Söta saker

Tre påsktårtor och en cupcake

Påsken är en underskattad bakhögtid, tycker jag. Personligen älskar jag att påskledigheten infaller just som våren (åtminstone här där jag är) börjar titta fram och inbjuder till en massa vårfina bakelser och tårtor. För tårta bara måste man ha till påsk.

Förra året gjorde jag en enklare variant, med lite syrlighet i smaken, som jag verkligen älskar. Så här gör man den.

En annan favorit är den här, men underbar chokladkräm och massa hallonmousse inuti.

Vill man inte göra en enda jättetårta kan man baka påsktårta i portionsform istället. De här påskiga björnbärscupcakesen är både söta att se på och vansinnigt beroendeframkallande.

Årets påsktårta blev en riktig sockerchock, men massor av färgglad marsipan och underbar hallonkräm inuti. Den hittar man här.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Glutenfri påsktå…

Glutenfri påsktårta

En av mina absoluta favorittårtor bara råkar vara glutenfri. Hur bra är inte det?! För då kan ju ännu fler människor ta del av dess awesomeness! Hemmagjord marängbotten, med mammas helt vansinnigt goda smörkräm till. Och så massor av vispgrädde förstås. Det kan gott få vara påsk lite oftare.

Två små marängbottnar

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • några droppar ättika
  • 1 liten nypa salt

Till garnering

  • mammas smörkräm
  • 2-3 dl vispad grädde
  • lite riven mörk choklad
  • marsipankycklingar eller små chokladpåskägg till dekoration

Skilj ut äggvitorna i en ren och torr bunke (spara äggulorna – av dem kan man till exempel göra vaniljkräm). Droppa i lite ättika (ett kryddmått på sin höjd) och en nypa salt och vispa hårt tills äggen är kritvita och man kan vända bunken upp och ned utan att smeten rör sig. Det går att vispa maräng utan ättika och salt, men jag tycker att de blir lättare att få fina så här. Vispa i sockret, lite i taget.

Bred ut smeten försiktigt till två runda bottnar på plåt med bakplåtspapper. Grädda på 100 grader i en timme (eventuellt längre, bottnarna ska släppa från bakplåtspappret när de är klara). Sjud smörkrämen enligt anvisningarna och låt den svalna. Bred på ett lager på den ena bottnen och därefter ett tjockt lager vispad grädde. Lägg den andra bottnen över och täck med mer grädde, riven choklad och valfri påskdekoration.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Tre påsktårtor o…
Föregående artikel Påskägg, godis o…

Påskägg, godis och häxor, men vad är det vi firar?

Att man ska måla ägg, dekorera björkris med fjädrar och klä ut sig till påskakärring vet man ju, men vad är det egentligen vi firar när vi firar påsk?

I går började vad som i den kristna kalendern kallas för ”Stilla veckan”, eller Dymmelveckan. Palmsöndagen, som fått namn av att folket strödde palmblad framför Jesus när han red in i Jerusalen, inleder veckan som är den sista fasteveckan. Därefter tar Blå måndag, Vita tisdagen och Dymmelonsdagen vid. På Dymmelonsdagen brukade man förr byta kyrkklockornas kläppar mot träkläppar (dymlar) för att få dovare klockklang och påminna människorna om påskens allvar. Skärtorsdagen och Långfredagen, då Jesus blev korsfäst, är lågmälda dagar då man helst ska fundera över Jesus död. De leder sedan fram till Påskdagen, då den kristna världen firar Jesus uppståndelse och bryter fastan genom att äta en massa godsaker.

Från början är påsken en judisk tradition. Den judiska påsken – Pesach – firas till minne av flykten från Egypten, där det judiska folket hölls som slavar. Högtiden kallas ibland ”det osyrade brödets högtid”. Detta eftersom man avstår från att äta jäst bröd under påsken, för att påminnas om att folket var tvungna att fly i sådan hast att de inte ens hann låta brödet jäsa klart. Firandet centreras kring en stor måltid, men vin och osyrat bröd som tillbehör. Den traditionen syns även i den kristna nattvarden (med vin och oblater), eftersom det var den judiska påskmåltiden som Jesus åt tillsammans med sina lärljungar på Skärtorsdagen innan han dog.

