Söta saker

Hårt jobb

En av de i särklass trevligaste sakerna med att jobba med en ny bok är allt som måste provsmakas. Faktum är att det ju vore tjänstefel att inte testa alla varianter av godis, kakor och efterrätter som växer fram i köket i jakten på de absolut bästa julrecepten. Den här veckan blir det några riktigt galna chokladkakor, ljuvlig fransk nougat, vansinniga mängder kolasmet och en hel del glass som ska bedömas. Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det.

Fler bilder från bokarbetet finns på instagram (@teaerneborg #julenssötasaker).

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Söndagsfrukost o…

Söndagsfrukost och hembakt bröd

Söndagsfrukostar slår de flesta andra frukostar med hästlängder, tycker jag. Kanske är det för att de ofta får bli så långa och utdragna och skarva rakt över till lunch. Och för att man ibland, mellan påtår och tretår, hinner med att baka bröd. En superenkel variant gör man så här. Vill man skoja till receptet ytterligare kan man byta en del av mjölet mot en grövre sort, blanda ner lite brödkryddor eller pensla limpan med ägg och strö på några trevliga sesamfrön före gräddning.

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 msk olivolja

ca 6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och olivolja. Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den ordentligt. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Forma till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter i 225 grader.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Hårt jobb
Föregående artikel Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

I dag är det Alla hjärtans dag – eller Sankt Valentins dag. Högtiden firades ursprungligen till åminnelse av helgonet Sankt Valentin. Det råder lite delade meningar om vem han var – att heta Valentinus i Rom var tydligen lika vanligt på 300-talet som det är att heta Lars i Uppsala i dag. En av de mest populära myterna är dock att han led martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius förbud för unga par att gifta sig, genom att viga dem ändå. Det kan vara hur sant eller påhittat av godisindustrin det vill – faktum kvarstår att sådant mod tål att firas och uppmärksammas. Alla – oavsett vem de älskar – ska ju få gifta sig och leva med vem de vill, utan att behöva ta en massa crap för det.

Glad alla hjärtans dag! Ät något gott vettja!

Bilden: Chokladhjärtan.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Söndagsfrukost o…
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - vardag

Nu är det dags igen! I den här omgången av Månadens sötsak hyllar vi alla de där ofestliga, men underbara bakverken som förgyller helt vanliga måndagskvällar och mitt-i-veckan-fikor, helt utan att någonsin bli instagrammade, släkthyllade eller skrutna om på jobbet. Temat blir alltså VARDAG och vill man vara med gör man som man brukar:

1) Bakar något på temat VARDAG före den sista februari, bloggar om det och länkar hit.

2) Skriver en kommentar här nedan med länk till sitt bidrag.

3) När månaden är slut samlar jag alla bidrag och länkar i en enda stor bloggpost.

Mitt bidrag är en vansinnigt pålitlig äppelkaka som man gör så här.

Äppelkaka

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl grädde
  • 1-2 äpplen
  • lite kanel

Instruktioner

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker och rör de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker och bakpulver) för sig.
  3. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden.
  4. Smörj och bröda en rund form och häll i smeten.
  5. Placera ut äpplena, skurna i klyftor, i ett jämnt mönster och strö över lite kanel.
  6. Grädda i cirka 30-40 minuter i 175 graders värme.
Kommentera - 48 kommentarer
Nästa artikeln Alla hjärtans dag
Föregående artikel Fika för alla

Fika för alla

Utmaningen i förra omgången av Månadens sötsak var att baka på temat ”Något för alla”, eftersom fika blir så mycket trevligare ju fler som kan vara med. Som vanligt har det kommit in en hel fantastisk massa bidrag – det ena mer kreativt än det andra. Så himla kul! Här är alla era recept.

Laktovegetarisk sockerkaka från Kännetecken

Läs mer…

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Starka armar och…