Söta saker
Kommentera
Föregående artikel Mozartkulor

Mozartkulor

Mozartkulor känns som en riktig klassiker på julgodisbordet, men av någon anledning har jag inte gjort dem på flera år. Synd, för de är verkligen fantastiskt goda och fina. Så här gör jag mina. Lite sötare, lite starkare och med en hint av apelsin.

  • 100 g nougat
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk konjak
  • finrivet skal från en liten apelsin
  • 150 g mjölkchoklad

Skär nougaten i kuber och rulla dem till bollar (det brukar bli runt 15 st beroende på storlek). Riv mandelmassan (hemgjord mandelmassa blir såklart extra fancy) och rör ihop den med konjak och apelsinskal. Platta ut mandelmassan till små runda plattor – lika många som nougatkulorna, lägg runt nougaten och liksom baka in nougatkulorna i mandelmassa. Rulla försiktigt till jämna kulor. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa kulorna så att de får choklad på sig runtom. Lägg att stelna på bakplåtspapper i kylen.

 

Recipe in English:

MOZARTKUGELN

This recipe is hard to translate, since it includes ”mandelmassa” – an almond paste commonly used in Sweden. Good news is you can make it yourself by mixing sugar and almonds. It´s well worth the effort once you have the Mozartkugeln in your hand (or well, mouth).

  • 3-4 oz Viennese nougat
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 3/4 cup peeled almonds
  • 2 tbsp brandy
  • zest from one small orange
  • 1 cup milk chocolate chips

Cut the nougat into cubes (should make about 15) and roll into balls. Mix sugar and almonds together in a mixer until it´s a smooth paste. Add brandy and orange zest and mix into the almond paste. Divide into 15 (or however many nougat balls you made) pieces and form a shell of almond paste around the nougat. Melt chocolate in a bain marie and use it to completely cover the balls. Let sit on a tray with baking parchment in the fridge until cool.

Kommentera
Nästa artikeln Tryffel för lakr…
Föregående artikel Favoriter på jul…

Favoriter på julbordet

Jag kan inte ens beskriva hur mycket jag gillar julbord. Vårt varieras friskt från år till år, men några favoriter återkommer alltid. Här är några söta och juliga saker jag inte kan vara utan.

Farmor Annas oslagbara julgröt

Det här grötreceptet kommer från min mammas farmor Anna, som bidragit med så mycket gott genom åren att jag nästan blir rörd när jag tänker på det. Det finns ingen risgrynsgröt som slår denna – jag lovar!

Ris a la Malta

Av överbliven julgröt (eller nylagad eftersom det sällan blir någon över) gör man givetvis julens godaste efterrätt – Ris a la Malta. Serveras med apelsinbitar eller hemlagad saftsås för ännu sötare finish.

Vörtbröd

Jag gör det här vörtbrödet utan vört, vilket kanske låter konstigt, men det är det inte. Prova själv och bli överlycklig!

Tranbärsmarmelad med vit choklad

Helt underbar som söt topping på en grov brödskiva med massor av ädelostkräm! (foto: Josefin Casteryd)

Söt rödkål med fikon

Alltså den här är bara bäst! Jag går och småäter av den när ingen ser hela julen.

Hemmagjord senap

Att göra hemlagad senap är lika trevligt under tiden den blir till som när den är klar. Förutom att den är helt magisk på julbordet så blir den en superfin och uppskattad gå-bort-present till någon som inte hunnit göra egen.

Sirapsäpplen

Sirapsdränkta äpplen är fantastiskt vackra på julbordet och en perfekt efterrätt efter efterrätten (jo, så får man göra på julen) när man fått nog av det allra sötaste.

 

Summary in English: Some of my favourite sweet things to put on the Christmas table.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Mozartkulor
Föregående artikel Chokladbomb med…

Chokladbomb med coca-cola

Det här receptet kommer från min nya bok Julens söta saker och är något av det chokladigaste man kan tänka sig. Huruvida coca-colan hör till julen eller inte är lite av en vattendelare bland mina vänner. Men när man serverat den här galna kakan är det ingen som bryr sig så noga längre.

