Söta saker

Sesamsnitt

Sist jag gjorde de här kakorna tog de slut på en bilresa från Stockholm till Dalarna. Och det ser ut att gå ungefär lika fort den här gången också. Anledningen är att de är så krispiga och sega på samma gång att man helt enkelt inte kan sluta när man väl tagit en. Med den varningen – här är receptet:
  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 – 2½ dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner sirap och sesamfrön. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till två längder och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor. Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kommentera - 9 kommentarer
Föregående artikel Kokbokstankar oc…

Kokbokstankar och korrekturbakning

För bara några år sedan fanns inte den här bloggen och drömmen om att få skriva en egen kokbok var så långt borta att den inte ens gick att se. Nu jobbar jag för fullt med bok nummer två och det är fortfarande lite svårt att fatta att det faktiskt är på riktigt. Att jag faktiskt får arbeta med sådant som man egentligen bara drömmer om.

Allt det där är mycket er förtjänst. Den första boken hade aldrig ens kommit på tal om det inte varit för ert stöd och er uppmuntran. Och den hade inte blivit mycket att hänga i julgranen om inte ni hade hjälpt mig med allt från tips och råd, till åsikter om omslag och testbakning av recept. Det gör mig fortfarande alldeles varm att tänka på.

Nu undrar jag om ni har lust att hjälpa mig igen? De närmsta månaderna behöver nämligen recepten som ska vara med i den nya boken ”korrekturbakas” och testas och jag skulle älska att återigen få er input! Låter det kul? I så fall gör du såhär:

Fyll i formuläret nedan och skicka till mig. Ange om du kan tänka dig att testa ett eller två recept. När jag har fått ditt mejl skickar jag recept plus några frågor om hur det var att följa receptet, hur bakverket/sylten/efterrätten smakade osv.

Trevlig söndag!

Uppdatering: Tack för alla mejl! Det har kommit flera hundra och jag blir alldeles lycklig av hur himla fina ni är. Nu stänger jag formuläret och börjar skicka recept! Vissa av er kommer få recept ganska meddetsamma – andra under de närmsta två månaderna allteftersom bokarbetet fortlöper. Tack igen!

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Sesamsnitt
Föregående artikel Inte bara lingon…
Kommentera
Nästa artikeln Kokbokstankar oc…
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - Enkelt

Det finns vissa kakor som liksom sitter i ryggmärgen. Som man alltid kan återvända till när det är bråttom eller när fantasin sinar och man inte orkar vara avancerad. För mig handlar det om två-tre recept som jag varierar med olika smaker och innehåll, utefter vad jag har hemma just för tillfället. Temat för septembers bloggutmaning Månadens sötsak blir kort och gott ENKELT. Reglerna för att vara med i utmaningen är inte särskilt svåra de heller:
  1. Baka, safta eller sylta något på temat ENKELT före sista september.
  2. Blogga om det du bakat och länka till Månadens sötsak.
  3. Skriv en kommentar med länken till ditt bidrag här nedanför.
  4. När månaden är slut samlar jag som vanligt alla fina bidrag, bilder och länkar i en enda stor bloggpost.
Mitt bidrag är en go-to-kaka som är hur enkel och smidig som helst att baka. Den här gången har den fått pepparkakssmak och om man vill och har kan man med fördel röra ner lite färska lingon före gräddning.
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2-3 msk pepparkakskrydda
  • ev ett par dl färska lingon

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Rör ner vetemjöl, bakpulver och kryddor och häll därefter i mjölk och smör. Häll upp i långpanna med bakplåtspapper och strö eventuellt över lingon. Grädda i 175° i 30 minuter och skär sedan i rutor.

Happy baking!

 

Kommentera - 79 kommentarer
Nästa artikeln Inte bara lingon…
Föregående artikel Söta minnen
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Siggan och jag