Söta saker
Kommentera
Föregående artikel Blommigt iste

Blommigt iste

När det är så varmt att man nästan storknar och man dessutom står på en stege och målar tak måste man ha iste. Jag gör min allra somrigaste variant av två favoritblommor – rödklöver och rosor. Rosenblad har jag torkade sedan förra året (här kan man läsa om hur man gör det) och rödklövern använder jag färsk så länge den finns och torkar sista skörden för att den ska räcka till hösten också. Det är kronbladen (alltså den del av blomman där själva färgen sitter) som man vill åt. Och så vill man förstås se till att blommorna inte besprutats – precis som med allt annat man äter. Hoppas det smakar!

  • en stor näve rödklöverblommor
  • lika mycket rosenblad
  • 1 l kokande vatten
  • 3-4 msk honung (eller efter smak)
  • isbitar i mängder

Skölj blommorna om de är färska och häll dem i en stor kanna. Häll över kokande vatten, tillsätt honungen och rör runt. Låt kannan stå under duk tills den svalnat. Sila noga och häll på isbitar. Smaka eventuellt av med mer honung och servera. Istet går att spara i några dagar på flaska i kylen om man vill servera det senare.

 

Kommentera
Nästa artikeln Pajsommar
Föregående artikel Rårörda lingon

Rårörda lingon

Rårörda lingon är kanske den enklaste sylten man kan göra och helt sjukt god till nästan allt. Den här lagar jag precis innan maten serveras. Allt som behövs är lingon och socker.

  • 3 dl lingon (färska eller tinade)
  • 1 1/2 dl socker

Varva lingon och tunna lager socker i en burk eller bytta och rör sedan försiktigt längs kanter och botten tills allt socker löst sig. Servera till renskav, köttbullar eller precis vad du vill!

Kommentera
Nästa artikeln Blommigt iste
Föregående artikel Mitt-i-natten-tå…

Mitt-i-natten-tårta

Ibland är livet så fint att man måste fira med tårta, fast det är mitt i natten. Den här gör jag av maräng, grädde och färska jordgubbar. Hur enkelt som helst och underbart god.

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Rårörda lingon
Föregående artikel Kokospraliner

Kokospraliner

Jag har helt fått dille på kokosflingor den senaste tiden. De här söta små chokladpralinerna är ett resultat av det.
  • 1/2 dl kokosolja
  • 100 g mörk choklad
  • 1/2 dl råa kokoschips

Hetta försiktigt upp oljan i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Rör tills den smält helt. Smula råa kokoschips i små pralinformar och häll chokladsmeten över. Låt stelna i kylen.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Mitt-i-natten-tå…
Föregående artikel Sommarhälsning