Söta saker

Julstämning och vårkänslor

I år har julen verkligen varat till påska hemma hos mig. Arbetet med den nya boken - Julens söta saker - har inneburit pepparkaksbak, glöggkok och julgranspyssel ända in på vårkanten och ännu är det mycket kvar att göra. Josefin och jag väljer bilder för fullt och jag redigerar recept och texter för glatta livet. Det är ganska mysigt faktiskt, med jul och vår på samma gång. Och fint blir det! Snart är hela köksväggen full av bildutskrifter (Joss kallar den ”seriemördarväggen”) och man kan på allvar börja ana att de ska bli en bok.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Glad våffeldag!

Våffeldagen 2014

Alldeles, alldeles snart är det dags igen. Den 25 mars är det Våffeldagen, vilket innebär att man då har fri lejd att äta så många våfflor som är fysiskt möjligt under en och samma dag. Våffeldagen hör underligt nog samman med den kyrkliga högtiden Marie bebådelsedag, då jungfru Maria enligt traditionen fick chockbeskedet att hon var med barn. ”Vår fru-dagen”, som den också kallas, blev förmodligen genom något slags visklek till slut till ”Våffeldagen”. Förmodligen för att man hör det man vill höra.

Det man behöver för att fira Våffeldagen är en bra våffelsmet, grädde eller glass och en god sylt. Sedan kan man variera sig i evigheter med spännande tillbehör och smaksättningar. Hur gör ni era favoritvåfflor? Här är några av mina bästa recept inför den stora dagen:

Våfflor

Mitt allra bästa våffelrecept är morfars, med en skvätt vichyvatten i för extra frasighet.

En god variation är att ha lite bär och choklad i smeten. Som i de här vit choklad- och blåbärsvåfflorna.

Sylt

Persikosylt med hallon.

Jordgubbssylt med smak av citron.

Klassisk blåbärssylt.

Enkel drottningsylt.

Glass

Riktigt bra gräddglass med vanilj är givetvis en klassiker. Bättre än allt annat om man gör den själv.

Kaksmulig, chokladig och väldigt amerikansk. Cookies-and-cream med krossade oreos.

Superenkel glass på grädde och svarta vinbär. Perfekt om det ska gå fort och man vill ha något som liknar sylt och glass i ett.

 

Bilden är tagen av Nicklas till den eminenta boken Söta saker och föreställer bananvåfflor med marshmallowsås.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Glad våffeldag!
Föregående artikel Eftermäle

Eftermäle

Häromdagen möttes jag av den sorgliga nyheten att en av världens i särklass mest underhållande tv-personligheter gått ur tiden. Clarissa Dickson Wright utgjorde ena halvan av det alldeles fantastiska brittiska matprogrammet Two fat ladies och for omkring tillsammans med den lika excentriska Jennifer Paterson på en gammal motorcykel och lagade bisarra överklassrätter som baconlindad and och puddingar med double cream. Hennes dödsruna i The Telegraph är en av de mest extravaganta och ögonbrynshöjande jag stött på. Som sig bör förstås. Läs den här.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Våffeldagen 2014
Föregående artikel Chokladsmör

Chokladsmör

Jag vet att det kan verka lite väl att ha choklad på smörgåsen, men det här sjukt goda pålägget påminner mig så mycket om sommar på franska frukostcaféer och Köpenhamnska wienerbröd att jag bara inte kan låta bli. Och när vintern gör en andra slask-comeback just som man plockat fram vårjackan är faktiskt all bets off.

  • 3-4 msk smör
  • 100 g mörk choklad

Smält smöret på låg värme. Bryt ner chokladen och rör tills den smält helt. Låt krämen svalna och bred på bröd, kaka eller använd som tårtfyllning.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Eftermäle
Föregående artikel Kokosmüsli