Söta saker

Vad vill ni ha?

Kärajistanes så länge den här bloggen har funnits nu! I fem år om jag räknat rätt! Först var den en ganska oansenlig liten historia som besöktes av närmast sörjande, men ganska snart fick den fler och fler trevliga läsare som var lika intresserade av att fika och baka kakor som jag. Det roligaste är fortfarande just det – att höra från er som läser den här gamla bloggen och få veta vad ni tycker. Så – vad önskar ni er? Vad tycker ni att jag borde blogga om framöver? Vad saknas? Vad vill ni ha mer av?

Mejla, kommentera eller skriv något på facebooksidan! Jag är supertacksam för alla tips, förslag eller funderingar som ni kan ge mig!

Kommentera - 15 kommentarer
Föregående artikel Kvällsfika

Kvällsfika

Finns det något finare än kvällsfika med starkt kaffe och vaniljkringlor när höstmörkret står tätt intill fönstret? Jag hoppas att ni har en särdeles fin lördag därute!

Kommentera
Nästa artikeln Vad vill ni ha?
Föregående artikel Söta mandelkakor…

Söta mandelkakor utan mjölk och gluten

Jag tycker om att samla på mig bra recept på glutenfria och mjölkfria kakor så att man kan bjuda alla gäster på något gott när det är kalas. De här små underverken påminner om sådana där biskvier som man strör över varm nyponsoppa. Eftersom man doppar dem i lite brunt socker före gräddning blir de dessutom lite gnistrigt guldbruna och fina.

  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 2 dl rårörsocker (plus lite extra att rulla kakorna i vid utbakning)
  • ½ vaniljstång
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 äggvitor

Blanda mandelmjöl och socker. Skåra vaniljstången och skrapa ner kärnorna. Blanda ner bakpulvret. Vispa upp äggvitorna tills de blir hårda och vita. Vänd ner och blanda försiktigt till en jämn och fluffig smet. Rulla till små bollar och doppa ovansidan av dem i lite rårörsocker. Ställ ut dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till något. Grädda på 200°C i cirka tio minuter.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Kvällsfika
Föregående artikel Vinbärsmuffins

Vinbärsmuffins

De röda vinbären är de bär som klarar sig längst kvar i frysen här hemma av någon anledning. Kanske är de aningen för sura för att man ska vara sugen på dem till smoothiefrukost, eller så är de helt enkelt bara så vansinnigt många att de aldrig tar slut. Som muffinsfyllning i söta vaniljmuffins blir de dock varken sura eller för många. Här är mitt recept.

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl röda vinbär

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar (receptet räcker till cirka tolv medelstora muffins) till hälften med smeten. Tryck ner en näve vinbär i mitten av varje muffin. Grädda i 175° i cirka 20 minuter.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Söta mandelkakor…
Föregående artikel Throwback thursd…
Kommentera
Nästa artikeln Vinbärsmuffins
Föregående artikel Lingondricka