Söta saker

Chokladbollar

Det finns egentligen inget som slår en kopp kaffe och en nyrullad chokladboll. Jag gör mina så kaffestinna det bara går – alltid med riktigt smör – och med pärlsocker runtikring för extra söt smak.

  • 100 g smör
  • 1 dl rårörsocker
  • 3 dl havregryn
  • 2-3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk stark espresso
  • pärlsocker eller kokos till rullning
Blanda allt med händerna och forma till bollar. Rulla i pärlsocker eller kokos.
Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Knäckig rabarber…

Knäckig rabarberpaj

Den här ljuvliga rabarberpajen bygger på mitt favoritrecept på äppelkaka, men har fått lite somrigare och syrligare karaktär för att passa säsongen. Ett tips är att dela upp den på två mindre pajformer, frysa den ena för senare kalas och äta den andra på studs.

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • ca 4-5 rabarberstänger

Blanda samman smör, socker, vanilj, mjöl och bakpulver till en kladdig smet. Skala och skär rabarbern i cirka två centimeter tjocka skivor och lägg dem i botten av en pajform. Kavla den kladdiga smörsmeten tunt (är den svår att kavla kan man platta till den så tunt man kan med handflatan) och lägg den som ett täcke över rabarbern. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter och servera med vaniljglass.

Kommentera
Nästa artikeln Chokladbollar
Föregående artikel Svar på tal

Svar på tal

I dag gör jag mitt yttersta för att svara på de frågor som kommit in under veckans frågestund. Hoppas att det är till någon hjälp i köket!

Kan man frysa chokladfrosting och i så fall hur länge?

Allra godast är det kanske att dekorera kakor med färskgjord frosting, men har man inte tid med det så går det ofta bra att frysa kakorna med frostingen på. Att spara ospritsad frosting i frysen har jag inte testat, men däremot brukar min fungera att spara i kylen i en tät påse i några dagar.

Hur håller man bäst en sockerkaka saftig utan att förlora den lite ”knapriga” ytan om man lägger den i en lufttät låda.

Det gör man nog inte tyvärr. Kakan kommer tveklöst att bli mjuk och lite klibbig på ytan istället för frasig. Jag förvarar min sockerkaka helt respektlöst i rumstemperatur (utom möjligen mitt under rötmånaden) på en tallrik, med formen som lock över och äter den inom ett par dagar. Vill man blåsa liv i en sunkig sockerkaka kan man rosta den i en torr gjutjärnspanna eller steka den i smör och servera den med glass.

Vilken typ av fika är lämpligast att frysa? Jag har svårt för sockerkaka som varit fryst och tinats, men småkakor märker jag ingen vidare skillnad på. Vad säger du?

Jag håller med om att småkakor är väldigt tacksamma att frysa. Jag brukar även frysa kakdeg till småkakor så att man kan ta fram och få nygräddade kakor när man vill. En annan smart frysning är ogräddad smulpaj (liksom överbliven gräddad paj för den delen). Cheesecake, chokladbollar och kladdkaka brukar också gå utmärkt att frysa utan att man märker någon skillnad.

Vilket är ditt absolut bästa tips för att muffinsen, som är så höga och fina i ugnen, inte ska sjunka ihop och bli en stor himla grop så snart plåten tagits ut?

Irriterande grej det där. Jag skulle gissa att det har med recept, ugnstid och ugnsvärme att göra. Här är ett recept som jag älskar. Hoppas att det funkar för dig också!

Vilka svenska kockar är dina favoriter, både vad gäller mat och bak?

Jag inspireras av alla möjliga människor när det gäller bakning och matlagning. Duktiga bloggare, ”matnördar” i min bekantskapskrets och grymma bagare och kockar. Just nu lagar jag mycket vegetarisk mat och gillar Yotam Ottolenghis recept och böcker. Jag tycker över huvud taget mycket om att läsa kok- och bakböcker, framför allt från äldre tider.

Om man vill använda honung eller annat sötningsmedel (t. ex. björksocker, sukrin) i stället för socker och göra en maräng, skulle detta funka? Kan smeten bli lika luftig och kan man få marängerna lika krispiga och höga även ifall man inte har socker i smeten (finns det t ex någon speciell ingrediens som kan hjälpa för att få till detta)? 

Bra fråga! Jag har ingen som helst erfarenhet av exakt det du beskriver, men det borde rimligen gå att använda andra typer av sötning (honung, sirap eller vad vet jag) för maränger. Det som gör marängen luftig och hög är ju inte sockret utan äggvitan. Mitt tips för att få riktigt fin maräng är att vispa äggvitan rumstempererad tillsammans med en nypa salt och ett par droppar ättika tills den är helt vit och hård och därefter tillsätta socker (eller alternativ sötning) lite i taget under vispning.

Egentligen så har jag ett önskemål om ett tekniskt inlägg. Bak-tekniskt alltså :) Vad ska man tänka på? Hur får man brödet att jäsa på bästa sätt? Vad är de nu som gör sockerkakan seg? osv osv i all evighet.

Bra tips! Det ska jag fundera mer på!

Hur gör du för att konservera din saft? Gjorde saft förra sommaren och trots jag kokat flaskorna började den mögla efter redan nån vecka. Passar på att fråga om du använder något konserveringsmedel till sylt och sånt också?

Jag försöker ta det ganska lugnt med konserveringsmedel om jag kan. Det absolut smidigaste sättet att spara saft är i frysen, tycker jag. Då kan man ta upp lite efterhand, tina och ha i kylen någon vecka medan man dricker den. Att sterilisera flaskorna före förvaring är också ett bra tips. Hemgjord saft håller sämre än köpt i rumsvärme, men när man funderar över varför (pga att den inte innehåller en massa tillsatser) är det en ganska trevlig egenskap!

Har du nåt bra tips på tårta om gästen har diabetes och är lite överviktig? 

Det finns massor av trevliga saker som går att bjuda på utan en massa onödigt fett eller socker. Här har jag samlat några av mina lite ”nyttigare recept”. Om någon gäst har diabetes brukar jag fråga vad som funkar just för dem för att vara på den säkra sidan.

Och gärna även tips, om du har det, på bakverk för folk som är ägg- och mjölkproteinsallergiker?

Flera småkakor bakas utan ägg – här är några av mina favoriter. En sjukt smidig kaka som funkar för både gluten- och mjölkfria personer är den här.

Fika är en höjdare, men närdet ska vara glutenfritt, sockerfritt och inte innehålla feta produkter som grädde, hur sjutton gör man då?

Det kan vara knivigt om det ska vara allt på en gång… Frukt känns spontant som en smart lösning. Kanske en varm fruktsallad med torrostade hasselnötter? Eller en enkel fruktpaj på smördeg, äpplen och kanel? Lycka till!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Knäckig rabarber…
Föregående artikel Rödklöver till f…

Rödklöver till frukost

Söta i smaken och riktigt vackra blir de i frukostfilen. Rödklövern växer bokstavligt talat som ogräs överallt just nu och är en av mina favoriter att koka te på eller dekorera morgonyoghurten med.

Kommentera
Nästa artikeln Svar på tal
Föregående artikel Gissa kakan...