Beställer man boken senast idag eller i morgon före klockan 12 hinner man få den före julafton!

KAKA

  • 200 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 dl coca-cola
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraiche

GLASYR

  • 100 g smör
  • 3 msk kakao
  • 1 dl coca-cola

GARNERING

  • körsbär

Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen. Rör tills den löst sig och ställ kastrullen åt sidan. Tillsätt salt och coca-cola och rör om. Blanda samman mjöl, socker och bikarbonat i en bunke, tillsätt chokladblandningen och därefter äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda sist ner crème fraichen och häll smeten i en smord och lätt mjölad sockerkaksform. Grädda kakan i 175 graders värme i cirka 40 minuter. Testa med en baksticka att den inte är kladdig i mitten. Låt kakan svalna och lossa den sedan från formen.

Rör samman alla ingredienser till glasyren i en kastrull och sjud i några minuter under lätt vispning. Låt glasyren svalna något och ringla den sedan över kakan. Garnera med rikligt med körsbär.

Recipe in English:

CHOCOLATE COCA-COLA SUPER CAKE

CAKE

  • 1 cup butter
  • 3/4 cups dark chocolate, chopped
  • 1⁄2 tsp salt
  • 1 cup coca-cola
  • 2 cups all purpose flour
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tbs baking soda
  • 2 eggs
  • 1/2 cup sour cream
ICING
  • 1/2 cup butter
  • 3 tbsp cocoa powder
  • 1/2 cup coca-cola
DECORATION
  • lots of cherries

Melt the butter in a saucepan and add the chopped chocolate. Stir until the chocolate has dissolved in the butter. Set aside. Add salt, and coke and stir. Mix four, sugar and bakingsoda in a bowl and add the chocolat mixture while stirring. Continue stirring while adding the eggs. Last, add the sour cream and pour the batter into a greased cake mold. Bake at 350°F for around 40 minutes. Let cool and remove from the mold.

Mix all the ingredients for the icing in a saucepan and let simmer together for a few minutes while stirring lightly. Let the icing cool slightly and pour over the cake. Garnish with plenty of cherries.

Foto: Josefin Casteryd från Julens söta saker.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Favoriter på jul…
Föregående artikel Apelsinfudge

Apelsinfudge

Jag älskar den här sista helgen före jul. I år är den helt ostressig för en gångs skull och det som återstår är lite paketinslagning och kanske en omgång pepparkakor och någon godissort till. Bara trevliga och mysiga saker, med andra ord, som med fördel utförs med en kopp glögg i handen och skrapig julmusik på radion. Och så går allting ännu lite lättare när det finns apelsinfudge. Den här sorten är superenkel att lyckas med och smakar nästan exakt som romerska bågar.

  • 4 dl minimarshmallows
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • skalet av en apelsin
  • 150 g hackad mjölkchoklad

Blanda marshmallows, smör, grädde och socker i en kastrull och värm försiktigt under omrörning. När allt smält samman, ta kastrullen från värmen och rör ner det finrivna apelsinskalet och chokladen. Rör tills smeten är jämn och blank och häll ut i en form klädd med bakplåtspapper (jag använder en form på cirka 10 x 20 cm). Ställ i kylen i några timmar – gärna över natten – att stelna helt. Skär i rutor.

Recipe in English:

ORANGE CHOCOLATE FUDGE

  • 2 cups mini marshmallows
  • 1/4 cup butter
  • 1/2 cup cream
  • 1/2 cup granulated sugar
  • zest from one orange
  • 1 cup chopped milk chocolate

Melt marshmallows together with butter, cream and sugar in a large saucepan. Stir constantly. Remove from heat and stir in orange zest and chopped chocolate. Stir until the mixture is even and shiny and pour into a mold covered with baking parchment (I’m using a 4′ by 8′ size mold). Let sit in refrigerator for a few hours, preferably over night, and cut into cubes.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Chokladbomb med…
Föregående artikel Gör din egen Ala…