Söta saker

Pistaschkakor

Nu blir det småkakor. Det var alldeles för längesen.
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl hackade pistaschkärnor
  • 100 g rumsvarmt smör, skuret i kuber

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Rör ner pistaschkärnorna. Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta samman till en kakdeg. Forma till små bollar och ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Platta till och grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Det viktigaste m…

Det viktigaste målet

Jag vet egentligen inte varför man envisas med att kalla frukosten för dagens viktigaste mål – att vara utan middag eller lunch borde vara minst lika olyckligt om ni frågar mig. Oavsett vilket kan man inte frångå att en dag utan frukost är en fasansfullt trist dag. I synnerhet när man är på träningsläger. Som tur är har vi halva packningen full av granola. Så här gör man den.

Kommentera
Nästa artikeln Pistaschkakor
Föregående artikel Panikkaka

Panikkaka

När det är mitt i natten och köket ser ut som en festivalcamping och någon i hushållet plötsligt kommer på att hen lovat ta med kakor till jobbets fredagsfika dagen efter är det den här kakan man bakar. Den innehåller ganska vanliga ingredienser och fylls med exakt de frukter som ligger och skrumpnar i fruktskålen för tillfället, eller de bär som går att gräva fram ur frysfackets innersta frosttäcke.

  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl bär eller frukt skuren i bitar

Smält smöret och blanda det med sockret efter att det fått svalna en stund. Blanda ner ägg och mjölk och därefter vetemjölet, utspätt med bakpulvret. Häll smeten i en mindre långpanna som klätts med bakplåtspapper och stick ner bär eller fruktbitar jämt i hela kakan. Grädda i 175 graders värme  i cirka 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera
Nästa artikeln Det viktigaste m…
Föregående artikel Saft för hela so…
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Panikkaka
Föregående artikel Rara päron

Rara päron

Att slänga frukt är en sjukt ledsam grej tycker jag. Som tur är behöver inte hoppet vara ute ens för de skrumpna och brunskrynkliga päronen i fruktskålen. Ett av mina bästa tips är att koka in dem i saffran (eller någon annan god krydda för den delen) och låta dem återuppstå som världens piffigaste efterrätt. Bara att ta fram och servera med en klick vaniljglass när man känner för kalas. Här är receptet, som man givetvis kan halvera eller dela så att det passar antalet överblivna päron.

Kommentera
Nästa artikeln Saft för hela so…
Föregående artikel Herräng