Söta saker

Farmor Annas pepparkakor

Jag informerades först nu om att det tydligen är pepparkakans dag i dag. Det känns nästan övermäktigt att hänga med i alla dessa nypåkomna kakhögtider, tycker jag, och jag skäms att erkänna att även denna gått mig förbi. I det här huset är det nämligen pepparkakans dag mer eller mindre varje dag nuförtiden. Men nog med ursäkter. I ett försök att ställa allt till rätta bjuder jag så här på kvällskvisten på ett pepparkaksrecept som jag verkligen älskar. Min mors farmor Anna lämnade en hel massa underbara recept efter sig – många av dem har jag samlat i boken ”Sött från förr” – men det här är hennes allra bästa pepparkakor. Receptet ger en ganska stor deg, som man kan halvera om man vill göra färre kakor. Det går också utmärkt att frysa delar av degen och använda den vid ett senare tillfälle.

PEPPARKAKSDEG (ger 1 1/2 kg deg och cirka 250 pepparkakor)

  • 3 dl mörk sirap
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 5 tsk pepparkakskryddor
  • 2 ägg
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat

KRISTYR

  • 1 äggvita
  • några droppar ättika
  • ca 4 dl florsocker

Blanda sirap och socker i en kastrull och koka upp. Ta från värmen och rör tills sockret löst sig helt. Klicka i smöret och rör tills det smält och blandningen svalnat. Blanda därefter i pepparkakskryddor och ägg. Blanda mjöl och bikarbonat och arbeta ner i smeten. Degen ska bli kladdig, men fast. Låt degen stå i kylen över natten.

Knåda degen och kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Ta ut kakor med pepparkaksmått och lägg dem på smord plåt. Grädda i cirka fem minuter i 200 graders värme.

Gör kristyren genom att vispa äggvitan tillsammans med några droppar ättika och sikta ner florsockret under omrörning. Anpassa mängden florsocker så att kristyren blir lagom fast för att spritsa. Fyll en spritspåse med kristyr och spritsa mönster på de svalnade pepparkakorna, eller pensla dem med kristyr och strö över hackade nötter eller krossade polkagrisar.

Receptet kommer från Julens söta saker och bilden är tagen av Josefin Casteryd.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Tryffel med whis…

Tryffel med whisky eller konjak

Ett julgodis som jag gör varje år med olika smaker är chokladtryffel. Hur enkel som helst, och helt fantastiskt god. En favorit är att göra den som whiskytryffel, men det går precis lika bra att byta ut whiskyn mot konjak eller såklart att göra den med ett alkoholfritt alternativ, som glöggtryffel eller varför inte med rivet apelsinskal.

Kommentera
Nästa artikeln Farmor Annas pep…
Föregående artikel Kura skymning

Kura skymning

Tiden mellan morgonmörker och kvällsmörker har varit kortare än någonsin i dag, känns det som, och stunderna vid stora bordet har flutit in i varandra till en enda lång sträng. När jag var barn brukade vi syssla med något som vi kallade att ”kura skymning”. Jag tänker att uttrycket kommer från att man liksom kurar ihop sig och tar in kvällen, för det är precis så det går till. Man brygger varsin kopp te, tänder ett ljus eller två och så tar man på sig något varmt om fötterna och kryper ihop nära fönstret. Medan skymningen tar över filosoferar man sedan över livet och dagen som gått, eller tittar ut i tystnad och låter värmen från teet skydda från kylan utanför. Dagar som den här får man lov att kura både gryning och skymning om man vill. Nästan samtidigt dessutom. Hur fint som helst.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Tryffel med whis…
Föregående artikel Julbröd
Kommentera
Nästa artikeln Kura skymning
Föregående artikel Adventsfika

Adventsfika

Förra året när Josefin och jag jobbade med julboken blev julen liksom strechad till en bra bit före och en bra bit efter den faktiska julen. Jag gillade det, för jag gillar när det är jul. I år blir julen lite kortare och kommer lite fortare. Då gäller det att prioritera det som är viktigt och försöka strunta i sådant som blir måsten och stress. Hellre köpta pepparkakor och glögg från affären med fina människor och bra samtal än hemlagad perfektion och dammfria golv som man är för utmattad för att njuta av, tycker jag.

Här är några bilder från förra årets adventsfika med några av mina bästa människor. Hoppas att ni får en fin andra advent med era!

Foto: Josefin Casteryd för Julens söta saker.

Kommentera
Nästa artikeln Julbröd
Föregående artikel Sticky saffron b…