Söta saker
Annons

Kolapaj med äpplen

Snart är det fredag och helgens favoritbakverk blir en helt fantastiskt amerikansk kolapaj, med frisk äppelsmak och krispiga nötter. Allt gott i en och samma kaka, med andra ord. Och det allra bästa är att den bara blir ännu godare och segare efter en dag i kylskåpet. Servera med hemgjord vaniljgräddglass.

PAJDEG

  • 3 dl mjöl
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk socker

FYLLNING

  • 2 ekologiska äpplen
  • 1 dl mandelspån eller hackade mandlar
  • 2 ägg
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl ljus eller vit sirap
  • 1 msk smält smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform. Skär äpplena i klyftor och lägg ut jämt i skalet. Strö över mandelspån eller hackade mandlar. Vispa äggen lätt med en gaffel och tillsätt socker, sirap, smör och vaniljsocker. Häll blandningen över äpplena. Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, i cirka 60 minuter. Fyllningen ska få en seg kolaaktig konsistens och inte vara flytande när pajen är klar.

Kommentera
Föregående artikel Påsken 2014
Annons

Påsken 2014

Snart är det påsk igen och fullkomligt tillåtet att bunkra upp med härliga tårtor, våriga efterrätter och framför allt – godis i mängder.

I år infaller påskafton lördagen den 20 april. Påskveckan, eller ”Stilla veckan” som den ibland kallas, är den sista veckan i den kristna fasteperioden och inleds med Palmsöndagen den 13 april. Därefter följer vad som brukar kallas Blå måndag, Vita tisdagen, Dymmelonsdagen , Skärtorsdagen och Långfredagen och slutligen Påskafton, då den kristna världen firar Jesus uppståndelse och bryter fastan (det är alltså här allt godis kommer in).

Den judiska påsken firas till minne av flykten undan slaveriet i Egypten. Högtiden kallas ibland ”det osyrade brödets högtid”, eftersom man avstår från att äta jäst mat.

I gammal folktro är Skärtorsdagen den dag då häxorna far till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. För att förhindra den ökade häxtrafiken gömde man sina kvastar och sköt med gevär –  en tradition som lever kvar i vår tids påskkärringar och påskasmällare.

Oavsett om man bryter fasta, firar friheten eller skrämmer häxor – eller för den delen mest bara gillar fest –  är påsken ett utmärkt tillfälle att fika. Och massor av goda och söta påskrecept kommer du såklart att hitta här framöver.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Kolapaj med äpplen
Föregående artikel Sommarlängtan
Annons

Sommarlängtan

När Joss och jag jobbade med vår förra bok var det högsommar och vi tillbringade en stor del av arbetstiden på en vacker gård i Rasbo utanför Uppsala. Fågelkvitter och lite för stark sol var de enda störningsmomenten (om man inte räknar gårdskatten, som protesterade intrånget i hans revir genom att pissa på mina favoritklänningar). En ganska idyllisk arbetsplats, minst sagt. Inget ger mig mer sommarlängtan än Joss fina bilder därifrån, som till slut blev Sött från förr. Här är några som inte fick plats i boken, men som är alldeles för härliga för att ligga i byrålådan och skräpa. Särskilt en kallregnig onsdag när sommaren känns lite för långt bort.

Foto: Josefin Casteryd

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Påsken 2014
Föregående artikel Fruktfrallor
Annons

Fruktfrallor

Finns det något bättre än nybakta frallor till kvällsteet en helt vanlig måndag? De här blir otroligt saftiga och goda och behöver egentligen inget annat pålägg än salt smör.
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl russin
  • 1/2 dl sultanrussin
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 4-5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör med en träslev tills jästen löst sig och tillsätt därefter salt, olja, russin och torkade fikon, hackade i småbitar. Arbeta in mjölet. Använd bara så mycket som krävs för att degen ska släppa från kanterna och låt den vara så kladdig det bara går. Ställ att jäsa under lock i 45 minuter och arbeta sedan ut degen ordentligt på bakbordet. Forma till frallor och ställ på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i cirka 5-10 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln Sommarlängtan
Föregående artikel Enkla kladdmuffi…

Enkla kladdmuffins till söndagsfikat

Ibland vill man baka mindre och äta mer. Ett säkert kort för den som vill minimera utmaningarna i köket, men ändå njuta av en riktigt lyxig söndagsfika, är att göra kladdkakemuffins. De här blir extra chokladiga med bitar av favoritchokladen i mitten.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör
  • 50 g vit choklad, eller annan choklad, bruten i småbitar

Rör ihop allt utom chokladbitarna. Häll i muffinsformar och tryck ner några chokladbitar i mitten av varje muffin. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

Kommentera
Nästa artikeln Fruktfrallor
Föregående artikel Månadens sötsak…