Söta saker
Annons

Loppispepp

Så här fina saker kan man fynda en helt vanlig loppislördag. Endast tio riksdaler gick de loss på och blir alldeles utmärkta att ha flingsalt och torkad chili i bredvid spisen.

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Påsktårta
Annons

Påsktårta

Bjud på en riktigt saftig och söt godsak till helgen. Här är årets bästa påsktårta!

KAKA

  • 125 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 ½ dl citronyoghurt
GLASYR
  • 2 dl vispgrädde (se till att få riktig grädde med 40 % fett)
  • 2 dl florsocker
  • citronsaft efter smak
  • chokladägg till dekoration

Blanda rumsvarmt smör och socker och rör därefter i äggen. Riv ner skalet av en citron och rör om. Blanda ner mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat och sist yoghurten. Häll i en rund form med smörade och mjölade kanter och grädda i 175 grader i 40-50 minuter. Låt kakan svalna. Gör glasyren genom att vispa samman grädde, florsocker och citronsaft tills smeten tjocknar. Bred över kakan och dekorera med chokladägg.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Loppispepp
Föregående artikel Färgglada påskka…
Annons

Färgglada påskkakor

Lagom till påsk börjar det faktiskt kännas som vår på riktigt därute och på väg hem från jobbet i dag knäppte jag upp jackan och knödde ner storhalsduken i väskan utan att frysa ett dugg. Att det dessutom stundar långhelg, med tid för allt det där man annars aldrig hinner (olästa böcker, UR-dokumentärer och mållöst promenerande) gör inte saken sämre.

Till helgen är det färgglad bakning som gäller för min del. I morgon tipsar jag om livets saftigaste påsktårta, med smak av citron och riktigt livsfarlig, gräddig glasyr.

Tills dess bjuder jag på några glada påskkakor från tidigare år:

Glutenfri påsktårta

Påskfina björnbärsmuffins med apelsinfrosting

Och en underbar påsktårta, med krämig hallonmousse och sött chokladtäcke.

 

Bild 3, 4 & 5: Josefin Casteryd

Kommentera
Nästa artikeln Påsktårta
Föregående artikel Brända mandlar
Annons

Brända mandlar

Visst är det himla trevligt att handla färgglatt påskgodis och ge bort (eller låt oss vara ärliga, äta själv), men flera tusen gånger roligare blir det om man gör det själv. I år fyller jag påskägget med brända mandlar pudrade med kakao och kanel. Helt sjukt gott!

  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl sötmandel
  • 1 msk smör
  • 1 tsk kakaopulver, kanel eller annan krydda

Blanda socker och vatten i en stor kastrull eller stekpanna och koka tills hela ytan bubblar och vattnet börjat avdunsta. Häll i mandlarna och sänk värmen. Rör ordentligt på låg värme medan sockret kristalliserar sig runt mandlarna. När sockret antagit sockerkonsistens igen – fortsätt att röra på låg värme, fast det tar emot och kräver lite armstyrka, tills det börjar smälta lite och bli blankt runt mandlarna. Klicka i en matsked smör och rör om ordentligt på låg värme så att mandlarna blir gyllengula och fina. Häll upp på ett bakplåtspapper, pudra över kakao eller kanel och låt mandlarna svalna.

Kommentera
Nästa artikeln Färgglada påskka…
Föregående artikel Lördagsgodis

Lördagsgodis

En av de första sakerna jag lärde mig att ”baka” var en vidrigt sliskig chokladkola som jag och min barndomsbästis brukade koka i hennes familjs sprillans nya, hotta mikrovågsugn i stort sett varje eftermiddag efter skolan. Receptet fanns i den sorgliga receptbok som följde med vid köpet av mikron och vi brydde oss sällan om att låta den stelna, utan åt den direkt från smörpappret med sked. I dag har jag marginellt bättre självkontroll och betydligt mindre till övers för strålningstillagad mat, men kärleken till hemlagad kola är precis den samma. Här är några av mina favoriter.

Världens bästa chokladkola 

Polkaknäck

Saltlakritskola

Muscovadokolor med ingefära

Apelsinchokladkola

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Brända mandlar
Föregående artikel Kolapaj med äpplen