Söta saker

Lingonkaka

En perfekt försmak av julen är den här lätta lingonkakan som jag gillar att baka i en liten brödform och skära i tjocka skivor. Rödprickigt fin och riktigt saftig blir den. Servera med en klick fluffig grädde för extra feststämning i novemberrusket.

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk hemmagjort vaniljsocker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl frysta lingon

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de blanda ingredienserna för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Rör ner de frysta lingonen. Häll smeten i en smord och bröad brödform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Ice cream cheese…

Ice cream cheesecake

Minns ni den helt sjuka jordnötskolaglassen som jag pratade mig varm om häromveckan? Well, nu har resterna av den blivit en minst lika sjukt god glasscheesecake. Att göra cheesecake av glass är för övrigt en väldigt smidig sak och resultatet blir någonting mittemellan glasstårta och fryst cheesecake. Det bästa av två världar, med andra ord.

  • 75 g smör
  • ca 10 digestivekex
  • 3 dl glass av valfri sort (jag använde den här)
  • 2 dl cream cheese
  • 1/2 burk dulce de leche
  • valnötter till garnering

Låt smöret bli rumsvarmt och krossa digestivekexen. Knåda samman och tryck ut i en liten rund pajform. Låt glassen tina en aning så att den blir mjuk och rör ner cream cheesen i den. Bred glassmeten över digestiveskalet och ställ alltsammans i frysen i minst en timme. Ta ut och garnera med dulce de leche (färdig finns att köpa, eller så kokar man egen enligt receptet här) och valnötter.

 

Kommentera
Nästa artikeln Lingonkaka
Föregående artikel Smörkola med ing…

Smörkola med ingefära

En av de allra bästa sakerna med jul är alla härliga kryddor som man får lov att gå loss med. Färsk ingefära är en fantastisk kolakryddning och i den här sammetslena smörkolan bryter den perfekt mot det söta och ger en lite extra stingig godissmak. Varning för att cirka hälften går åt (vet inte var de tar vägen) under själva inslagningen…
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 msk smör

Blanda alla ingredienser  i en stor gryta. Placera en mattermometer i grytan, men se till att den hänger fritt i smeten och inte nuddar botten. Koka upp och sänk sedan värmen något så att smeten kokar jämt och lugnt. Rör lite då och då så att den inte bränns i botten. När termometern visar att smeten är 125°C (eller när smeten klarar ett mjukt kulprov) – häll den genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor och låt kolan svalna en aning. När den börjar anta fast form – använd en sax penslad med rapsolja för att klippa kolakakan i lagom stora kolabitar. Slå in i smörpapper.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Ice cream cheese…
Föregående artikel Glasspinnar extr…

Glasspinnar extra allt

Ett barnsligt gott och väldigt enkelt sätt att alltid ha en grym efterrätt till hands är att göra egna ”glasspinnar”. Jag brukar göra olika smakvarianter, men det här är en outmanad favorit som gillas av både unga och gamla kalasgäster. Som form använder jag muffinsformar i hårdpapp (alltså inte den där klassiska veckade varianten, utan släta, cylinderformade små koppar). Det funkar också att använda små engångsmuggar i papp (sådana som är tänkta för glögg är bra i storlek). Sedan är det bara att vara kreativ och skapa sin egen favoritblandning och trycka ner en glasspinne i mitten. Jag gör mina såhär:

  • chocolate chips
  • vaniljglass
  • jordnötssmör
  • valnötter
  • skivad banan

Täck botten på formarna med chocolate chips. Klicka över lite vaniljglass och platta till. Placera ett lager jordnötssmör över glassen. Strö på lite valnötter och bananskivor. Avsluta med ännu ett rejält lager vaniljglass. Stick ner en glasspinne i mitten av varje form och förvara i frysen.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Smörkola med ing…
Föregående artikel Pysselverkstad

Pysselverkstad

Å, vad jag älskar den här tiden! Jag har precis bestämt att det är helt okej att inleda årets julfas och börja julpyssla. Julen är nämligen på tok för trevlig för att stressas förbi under en flyende decembermånad, tycker jag. Jag vet att många tycker att man ska spara sig till första advent, men jag har liksom aldrig varit den tålmodiga sorten. Så från och med nu blir det tända ljus och clementiner, paketinslagning, pepparkaksbak och granris för hela slanten. God jul!

Kommentera
Nästa artikeln Glasspinnar extr…
Föregående artikel Pineapple mering…