Söta saker
Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Fem coola kolor

Fem coola kolor

Den senaste tiden har jag känt ett närmast orimligt sug efter hemlagad kola. I dag kan jag inte hantera det längre, utan tänker ge efter totalt och koka så många sorter jag orkar. Här är fem av mina absoluta favoriter om ni känner att ni vill göra detsamma.

Världens bästa chokladkola – Den kallas så av en anledning. Receptet kommer från början från min kära vän Anna, som har den som default-bjudgodis. Hos mig är den en älskad klassiker och fick till och med äran att vara med i min första bok.

Muscovadokolor med ingefära – Det mörka sockret och den kryddiga ingefäran blir en alldeles perfekt kombination i den här kolan. Bara gör den!

Pepparkakskolor – Dessa skapade jag till ett julreportage som jag och Joss gjorde tillsammans, men det måste på inget sätt vara jul för att man ska kunna njuta av dem.

Saltlakritskola – Den här kolan är min akilleshäl. Jag kan helt uppriktigt äta hur många som helst utan att bry mig om konsekvenserna. Godast blir de med riktigt stark turkisk peppar, men vill man ha en mildare smak kan man använda andra lakritskarameller.

Polkaknäck – Mintigt friska och sega små knäckkolor som man gör på ett litet kick. Helt fantastiskt goda!

Bilder: Pepparkakskolor, Josefin Casteryd. Saltlakritskolor, Världens bästa chokladkolor, Nicklas Thegerström för boken Söta saker.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Rött är rätt
Föregående artikel Amerikanska blon…

Amerikanska blondies

Blondies är – kort beskrivet –  brownies utan choklad. De ska vara sega, mjuka, smaka kola och liksom nästan smälta i munnen. Det ska dessutom vara helt omöjligt att bara äta en. Jag gör den här varianten med en skvätt cognac och lite flingsalt ovanpå.

  • 3 ½ dl farinsocker
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk cognac
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • en liten nypa salt
  • ev. några nypor flingsalt

Blanda socker och smör och vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner fröna från vaniljstången och cognacen. Blanda mjöl, en nypa salt och bakpulver och rör ner till en jämn smet. Häll i smord gratängform eller minilångpanna. Strö över lite flingsalt och grädda i cirka 25 minuter i 175 grader. Skär i rutor.

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Fem coola kolor
Föregående artikel Filmjölkskaka

Filmjölkskaka

Buttermilk cake är en väldigt god och saftig variant av sockerkaka som egentligen ska bakas med ett slags kärnmjölk. Men eftersom det inte är den allra vanligaste produkten i mejerihyllan går det bra att baka den med filmjölk. Smaksätt den med en urskrapad vaniljstång, rivet citron- eller apelsinskal, färska blåbär eller något annat som faller dig i smaken.

  • 125 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • valfri smaksättning (i den här kakan använde jag rivet skal av en tvättad apelsin)
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 ½ dl filmjölk

Blanda rumsvarmt smör och socker och rör därefter i äggen. Riv ner skalet av en apelsin (eller annan valfri smaksättning) och rör om. Blanda ner mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat och sist filmjölken. Häll i en sockerkaksform med smörade och mjölade kanter och grädda i 175 grader i mellan 35-40 minuter.

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Amerikanska blon…
Föregående artikel Ett recept - tus…

Ett recept - tusen bröd

Att baka filmjölkslimpa är något av det smidigaste som finns och så pass lätt att variera att man kan skapa en massa olika bröd av samma recept. Byt ut smaksättningen mot russin, nötter, fröer, torkad frukt eller något annat gott, krydda med dina favoritbrödkryddor och blanda olika mjölsorter som du gillar för att variera. Huvudsaken är att deciliterantalet stämmer på slutet.

Kommentera
Nästa artikeln Filmjölkskaka
Föregående artikel Jordgubbssmoothi…