Söta saker

Sega nötsnitt

De här kakorna är räddningen när man bunkrat upp med te i kanna, kuddar i mängder och nya Vikingsavsnitt, men inser att man glömt lördagsgodiset. Paniken! Som tur är går dessa kakor supersnabbt att göra och är helt livsfarligt goda.
  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1 dl blandade hackade nötter (jag använde hasselnötter, pistasch och valnötter)
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner sirap och de hackade nötterna. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till två längder och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor. Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel 112-kakor vid ak…

112-kakor vid akut sötsug

Ibland är det akut. Kaksuget, alltså. Man behöver en kaka på momangen, men har varken tid eller lust ställa till med värsta storbaket. I ”Ni önskar – jag bakar” önskade både Silja och Ileea ett recept på så kallade ”Emergency cookies”, som man kan baka när man är akut kaksugen, men bara vill ha ett par kakor till sig själv. Här är därför min version av 112-kakor, att ta till i krissituationer.

Ett tips för den pyssliga är att lägga de torra ingedienserna i en glasburk med lock och ha i skafferiet (eller ge bort till en vän som lätt hamnar i akut kakbrist) för att kunna röra ihop kakorna ännu snabbare.

  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk muscovadosocker (i brist på sådant funkar även vanligt socker)
  • en nypa salt
  • 1 äggula
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk grovhackad choklad eller chocolate chips (jag använde vita chocolate chips i just de här kakorna)

Rör ihop smör, socker och salt och därefter äggulan. Blanda bikarbonatet i vetemjölet och rör ner. Jobba sist in chokladbitarna. Rulla till två bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7-8 minuter på 175°C.

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Sega nötsnitt
Föregående artikel Kladdkaka med vi…

Kladdkaka med vit chokladsås

I går gick jag hela dagen och var sugen på en enda sak – kladdkaka. Inte konstigt att denna sega, kladdiga och framför allt chokladiga kaka blivit hela Sveriges favoritkaka och numera slår alla gamla klassiker i popularitet med hästlängder om ni frågar mig.

Till fikat bakade jag mitt favoritrecept på snabb och enkel kladdkaka (gillar fortfarande den bäst av alla varianter jag provat) och lyxade till det med en härlig vit chokladsås till. Så här gör man den:

Ännu fler kladdkakor hittar du här.

KLADDKAKA

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör

Vispa ihop allt. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

VIT CHOKLADSÅS

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • frön från en vaniljstång

Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket och vaniljstångsfröna. Rör tills det blivit en jämn sås. Ringla över kladdkakan vid servering.

Kommentera
Nästa artikeln 112-kakor vid ak…
Föregående artikel Underbara briocher

Underbara briocher

Jag älskar i stort sett alla franska frukostbakverk – jag menar bara hur de lyckas framstå som frukost trots att de i all mening är sött fikabröd är helt genialiskt! Men allra bäst av alla franska godsaker gillar jag nog brioche. Jag bakar ofta detta underbara söta vetebröd, både som en enda stor brioche och som små portionsbriocher. Alldeles som de är eller med olika fyllningar. Här är några av mina favoriter att förhöja helgen med.

Briocher med mandelkräm

Chokladbriocher

Syltbriocher

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Kladdkaka med vi…
Föregående artikel Ostbröd med valn…

Ostbröd med valnötter

Finns det något trevligare än en till ytan helt vanlig limpa som visar sig vara en dröm av ost och nötter när man skär upp den? Nej, kära läsare, det finns det inte!

Det här brödet är liksom en liten måltid i sig självt och passar helt fantastiskt bra som picknickmat eller snabbt mellanmål.

  • 25 g färsk jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 1 ägg
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 dl cream cheese
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred cream chese över hela ovansidan. Strö över grovt hackade valnötter och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och vik in kanterna undertill. Lägg i en smord och bröad brödform och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla limpan med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 25 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Underbara briocher
Föregående artikel Kvinnor lagar ma…