Söta saker

Nyttig glass

Äntligen är det glasstider! Och vet ni vad? Det måste inte alls vara krångligt och tidskrävande att göra sin egen. Vill man dessutom äta väldigt mycket glass (det vill man!) är det extra bra att det finns nyttigare varianter att variera sig med. Här är några av mina favoritrecept på underbara glassar som är enkla, goda och faktiskt ganska nyttiga! Klicka på länkarna för att komma till recepten.

Jordgubbsstrutar

Minutglass med mango

Hälsoglass

Glasspinnar av yoghurt

Kommentera
Föregående artikel Snabbaste midsom…

Snabbaste midsommartårtan

Ute i sista minuten med midsommartårtan? Gör bästa fusktårtan som är klar på några minuter. Färdiga marängbottnar (jo, man får köpa färdig när det kniper – allt är tillåtet när det gäller tårta!), grädde, lemon curd och massor av jordgubbar. Klart! Ingen kommer att märka något och om man är flitig med grädden kommer tårtan att se precis lika fin ut som den här hemmagjorda pavlovan. Nästan i alla fall.

Bild av Josefin Casteryd.

Kommentera
Nästa artikeln Nyttig glass
Föregående artikel Lätt gräddtårta

Lätt gräddtårta

Som jag längtar efter sommarlov nu! Lediga dagar, tjocka böcker, spontana utflykter och massor av gräddiga tårtor står på menyn för den här sommaren och jag jobbar som en tok för att hinna allt som ska vara klart innan semestern. Den här tårtan är både lätt att göra och lätt att äta (bästa kombon!). Fyllningen är vaniljkvarg med hallon – vilket ger en lite friskare och lättare smak än klassisk vaniljkräm. Att baka den i brödform gör det dessutom lättare att förvara den i kylen. Och så får man ju plats med så många fler tårtor på midsommarbordet på det viset!

TÅRTBOTTEN

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smord och bröad mindre brödform. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter. Låt svalna och dela i tre skikt.

FYLLNING OCH DEKORATION

  • 3 dl kvarg med vaniljsmak
  • 2 dl hallon
  • 2 dl vispgrädde
  • jordgubbar och blåbär

Blanda hälften av kvargen med hallonen så att de mosas lite lätt och bred över ena tårtlagret. Bred resten av kvargen över det andra lagret. Vispa grädden och klicka ut på toppen av tårtan och dekorera med jordgubbar och blåbär.

Kommentera
Nästa artikeln Snabbaste midsom…
Föregående artikel Midsommarbakelser

Midsommarbakelser

Tre personer har nu meddelat mig att det kommer att ösregna på midsommarafton, men vad gör det när man har sådana här soliga bakelser i rockärmen? Jag gör dem på små hallonbottnar och toppar med lite vispad grädde – hur enkelt och gott som helst! Vad ska ni baka till midsommar?

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl hallon
  • vispad grädde och hallon till dekoration

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt fröna från vaniljstången och därefter mjölet blandat med bakpulvret, mjölk och smält smör. Smörj och bröa en långpanna (jag använder en kvadratisk mindre långpanna som är cirka 25 x 25 cm) och bred ut smeten. Tryck ner hallonen jämnt över kakan och grädda i 175° C i ungefär 30 minuter (beroende på tjocklek kan den behöva längre eller kortare tid – kolla att den är torr med en sticka!). Låt kakan svalna. Stansa ut runda bottnar med ett pepparkaksmått eller stans och dekorera med vispad grädde och hallon.

Kommentera
Nästa artikeln Lätt gräddtårta
Föregående artikel Chokladkaka med…

Chokladkaka med grädde och banan

Den här kladdkakan är nästan godast dagen efter, särskilt om den fått stå och sega till sig i kylskåpet! I varje fall om man som jag gillar sega kladdkakor, snarare än rinniga. Extra festlig blev den med vispad grädde, nöthack och skivad banan. Nästan som en banana split utan glass :)

KLADDKAKA

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör
TILLBEHÖR
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl blandade nötter
  • 1 banan

Vispa ihop alla ingredienser till kakan. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Vispa grädden, hacka nötterna och skiva bananen. Servera i en enda röra.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Midsommarbakelser
Föregående artikel Cheesecake