Söta saker

Världens bästa tårta

En riktigt bra tårta går att variera i oändlighet och är ovärderlig att kunna plocka fram som ett ess ur rockärmen när det är fest och man inte vet vad man ska bjuda på. Här är några pålitliga beståndsdelar som gör att du lyckas varje gång. En lättbakad botten, några fantastiska fyllningar att välja mellan och sedan är det bara att gå loss med nyvispad grädde och valfri dekoration.

Tårtbotten

Blåbärsmousse

Smörkräm

Hallonmousse

Klassisk vaniljkräm

Vaniljkräm på mascarpone

Enkel chokladkräm

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Dagens ordspråk

Lördagslänkar

Jag har min första riktiga lördag på länge. Långfrukost, tidningsbläddring och inget jobb alls. En utmärkt dag att återuppta min gamla tradition att tipsa om andra bloggar som förtjänar att läsas. Det är väl egentligen alldeles på tok för vårvackert utanför fönstret för att stanna inne och läsa bloggar, men de här är bra nog att ta med sig ut på promenad, tycker jag. Här är veckans lördagslänkar.

Minimalist baker gör god mat och spännande bakverk med få ingredienser och enkla tekniker.

Artusi för svenskar, där Calle och Hanna bakar och lagar italiensk mat enligt matgurun Artusis gamla kokbok.

och så min nya helgläsningsfavorit, den fantastiska bloggen Promenader och utflykter, där Sven reflekterar över samhällsfenomen, går på promenad och tar upp kampen mot den degenererade knäckebrödsindustrin.

Trevlig helg!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Dagens ordspråk
Föregående artikel Lugnet efter sto…

Lugnet efter stormen

Joss och jag har klarat av ännu en fotodag – den näst sista för den här omgången om allt blir som det ska. Nu återstår bara ett par kompletteringsbilder och nästa vecka går bokarbetet på allvar in i nästa fas – själva skrivandet. Jag ser hemskt mycket fram emot det, men kommer som vanligt att sakna det där hektiska, kladdiga, springiga och kaosartade som fotograferingen och stylingen innebär. Att ränna fram och tillbaka med diverse såser, dekorationer och rykande drycker, klättra upp och ner på stegar och stolar för att finna det perfekta ljuset. Hitta rätt underlag bland spacklade dörrar, spruckna bordsskivor och grova stenplattor, samtidigt som man balanserar en reflektorskärm i ena handen och en skål halvtinade lingon i den andra. Nu – så här efter allt det där – är det alldeles tyst i lägenheten. Jag sätter mig med benen upp i den stora fåtöljen, dricker en sjunde kopp kaffe och tar in det vackra kaoset av uppskurna kakor och torkad glasyr.

 

Kommentera
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - Morgon

Hörrni! Det har redan blivit dags för en ny utmaning i Månadens sötsak. Den här gången blir temat MORGON och tolkningen är lika fri och subjektiv som vanligt. Så här gör man för att vara med:

  1. Bakar något på temat MORGON före den sista mars, bloggar om det och länkar hit i bloggposten.
  2. Skriver en kommentar här nedanför med länk till bidraget.
  3. När månaden är slut samlar jag alla bidrag, med länkar och bilder, i en enda stor bloggpost så att alla kan ta del av varandras bakverk.

Mitt bidrag den här månaden är en av mina favoritsaker att äta till frukost – särskilt om det är helg och man får ta god tid på sig på morgonen. Smörpannkakor med sirap – ja, ni hör ju själva! Här är receptet.

  • 2½ dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 3 msk socker
  • 2½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • ca 2 msk smält smör
  • några rejäla klickar smör och sirap till servering

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna och garnera med ett par väl tilltagna smörklickar och ringla över ljus sirap.

Kommentera - 39 kommentarer
Nästa artikeln Lugnet efter sto…
Föregående artikel Bakslag