Söta saker

Mangoglasstårta på yoghurt

Ibland är det vansinnigt enkelt att göra de finaste tårtorna. En av mina favoriter är en superenkel glasstårta som görs på mango och yoghurt och dekoreras med fina enkla melonkulor. Jag tycker själv att den blir fantastiskt fin och faktum är att den känns nästan hälsosam när man tittar på ingredienslistan.

  • 15 digistivekex
  • 100 g smör
  • 400 g frysta mangobitar
  • 2 dl mangoyoghurt (hittar man inte mangoyoghurt går det bra med till exempel vaniljyoghurt)
  • 1 honungsmelon
  • 10 vindruvor

Krossa digistivekexen och blanda med smöret i en mixer. När smeten blivit till en kladdig boll är den klar. Tryck ut digistivedegen i botten av en osmord springform (cirka 15 cm i diameter). Blanda de frysta mangobitarna (de ska alltså inte tinas först) med mangoyoghurten och mixa i en mixer med knivtillsats eller med hjälp av en stavmixer till en jämn glassmet. Bred denna över digistivebottnen, täck formen med plastfolie och ställ i frysen i ett par timmar. Gör kulor av honungsmelonen med hjälp av ett kuljärn och skala vindruvorna. Ta ut glasstårtan i god tid före servering så att den hinner mjukna. Dekorera med melonkulor och vindruvor och servera. Jag toppade skapelsen med några rosa marsipanbollar för ännu mer färg – recept på dem finns här.

Kommentera
Föregående artikel Supersnabbt fibe…

Supersnabbt fiberknäcke

Det här är tveklöst det snabbaste knäckebrödet man kan göra. Det tar på allvar inte längre än en kvart från att man kommer på att man vill göra det tills att det är klart!
  • 3 1/2 dl fiberhavregryn
  • 1/4 tsk salt
  • 2 ägg
  • lite flingsalt

Blanda havregryn och salt i en bunke. Vispa äggen lätt och rör ner till en kladdig smet. Sprid ut med hjälp av en kniv eller palett på en plåt med bakplåtspapper så tunt som möjligt. Strö över lite flingsalt och grädda i 175°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och bryt eller skär i bitar.

Kommentera
Nästa artikeln Mangoglasstårta…
Föregående artikel Hasselnötssemlor…

Hasselnötssemlor med nutella

Fördelen med att börja äta semlor tidigt (ja, det finns ju fler fördelar än en såklart) är att man hinner testa så många varianter av semlor innan semmelsäsongen är över. En av mina favoriter i år är den här, med hasselnötter och nutellakräm. Ett fantastiskt trevligt alternativ om man till exempel inte gillar mandelmassa. Så här gör jag dem.

BULLAR

FYLLNING

  • 1 1/2 dl nutella (köpt eller hemmagjord)
  • 1/2 dl hackade hasselnötter
  • 3 dl vispad grädde

DEKORATION

  • hackade hasselnötter
  • florsocker

Baka bullarna enligt receptet och skär av toppen på varje bulle. Gröp ett litet hål i underdelen och fyll med nutellan, blandad med hackade hasselnötter. Klicka eller spritsa vispad grädde ovanpå och lägg över locket. Strö över fler hackade hasselnötter och pudra lite florsocker på toppen. Servera meddetsamma.

Kommentera
Nästa artikeln Supersnabbt fibe…
Föregående artikel Hej februari!

Hej februari!

Redan februari i morgon och en av de finast vintrarna Stockholm har sett på många år. Alldeles vitt är det på marken och en utmärkt lördag för att ge sig ut på promenad och hitta någon trevlig stans att fika på.

Januari har bjudit på en hel massa trevligheter och spännande saker. Och framför allt en ganska ansenlig hög med kakor. Här är några bakverk som fått ge smak åt årets första månad. Fler bilder hittar man på mitt instagramkonto @sota.saker

I dag är också sista dagen för att vara med i Månadens sötsak! Temat är favoriter och här ser man hur det går till.

Recept ovan från vänster: Devil’s food cake, chokladpaj med sockernötter, red velvet cupcakes, glutenfri vinbärskaka, sirapssnittar, red velvet cupcakes (nästan uppäten), munkar, chokladsemlor med nougatrippel och chipskaka.

Kommentera
Nästa artikeln Hasselnötssemlor…
Föregående artikel Red velvet cupca…

Red velvet cupcakes

Den amerikanska superkakan – red velvet cake – har fått sitt namn av den sammetslena smaken och den klarröda färgen. Den röda färgen får man till med hjälp av karamellfärg eller rödbetor, men från början ska den ha kommit av att vinägern och yoghurten lockar fram kakaots röda färgämne på ett bra sätt.

Kakan lär ha varit en uppskattad efterrät på det exklusiva New York-hotellet Waldorf-Astoria runt 1950-talet. Det hemliga receptet läckte enligt legenden ut efter att en gäst varit fräck nog att be om det och fått en saftig nota på köpet. Det är anledningen till att kakan ibland även kallas ”500-dollar-cake”.

Det här receptet kommer från min första bok Söta saker, men i den här versionen har jag förvandlat kakan till cupcakes istället. Ungefär 20 stycken sådana får man.

MUFFINS

  • 6 dl vetemjöl
  • 31⁄2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk kakao
  • 2 1⁄2 naturell yoghurt
  • 3 1⁄2 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 ägg
  • en flaska röd karamellfärg

FROSTING

  • 400 g naturell färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 l florsocker
  • saft av en halv lime

Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao (vill man ha en mer distinkt chokladsmak på kakan kan man använda ytterligare ett par matskedar kakao). Blanda ner yoghurten och oljan. Tillsätt vinäger och ägg (lätt uppvispade) och blanda sist i karamellfärgen. Använd rejält med färg –  smeten ska bli riktigt ceriseröd! Klicka upp smeten i muffinsformar, fyll dem till två tredjedelar ungefär, och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 20 minuter. Låt svalna på galler.

Blanda samman ingredienserna till glasyren. Spritsa över muffinsen eller bred ut ett lager på varje muffins och gör ett vackert mönster i det med hjälp av en gaffel eller en oanvänd kam.

Kommentera
Nästa artikeln Hej februari!
Föregående artikel Scones