Söta saker

Grötsylt

Gröt utan sylt är något av det sorgligaste jag kan komma på. Men med blir den färglösa sörjan plötsligt livets bästa frukost.

  • 3 dl lingon
  • 3 dl röda vinbär
  • 3 dl syltsocker

Blanda allt i en kastrull och sjud i några minuter tills sockret löst sig.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Kolaglass

Kolaglass

Att göra egen glass är faktiskt inte alls särskilt svårt. Har man en enklare glassmaskin går det på nolltid, men en helt vanlig hederlig frys och en plastburk fungerar också bra. Den här kolaglassen är helt fantastisk och serveras som den är eller med massor av nötter och maränger.
  • 2 ½ dl farinsocker
  • 2 matskedsstora klickar smör
  • ½ dl vatten
  • 2 äggulor
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 dl grädde (40%)

Smält smöret i en kastrull tillsammans med sockret. Rör under tiden. Häll på vattnet och låt blandningen sjuda i fem-sex minuter under omrörning. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna. Vispa ägggulorna hårt och häll på grädde, mjölk och kolablandningen. Vispa under tiden. Häll smeten i en glassmaskin eller i en frysbar burk och frys. Om du fryser i burk är det viktigt att ta ut den och röra om varje halvtimme. Servera med hackade nötter och maränger.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Grötsylt
Föregående artikel Fem tårtor till…
Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Kolaglass
Föregående artikel Ingefärsflarn

Ingefärsflarn

Jag älskar när kakor smakar ingefära. De får gärna smaka så mycket ingefära att man nästan faller lite bakåt från köksbordet och hostar till innan man finner fattningen igen. I det här receptet har jag gått varligt fram, eftersom jag vet att inte alla känner likadant, men om man vågar lite mer kan man med fördel lägga till en tesked ingefära till.

  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 3/4 dl vetemjöl

Blanda allt och bred ut till tunna runda kakor på en smord plåt. Grädda i 200° i cirka fem minuter. Ta försiktigt loss från plåten och låt svalna.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Fem tårtor till…
Föregående artikel Hallonswiss

Hallonswiss

Kanske jordens enklaste, och för den del godaste, efterrätt får man om man blandar smält vit choklad och turkisk yoghurt med en massa hallon. Har man citronmandelmaränger över gör det inte saken sämre att slänga med ett par sådana på köpet.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Ingefärsflarn
Föregående artikel Söta klassiker