Söta saker

Vardagskakor

I min mammas ärvda gamla kokbok kallas de här kakorna för vardagskakor, vilket jag tycker säger en hel del om hur trevlig vardagen kunde vara förr. Egentligen är de, enligt min ringa åsikt, fantastiskt festliga små kakor med seg sirapskonsistens och smak av mandel och kola. Så här gör jag dem.

  • 2 – 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 100 g smör
  • 1 msk ljus sirap

Blanda de torra ingredienserna tillsammans med mandeln och arbeta sedan ner det rumsvarma smöret (skär det gärna i små kuber först) och sirapen. Rulla till en kompakt rulle och lägg i plastfolie i kylskåpet i minst en halvtimme. Skär centimetertjocka skivor och lägg ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 10 minuter i 175 graders värme.

Kommentera - 8 kommentarer
Föregående artikel Lördagslänkar

Lördagslänkar

Den här veckan har jag tillbringat på dansläger ute i Roslagen och, så när som via en iphone med skakig uppkoppling, haft väldigt lite kontakt med yttervärlden. Istället har jag dansat cirka åtta timmar om dagen, sovit nästan ingenting och ätit omvälvande mängder banana bread, midnattsbrownies och vad som förmodligen motsvarar en medelamerikans livsförbrukning av cheese toast. Nu ligger jag utslagen i soffan med benen i högläge och okynnessurfar i bakbloggosfären. Här är några trevliga länkar jag ramlat över so far. Hoppas att ni får en fin helg!

Alltså den här tårtan: Caramel banana cake

Eller för all del den här, från Souvlaki for the soul 

Somrig melondrink från Nybakat

Och så glass – givetvis med lakritssmak – från Little dessert

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Vardagskakor
Föregående artikel Glutenfria småka…
Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Saftigt
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Glutenfria småka…
Föregående artikel Hallonmoussetårt…

Hallonmoussetårta med maräng och jordgubbar

Det här kan vara den sötaste sommartårtan på jorden. Alltså jag skojar inte, har du några som helst problem med supersöta saker så ska du backa redan nu. Vi snackar maräng, söt smörkräm, gräddig hallonmousse och sedan rejält med jordgubbar på det.

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • några droppar ättika
  • 1 liten nypa salt
  • 2 dl vispgrädde
  • hallonmousse
  • smörkräm
  • jordgubbar

Skilj ut äggvitorna i en ren och torr bunke (spara äggulorna – av dem kan man till exempel göra vaniljkräm). Droppa i lite ättika (ett kryddmått på sin höjd) och en nypa salt och vispa hårt tills äggen är kritvita och man kan vända bunken upp och ned utan att smeten rör sig. Vispa i sockret, lite i taget. Bred ut smeten försiktigt till två runda bottnar på plåt med bakplåtspapper. Grädda på 100 grader i en timme (eventuellt längre, bottnarna ska släppa från bakplåtspappret när de är klara). Bygg ihop till en tårta med ett lager smörkräm, rejält med hallonmousse, vispad grädde och jordgubbar på toppen.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Saftigt
Föregående artikel Månadens sötsak…