Söta saker

Sju sorters kakor

Småkakor är min favoritkategori när det gäller godsaker. Det finns vissa jag aldrig tröttnar på och de allra bästa återvinner jag i olika tappningar hela tiden. Sju till antalet ska de enligt traditionen vara på fikabordet. Här är min topplista just nu.

Lönnsirapskakor. Mina go-to-kakor till både fest och vardag.

Bärkakor. Helst med torkade tranbär. Helt sjukt sega och goda!

Flying saucers. Amerikanska chokladkakor som formligen flyger in i munnen.

Bondkakor. Kanske jordens mest underskattade vardagskakor.

Mandelflarn. Oemotståndligt sega och platta små kakor.

Polkagrisdrömmar. Enough said. Ni hör ju själva.

Peanut butter cookies. Allt det bästa av USA i en och samma kaka.

Kakorna på bilden är två gamla favoriter: Ruts sega syltkakor och skurna chokladkakor från nya boken.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Det som blir över

Det som blir över

Det är lite med kakor som med livet. Ibland är det de brända kanterna som är allra godast till en kopp te.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Sju sorters kakor
Föregående artikel Amerikansk chokl…

Amerikansk chokladtårta

I helgen firade vi att en av mina bästa vänner ska gifta sig. Temat – som alltid när vi träffas – var amerikanskt och ätbart, och med samlade krafter lyckades vi förvandla Stockholm till Chicago för ett par dagar. Det åts överdimensionerade hamburgare med söt senap, artärblockerande oreo cookie milkshakes och doritos. Det bowlades, skvallrades och dracks champagne i skyskrapa (nåväl, högt hus åtminstone). Och så festades det loss på världens mest överdrivna chokladkaka. Chocolate-chocolate-chip-marshmallow-cake. Så här gör man den.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl smält smör
  • 1 dl chocolate chips
  • en rejäl näve marshmallows
  • chokladsås och färska hallon till dekoration

Rör samman ägg, socker, vanilj, salt, kakao och mjöl till en jämn, men inte överarbetad smet. Rör ner chocolate chips och häll smeten i en rund, smord form med avtagbar kant. Klipp marshmallowsen i småbitar och tryck ner jämt i kakan. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Låt svalna något, ringla över massor av chokladsås och dekorera med hallon.

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Det som blir över
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - Tillbehör

Temat för den här Månadens sötsak är TILLBEHÖR. Ni vet, de där små detaljerna som lyfter ett bakverk från gott till fantastiskt.

Förutom den sedvanliga glädjen av att delta i Månadens sötsak har man den här gången även chansen att VINNA EN BOK! Det är alldeles sant gott folk! Tre av bidragen i utmaningen kommer att föräras med ett exemplar av min nya bok Sött från förr.

Så här gör man för att vara med:

  1. Laga något sött på temat TILLBEHÖR före den sista maj, blogga om det och länka hit.
  2. Skriv en kommentar nedan med länk till ditt bidrag.
  3. Vill du dessutom vara med och tävla om en bok (det måste man ju givetvis inte vara) så skriver du något i stil med ”Jag är gärna med och tävlar om boken Sött från förr” någonstans i din bloggpost.

Mitt bidrag är en underbar citronkräm som går att ha som frosting på cupcakes, tårtfyllning eller macaronkräm.

  • 1 dl gräddfil
  • saft och finrivet skal från en halv citron
  • 1 äggula
  • florsocker till önskad tjocklek (ca 4 dl)

Rör samman gräddfil, citronskal, citronsaft och äggulan till en slät smet. Sikta ner florsocker och rör tills krämen får önskad konsistens. Använd som fyllning i kakor och tårtor eller som topping till muffins.

 

Kommentera - 74 kommentarer
Nästa artikeln Amerikansk chokl…
Föregående artikel Rött är rätt
Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Fem coola kolor