Söta saker

112-kakor vid akut sötsug

Ibland är det akut. Kaksuget, alltså. Man behöver en kaka på momangen, men har varken tid eller lust ställa till med värsta storbaket. I ”Ni önskar – jag bakar” önskade både Silja och Ileea ett recept på så kallade ”Emergency cookies”, som man kan baka när man är akut kaksugen, men bara vill ha ett par kakor till sig själv. Här är därför min version av 112-kakor, att ta till i krissituationer.

Ett tips för den pyssliga är att lägga de torra ingedienserna i en glasburk med lock och ha i skafferiet (eller ge bort till en vän som lätt hamnar i akut kakbrist) för att kunna röra ihop kakorna ännu snabbare.

  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk muscovadosocker (i brist på sådant funkar även vanligt socker)
  • en nypa salt
  • 1 äggula
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk grovhackad choklad eller chocolate chips (jag använde vita chocolate chips i just de här kakorna)

Rör ihop smör, socker och salt och därefter äggulan. Blanda bikarbonatet i vetemjölet och rör ner. Jobba sist in chokladbitarna. Rulla till två bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7-8 minuter på 175°C.

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Kladdkaka med vi…

Kladdkaka med vit chokladsås

I går gick jag hela dagen och var sugen på en enda sak – kladdkaka. Inte konstigt att denna sega, kladdiga och framför allt chokladiga kaka blivit hela Sveriges favoritkaka och numera slår alla gamla klassiker i popularitet med hästlängder om ni frågar mig.

Till fikat bakade jag mitt favoritrecept på snabb och enkel kladdkaka (gillar fortfarande den bäst av alla varianter jag provat) och lyxade till det med en härlig vit chokladsås till. Så här gör man den:

Ännu fler kladdkakor hittar du här.

KLADDKAKA

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör

Vispa ihop allt. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

VIT CHOKLADSÅS

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • frön från en vaniljstång

Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket och vaniljstångsfröna. Rör tills det blivit en jämn sås. Ringla över kladdkakan vid servering.

Kommentera
Nästa artikeln 112-kakor vid ak…
Föregående artikel Underbara briocher

Underbara briocher

Jag älskar i stort sett alla franska frukostbakverk – jag menar bara hur de lyckas framstå som frukost trots att de i all mening är sött fikabröd är helt genialiskt! Men allra bäst av alla franska godsaker gillar jag nog brioche. Jag bakar ofta detta underbara söta vetebröd, både som en enda stor brioche och som små portionsbriocher. Alldeles som de är eller med olika fyllningar. Här är några av mina favoriter att förhöja helgen med.

Briocher med mandelkräm

Chokladbriocher

Syltbriocher

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Kladdkaka med vi…
Föregående artikel Ostbröd med valn…

Ostbröd med valnötter

Finns det något trevligare än en till ytan helt vanlig limpa som visar sig vara en dröm av ost och nötter när man skär upp den? Nej, kära läsare, det finns det inte!

Det här brödet är liksom en liten måltid i sig självt och passar helt fantastiskt bra som picknickmat eller snabbt mellanmål.

  • 25 g färsk jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 1 ägg
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 dl cream cheese
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred cream chese över hela ovansidan. Strö över grovt hackade valnötter och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och vik in kanterna undertill. Lägg i en smord och bröad brödform och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla limpan med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 25 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Underbara briocher
Föregående artikel Kvinnor lagar ma…

Kvinnor lagar mat - män är stjärnkockar

Jag växte upp som hästtjej i stallet – en värld nästan helt dominerad av tjejer. Lärarna var kvinnor, vi som red och hängde med hästarna, veterinären som kom förbi då och då, domarna på klubbmästerskapen. Alla var tjejer.

Men när man såg på stora hopptävlingar på tv var det tvärtom. De kända hoppstjärnorna, tränarna och ägarna var män. Någon kvinnlig skötare här och där var allt som verkade finnas kvar av alla de hårt tränande, engagerade tjejer som en gång fyllt stallen.

När jag pluggade konstvetenskap var historiens uppdelningen mellan män och kvinnor tydlig. Olika konstgenrer rangordnades i en viktighetsordning som bara råkade göra att det sätt kvinnor traditionellt arbetat på (t.ex. textilkonst) hamnat längst ner på listan, medan de former som dominerats av män (som oljemåleri) rankats högt upp.

Lite samma sak är det ibland med bakning och matlagning. Konster som i århundraden varit förpassade till hemmet och köket, och därmed kvinnorna, och som ofta nedvärderats och tagits för givna. Men när det äntligen blivit viktigt och uppskattat (och framför allt ekonomiskt lönsamt!) att vara bra på att baka och laga mat, då är det konstigt nog (inte alltid såklart, men ganska ofta) herrarna som driver de stora, kända krogarna, är tv-kockar och bedömer matlagningsprogram.

Kvinnor väver en bonad, män är konstnärer. Tjejer växer upp i stallet, killar blir hoppstjärnor. Kvinnor lagar mat. Män är stjärnkockar. Är det så?

Ganska stört i så fall, tycker jag. Vad tycker ni?

Bild av Josefin Casteryd från Sött från förr.

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Ostbröd med valn…
Föregående artikel Förkylt och förb…