Söta saker

Underbara briocher

Jag älskar i stort sett alla franska frukostbakverk – jag menar bara hur de lyckas framstå som frukost trots att de i all mening är sött fikabröd är helt genialiskt! Men allra bäst av alla franska godsaker gillar jag nog brioche. Jag bakar ofta detta underbara söta vetebröd, både som en enda stor brioche och som små portionsbriocher. Alldeles som de är eller med olika fyllningar. Här är några av mina favoriter att förhöja helgen med.

Briocher med mandelkräm

Chokladbriocher

Syltbriocher

 

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Ostbröd med valn…

Ostbröd med valnötter

Finns det något trevligare än en till ytan helt vanlig limpa som visar sig vara en dröm av ost och nötter när man skär upp den? Nej, kära läsare, det finns det inte!

Det här brödet är liksom en liten måltid i sig självt och passar helt fantastiskt bra som picknickmat eller snabbt mellanmål.

  • 25 g färsk jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 1 ägg
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 dl cream cheese
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred cream chese över hela ovansidan. Strö över grovt hackade valnötter och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och vik in kanterna undertill. Lägg i en smord och bröad brödform och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla limpan med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 25 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Underbara briocher
Föregående artikel Kvinnor lagar ma…

Kvinnor lagar mat - män är stjärnkockar

Jag växte upp som hästtjej i stallet – en värld nästan helt dominerad av tjejer. Lärarna var kvinnor, vi som red och hängde med hästarna, veterinären som kom förbi då och då, domarna på klubbmästerskapen. Alla var tjejer.

Men när man såg på stora hopptävlingar på tv var det tvärtom. De kända hoppstjärnorna, tränarna och ägarna var män. Någon kvinnlig skötare här och där var allt som verkade finnas kvar av alla de hårt tränande, engagerade tjejer som en gång fyllt stallen.

När jag pluggade konstvetenskap var historiens uppdelningen mellan män och kvinnor tydlig. Olika konstgenrer rangordnades i en viktighetsordning som bara råkade göra att det sätt kvinnor traditionellt arbetat på (t.ex. textilkonst) hamnat längst ner på listan, medan de former som dominerats av män (som oljemåleri) rankats högt upp.

Lite samma sak är det ibland med bakning och matlagning. Konster som i århundraden varit förpassade till hemmet och köket, och därmed kvinnorna, och som ofta nedvärderats och tagits för givna. Men när det äntligen blivit viktigt och uppskattat (och framför allt ekonomiskt lönsamt!) att vara bra på att baka och laga mat, då är det konstigt nog (inte alltid såklart, men ganska ofta) herrarna som driver de stora, kända krogarna, är tv-kockar och bedömer matlagningsprogram.

Kvinnor väver en bonad, män är konstnärer. Tjejer växer upp i stallet, killar blir hoppstjärnor. Kvinnor lagar mat. Män är stjärnkockar. Är det så?

Ganska stört i så fall, tycker jag. Vad tycker ni?

Bild av Josefin Casteryd från Sött från förr.

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Ostbröd med valn…
Föregående artikel Förkylt och förb…

Förkylt och förbaskat

I dag är det total sjukstuga här hemma. Efter att ha flyttat möbler mellan tre lägenheter halva natten är jag helt utslagen och det sista av den röst jag en gång hade är borta. Skittråkigt, särskilt eftersom jag älskar att prata…;)

Fördelen med att vara sjuk är att man blir serverad frukost på sängen av den i familjen som inte hunnit bli lika sjuk ännu. Och så får man äta precis hur mycket glass man vill och varva jobb med lika delar netflix.

Hoppas ni får en fin torsdag!

/Tea

PS. Här är recepten på bästa förkylningskurerna!

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Kvinnor lagar ma…
Föregående artikel Smörbullar

Smörbullar

Har man en gång ätit bullar gjorda på smör är det helt omöjligt att någonsin få i sig något baserat på margarin. Skillnaden är så enorm att man baxnar när man hör att många caféer och bagerier fortfarande snålar in på smöret, till förmån för det billigare, men ack så trista margarinet. Det är helt enkelt så enkelt att naturliga råvaror smakar bättre än fabricerade. Riktigt mycket bättre.

De här bullarna har fått en extra smörig smak tack vare en helt ljuvlig vaniljsmörkräm som fyllning. Så här gör jag dem:

BULLAR

  • 25 g jäst
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 1⁄2 dl socker
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 1 äggula
  • frön från 1 vaniljstång

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta. Mixa ihop alla ingredienser till smörkrämen (går bra att göra för hand också såklart) till en jämn kräm och bred ett jämnt lager över degen. Rulla ihop rutan som en rulltårta och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Förkylt och förb…
Föregående artikel Onsdagsgöra