Söta saker

Franska presenter

Att få söta presenter från Paris är något av det bästa jag vet. Förra veckan hade mina kära föräldrar med sig den bästa pistaschnougaten  och de finaste kanderade violerna som står att finna från underbara A la mère de famille. Väl värt ett besök om man befinner sig i den franska huvudstaden!

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Sött från skogen

Sött från skogen

När vi ändå är inne på temat skog måste jag bara tipsa om några sjukt goda saker som man kan göra av sådant som växer därute. Faktum är att naturen just nu är på väg att bli ett levande skafferi och allt man behöver göra är att ge sig ut och samla in det man är sugen på. Här är några av mina bästa skogstips:

Syrénerna blommar för fullt. Passa på att plocka de lila fina blommorna för att göra saft eller glass.

Nässlorna är som finast när de precis har kommit upp. Plocka dem meddetsamma och gör världens godaste nässelbröd!

Andra godsaker att hålla utkik efter i sommar är vildhallon att koka sylt på, fågelbär till den godaste pajen på jorden och såklart blåbär och lingon till blåbärssoppa och supergräddig efterrättsmousse.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Franska presenter
Föregående artikel Till skogs

Till skogs

Det är här jag har hängt i helgen. Halkat runt på leriga stigar bland nässlor och nyblommad hägg. Vårskrikit lite vid vattenfallet. Tvättat skosulorna i bäckvattnet, smakat färska granskott och skrämt slag på både sothöns och fasaner. Det finns ingen plats på jorden som jag gillar lika mycket.

Kommentera - 14 kommentarer
Nästa artikeln Sött från skogen
Föregående artikel Sesamäpplen med…

Sesamäpplen med sirapssås

Den ser inte så mycket ut för världen, men trust me – den är den ljuvligaste efterrätt man kan tillverka på fem minuter. Har man några halvvissna äpplen (eller för den delen alldeles färska dito) till övers, lite grädde och lönnsirap så är det bara att sätta igång. Nu med detsamma alltså. Så här gör man:

  • 2 medelstora äpplen
  • en handfull russin
  • sesamfrön
  • 1 dl vispgrädde
  • 2-3 msk lönnsirap
  • kanel
  • vaniljglass till servering

Skiva ner äpplena lite slarvigt i en het stekpanna med lite smör. Låt dem fräsa tillsammans med russin och strö över lite sesamfrön. Slå över grädde och lönnsirap och låt blandningen sjuda ihop ordentligt. Toppa med lite kanel och servera med vaniljglass.

 

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Till skogs
Föregående artikel Småland forever

Småland forever

Jag tänker fara hemåt för några dagar. Hänga i täta skogar och se vad som vuxit sedan sist. Kanske hörs vi något under tiden. Kanske tar jag en liten paus. I så fall får ni ha en fasligt trevlig helg! Och om ni inte har lyckan att tillbringa den i Småland kan jag rekommendera en titt i den här trevliga boken, med en massa rejäla recept och bilder från världens bästa plats.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Sesamäpplen med…
Föregående artikel Mammas smörkräm