Söta saker

Frysrensarkompott

Då och då gör jag en riktig frys- och skafferirensning för att lämna plats för nytt och använda upp sådant som börjar närma sig hädangång. Jag gillar inte att behöva slänga saker och jag måste erkänna att det ger mig en alldeles särskild tillfredsställelse att lyckas kräma ur det sista ur sorgsnafrukter och bortglömda bär.

Vid min senaste storstädning hittade jag livliga mängder röda krusbär som jag tror att jag fick av mina föräldrars granne förra sommaren. På ungefär hälften (cirka en liter) gjorde jag min favoritkompott. Här är receptet:

  • 1 liter krusbär
  • 4 dl syltsocker
  • 1 dl vatten

Blanda allt i en stor kastrull och koka på svag värme tills krusbären blivit mjuka. Krossa dem ordentligt med hjälp av en slev eller visp så att så mycket saft som möjligt kommer ut. Om man vill kan man använda en stavmixer för att få den lite slätare. Skumma av ordentligt och häll på rena, torra glasburkar. Förvara i kylen.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Bakdag

Syltbriocher

Det är strykande åtgång på brioche i det här hushållet nuförtiden. Det började med att vi åt dem på utvalda helger, när man hade riktigt lång sovmorgon. Sedan dess har det eskalerat något vansinnigt och numera är de frukoststandard oavsett om man har god tid på sig eller äter på språng på väg till jobbet. Häromdagen väcktes jag av ett smärre ångestvrål, när Hugo öppnade frysen och konstaterade att den var tom på brioche. Vi har nu båda insett att vi har ett problem. Dock ej gjort särskilt mycket åt det, mer än att baka nya.

Den här varianten har jag bakat med sylt i, vilket är himla piffigt eftersom det löser i-landsproblemet med att behöva dela briochen och smöra på marmelad.

BRIOCHE

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1⁄2 tsk salt
  • 12–13 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör

FYLLNING

  • 1-2 dl valfri sylt (jag slog till på krusbärskompott)

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt saltet. Arbeta in lite av mjölet (cirka fyra deciliter). Degen ska bli kladdig och inte gå att arbeta med händerna. Jäs under duk i 30 minuter.

Blanda ägg, socker och smör till en kladdig massa och rör ner i den jästa degen. Arbeta in resten av mjölet, men använd bara så mycket att degen går att forma och arbeta, och baka ut degen på mjölat bakbord. Smörj cirka 20 små briocheformar i muffinsstorlek (har man inte sådana går det bra att använda en muffinsplåt eller en annan form i samma storlek), rulla degen och skär den i 20 bitar.

Tryck ett hål i mitten av varje degbit och klicka i lite sylt. Knip igen fyllningshålet och rulla till en slät boll. Lägg i formarna och jäs igen under duk i 30 minuter. Pensla med ägg, strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och ta loss från formarna. Servera med smör.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Bakdag
Föregående artikel Sista chansen at…
Kommentera
Nästa artikeln Syltbriocher
Föregående artikel Glutenfritt kaff…

Glutenfritt kafferep

För bara några år sedan var det lögn att hitta gott glutenfritt fikabröd. Jag minns att den (då) ende glutenintolerante kollegan på min första tidningsredaktion i stort sett alltid fick fabrikstillverkade maränger när det vankades fika – oavsett om resten av kollegiet mumsade i sig gräddiga semlor eller hembakt paj. Nu har det glutenfria vunnit rejält med mark och det finns betydligt mer att välja på än torra E-ämnesmaränger.

Här har jag samlat ett helt kafferep (det vill säga sju sorter, enligt småländsk praxis) av glutenfria godsaker. Väl bekomme!

Mjuk vinbärskaka utan fett, mjölk eller gluten.

Fina nötkakor utan mjölk eller gluten

Söta mandelkakor

Tunna solrosfrökakor med kokos

Citronkakor med vallmo

Frasiga kokosmuffins

Mandeltårta med smörkräm

Bild nr 1 och 6 av Nicklas Thegerström <3

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Sista chansen at…
Föregående artikel Livet i små rutor