Söta saker

Våffeldagen 2015

Alla högtider som kretsar kring olika bakverk är värda att fira, tycker jag. Om bara en vecka – den 25 mars – är det Våffeldagen, vilket innebär att man då har fri lejd att äta så många våfflor som är fysiskt möjligt under en och samma dag.

Våffeldagen hör underligt nog samman med den kyrkliga högtiden Marie bebådelsedag, då jungfru Maria enligt traditionen fick chockbeskedet att hon var med barn. ”Vår fru-dagen”, som den också kallas, blev troligen ”Våffeldagen” genom något slags visklek. Förmodligen för att man hör det man vill höra.

I år tänker jag fira med världens godaste våffeltårta. Receptet kommer från boken Sött från förr, som man kan köpa här om man vill gillar somriga retrorecept. Bilden är tagen av Josefin Casteryd.

VÅFFLOR

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vichyvatten

Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det smälta smöret, mjölk och vichyvatten. Vispa försiktigt till en jämn smet. Grädda i våffeljärn.

VÅFFELTÅRTA

  • 5 stora våfflor
  • 1 dl vaniljkräm
  • 2 dl vispgrädde
  • jordgubbar
  • hallon
  • blåbär

Varva våfflorna med vaniljkräm, vispad grädde och färska bär. Servera genast.

Kommentera
Föregående artikel DIY påskklubbor

DIY påskklubbor

Bara ett par veckor kvar till påsk! Ett väldans trevligt påskpyssel och framför allt en sjukt fin påskpresent är att göra egna påskäggsklubbor. Här är en steg-för-steg-guide för hur man gör.

KAKOR

  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 stora msk smör
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
FYLLNING
  • 50 gram mjukt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 2 msk koncentrerad saft
  • ev. karamellfärg
 GLASYR
  • 2 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • valfri karamellfärg
TILLBEHÖR
  • Strössel
  • Träpinnar

Börja med att baka kakorna. Detta moment går utmärkt att göra i god tid innan det är dags att börja pyssla – spara bara kakorna torrt i en burk med lock! Blanda smör, vatten, sirap och socker i en kastrull och koka upp. Ställ av och låt blandningen svalna. Blanda med mjöl och hjortronsalt tills degen fått samma konsistens som pepparkaksdeg. Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut runda kakor med pepparkaksmått – jag använde ett runt mått som jag bankade till lite brutalt för att få en oval äggform. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Smörkrämen kan man också göra innan. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet och färga i önskad färg (givetvis kan man dela upp krämen och färga den i olika färger!). Förvara i en övertäckt skål i kylskåpet om den inte ska användas direkt.

Bred smörkräm på kakorna (rör om den ordentligt om den har stått i kylen och stelnat) och lägg ihop dem två och två med en pinne fastklämd i mitten.

Låt smörkrämen stelna något så att kakpinnen sitter bra.

Blanda alla ingredienser till glasyren, färga i valfria färger och pensla eller bred på utsidan av kakorna.

Dekorera med strössel medan glasyren fortfarande är lite blöt. Låt torka.

Klart! Packa in klubborna i fina cellofanpåsar eller sätt dem i en vas med strösocker!

Bilder: Josefin Casteryd

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Våffeldagen 2015
Föregående artikel Halloncupcakes

Halloncupcakes

Jag älskar att det börjar bli vår ute! Den här tiden på året vill jag bara baka pastelliga gräddbakelser och hallonfluffiga cupcakes och dricka saft. De här cupcakesen behöver ingen karamellfärg – kan ni fatta att naturen blir så här underbart gräddrosa på alldeles egen hand?!

MUFFINS

  • 125 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hallon (frysta eller färska)

FROSTING

  • 50 g cream cheese
  • 1/2 dl hallon
  • ca 3 dl florsocker

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser, men spara hallonen!, och häll smeten i muffinsformar. Fördela hallonen jämnt i formarna. Grädda i cirka 20 minuter på 175 grader. Mosa samman cream cheese och hallon till en jämn smet. Sikta ner florsockret och rör tills det blir en fast frosting. Spritsa eller bred över muffinsen när de svalnat och dekorera eventuellt med hallon.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln DIY påskklubbor
Föregående artikel Pi day = pie day

Pi day = pie day

Eftersom det är den tredje månadens fjortonde dag är det internationella Pi-dagen i dag! Det för inte bara tankarna till cirklar och omkrets, utan såklart även till paj – eftersom Pi och Pie uttalas likadant på engelska. ”Pi day” blir således ”Pie day” och då får man äta körsbärspaj. Här hittar ni receptet.

Kommentera
Nästa artikeln Halloncupcakes
Föregående artikel Städdag

Städdag

Det är lördag och jag har redan varit uppe (vaken är synd att säga) i två timmar. Den här dagen blir allt annat än mysig helgbrunch och seg sovmorgon – istället är det storstädning som gäller. Fönster ska putsas, ugnen ska skuras och allt annat också för den delen. I morgon har vi nämligen visning på vår lägenhet… nervöst, sentimentalt, stressigt och kul i en enda rörig blandning. Minns mig som jag var!

Kommentera
Nästa artikeln Pi day = pie day
Föregående artikel Ni önskar - jag…