eller lunchar på brickservering i Frihamnen. Den här lingondrickan smakar lingon på riktigt och blir givetvis allra godast om man gör den på lingon man plockat själv. Har man inga sådana går det utmärkt att köpa färska på torget eller använda frysta.

  • 12 dl lingon
  • 8 dl vatten
  • 5 dl socker

Lägg lingonen i en stor kastrull tillsammans med vatten. Koka upp och låt blandningen sjuda medan bären mjuknar. Mosa lingonen ordentligt med en sked eller ballongvisp så att all saft tas tillvara. Sila blandningen genom silduk i cirka 30 minuter. Häll tillbaka den avrunna saften i en ren kastrull och värm den igen. Blanda ner sockret (sockermängden kan variera beroende på hur mycket saft du får ut – jag räknar ungefär 5 dl socker till en liter råsaft) lite i taget tills det löst sig och ge saften ett kort uppkok till. Ta av från värmen och skumma av. Häll på ren flaska låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Throwback thursd…
Föregående artikel Mousse med vit c…

Mousse med vit choklad och apelsin

En av de allra enklaste sätten att göra en god efterrättsmousse är att blanda choklad och yoghurt. Den här desserten åt jag för första gången på en möhippa för några år sedan och efter det återvänder jag till den ofta – och varierar den med olika smaksättningar och dekoration. Vill man ha en annan smak på moussen kan man byta apelsinskalet mot citronskal, en halv vaniljstång, lite kardemumma, smulade, torkade hallon eller vad som helst som man kommer på att testa.

  • 100 g vit choklad
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • rivet skal av en apelsin
  • kiwi och vindruvor till dekoration

Smält chokladen i ett vattenbad och blanda den med yoghurten. Riv ner apelsinskalet och blanda. Klicka upp i portionsformar eller muggar och dekorera med skivad kiwi och vindruvor. Förvara i kylen i minst en halvtimme före servering.

Kommentera
Nästa artikeln Lingondricka
Föregående artikel Frökakor med hon…