Söta saker

Att leta fel

I dag läser jag korrektur för glatta livet. Fyller sida efter sida med små röda pratbubblor om sådant som ska ändras och rättas. Det är en ganska angenäm syssla, för man får dricka hinkvis med kaffe och äta shortbread och tillbringa en hel dag i yogabyxor och oborstat hår utan att någon tycker att man är det minsta slapp för det.

Varje gång bokskrivandet kommer in i den här fasen inser jag att det där med korrekturläsning är en alldeles för ouppskattad konstform. Som tur är är jag inte ensam om ansvaret att se till att allting stämmer – betydligt proffsigare textläsare än jag granskar varenda kommatecken i jakten på insmugna fel eller otydligheter innan boken går i tryck.

Nu ska jag öppna alla fönster och låta sommar och julstämning blandas i en enda stor röra. Hoppas att ni har en riktigt fin söndag!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Briochemorgon

Briochemorgon

Inget slår att vakna till nyrostad chokladbrioche med salt smör en trött och sliten helgmorgon. Faktum är att det bästa med att skriva kokböcker är att det hela tiden blir en massa godsaker över som man bara måste äta upp, alldeles oavsett hur mycket man ger bort och tvingar på folk.  Just det här receptet på chokladbrioche får bli en hemlis fram till september, då den nya boken kommer.

Kommentera
Nästa artikeln Att leta fel
Föregående artikel Sockerfri äppelpaj

Sockerfri äppelpaj

En superenkel, supergod och alldeles sockerfri äppelpaj kan vara bra att ha i rockärmen. Jag höftar lite när jag gör min, både när det gäller ingrediensantal och ugnstid, men ungefär såhär brukar det bli:
  • smördegsplattor
  • 3 äpplen
  • 2 tsk malen kanel
  • uppvispat ägg till pensling
  • mandelspån

Kavla ut smördegen till önskad tjocklek. Skär äpplena i skivor (använd såklart alltid ekologiska äpplen när du bakar – och annars också för den delen!). Pudra över kanel och lägg dem i en smord pajform. Täck med smördeg, pensla med lite uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i 225°C i cirka 10 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Briochemorgon
Föregående artikel Nyponbröd

Nyponbröd

Det kan inte nog upprepas hur mycket jag gillar frukost. Beroende på hur mycket tid som finns att lägga på den varierar jag friskt mellan lätta bärsmoothies och tunga amerikanska brunchfrukostar med pannkakor och äggröra. En sak som definitivt gör alla typer av frukostar bättre är hembakat bröd. Det här bakar jag med c-vitaminrikt nyponskalsmjöl och fryser in i skivor för att sedan ta fram och rosta eller grilla i ugnen på morgonen.

  • 2 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl nyponskalsmjöl
  • ca 5 dl vetemjöl

Smula ner jästen i vattnet och rör tills det löst sig. Tillsätt olja, salt och nyponskalsmjöl och arbeta sedan in vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en hanterbar och seg deg, men inte så mycket att den känns torr. Jäs i cirka 45 minuter under duk och arbeta sedan ut till en limpa. Vill man kan man använda en smord brödform för att få en mer kontrollerad form på brödet. Jäs limpan i ytterligare en halvtimme. Pensla eventuellt med lite vatten eller vispat ägg och strö över en nypa nyponskalsmjöl för dekoration. Grädda i 225°C i cirka 25-30 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln Sockerfri äppelpaj
Föregående artikel Kladdkaka för al…
Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Nyponbröd
Föregående artikel Glad nationaldag!