Söta saker

Livets snabbaste lemonad

Inget släcker törsten som lemonad! Och den absolut snabbaste och lättaste genvägen dit är att pressa lite citronsaft, blanda med sockerlag och sedan hälla på vatten och is. Ännu enklare blir det med färdig sockerlag på flaska i kylen. Jag gör min lag så här:

  • 1/2 liter vatten
  • 1/2 liter strösocker

Värm vattnet i en kastrull och lös sockret helt i det. Låt svalna och tappa på glasflaska. Förvara i kylskåp och använd till drinkar, iste eller livets enklaste lemonad.

Kommentera
Föregående artikel I dag bestämmer…

I dag bestämmer vi!

I dag gäller det, hörrni. Ät en stadig frukost och gå och rösta! För det coola med allmänna val är att alla röster räknas, precis lika mycket. Min röst väger liksom lika tungt som statsministerns. Det gör din också.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Livets snabbaste…
Föregående artikel Rösträtt

Rösträtt

Det är inte de ondas brutalitet, utan de godas tystnad som är den yttersta tragedin, sa Martin Luther King. Därför är det sjukt viktigt att rösta på söndag. För det är nämligen alla goda icke-röster som gör att arga, hårda och onda röster låter så högt och får så mycket utrymme. Det är alla goda icke-röster som gör att de rädda och hatiska får mandat att bestämma saker och möjlighet att göra världen mer som de vill ha den.

Jag vill inte ha en värld där vi gör skillnad på människor och människor. Där några har tolkningsföreträde för att de råkar ha bott här längre. För att de inte tvingats lämna allt och fly med livet som insats. För att de är lyckligt ovetande om hur jävlig världen kan vara för dem som har det värst. Jag vill inte ha en värld där vi skiter i miljön. Där vi struntar i dem som har det sämst och bara bryr oss om hur många kronor extra vi kan få kvar på kontot efter skatt. Framför allt vill jag inte ha en värld där de småsinta får rätt för att de vettiga inte säger något.

Så på söndag (eller varför inte redan idag) tycker jag att vi tar det lyxigaste vi har – rätten att vara med och bestämma – och går och röstar!

Här hittar man närmsta ställe att förtidsrösta på – och här kan man få ett nytt röstkort om man tappat bort sitt!

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln I dag bestämmer…
Föregående artikel Citronpannacotta

Citronpannacotta

Ett väldigt enkelt sätt att göra pannacotta är att använda gelésocker istället för gelatin. På så sätt går blir den underbara desserten dessutom vegetarisk. Bara en sådan sak! Den här ljuvliga lilla saken gör jag med vanilj och citron. Det tycker jag att du också ska göra.

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 1 dl gelésocker
  • skal av en citron

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner dem tillsammans med grädde och gelésocker i en kastrull (om man vill kan man låta den urskrapade vaniljstången koka med och sedan ta upp den). Blanda ner det finrivna skalet från citronen (se till att den är ekologisk!). Koka blandningen väldigt kort, en halv minut, och häll upp  trevliga glas eller formar. Låt stelna och servera med de rårörda blåbären ovanpå.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Rösträtt
Föregående artikel Eko-logiskt

Eko-logiskt

Att välja ekologiska är smart både för miljön och hälsan. Och ju mer man lär sig om hur mycket gifter en besprutad frukt innehåller (mycket), hur den förväntade medellivslängden för bomullsodlare ser ut (kort) eller vilket utrymme en höna som värper icke-ekologiska ägg har att leva på (inget) har man faktiskt ingen som helst lust att tjoffa i sig någonting alls som inte tillkommit på någotsånär naturlig och schysst väg. Finns det inga ekologiska ägg i affären så blir det heller ingen omelett till kvällsmat. Är det rea på kravodlad kål när jag tänkte handla broccoli så blir det kålpudding till middag istället för broccolisoppa. Svårare än så är det inte.

Visst lämnar utbudet fortfarande en hel del att önska när det gäller ekologiska varor, men när det gäller mat finns det för det mesta alltid något som funkar. Jag brukar tänka att det är lite som det var förr – på mormors tid – när man åt det som var i säsong och anpassade veckomatsedeln efter utbudet istället för tvärtom. På det sättet blir matlagningen betydligt mer kreativ och vetskapen om att det man äter är fritt från gifter och dålig djurhållning är en fantastiskt god krydda!

Kommentera
Nästa artikeln Citronpannacotta
Föregående artikel Torkade lingon