Söta saker

Bullbakarlördag

Jag vet inte hur många olika varianter av saffransbullar (recept kommer!) som trängs i kök och frys just nu, men jag älskar dem alla! Att baka söta vetebröd med saffran väcker så många minnen och så mycket glädje att hela dagen blir vacker oavsett regnslask och alldeles för tidig solnedgång. Jag hoppas att er Luciadag har varit full av ljus och nybakade bullar! I dag hittar man förresten mitt favoritrecept på lussebullar – och en hel del julgodis – i DN Lördag. Och såklart i Julens söta saker.

Summary in English: Baking an insane amount of saffron buns today. It’s Lucia day, which calls for all the buns you can eat!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Baka till Lucia

Baka till Lucia

På väg ut i morse mötte jag två underbara crossovers mellan lucia och stjärngosse (tänk luciakrona ovanpå stjärngossestrut och ansenliga mängder glitter till det) och blev på alldeles extra gott luciahumör. Lucia är ju en helg som bringar lite ljus och sång till en annars ganska mörk tid på året och att den dessutom kommer med rejäla kvantiteter fikabröd gör ju inte saken sämre. Men vad ska man baka då? Jag tänker satsa på klassikerna – pepparkakor, klassiska lussekatter, amerikanska saffransbullar och min allra sötaste fudge med vit choklad. Och så tänker jag koka och dricka massor av glögg, såklart. Receptet på den hittar ni här.

Glad luciahelg!

Bild av Josefin Casteryd, från Julens söta saker

 

Summary in English: 

Baking tips for the Lucia celebrations this weekend. Gingerbread cookiestraditional Swedish safron bunssaffron sticky buns and my sweetest holiday treat white chocolate fudge. Happy Lucia!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Bullbakarlördag
Föregående artikel Saffranstips

Saffranstips

Ett hett tips för att få så mycket saffranssmak på lussebullarna som möjligt är att lösa upp den dyrbara kryddan i alkohol. Jag brukar stöta saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och sedan lösa upp den med en matsked brännvin, konjak eller rom. Resultatet blir härligt gula bullar med riktigt fin saffranssmak.

In English:

An awesome way to get as much saffron flavour as possible out of the precious spice is to soak it in liquor. I always crush my saffron with some sugar in a mortar and then dissolve it in a tablespoon of brandy, vodka or rum. The result is beautifully yellow buns with a nice, potent saffron flavour.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Baka till Lucia
Föregående artikel Brynt smör + gla…

Brynt smör + glass = sant

Ja, jag vet. Det låter helt sjukt. Men det här är så vansinnigt gott att man nästan trillar omkull. Brynt smör, eller brown butter, är en ingrediens som börjar dyka upp lite här och var just nu. Den lite rostade, nästan brända smaken kanske främst för tankarna till salta anrättningar, men faktum är att den blir alldeles himmelsk som smaksättning i söta saker.
De av er som tittade på gårdagens Nobelmiddag noterade kanske den vansinnigt vackra efterrätten av Daniel Roos – mousse och sorbet på salmbär med saffranspannacotta på, just det, brynt smörbotten! Till en betydligt mer anspråkslös middagsbjudning i förra veckan gjorde jag en glass med smak av brynt smör som inte ens går att beskriva – så galen och underbar på samma gång blev den. Så här gör man årets tveklöst bästa efterrätt.
  • 100 g smör
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • en liten nypa salt
  • 3 dl vispgrädde
  • fint flingsalt

Smält smöret i en panna och låt det sedan puttra på medelhög värme. Cirkla pannan då och då så att smöret inte bränns och för undan det översta skummet med en sked för att kontrollera färgen. Den ska vara gyllenbrun och smöret ska dofta rostat när det är färdigbrynt. Häll över i ett kärl och ställ att svalna i rumstemperatur. Hetta upp mjölken i en kastrull och vispa under tiden samman socker och ägg till en fluffig smet. Fortsätt att vispa medan du häller i den heta mjölken, lite i taget. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknar ordentligt. Ta från värmen och låt svalna en aning. Häll sedan i det brynta smöret, försiktigt och lite i taget under omrörning, och en liten nypa salt. Rör ner den kalla ovispade grädden. Ställ blandningen att svalna helt i kylen och kör sedan i en glassmaskin eller frys i en burk i frysen. Förvara i frysen och ta fram 10-15 minuter före servering. Servera med fint flingsalt.

