Söta saker

Citronpannacotta

Ett väldigt enkelt sätt att göra pannacotta är att använda gelésocker istället för gelatin. På så sätt går blir den underbara desserten dessutom vegetarisk. Bara en sådan sak! Den här ljuvliga lilla saken gör jag med vanilj och citron. Det tycker jag att du också ska göra.

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 1 dl gelésocker
  • skal av en citron

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner dem tillsammans med grädde och gelésocker i en kastrull (om man vill kan man låta den urskrapade vaniljstången koka med och sedan ta upp den). Blanda ner det finrivna skalet från citronen (se till att den är ekologisk!). Koka blandningen väldigt kort, en halv minut, och häll upp  trevliga glas eller formar. Låt stelna och servera med de rårörda blåbären ovanpå.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Eko-logiskt

Eko-logiskt

Att välja ekologiska är smart både för miljön och hälsan. Och ju mer man lär sig om hur mycket gifter en besprutad frukt innehåller (mycket), hur den förväntade medellivslängden för bomullsodlare ser ut (kort) eller vilket utrymme en höna som värper icke-ekologiska ägg har att leva på (inget) har man faktiskt ingen som helst lust att tjoffa i sig någonting alls som inte tillkommit på någotsånär naturlig och schysst väg. Finns det inga ekologiska ägg i affären så blir det heller ingen omelett till kvällsmat. Är det rea på kravodlad kål när jag tänkte handla broccoli så blir det kålpudding till middag istället för broccolisoppa. Svårare än så är det inte.

Visst lämnar utbudet fortfarande en hel del att önska när det gäller ekologiska varor, men när det gäller mat finns det för det mesta alltid något som funkar. Jag brukar tänka att det är lite som det var förr – på mormors tid – när man åt det som var i säsong och anpassade veckomatsedeln efter utbudet istället för tvärtom. På det sättet blir matlagningen betydligt mer kreativ och vetskapen om att det man äter är fritt från gifter och dålig djurhållning är en fantastiskt god krydda!

Kommentera
Nästa artikeln Citronpannacotta
Föregående artikel Torkade lingon

Torkade lingon

Om du, liksom jag, plockat lite överdrivet mycket lingon och fyllt frysen till brädden, men ändå har bär över föreslår jag att torka ett rejält gäng och spara till höstens mustiga grytor eller som müslitopping i vinter. Hur enkelt som helst är det: Bred ut lingonen på en plåt (låt dem gärna stå och torka i rumstemperatur i några dagar) och torka dem sedan på mycket låg värme (cirka 70°C) i ugn (gärna varmluft) i några timmar. Titta till dem då och då och ta ut dem när de antagit ungefär samma skrynklighet som russin brukar ha. Förvara torrt i burk med lock. Voila!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Eko-logiskt
Föregående artikel Helgfika

Helgfika

Lycka är att ha världens härligaste grönsaksbutik, som dessutom säljer nybakad baklava, precis runt hörnet!

Kommentera
Nästa artikeln Torkade lingon
Föregående artikel Chokladkokoskaka

Chokladkokoskaka

Blandningen kokos och choklad har jag gillat sedan jag första gången stiftade bekantskap med den där supersöta chokladgodisbiten med kokosdeg i mitten. När man på den gamla goda tiden kunde köpa ”5 för 15 kronor” köpte jag nästan alltid alla fem av just den. Den här kakan går i samma stil. Kladdig, chokladig och full av kokos.

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl riven kokos
  • kokoschips till garnering
Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör 100 gram av chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet och sist riven kokos. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Täck med kokoschips och servera.
Kommentera
Nästa artikeln Helgfika
Föregående artikel Sensommarpaj