Söta saker
Annons
Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Fettisdagen
Annons

Fettisdagen

Det är inte vilken tisdag som helst idag, vänner, utan självaste Fettisdagen! Ni vet vad det innebär: Så många semlor som det är fysiskt möjligt ska inmundigas under de kommande 24 timmarna. Köpta, hembakade, klassiska eller nyskapande spelar ingen roll. Här är några recept för den som vill göra sina egna.

Klassiska semlor

Vaniljsemlor

Chokladsemlor

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Köksfavoriter
Annons

Köksfavoriter

Bra redskap är A och O när man bakar. Men det behöver varken vara vansinnigt dyrt eller platskrävande att utrusta ett praktiskt bakkök. Mitt kök är ganska litet och särskilt mycket rum för en massa lyxiga matlagningsmaskiner finns helt enkelt inte. Då får man välja sina bakverktyg med omsorg och hitta mindre redskap som gör jobbet minst lika bra som stora. Förutom en riktigt bra stavmixer, en rejäl våg och en mer eller mindre hopfällbar glassmaskin är det här några av mina absoluta favoriter i köket.

  1. Mjölsiktare: Jag använder den till allt från kakao och mjöl, till att få fint pudersocker och mandelmjöl att baka makroner av.
  2. Mandelkvarn: Bästa loppisfyndet man kan göra. Maler allt från nötter till polkagriskarameller.
  3. Vevvisp: En trådlös elvisp som är minst lika fin som praktisk.
  4. Hackkniv: Perfekt för att finhacka nötter.
  5. Spritsmunstycken: En bra sprits är en billig genväg till snygga kakor och maränger.
  6. Rivjärn: Mitt favoritrivjärn är ett litet järn med handtag som tar liten plats och är lätt att diska.
  7. Limepress: Världens minsta limepress funkar till alla citrusfrukter och ersätter hårda nypor utan att för den skull ge en massa disk.
Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Fettisdagen
Föregående artikel Lördagslänkar
Annons
Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Köksfavoriter
Föregående artikel Fruitcake

Fruitcake

Riktig engelsk fruktkaka är tung, full av torkad frukt och serveras traditionellt sett till jul. Min variant, med konjak, dadlar och valnötter, är precis lika god året om.

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk konjak
  • skal från en citron
  • 1 dl russin
  • 1 dl dadlar, skurna i småbitar
  • 1/2 dl suckat av apelsinskal
  • 1 dl valnötter

Rör smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner. Rör ner konjak, citronskal, russin, hackade dadlar, apelsinskal och valnötter, brutna i småbitar. Häll i en smord och bröad avlång brödform och grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader  i ungefär en timme. Testa med en sticka att kakan är klar och inte alltför kladdig i mitten.

 

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Biscotti med vit…