Söta saker

Julstök och sega kolor

Förra veckan hade jag årets första kolakokardag. Ja, jag har sådana. Och de är verkligen att rekommendera. När man kokar kola kan man nämligen inte hålla på med en massa annat. Man kokar bara kola. Och det är förfärligt meditativt att sitta och slå in smöriga små kolor i fint papper medan doften av nästa omgång ryker från spisen och radion raspar i bakgrunden (vår gamla antennlösa stackare får bara in P2 just nu, så det blir klassisk musik oavsett humör). Att det dessutom är ens plikt att provsmaka alla olika sorter minst ett par gånger gör ju alltsammans ännu lite trevligare.

 

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Äppelplättar

Äppelplättar

Sådana här riktigt ruggiga novemberdagar kräver extra lyxiga mellanmål. De här trevliga äppelplättarna är näst intill osötade (vill man ha helt osötade kan man utesluta mandelmassan) och väldans goda. Testa att krydda dem med kanel för en juligare feeling om du vill!
  • två stora äpplen
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötter
  • rivet skal från en citron
  • 1 dl riven mandelmassa
  • 1/2 vaniljstång
  • smör till stekning
  • vaniljsås till servering

Riv äpplena (inklusive skal) grovt på ett rivjärn, krama ur så mycket vätska det går och blanda ner hackade nötter, citronskal, mandelmassa och vaniljstångens frön. Forma platta plättar av ”smeten” (det går enklast om man klickar ut den på ett bakplåtspapper, lägger ett annat bakplåtspapper över och plattar med handen). Hetta upp en stekpanna med smör och stek på båda sidor. Servera med vaniljsås eller glass.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Julstök och sega…
Föregående artikel #bakcirkeln

#bakcirkeln

Ny #bakcirkeln börjar på instagram i dag. Temat denna underbara vecka är #frukost. Var med, vettja!

Och ni har väl inte missat att Månadens sötsak är igång igen? I den kan man just den här månaden vinna min julbok dessutom!

Kommentera
Nästa artikeln Äppelplättar
Föregående artikel Mockarutor

Mockarutor

Den här kakan gör jag ofta. Jag gillar allt med den. Formen (som kan varieras från vardagligt praktiska och infrysningsbara rutor till fancy pants-tårta med extra mycket glasyr och färska bär ovanpå), smaken (älskar kaffe/chokladkombon i frostingen!) och kanske allra mest att den är så förtjusande lätt att lyckas med. Mockarutorna, eller snoddaskakan som den oftare kallas i mina hemtrakter, har helt enkelt allt. Den här varianten gör jag med espresso och extra mycket chokladsmak.
.
Gillar man förresten choklad ska man kolla in alla bidrag till #bakcirkeln på instagram (@sota.saker) och veckans bild från @sofiabystrom (spoiler att det är helt galet snygga chokladmaränger). Ny bakcirkel startar i morgon.
till kakan:
  • 150 gram smält smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl mjölk

till glasyren:

  • 75 gram smält smör
  • 2 msk kall espresso
  • 2 msk fin kakao
  • 1 tsk hemmagjort vaniljsocker (eller några rejäla tag grovmalen vaniljstång)
  • ca 3 ½ dl florsocker

till garnering:

  • riven kokos

Vispa samman ägg och socker. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med det smälta smöret och mjölken till en jämn smet. Häll i en smord och bröad fyrkantig form. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter (gräddningstiden beror på hur stor form och därmed tunn kaka man väljer). Låt kakan svalna och rör under tiden ihop alla ingredienserna till glasyren. Bred över kakan och toppa med kokos. Skär i rutor.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln #bakcirkeln
Föregående artikel Specialpris på t…

Specialpris på tre söta böcker

Nu kan man köpa alla mina tre böcker till riktigt superpris hos Adlibris. Erbjudandet gäller i några veckor och är perfekt för den som letar efter julklappar och adventspresenter till sötsugna vänner och släktingar. Här är länken till erbjudandet. In och handla loss, vettja!

Julens söta saker blandar nya och gamla julfavoriter med massor av trevliga sötsaker från andra länders jultraditioner. Här hittar man allt från klassiska rullrån och mandelmusslor, till julmustkaka, änglalik snötårta, galette des rois, underbara romcanneléer och en riktig chokladbomb med coca-cola. Foto: Josefin Casteryd

Pris: 189:-

Sött från förr är full av lantlig sommar och färgglada bär. Här har jag samlat de allra bästa sötsakerna från mormors och mormors mors tid. Glass som vid sekelskiftet, urgoda retrotårtor och tokigt goda kakor på saker som potatis och grahamsmjöl från den uppfinningsrika ransoneringstiden. Foto: Josefin Casteryd

Pris: 179:-

Söta saker är min allra första kokbok! I den hittar man allt från lavendeldrömmar till chokladsoppa och en hiskelig massa kakor och muffins som blivit favoriter genom åren. Foto: Nicklas Thegerström

Pris: 75:-

Trevlig läsning!

Kommentera
Nästa artikeln Mockarutor
Föregående artikel Lördagslänkar