I gammal folktro är Skärtorsdagen den dag då häxorna far till Blåkulla för att fira häxgudstjänst med Djävulen. För att förhindra den ökade häxtrafiken gömde man sina kvastar så att häxorna inte skulle kunna flyga och sköt med gevär för att skrämma dem –  en tradition som lever kvar i vår tids påskkärringar, påskris och påskasmällare.

Men oavsett om man bryter fasta, firar sin frihet eller skrämmer häxor, eller för den delen mest bara gillar en rejäl fest, är påsken ett utmärkt tillfälle att fika och äta godis.

Här är några förslag på godsaker att bjuda på i påsk.

Hemmagjort påskgodis

Påskäggsformade kakklubbor

Färgglad påsktårta

Amerikanska påskägg

Bild 1&2: Josefin Casteryd

 

 

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Glutenfri påsktå…
Föregående artikel Påsktårta

Påsktårta

En påsktårta ska vara färgglad, lite för mycket och framför allt så god att man aldrig glömmer den. Det betyder att det behövs marsipan – i mängder. Årets påsktårta gör jag med min favoritvaniljkräm och en fantastisk hallonmousse som man aldrig tröttnar på. Och så grädde förstås. Här är receptet.

TÅRTBOTTEN

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smord tårtform. Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt svalna och dela i tre skikt.

VANILJKRÄM

  • 2 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna och bred den sedan på det understa lagret tårtbotten.

HALLONMOUSSE

  • 200 gram hallon
  • 1/2 dl gelésocker
  • 50 g cream cheese
  • 2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). Låt svalna och vispa under tiden grädden. Rör ner cream cheesen (cream cheesen kan uteslutas om man vill) i hallonblandningen och rör sedan ned allt i grädden. Låt stå och sätta sig i kylen ett tag och bred den sedan över det andra lagret tårtbotten.

DEKORATION

  • 2-3 dl vispgrädde (more is more)
  • 1 marsipanlock eller tunt kavlad hemgjord marsipan
  • marsipan och karamellfärg till figurer, ägg och blommor

Bygg ihop tårtan och bred vispad grädde runt och över hela kakan. OBS! Detta är nödvändigt eftersom man inte vill att marsipanen ska komma i direktkontakt med tårtbottnen och sabba den! Lägg över den tunt kavlade marsipanen (jag använde ett färdigt vitt marsipanlock till den här tårtan) och stryk försiktigt över och runt tårtan för att fästa den. Färga lite marsipan i olika färger och gör små figurer att sätta ovanpå tårtan.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Påskägg, godis o…
Föregående artikel Färga påskägg me…

Färga påskägg med kaffe, lök och gurkmeja

Vackra, färgglada påskägg kan man få utan att behöva gå längre än till skafferiet. Kaffe, gurkmeja, rödlök och rödkål är bara några av alla smarta sätt att få fin påskfärg på äggen. Och testa friskt med annat som kan ge fin färg, vettja! Det är ju själva experimenterandet som är det roliga.

Beigea ägg

  • 3 msk snabbkaffe
  • 1 msk ättika eller vit vinäger
  • 4 dl vatten

Gula eller orangea ägg

  • 2 msk gurkmeja
  • 1 msk ättika eller vit vinäger
  • 4 dl vatten

Bruna ägg

  • Skal av 3 rödlökar
  • 1 msk ättika eller vit vinäger
  • 4 dl vatten

Blåaktiga ägg

  • 1 dl strimlad rödkål
  • 1 msk ättika eller vit vinäger
  • 4 dl vatten

Lägg önskat färgämne i en kastrull med vatten och ättika. Låt småkoka under lock i 20-30 minuter. Rör då och då. Ta bort kvarblivna lökskal eller kålbitar med en hålslev och lägg i rumstempererade ägg. Koka äggen som vanligt i spadet – ju längre de kokar, desto starkare blir färgen.

Kommentera
Nästa artikeln Påsktårta
Föregående artikel Påskägg med hemg…