Söta saker
Annons

Mer choklad!

Det enda som är bättre än choklad är mer choklad, brukar jag säga. Till helgen bakar jag underbara mjölkchokladmuffins fyllda med mörk chokladtryffel. Fullkomligt överjordiskt goda blir de. Gör dubbel sats, för säkerhets skull!

  • 125 g smör
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1  dl mjölk
  • ½ dl vispgrädde
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl chokladtryffel

Smält 25 gram av smöret och lämna resten att bli rumsvarmt. Bryt ner mjölkchokladen i det smälta smöret och rör tills den smälter. Blanda det rumsvarma smöret med sockret och rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner mjölk, grädde, chokladsmet och därefter vetemjölet utrört med bakpulvret. Häll smeten i muffinsformar och tryck ner rikligt med chokladtryffelbitar, gärna skurna i mindre bitar, i mitten av varje muffin. Grädda i 175 graders värme i cirka 20 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Seg pistaschkaka…
Annons

Seg pistaschkaka med lingon

I dag firar jag inlämnat bokmanus och nya äventyr med en riktigt kolaseg vaniljkaka, full av syrliga lingon och knapriga pistaschnötter. En helt perfekt kaka att inleda helgen med! Här är receptet.

  • 2 ägg
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100g smält smör
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 dl pistaschnötter

Blanda alla ingredienser och häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Mer choklad!
Föregående artikel Flyttgröt
Annons

Flyttgröt

Från och med i dag ser den här bloggen rejält annorlunda ut. För ett tag sedan bestämde jag mig nämligen för att flytta den hit, till amelia.se, och helt enkelt testa något alldeles nytt, efter fem års bloggande på egen sida – jo, det har ta mig tusan gått fem år, vet ni vad!

Flytten innebär förhoppningsvis att ännu fler läsare hittar hit och att bloggen, som fått stå lite grann åt sidan för bokskrivande och andra projekt, kan få nytt liv och mer av min tid och uppmärksamhet. Innehållet kommer att vara detsamma som alltid, även om ytan ändrat form och några knappar och länkar bytt plats. Jag hoppas att ni hänger med mig på resan och ser vart det bär!

Vi börjar med en kopp kaffe, tycker jag. Och receptet på en riktigt bra flyttgröt.

Klappgröt med blåbär

  • 2½ dl vatten
  • 3 msk mannagryn
  • ¾ dl blåbärssylt
  • ca 1 msk citronsaft
  • vispad grädde och en handfull blåbär

Koka vattnet och vispa ner mannagrynen. Låt gröten småkoka i några minuter tills den blir tjock och vispa därefter ner sylten. Koka upp på nytt och häll sedan över gröten i en bunke. Vispa den fluffig med elvisp eller ballongvisp och tillsätt citronsaften under tiden. Servera med vispad grädde och blåbär.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Seg pistaschkaka…
Föregående artikel Morgonstund
Annons
Kommentera
Nästa artikeln Flyttgröt
Föregående artikel Julstämning och…

Julstämning och vårkänslor

I år har julen verkligen varat till påska hemma hos mig. Arbetet med den nya boken - Julens söta saker - har inneburit pepparkaksbak, glöggkok och julgranspyssel ända in på vårkanten och ännu är det mycket kvar att göra. Josefin och jag väljer bilder för fullt och jag redigerar recept och texter för glatta livet. Det är ganska mysigt faktiskt, med jul och vår på samma gång. Och fint blir det! Snart är hela köksväggen full av bildutskrifter (Joss kallar den ”seriemördarväggen”) och man kan på allvar börja ana att de ska bli en bok.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Morgonstund
Föregående artikel Glad våffeldag!