Söta saker
Kommentera
Föregående artikel Adventsfika

Adventsfika

Förra året när Josefin och jag jobbade med julboken blev julen liksom strechad till en bra bit före och en bra bit efter den faktiska julen. Jag gillade det, för jag gillar när det är jul. I år blir julen lite kortare och kommer lite fortare. Då gäller det att prioritera det som är viktigt och försöka strunta i sådant som blir måsten och stress. Hellre köpta pepparkakor och glögg från affären med fina människor och bra samtal än hemlagad perfektion och dammfria golv som man är för utmattad för att njuta av, tycker jag.

Här är några bilder från förra årets adventsfika med några av mina bästa människor. Hoppas att ni får en fin andra advent med era!

Foto: Josefin Casteryd för Julens söta saker.

Kommentera
Nästa artikeln Julbröd
Föregående artikel Sticky saffron b…

Sticky saffron buns

Lagom till andra advent tänkte jag bjuda på ett av mina favoritrecept såhär i saffranstider. Amerikanska saffransbullar, som jag bakar som brytbullar i långpanna med massor av glasyr över. Serverar man dem dessutom lite varma är de nästan för goda!

Receptet kommer från Julens söta saker och bilderna är tagna av Josefin Casteryd.

BULLAR

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 kuvert saffran à 1⁄2 g
  • 1 1⁄2 dl socker
  • 1 ägg
  • 12–13 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 100 g smör
  • 1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl mandelspån
  • 1 1⁄2 dl torkade tranbär

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

GARNERING

  • mandelspån
  • torkade tranbär
  • 2 dl florsocker
  • 4 msk vispgrädde

Rör ut jästen i en deciliter kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Häll över jästspadet och rör om. Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg. Rör tills saffranet lösts helt i spadet. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer. Jäs under duk i en timme.

Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär. Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor. Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter. Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna. Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna. Bryt i portionsstora bitar och servera.

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Adventsfika
Föregående artikel Wild kids

Wild kids

I kväll kommer vi att bänka oss framför teven (eller datorn för att vara mer exakt) här hemma. Det är nämligen premiär för en ny säsong av det här fina och sjukt spännande barnprogrammet som jag haft äran att vara redaktör för de senaste åren. Så poppa popcornen och tjuvöppna lördagsgodiset, för snart börjar det!

 

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Sticky saffron b…
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - FÄRGGLATT

Underbara december är här och julen närmar sig med stormsteg. Men eftersom det fortfarande är alldeles för grått och dassigt ute (åtminstone utanför mitt fönster) tänkte jag att vi skulle hjälpa vinterhumöret lite på traven med en ny utmaning i Månadens sötsak. Så, vad kan vara bättre än att temat för den här månaden blir FÄRGGLATT?!

För att vara med gör man precis som vanligt:

  1. Tillverkar något sött på temat FÄRGGLATT före den sista december, bloggar om det och länkar hit.
  2. Skriver en kommentar här nedanför med länk till sitt bidrag.
  3. När december är till ända samlar jag alla bidrag med bilder och länkar i en enda stor färgsprakande bloggpost.

Härligt va? Mitt bidrag för december blir en riktigt gul saffransglass. Här är receptet:

  • 2 dl standardmjölk
  • 1 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 1 paket saffran
  • 3 dl vispgrädde

Värm mjölken i en kastrull tills den ryker. Vispa under tiden samman socker och ägg och häll därefter den varma mjölken, några droppar i taget, ner i äggsmeten under lätt vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme under försiktig omrörning tills smeten tjocknar och blir krämig. Ta kastrullen från värmen och blanda ner saffranet tills det löst sig helt och gett smeten en gul färg. Låt blandningen svalna en aning och rör sedan ner den ovispade grädden. Ställ att svalna helt i kylskåpet och kör sedan smeten i glassmaskin eller frys i en burk i frysen. Ta ut i god tid före servering så att den tinar något.

 

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Wild kids
Föregående artikel Bygg ett eget pe…