Söta saker

Blåbärspannkaka

Den här blåbärsdrömmen har räddat mitt blodsocker åtskilliga gånger. Min kära mor hade den som sitt paradmellanmål och bara själva doften kastar mig tillbaka till alla de där gångerna man kommit hem rödmosig från skidtur eller uteritt och varit så hungrig att man nästan svimmat på hallmattan. Den funkar fortfarande som livräddare när man inte vet vad man ska laga till kvällsmat eller mellanmål. Bilden är tagen av Josefin Casteryd och kommer från vår första bok tillsammans – Sött från förr.

  • 2 ägg
  • 8 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk smält smör
  • 2 dl blåbär

Vispa ägg och fyra deciliter av mjölken. Vispa ner salt och vetemjöl till en slät massa. Blanda ner resten av mjölken och smöret. Häll i en stor gjutjärnsstekpanna som tål ugn (man kan klä in den med bakplåtspapper för att minimera disken). Strö blåbären över pannkakan och grädda i 225 grader i 30–40 minuter.

Kommentera - 10 kommentarer
Föregående artikel Veckoplanering

Veckoplanering

Måndagar är min stora planeringsdag. Då lägger jag upp veckans arbete och summerar den förra. Det är sjukt viktig med planering, när man frilansar, eftersom man (eller i varje fall jag) lätt flyter iväg annars och duttar med några saker här och några saker där, eller stressar livet ur sig med något som man egentligen har tid att göra i lugn och ro.

Att skilja på jobb och fritid är en av de saker som jag fortfarande har svårt för. Det är så himla lätt att fritiden blir mer jobb, eftersom jobbet är så roligt och eftersom jag har svårt att släppa projekt som jag dragit igång förrän de är klara. Förr planerade jag på söndagar – men en del av kampen för en tydlig fritid är att flytta veckoplaneringen till en arbetsdag. Även om det då känns som att en halv arbetsdag går förlorad.

Den här veckans planering ser så galen ut att jag skrattat rakt ut flera gånger när jag gått igenom den. Den kommer att behöva bantas radikalt för att bli rimlig. Jag tror jag börjar med att stryka skafferistädningen och går direkt på eftermiddagsfikat istället.

Kommentera
Nästa artikeln Blåbärspannkaka
Föregående artikel Kvällsstund har…

Kvällsstund har guld i mund

Söndagkvällar är så underskattade. Denna tänker jag fylla med hembakat bröd, goda ostar, te och fler timmar amerikansk dejting-tv. Hoppas att ni får det minst lika bra!

Kommentera
Nästa artikeln Veckoplanering
Föregående artikel Tårtexperiment

Tårtexperiment

Att experimentera fram nya kakor och bakverk är verkligen bland det roligaste jag vet. Särskilt när man får gå loss och skapa riktigt festliga saker. De senaste dagarna har jag testat några nya tårtor som blivit himla bra om jag får säga det själv. Särskilt gillar jag den här hallonstinna historien som kommer att passa vansinnigt bra till champagne på Alla hjärtans dag. Receptet och fler bilder kommer i nästa vecka.

Ha en fin söndag, kära ni!

Kommentera
Nästa artikeln Kvällsstund har…
Föregående artikel Semlor för alla

Semlor för alla

Den 17 februari är det Fettisdagen – årets bästa bakelsedag om ni frågar mig (det borde för övrigt finnas fler bakelsedagar). Fram tills dess gäller det att äta så många semlor som det bara går, för när de försvinner dröjer det ett helt år tills man får chansen nästa gång. Här har jag samlat mina bästa semmelrecept – både klassiska semlor med mandelmassa och en massa nymodiga varianter – allt för att alla ska hitta sin favoritsemla. Min är nog en klassiker, serverad som hetvägg (alltså med varm mjölk).

Vilken är din bästa semla?

Klassiska semlor 

Semlor med chokladkräm och nougatrippel

Vaniljsemlor

Enkla wienersemlor

Hasselnötssemlor med nutella

 

Kommentera
Nästa artikeln Tårtexperiment
Föregående artikel Mellomys eller n…