Söta saker

Glass med jordnötskola

När vi hade middagsbesök häromkvällen bestämde jag mig för att testa en efterrätt som jag gått och fnulat på ett tag. Min favoritglassmak som barn var pecannötkola (numera har jag så många favoritglassmaker att det gränsar till osunt) och jag har länge velat hitta en variant av den som känns ännu mer nötig, amerikansk och framför allt med riktigt tung kolasmak. Resultatet blev en ganska fantastisk jordnötskolaglass, med nykokt dulce de leche som pricken över i. Dulce de leche ska vi för övrigt prata mer om! Men det får bli lite senare.
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl jordnötssmör (hemgjort eller köpt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker eller flytande vaniljextrakt
  • 1 dl salta jordnötter
  • 1 dl krossade digistivekex
  • hackade jordnötter att dekorera med

Ta av etiketten på burken med den kondenserade mjölken och ställ hela burken – oöppnad – i en kastrull. Fyll på med vatten så att burken täcks helt och låt småkoka utan lock i ungefär en och en halv timme. Man kan behöva fylla på med vatten under tiden så att burken hela tiden är täckt. Ta försiktigt upp den kokheta burken ur kastrullen (använd grythandske eller något sådant) och spola med kallt vatten. Låt den svalna helt innan den öppnas. Tro mig – det är bäst så.

Värm mjölken i en kastrull tills den ryker. Vispa under tiden samman socker och ägg och häll därefter den varma mjölken, några droppar i taget, ner i äggsmeten under lätt vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme under försiktig omrörning tills smeten tjocknar och blir krämig. Ta kastrullen från värmen och blanda ner jordnötssmöret. Låt blandningen svalna en aning och rör sedan ner den ovispade grädden och vaniljsockret. Ställ att svalna ordentligt (i kylen går fint) och kör sedan i glassmaskin eller ställ i frysen i en burk. När glassen är halvfärdig, hacka jordnötterna och blanda ner tillsammans med de krossade digistivekexen. Frys färdigt glassen. Öppna konservburken med den kokta kondenserade mjölken och ringla den tjocka mjölkkolan över glassen vid servering. Strö eventuellt några extra hackade jordnötter på toppen.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Kolakokardag

Kolakokardag

Den här dagen har till väldigt stor del gått i kolakokningens tecken. Jag har kokat (och provätit) närmast vansinniga mängder julkolor i olika smaker. Bland annat min favoritsmörkola med salt smör och flingsalt från Julens söta saker (man kan se dem på bilden i förra inlägget) och några nya smaker som blev överraskande goda. Recept kommer såklart snart. Hur ser det ut hos er? Har ni satt igång med julbakandet än eller väntar ni till advent?

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Glass med jordnö…
Föregående artikel Vinterljus

Vinterljus

I dag jobbar sig solen in genom fönstren för första gången på ett par dagar och jag har skyndat att fota en massa saker i det svårfångade dagsljuset. Jag tycker att vinterljus är den absolut trevligaste sortens ljus att fota i, men det gäller att jobba fort som attan för att hinna få fatt i det. När Josefin och jag gjorde Julens söta saker bestämde vi oss för att fota enbart med befintligt dagsljus. Ganska tidspressat ibland, men det blev precis så vackert som jag hoppats! Här pratar Josefin, som till vardags är en grym bildredaktör och magisk bröllopsfotograf, om hur det är att fota kakor.

Salta smörkolor från Julens söta saker. Foto: Josefin Casteryd

Kommentera
Nästa artikeln Kolakokardag
Föregående artikel Var med i #bakci…

Var med i #bakcirkeln på instagram!

En av de roligaste sakerna med att baka är att dela med sig av det man gjort till andra, tycker jag. Det är ju liksom själva grundidén med begreppet fika på något sätt. Och något jag verkligen älskar med att ha en bakblogg är mötet med alla som också gillar att baka. Det vill jag ha mer av! Så vad kan då vara bättre än att starta en bakcirkel?

Så här tänker jag:

  • Alla som gillar bakning och har instagram ska kunna vara med!
  • Varje vecka bakar jag på ett nytt bakcirkeltema som till exempel ”vanilj”, ”jul” eller ”småkakor”
  • Den som vill vara med i #bakcirkeln instagrammar en fin bakbild på temat och taggar den med @sota.saker så att jag hittar den (man behöver alltså inte ha en blogg eller hitta på egna recept, utan bara fota något gott som man bakat)
  • Efter varje bakcirkel väljer jag en favoritbild som jag repostar under pompa och ståt (dvs. medelst glada emojis)
  • Och så kan hashtaggen #bakcirkeln förhoppningsvis bli en mötesplats för alla som vill titta på goda bakverk och få inspiration

Vad tycker ni? Känns det kul? I så fall tycker jag att ni ska vara med!

Vi börjar meddetsamma. Första veckans bakcirkel får temat #choklad och här hittar ni @sota.saker och #bakcirkeln på instagram. För att göra det lite extra festligt skickar jag ett signerat ex av Julens söta saker till den här veckans favoritbidrag.

Trevlig bakvecka!

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Vinterljus
Föregående artikel Morgonstund

Morgonstund

Jag är en av få människor som faktiskt gillar att det blivit lite mörkare ute. Åtminstone ett tag – fram tills att julhelgerna är över ungefär. Det är något alldeles särskilt fint med de där riktigt tidiga morgnarna då staden inte riktigt kommit igång utanför fönstret och det fortfarande är tyst i huset. När man får göra en första kopp kaffe och hasa raggsockarna mot tända ljus på arbetsbordet. De tidiga morgnarna är alldeles för få för min del (i det här hemmet är ordet ”sjusovare” snarare benämningen på en extremt morgonpigg person) och jag tar väl hand om dem när de kommer. Hoppas att ni har en riktigt fin måndag!

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Var med i #bakci…
Föregående artikel Värdiga vinnare