Söta saker

Scary bananas

Det kanske enklaste (och nyttigaste!) Halloweengodiset i världen är förmodligen de här bananspökena. Kanske inte det mest skrämmande i trick-or-treat-påsen, men vad gör det när de är supergulliga!

Jag gör dem genom att halvera bananer, spetsa dem på glasspinnar och frysa in dem. Sedan ”ritar” jag ögon och runda spökmunnar av mörk choklad som jag smält i lite upphettad, ekologisk kokosolja. Man kan förvara spökbananerna i frysen tills de ska serveras – de tinar till ätbar glasskonsistens på några minuter.

Här hittar du ännu fler läskiga godsaker inför firandet på fredag.

Happy Halloween!

Kommentera
Föregående artikel Underbara vanilj…

Underbara vaniljbullar

En regning söndag som den här känns det som läge för nybakta bullar. De här vaniljknutarna saknar motstycke när det gäller smörighet och saftighet och blir helt magiska att avnjuta direkt från plåten till ett glas mjölk. Vad serverar ni helst till fikat i höstrusket?

  • 150 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 1 dl extrasaltat bregott
  • 1 dl sirap
  • 2 msk hemmagjort vaniljsocker

PENSLING

  • sirap
  • strösocker

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och lös den i mjölken. Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt! Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Ringla över sirap och strö ett rejält lager hemmagjort vaniljsocker (se recept här). Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till stora bullar. Detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet och jag lovar att det är värt besväret! Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer också att bli kladdig) i ytterligare 30 minuter. Pensla med sirap, strö över strösocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills knutarna fått fin färg.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Scary bananas
Föregående artikel Pump up the jam

Pump up the jam

Jag kan inte få nog av marmeladkokning, konservering och inläggning nu när hösten äntligen är här. Just nu går jag igenom årets sista skörd av blåbär, lingon, äpplen och annat gott som inte får plats i frysen och låter köket fyllas av vackra glasburkar och doften av nykokad marmelad. Här hittar du några av mina favoriter.

Körsbärsmarmelad

Blåbärsmarmelad med mörk choklad

Hallonmarmelad med rörsocker

Aprikosmarmelad

Underbar citrusmarmelad

och

Engelsk marmelad

Kommentera
Nästa artikeln Underbara vanilj…
Föregående artikel Ingefärsshot

Ingefärsshot

Ingefära ska vara bra för en alldeles förfärlig massa saker och göra gott på alla möjliga sätt. Dessutom är den kryddstarka lilla roten vansinnigt god om man behandlar den väl. Jag brukar göra ett avkok på den som jag blandar med lite honung och citron. Den kan man sedan shotta i förebyggande syfte eller när man har börjat känna av nästa höstförkylning. Som en flytande halstablett, liksom. Inte vet jag om det funkar på riktigt, men jag skulle kunna svära på att flera snuvor vänt i dörren vid åsynen av den här lilla rackaren. Ungefär så här gör jag den.

  • En rejäl bit färsk ingefära
  • 5 dl vatten
  • En liten citron
  • 2 msk honung

Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg den i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Låt blandningen sjuda på låg värme under lock i minst 15 minuter. Ta från plattan och sila dekokten. Pressa ner citronsaften från citronen och rör ner honungen – smaka av så att det blir en stark och lagom söt blandning. Ställ att svalna och tappa på flaskor. Förvara i kylen och drick som shot.

Kommentera
Nästa artikeln Pump up the jam
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - SKÖRDEFEST

Det allra bästa med hösten är alla fantastiska saker man kan göra med det som skördats under sensommaren. Lingon, blåbär, äpplen, päron, rönnbär och alla tänkbara godsaker bara väntar på att tas om hand och bli härliga kakor, inläggningar, safter och marmelader. Så vad passar bättre än att återinviga Månadens sötsak med en riktig SKÖRDEFEST?!

Som om inte detta vore nog kommer jag att välja tre härliga bidrag som belönas med ett ex av Julens söta saker från mitt förlag!

Temat för november blir alltså – SKÖRDEFEST. Och så här gör man för att vara med:

  1. Gör något sött på temat SKÖRDEFEST och blogga om det före den sista november!
  2. Länka till det här inlägg och skriv att receptet är ditt bidrag till Månadens sötsak.
  3. Skriv en kommentar här nedanför med länk till ditt bidrag
  4. När november är slut samlar jag alla bidrag och länkar i en stor bloggpost här på Söta saker så att alla kan inspireras av varandras idéer.

Mitt bidrag blir en rejäl rabarberkaka som helst serveras lite ljummen till vaniljglass och gott sällskap. Här är receptet.

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk hemmagjort vaniljsocker
  • 1 dl grädde
  • 2 dl skuren rabarber (cirka 2 cm tjocka skivor)

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker och bakpulver) för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Smörj och bröda en rund form och pudra med lite ströbröd eller mjöl. Häll i smeten och placera ut rabarberskivorna jämnt över kakan. Grädda i cirka 30-40 minuter i 175 graders värme.

Utmaningen pågår till och med den 30 november 2014 och eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.

Kommentera - 20 kommentarer
Nästa artikeln Ingefärsshot
Föregående artikel Blädderbok