Söta saker

Supersmöriga kardemummabullar

Inte långt från där jag jobbar finns ett bageri som gör de allra knäckigaste och smörigaste kardemummabullarna på jorden. Vi köper dem varje gång vi firar någonting. Vi firar nästan jämt. Det här är mitt försök att efterhärma de underbara bullarna. De blir inte alls likadana, men alldeles magiskt goda ändå.

  • 150 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 1 dl extrasaltat bregott
  • 1 dl sirap
  • rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor

PENSLING

  • mer bregott
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och lös den i mjölken. Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt! Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över. Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar. Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet! Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter. Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Äppel Päppel

Äppel Päppel

Jag vet att det är fel, men jag kan bara inte låta bli att längta lite efter höst. Att få klä sig lite varmare, skörda och bunkra inför vintern och låta köket fyllas av äppelkok. I år ska jag göra vansinniga mängder äppelmos, lite marmelad, kräm och min favoritäppeljuice. Och så en hel massa kakor och muffins förstås.

Kommentera
Nästa artikeln Supersmöriga kar…
Föregående artikel Ett riktigt gott…

Ett riktigt gott bröd

Att baka bröd i brödform är sjukt praktiskt. Det går nästintill av sig självt och dessutom blir det vansinnigt lätt att skära proffsigt raka skivor av det om man vill frysa in det färdigskivat. Det här brödet gör jag med kruskakli och blötlagt 4-kornskross och garnerar med sesam- och linfrön.

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl blötlagt fyrkornskross
  • 1 dl kruskakli
  • 4-5 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • linfrön och sesamfrön till garnering

Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. Rör med en träslev tills jästen löst sug och tillsätt därefter salt, ölja, kornkross och kruskakli. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa bunken, men inte mer. Låt jäsa under duk i 45 minuter. Knåda degen ordentligt och forma den till en limpa. Lägg i smord brödform och låt jäsa igen under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och linfrön. Grädda i cirka 25-30 minuter i 225 graders värme.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Äppel Päppel
Föregående artikel Lätt som en plätt

Lätt som en plätt

Pannkakor är den absolut bästa sortens frukost, tycker jag. Helst gör jag mina lite sådär amerikanska, med somriga bär till och massor av lönnsirap.

  • 2 1/2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 3 msk socker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk smält smör
  • hallon och lönnsirap till servering

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka och garnera med hallon och ringla över lönnsirap.

Kommentera
Nästa artikeln Ett riktigt gott…
Föregående artikel Pajsommar
Kommentera
Nästa artikeln Lätt som en plätt
Föregående artikel Blommigt iste