Söta saker

Fläderbärssaft med äpplen

Om jag bara fick välja en saft skulle jag välja fläderbärssaft. Det finns inget höstigare, mysigare eller mer värmande än en stor mugg varm fläderbärssaft en kall och gråtrist söndagkväll. Och godare törstsläckare efter en lång, rask höstpromenad får man leta efter.
  • 2 liter fläderbär
  • 3 äpplen
  • 5 dl vatten
  • ca 5 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Skölj fläderbären (de kan sitta kvar på klasarna och behöver inte rensas så noga) och frys dem i minst 24 timmar. Om frosten redan hunnit göra dem frysta på busken kan man använda dem direkt. Bryt loss de största stjälkarna (de små kan vara kvar) och lägg bären i en stor kastrull. Skär äpplena i skivor (kärnhus och allt går bra att ha med) och blanda ner bland bären. Fyll på med vatten och koka upp. Låt sjuda i cirka 30 minuter och mosa sönder bär och äpplen med en ballongvisp när de mjuknat. Häll blandningen genom en oöm silduk och låt all saft droppa av. Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull. Rör tills sockret löst sig helt och skumma av. Häll på flaska och förvara i kylskåp eller frys in i glasburk. Tänk på att inte fylla glasburken hela vägen upp till locket om den ska frysas, eftersom det kan få den att spricka.

Kommentera
Föregående artikel Livsmotto

Livsmotto

Ibland när jag egentligen borde diska grytor och skrubba ugnsplåtar, hänger jag upp den här diskhandduken på spisen, tar en kopp te och påminner mig själv om att livet inte behöver vara nystädat för att kännas fint.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Fläderbärssaft m…
Föregående artikel Throwback Thursd…
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Livsmotto
Föregående artikel Saftig morotskaka

Saftig morotskaka

Min favoritmorotskaka kryddas med färsk, riven ingefära och blir extra saftig med hemlagat äppelmos. Här är receptet.

Kaka:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • en bit färsk ingefära
  • 2 msk äppelmos
  • 1 dl rapsolja
  • 3dl rivna morötter

Glasyr:

  • 2 dl creme fraiche
  • ca 3 dl florsocker
  • 1/2 vaniljstång

Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel och rör ner i äggsmeten. Riv ner en cirka 2 cm tjock ingefärsbit i smeten och blanda ner äppelmoset. Rör samman de rivna morötterna med oljan och blanda därefter ner dem i smeten. Häll i smord och bröad form med löstagbara kanter och grädda i 45-50 minuter i 175 grader. Vispa samman ingredienserna till glasyren med en elvisp och häll över den svalnade kakan.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Throwback Thursd…
Föregående artikel Ingefärste

Ingefärste

Underbart hett och sött ingefärste är ett fantastiskt gott sätt att mota bort höstens förkylningar. Och oavsett om det faktiskt funkar eller mest ger en tillfredställande placeboeffekt så tjänar den här kryddstarka drycken sitt syfte, tycker jag. Till två stora koppar använder jag.

  • En bit ingefära (ca 5 cm lång)
  • ca 6 dl vatten
  • 3 tsk honung

Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Häll vatten i en kastrull (ta lite mer än vad som behövs till två koppar eftersom en del hinner koka bort). Lägg i ingefäran och koka upp. Sjud på låg värme under lock i minst tio minuter. Rör ut honungen i blandningen, sila av ingefäran och häll på koppar. Drick så varmt det går.

Kommentera
Nästa artikeln Saftig morotskaka
Föregående artikel Julens söta saker