 

Summary in English:

Brown butter ice cream

Brown butter is becoming a popular ingredient in both savory and sweet dishes. Many of us swooned upon seeing Daniel Roos’ dessert for yesterday’s Nobel Banquet -  a saffron panna cotta on a brown butter sponge cake served with mousse and sorbet of wild dewberries (I know!!!).

This recipe combines lovely toasted brown butter with one of the best things in life – ice cream – and it’s just divine.

  • 1/2 cup butter
  • 1 cup milk
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 3 eggs
  • a small pinch of salt
  • 1 1/2 cups cream
  • gourmet salt flakes

Brown the butter in a pan, moving it in circles occasionally to keep from burning. When the butter is golden brown and has a toasted smell – set aside to cool. Heat the milk in a saucepan and whip the sugar and eggs to to a soft fluff. Keep whipping gently while pouring in the hot milk, a little at a time. Pour the mixture back into the saucepan and let it thicken on medium heat, stiring gently the whole time. When thick and custardy, set the mix aside to cool slightly. Mix in the brown butter and a pinch of salt – stir constantly and pour the butter in slowly to make sure it mixes smoothly. Stir in the unwhipped cream and put in the fridge to cool completely. Pour the cool mixture into an ice cream maker and follow the instructions from the manufacturer to freeze the ice cream. Serve with a sprinkle of fine salt flakes.

Kommentera
Nästa artikeln Saffranstips
Föregående artikel Lakritskola

Lakritskola

Den här kolan går åt i en rasande takt här hemma och det är inte så svårt att förstå varför. Lakrits är något av det godaste jag vet och är den dessutom så här salt och smörigt seg så får man i stort sett låsa in den för att få ha den ifred. Kanske julens bästa kola, kort sagt. Testa själva, vettja!

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl vit sirap
  • 25 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 dl krossade lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
  • lite flingsalt till dekoration

Blanda allt utom flingsaltet i en stor, tjockbottnad gryta och koka upp. Sätt en mattermometer i mitten (låt den inte nudda botten) och rör försiktigt om så att allt blandar sig. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader eller klarar ett kulprov. Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp eller skär i lagom stora bitar (smörj saxen eller kniven med lite rapsolja så går det smidigare), strö över lite flingsalt som dekoration och slå in.

Summary in English:

A Swedish favourite this time of the year (well, any time of the year, really) is salty liquorice toffee. Here’s my recipe in English for those of you who get confused by the metric system.

  • 3/4 cup cream
  • 1/2 cup syrup (maple or golden molasses works)
  • 1 1/2 tbs unsalted butter
  • 1 cup granulated sugar
  • 1 cup crushed salty liquorice candies (preferably really salty)
  • gourmet salt flakes for decoration
Mix all the ingredients, except for the salt flakes, in a large, heavy bottomed saucepan. Bring to a boil and stick a candy thermometer in the pan – carful not to let it touch the sides or bottom of the pan. Boil on medium heat and stir gently until the temperature reaches 257°F (125 degrees Celsius). Pour into a mold lined with greased baking parchment, sprinkle over salt flakes and let sit in room temperature until it cools. Cut in pieces (grease knife with canola- or sunflower oil to keep from sticking). Wrap in toffee paper or foil.
Kommentera - 14 kommentarer
Nästa artikeln Brynt smör + gla…
Föregående artikel Farmor Annas pep…