Söta saker
Annons

Amerikanska blondies

Blondies är – kort beskrivet –  brownies utan choklad. De ska vara sega, mjuka, smaka kola och liksom nästan smälta i munnen. Det ska dessutom vara helt omöjligt att bara äta en. Jag gör den här varianten med en skvätt cognac och lite flingsalt ovanpå.

  • 3 ½ dl farinsocker
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk cognac
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • en liten nypa salt
  • ev. några nypor flingsalt

Blanda socker och smör och vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner fröna från vaniljstången och cognacen. Blanda mjöl, en nypa salt och bakpulver och rör ner till en jämn smet. Häll i smord gratängform eller minilångpanna. Strö över lite flingsalt och grädda i cirka 25 minuter i 175 grader. Skär i rutor.

Kommentera - 11 kommentarer
Föregående artikel Filmjölkskaka
Annons

Filmjölkskaka

Buttermilk cake är en väldigt god och saftig variant av sockerkaka som egentligen ska bakas med ett slags kärnmjölk. Men eftersom det inte är den allra vanligaste produkten i mejerihyllan går det bra att baka den med filmjölk. Smaksätt den med en urskrapad vaniljstång, rivet citron- eller apelsinskal, färska blåbär eller något annat som faller dig i smaken.

  • 125 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • valfri smaksättning (i den här kakan använde jag rivet skal av en tvättad apelsin)
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 ½ dl filmjölk

Blanda rumsvarmt smör och socker och rör därefter i äggen. Riv ner skalet av en apelsin (eller annan valfri smaksättning) och rör om. Blanda ner mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat och sist filmjölken. Häll i en sockerkaksform med smörade och mjölade kanter och grädda i 175 grader i mellan 35-40 minuter.

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Amerikanska blon…
Föregående artikel Ett recept - tus…
Annons

Ett recept - tusen bröd

Att baka filmjölkslimpa är något av det smidigaste som finns och så pass lätt att variera att man kan skapa en massa olika bröd av samma recept. Byt ut smaksättningen mot russin, nötter, fröer, torkad frukt eller något annat gott, krydda med dina favoritbrödkryddor och blanda olika mjölsorter som du gillar för att variera. Huvudsaken är att deciliterantalet stämmer på slutet.

Kommentera
Nästa artikeln Filmjölkskaka
Föregående artikel Jordgubbssmoothi…
Annons

Jordgubbssmoothie med mynta

Fördelen med att baka och fota mycket kakor och tårtor är att det nästan alltid blir tårtdekorationer i form av färska bär över, som man kan äta till frukost dagen efter. Den här smoothien är det perfekta exemplet på den typen av återvinning. Både myntabladen, jordgubbarna och den sista skvätten grädde fick hänga med.

  • 2 1/2 dl fet filmjölk
  • 3 msk ovispad grädde
  • 2 dl jordgubbar
  • några färska myntablad

Mixa allt med stavmixer och servera i ett högt glas.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Ett recept - tus…
Föregående artikel Bokbakat

Bokbakat

Det känns ganska galet att faktiskt kunna bläddra i sin alldeles egna bok. Ibland måste jag nypa mig själv litegrann i armen för att förstå att den är på riktigt. I dag har jag bakat några av mina favoriter ur boken – sega syltkakor, kokosrutor och kaffekaka med citronkristyr – som vi ska fira med i kväll.

 

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Jordgubbssmoothi…
Föregående artikel Klassiska brownies