Söta saker

Kokossnitt

Ytterligare en variant av den berömda sirapskakan görs med kokos och blir sådär härligt seg och lite knaprig i kanterna. Dosera kokosen efter tycke och smak och gör för säkerhets skull dubbel sats på en gång.
  • 100 g smör
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 2 msk sirap
  • 1/2 dl kokos
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat

Blanda rumsvarmt smör med socker och sirap. Blanda ner kokos efter smak. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner till en kladdig kakdeg. Forma till två längder och lägg på smord plåt. Platta ut och grädda i 175° i ungefär 15 minuter. Skär längderna i snitt, cirka 2 centimeter breda och låt svalna.

Kommentera - 14 kommentarer
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - Muffins

Tycker ni inte att det är dags för ännu en bakutmaning? Trodde väl det! I den här Månadens sötsak tänkte jag att vi skulle utforska genren MUFFINS och dela med oss av våra mest uppfinningsrika och bästa muffinssmaker. Mitt bidrag blir världens sötaste små hjortronmuffins med vit choklad. Så här gör man för att vara med.

  1. Baka något på temat MUFFINS före den sista mars, blogga om det och länka hit.
  2. Skriv en kommentar med länk till ditt bidrag.
  3. När månaden är slut samlar jag alla bidrag, med länkar, i en enda stor bloggpost, full av blogginspiration.

Hjortronmuffins med vit choklad

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hjortronsylt
  • 100 g vit choklad

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar till hälften med smeten. Klicka i en sked sylt i varje form och tryck ner några bitar vit choklad. Grädda i 175° i cirka 20 minuter.

 

Kommentera - 94 kommentarer
Nästa artikeln Kokossnitt
Föregående artikel Det söta 70-talet

Det söta 70-talet

Efter att ha djupdykt i sekelskiftesglass, 50-talskakor och kaffesubstitut från beredskapstiden i jobbet med den nya boken känns det rentav modernt och nymodigt att befinna sig i 70-talet ett tag. I temat till Månadens sötsak färdas vi tillbaka 40 år i tiden och stiftar bekantskap med gamla klassiker och mer konserverad frukt än vad som är sunt. Fantastiskt många bra bidrag som verkligen gör att man blir sugen på att tidsresa igen. Här är alla era sötsaker på temat 70-tal:

Glace au four från Remsans bistro

Läs mer…

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Tick tack

Tick tack

Nu är det snart dags. Kakboken Sött från förr som Josefin och jag har arbetat med sedan i somras är nästan nästan klar och vi jobbar för fullt med den sista formgivningen innan den ska skickas till tryckeriet. I april kommer den att finnas i bokhandeln. Helt galet! Jag hoppas att ni ska gilla den lika mycket som jag.

Foto: Josefin Casteryd

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Det söta 70-talet
Föregående artikel Frömuffins

Frömuffins

Goda frömuffins är ett sött mellanmål för den som gillar lite knaprigare saker. Byt fröna mot dina favoriter, eller välj torkad frukt istället för russin som variation!
  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1/2 dl saltade pumpafrön

Blanda rumsvarmt smör med socker och rör sedan i äggen, ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Blanda sist ner russin och frön och fyll muffinsformar till hälften med smeten. Strö över ytterligare lite saltade pumpafrön och en nypa farinsocker och grädda i 175° i cirka 20 minuter.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Tick tack
Föregående artikel Jordnötsgodis