Söta saker

Hembakat knäcke

I dag bakar jag en kär gammal favorit – klassiskt knäckebröd. Det är ta mig tusan det trevligaste som finns, att ha hembakt hårdbröd hemma. Här är mitt bästa recept. Vill man hellre göra en lite enklare, och dessutom mjölfri, variant finns ett vansinnigt smidigt recept här.

Kommentera
Föregående artikel Hemgjort påskgodis
Kommentera
Nästa artikeln Hembakat knäcke
Föregående artikel Loppispepp

Loppispepp

Så här fina saker kan man fynda en helt vanlig loppislördag. Endast tio riksdaler gick de loss på och blir alldeles utmärkta att ha flingsalt och torkad chili i bredvid spisen.

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Hemgjort påskgodis
Föregående artikel Påsktårta

Påsktårta

Bjud på en riktigt saftig och söt godsak till helgen. Här är årets bästa påsktårta!

KAKA

  • 125 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 ½ dl citronyoghurt
GLASYR
  • 2 dl vispgrädde (se till att få riktig grädde med 40 % fett)
  • 2 dl florsocker
  • citronsaft efter smak
  • chokladägg till dekoration

Blanda rumsvarmt smör och socker och rör därefter i äggen. Riv ner skalet av en citron och rör om. Blanda ner mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat och sist yoghurten. Häll i en rund form med smörade och mjölade kanter och grädda i 175 grader i 40-50 minuter. Låt kakan svalna. Gör glasyren genom att vispa samman grädde, florsocker och citronsaft tills smeten tjocknar. Bred över kakan och dekorera med chokladägg.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Loppispepp
Föregående artikel Färgglada påskka…

Färgglada påskkakor

Lagom till påsk börjar det faktiskt kännas som vår på riktigt därute och på väg hem från jobbet i dag knäppte jag upp jackan och knödde ner storhalsduken i väskan utan att frysa ett dugg. Att det dessutom stundar långhelg, med tid för allt det där man annars aldrig hinner (olästa böcker, UR-dokumentärer och mållöst promenerande) gör inte saken sämre.

Till helgen är det färgglad bakning som gäller för min del. I morgon tipsar jag om livets saftigaste påsktårta, med smak av citron och riktigt livsfarlig, gräddig glasyr.

Tills dess bjuder jag på några glada påskkakor från tidigare år:

Glutenfri påsktårta

Påskfina björnbärsmuffins med apelsinfrosting

Och en underbar påsktårta, med krämig hallonmousse och sött chokladtäcke.

 

Bild 3, 4 & 5: Josefin Casteryd

Kommentera
Nästa artikeln Påsktårta
Föregående artikel Brända mandlar