Söta saker

Vaniljmuffins

Ibland är mindre mer och de allra enklaste kakorna kan också vara de godaste. Väldigt få saker slår nygräddade, fluffiga vaniljmuffins.

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna i smeten. Rör ordentligt. Fyll muffinsformar (receptet räcker till cirka tolv medelstora muffins) till hälften med smeten. Grädda i 175° i cirka 20 minuter.

Kommentera
Föregående artikel Knaprigt och gott
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Vaniljmuffins
Föregående artikel Frölängd

Frölängd

Hembakat bröd är det bästa jag vet. Och det trevligaste med att baka sitt eget bröd är att man få bestämma precis hur man vill att det ska smaka. Byt frön och nötter mot dina favoritingredienser för att skapa din egen speciallimpa!
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1/2 dl krossat linfrö
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 4-5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. Rör med en träslev tills jästen löst sug och tillsätt därefter salt, sirap, frön och nötter. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa bunken, men inte mer. Låt jäsa under duk i 45 minuter. Knåda degen ordentligt och forma den till en limpa. Lägg i smord brödform och låt jäsa igen under duk i 30 minuter. Grädda i cirka 25-30 minuter i 225 graders värme.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Knaprigt och gott
Föregående artikel Blommig saft

Blommig saft

I dag är jag i Skåne och jobbar och här blommar syrénerna redan för fullt. Befinner man sig på samma breddgrader tycker jag att man fortare än kvickt ska skörda de fantastiska blommorna och göra världens blommigaste saft. Syrénsaft är nämligen en fullkomlig delikatess i samma kaliber som fläderblomssaft och blir dessutom vackert rosalila i färgen. Här är mitt recept.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Frölängd
Föregående artikel Lördagslänkar

Lördagslänkar

Veckans lördagslänkar går till några riktigt grymma matfotografer som är värda att kika närmre på.

Helena Ljunggrens superfina matfotoblogg

Enkla och vackra matbilder på 101 Cookbooks

Och så får ni såklart inte missa världens trevligaste matfotograf (enligt min ringa och högst subjektiva mening) som fotar allt från bröllop och barn till politiker, skådespelare och kakor

 

Kommentera
Nästa artikeln Blommig saft
Föregående artikel Smörlängder