Söta saker

Smörkaka med varm sylt

Jag undviker konsekvent att använda lightprodukter eller margarin när jag bakar, eftersom man blir alldeles mörkrädd när man inser vilka galenskaper som tillsatts för att kompensera för det borttagna fettet eller sockret. Skillnaden på naturliga råvaror och sådana som skapats i laboratorier märks också i smaken. Riktigt goda kakor bakas med riktigt ekologiskt smör, helt enkelt. Som den här helt fantastiska kakan, som fullkomligt smälter i munnen.
KAKA
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk flingsalt

TILLBEHÖR

  • lätt värmd sylt, t.ex. plommonsylt eller körsbärssylt

Rör samman smör och socker och blanda ner äggen, ett i taget. Rör ner vetemjölet, utblandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i en smord, rund kakform. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Värm sylten i en kastrull och servera till.

Kommentera
Föregående artikel Frågestund

Frågestund

Ganska ofta får jag mejl från er med frågor om sådant som rör kakor och bakning, som jag försöker svara på i så stor utsträckning jag hinner. Men eftersom de tyvärr ibland försvinner bort i havet av reklam, konstiga pr-förfrågningar och pressmeddelanden om rosévin tänker jag att det kan vara dags för en lite mer ordnad frågestund här på bloggen.

Så nu kör vi. Fråga mig allt ni vill veta om bakning, bokskrivande eller andra viktiga och oviktiga saker som ni tror att jag kan svara på!

Fråga på tills veckan är slut! Då stänger frågestunden för den här gången och mina allra mest genomtänkta och välformulerade svar publiceras här på bloggen.

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Smörkaka med var…
Föregående artikel Pistaschkakor

Pistaschkakor

Nu blir det småkakor. Det var alldeles för längesen.
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl hackade pistaschkärnor
  • 100 g rumsvarmt smör, skuret i kuber

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Rör ner pistaschkärnorna. Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta samman till en kakdeg. Forma till små bollar och ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Platta till och grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Frågestund
Föregående artikel Det viktigaste m…

Det viktigaste målet

Jag vet egentligen inte varför man envisas med att kalla frukosten för dagens viktigaste mål – att vara utan middag eller lunch borde vara minst lika olyckligt om ni frågar mig. Oavsett vilket kan man inte frångå att en dag utan frukost är en fasansfullt trist dag. I synnerhet när man är på träningsläger. Som tur är har vi halva packningen full av granola. Så här gör man den.

Kommentera
Nästa artikeln Pistaschkakor
Föregående artikel Panikkaka

Panikkaka

När det är mitt i natten och köket ser ut som en festivalcamping och någon i hushållet plötsligt kommer på att hen lovat ta med kakor till jobbets fredagsfika dagen efter är det den här kakan man bakar. Den innehåller ganska vanliga ingredienser och fylls med exakt de frukter som ligger och skrumpnar i fruktskålen för tillfället, eller de bär som går att gräva fram ur frysfackets innersta frosttäcke.

  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl bär eller frukt skuren i bitar

Smält smöret och blanda det med sockret efter att det fått svalna en stund. Blanda ner ägg och mjölk och därefter vetemjölet, utspätt med bakpulvret. Häll smeten i en mindre långpanna som klätts med bakplåtspapper och stick ner bär eller fruktbitar jämt i hela kakan. Grädda i 175 graders värme  i cirka 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera
Nästa artikeln Det viktigaste m…
Föregående artikel Saft för hela so…