Söta saker

Nötknäppare

Om man gillar nötter kommer man att älska de här saftiga och knäckiga nötkakorna. Som toscakakor, med extra allt kan man säga. Så här gör man dem.

KAKOR

  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

NÖTTÄCKE

  • ½ dl rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • ½ mandelspån
  • 1/2 dl pistaschnötter
  • 1/2 dl hackade valnötter
  • 1/2 dl hackade salta jordnötter

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar eller portionsstora kakformar. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Blanda under tiden samman alla ingredienserna till nöttäcket. Ta ut muffinsen ur ugnen. Klicka ut nötsmeten över varje muffin och grädda sedan i ytterligare runt 10 minuter.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Livets enklaste…

Livets enklaste yoghurtglass

Det här vädret kräver glass. Om man har tillgång till en glassmaskin är det hur enkelt som helst att tillverka sin egen. Har man inte det ska man inte misströsta. Glass kan man göra ändå – det tar bara lite längre tid. Den här yoghurtglassen är så enkel att det nästan är löjligt.

  • vaniljyoghurt
  • sylt

Blanda önskad mängd vaniljyoghurt med lite god sylt och kör i glassmaskin eller frys i några timmar, med omrörning varje halvtimme. Klart!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Nötknäppare
Föregående artikel Bonusdag

Bonusdag

Annandagar är väl ändå livets bästa uppfinning? En extra ledig dag efter en redan ledig dag, liksom. För att man ska få vila ut  ordentligt efter ledigheten. Jag har tillbringat slutet av påsksemestern på spa och ätit fruktfrukost, fått massage och badat i varmt vatten under mörkblå kvällshimmel. Sjukt bra saker! Och så har jag hunnit smaka årets första kulglass på mitt favoritglasscafé vid Fridhemsplan. Hur har er bonusdag varit?

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Livets enklaste…
Föregående artikel En annan dag

Kaffe med korr

Jag läser korrektur till nya boken och dricker min cirka åttonde kopp kaffe för dagen. Bokstäverna börjar flyta ihop och så här i slutskedet av textredigeringen tvivlar jag på allt från prepositioner till val av recept. Ska ugnsvärmen stå före ingredienslistan? Hur många pepparkakssorter är för många? Och vad är egentligen det viktigaste att få med i faktarutan om saffran? Jag behöver mer kaffe.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln En annan dag
Föregående artikel Glad påsk!