Söta saker

Våffeldagen 2014

Alldeles, alldeles snart är det dags igen. Den 25 mars är det Våffeldagen, vilket innebär att man då har fri lejd att äta så många våfflor som är fysiskt möjligt under en och samma dag. Våffeldagen hör underligt nog samman med den kyrkliga högtiden Marie bebådelsedag, då jungfru Maria enligt traditionen fick chockbeskedet att hon var med barn. ”Vår fru-dagen”, som den också kallas, blev förmodligen genom något slags visklek till slut till ”Våffeldagen”. Förmodligen för att man hör det man vill höra.

Det man behöver för att fira Våffeldagen är en bra våffelsmet, grädde eller glass och en god sylt. Sedan kan man variera sig i evigheter med spännande tillbehör och smaksättningar. Hur gör ni era favoritvåfflor? Här är några av mina bästa recept inför den stora dagen:

Våfflor

Mitt allra bästa våffelrecept är morfars, med en skvätt vichyvatten i för extra frasighet.

En god variation är att ha lite bär och choklad i smeten. Som i de här vit choklad- och blåbärsvåfflorna.

Sylt

Persikosylt med hallon.

Jordgubbssylt med smak av citron.

Klassisk blåbärssylt.

Enkel drottningsylt.

Glass

Riktigt bra gräddglass med vanilj är givetvis en klassiker. Bättre än allt annat om man gör den själv.

Kaksmulig, chokladig och väldigt amerikansk. Cookies-and-cream med krossade oreos.

Superenkel glass på grädde och svarta vinbär. Perfekt om det ska gå fort och man vill ha något som liknar sylt och glass i ett.

 

Bilden är tagen av Nicklas till den eminenta boken Söta saker och föreställer bananvåfflor med marshmallowsås.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Eftermäle

Eftermäle

Häromdagen möttes jag av den sorgliga nyheten att en av världens i särklass mest underhållande tv-personligheter gått ur tiden. Clarissa Dickson Wright utgjorde ena halvan av det alldeles fantastiska brittiska matprogrammet Two fat ladies och for omkring tillsammans med den lika excentriska Jennifer Paterson på en gammal motorcykel och lagade bisarra överklassrätter som baconlindad and och puddingar med double cream. Hennes dödsruna i The Telegraph är en av de mest extravaganta och ögonbrynshöjande jag stött på. Som sig bör förstås. Läs den här.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Våffeldagen 2014
Föregående artikel Chokladsmör

Chokladsmör

Jag vet att det kan verka lite väl att ha choklad på smörgåsen, men det här sjukt goda pålägget påminner mig så mycket om sommar på franska frukostcaféer och Köpenhamnska wienerbröd att jag bara inte kan låta bli. Och när vintern gör en andra slask-comeback just som man plockat fram vårjackan är faktiskt all bets off.

  • 3-4 msk smör
  • 100 g mörk choklad

Smält smöret på låg värme. Bryt ner chokladen och rör tills den smält helt. Låt krämen svalna och bred på bröd, kaka eller använd som tårtfyllning.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Eftermäle
Föregående artikel Kokosmüsli

Kokosmüsli

Jag blir nästan alltid besviken när jag köper müsli. Antingen innehåller den mest en massa blaskiga havregryn och socker och nästan inget annat – eller så har någon kommit på den usla idén att söta den med något syntetiskt sötningsmedel som är nästintill omöjligt att hitta i innehållsförteckningen och får hela skiten att smaka beskt och livsfarligt.

Som tur är kan man väldigt enkelt göra egen müsli och slippa all sådan besvikelse. Då får man också precis den smak man gillar och kan välja alldeles fritt hur söt, besprutad eller  E-ämnesinfesterad man vill ha sin frukost. Den här varianten – med kokoschips, pistaschnötter och tranbär – är en av mina absoluta favoriter.

  • 7 dl fiberhavregryn
  • 2 dl råa kokoschips
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl pistaschnötter
  • 1 dl mandelspån
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl russin

Sprid ut havregrynen och linfröna i en långpanna och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter på 150 graders värme. Rör om i dem då och då med en träslev. Rosta under tiden kokoschipsen i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Blanda allt tillsammans med nötter, tranbär och russin och förvara i en ren, torr burk med lock.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Chokladsmör
Föregående artikel Lördagslänkar

Lördagslänkar

Veckans lördagslänkar bjuder på några riktigt galna recept att inspireras (eller möjligen förfasas) av. Vad sägs om…

Peanut butter and jelly smoothies från American Cupcake Abroad

Cronuts – ja, de är en korsning mellan donuts och croissanter! – från The Boy who Bakes

och salta jordnötsblondies från den fantastiskt trevliga bloggen Butter Baking

Trevlig helg!

Kommentera
Nästa artikeln Kokosmüsli
Föregående artikel Sega kolakakor