Söta saker

Oscar II:s tårta

Vissa dagar förtjänar livet en bakelse. Häromdagen var en sådan dag. Just den här lilla tårtbiten har fått sitt namn efter kung Oscar II, som var en ganska intressant lirare med en vansinnig mängd älskarinnor, en fäbless för hermelinmantlar och ett högtidligt agg mot August Strindberg. Hans stora nederlag som regent blev förlusten av Norge, men sådant är lätt att förlåta när man smakar hans bakelse. Söt mandelmaräng med underbart len smörkräm…

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Dags att skörda

Dags att skörda

Äntligen börjar det bli hög tid att plocka de svarta fläderbären som finns snart sagt i varannan park och trädgård. Många tror att fläderbuskens enda behållning är de vita blommorna som man gör saft på i början av sommaren, men faktum är att den riktiga skatten är bären, som blir en helt magiskt mörk och vitaminrik saft. Jag brukar vakta mina flaskor som en blodhund för att de ska räcka så länge som möjligt och riktigt kalla vinterkvällar gör jag en kopp med varm fläderbärssaft och en skiva citron som slår nästan allt annat i drickväg.

I år tänkte jag testa att göra en ny sorts saft av halva skörden. Men tills dess bjuder jag på mitt gamla beprövade recept som man hittar här. 

Kommentera
Nästa artikeln Oscar II:s tårta
Föregående artikel Lugn efter stormen

Lugn efter stormen

Kaoset från bokmässan har lagt sig, det är åter vardag och Göteborg har blivit Stockholm igen. Tack alla ni som kom och köpte boken och sa snälla saker om den! Hoppas att vi ses snart igen!

 

Kommentera
Nästa artikeln Dags att skörda
Föregående artikel Müslikakor

Müslikakor

Småkakor är det yttersta beviset på att storleken saknar betydelse. De här goda minikakorna gör jag med söt granolamüsli som smaksättning, vilket vid första anblick kan göra att de ser lite nyttiga ut. Det är de inte.

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl müsli
  • 100 g rumsvarmt smör, skuret i kuber

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Rör ner müslin (jag använde hemgjord granola som jag smulade ner). Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta samman till en kakdeg. Forma till små bollar och ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite mer müsli som dekoration. Platta till och grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Lugn efter stormen
Föregående artikel Götlaborg!

Götlaborg!

I dag vaknar jag i Götet och tänker hänga på bokmässan i några timmar tillsammans med fotograf-Josefin och vårt förlag. Om du också befinner dig i Götet denna lördag tycker jag att du ska komma och hälsa på och bläddra i vår nya bok, som dessutom går att köpa till extra bra bokmässepris. Monternumret är B01:42 och vi är där 13-14 och 15-16.

 

Kommentera
Nästa artikeln Müslikakor
Föregående artikel Boken är här!