Söta saker

Nyttiga sötsaker

Efter några veckor av knäck och tunga julkakor kan det vara trevligt med några lite nyttigare recept att stilla sötsuget med. Här är godsakerna som hjälper dig att hålla nyårslöftet! Åtminstone tills i morgon…

Nyttig mangoglass

Sockerfria jordgubbsbakelser

Jordgubbssmoothie

Sockerfri äppelpaj

Fettfria hasselnötskakor

Hemgjorda powerbars


Livets enklaste yoghurtglass

Melonsoppa

Supernyttig jordgubbsglass

Summary in English: Some healthy desserts for the New Year.

 

Kommentera
Föregående artikel Risgrynspudding…

Risgrynspudding med apelsinsås

Det låter kanske inte så himla spännande med pudding. Än mindre pudding gjord på överbliven gröt. Men hjälp, vad den här efterrätten är god! Receptet kommer från Julens söta saker och är alldeles fantastisk som mellandagsfika. Jag gör den med hemlagad apelsinsås och hackade mandlar. Det tycker jag att ni också ska göra!

PUDDING

  • 1⁄2 vaniljstång
  • 4 dl kall risgrynsgröt
  • 1 ägg
  • 1–2 msk socker
  • rivet skal av en apelsin

APELSINSÅS

  • 2 dl apelsinjuice
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl

GARNERING

  • hackade mandlar

Skåra vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Blanda samman den kalla gröten med ägget, sock- ret och fröna från vaniljstången. Riv ner skalet av en tvättad, apelsin och rör ihop. Häll i en ugnsfast form och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Låt puddingen svalna något. Blanda apelsinjuice och socker i en kastrull. Värm under omrörning och sikta ner potatismjölet. Sjud försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar något. Häll såsen över puddingen och servera med hackade mandlar.

Bild av Josefin Casteryd från Julens söta saker.

Kommentera
Nästa artikeln Nyttiga sötsaker
Föregående artikel Hirsbollar med a…

Hirsbollar med apelsinsmak

Klassiska chokladbollar går att variera på massvis av olika sätt – inte bara när det gäller smaksättning. I dessa har jag använt hirsflingor istället för havregryn, vilket gav en intressant struktur och smaksatt med apelsinskal för den där ljuvliga romerska-bågar-känslan som jag älskar. De har blivit mina backup-julkakor att ha i frysen när fikalusten faller på och skafferiet är tomt på julgodis. Tinar på ett kick och smakar lika fantastiskt varje gång.

  • 100 g smör
  • 1 dl råströsocker
  • rivet skal från en apelsin
  • 3 msk kakao
  • 3 dl hirsflingor
  • 2 msk starkt, kallt kaffe
  • kokosflingor att rulla i
Låt smöret bli rumsvarmt och knåda ihop det tillsammans med de andra ingredienserna (spara koksflingorna till rullningen). Forma till fina små bollar och rulla dem i kokosflingorna. Förvara i kylskåp eller frys in.

Summary in English:

In these chocolate balls I have used millet flakes instead of oatmeal, which gives an interesting structure to the treat. The flavour is orange and chocolate and they are so easy to make it doesn’t matter that you want to eat them all at once.

  • 1/2 cup butter
  • 1/2 cup brown sugar
  • grated zest of one orange
  • 3 tbs cocoa powder
  • 1 1/2 cups millet flakes
  • 2 tbs strong cold coffee
  • coconut flakes for decoration

Knead all the ingredients together using your hands (save the coconut flakes for later). Shape into fine small balls and roll them in coconut flakes. Store in the refrigerator or freeze.

 

Kommentera
Nästa artikeln Risgrynspudding…
Föregående artikel Ivanhoe och pizz…

Ivanhoe och pizza i sängen

Efter en nyårsafton full av löften, bubblor i glas och dans återstår nu äntligen nyårsfirandets absolut bästa tradition; en seg nyårsdag i sängen till den sedelärande berättelsen om Ivanhoe och en rejält ostig pizza. Jag kan inte ens komma på något bättre sätt att börja ett nytt år. Här är receptet på min bästa pizzadeg för den som tänker göra likadant. Gott nytt år!

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten (värmt till 37°C)
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • ca 7 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig och tillsätt olja och salt. Arbeta ner så mycket mjöl som behövs för att få en elastisk deg och ställ att jäsa under duk i minst 30 minuter. Kavla ut till två stora pizzor, bred på hemlagad tomatsås och de ingredienser du vill ha på pizzan. Riv över ordentligt med parmesan och grädda i 225°C i 10-15 minuter.

In English:

As long as I can remember Swedish tv has aired the classic Ivanhoe (you know the one where Anthony Andrews runs around yelling REBECCA!!! for two hours and than ends up marrying some poor girl who barely gets end credits) on New Years Day. It is therefor now a tradition for many Swedes to spend this first day of the year vegging with the tv on, eating a large pizza and hoping that this year Ivanhoe will do the right thing and go for Rebecca. No such luck, I’m afraid, but here’s a killer recipe for pizza.

  • 25 grams fresh yeast
  • 1 cup lukewarm water
  • 3 tbsp olive oil
  • 1/2 tsp salt
  • ca 3 cups all purpose flour

Crumble the yeast in a baking bowl and pour over lukewarm water (98°F). Add olive oil and salt and last the flour. Cover with a tea towel and let rise for 30 minutes. Roll dough flat to make two large pizzas, spread homemade tomato sauce over and dress with your favorite pizza toppings. Grate loads of parmesan on top and bake for 10-15 minutes at 437°F.

Kommentera
Nästa artikeln Hirsbollar med a…
Föregående artikel Ett gott år

Ett gott år

Snart står ett nytt år för dörren. Jag gör bokslut över det som varit och blickar framåt mot det som kommer. Jag gillar sådant. Att sammanfatta, minnas tillbaka och drömma mig framåt. Att liksom få kasta det dåliga bakom mig och packa det bra i en väska att ta med in i nästa år.

2014 har varit ett innehållsrikt år för både för mig personligen, men också för den här bloggen. I april bestämde jag mig för att flytta den hit, till Amelia, och fick på köpet en massa nya läsare, men framför allt en helt ny blogglädje. Det är jag så himla tacksam för!

Ett stort tack till alla er som gör det så roligt att skriva den här bloggen. Till er som varit med från starten, med sneda cupcakes och suddiga mobilbilder under spisfläkten, och till er som hittat hit på senare tid. Jag älskar att läsa era kommentarer, här och på facebook och instagram, och att inspireras av era bidrag till Månadens sötsak och #bakcirkeln. Tack för att ni finns och må ni få ett gott och kärleksfullt nytt år!

Kommentera
Nästa artikeln Ivanhoe och pizz…
Föregående artikel Snabba nyårsdess…