Söta saker
Annons

Lördagslänkar

Denna veckas lördagslänkar kommer från några riktigt fina engelskspråkiga bloggar och läses lämpligast under en rejäl och långsam helgbrunch. Förslagsvis bestående av äppelpannkakor med lönnsirap. Trevlig läsning och glad helg!

Syrlig och vackert gul Ginger grapefruit curd från 101 cookbooks.

Earl Grey and poppy seed muffins från Rasberri cupcakes.

och vad man bara kan anta är en fullkomligt underbar Honeyed grapefruit granita från Apt. 2B – baking co.

 

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Månadens sötsak…
Annons

Månadens sötsak - Personligt

Alla har vi nog någonting som vi gillar så där lite för mycket. En last rent av, som vi varken vill eller kan vara utan. Min är utan tvekan lakrits. Jag kan vara utan choklad i månader, men när det gäller salta godsaker är jag näst intill beroende. Min senaste uppfinning på lakritsfronten är sega små saltlakritssnitt. De får också bli mitt bidrag till Månadens sötsak i mars, där temat den här gången är PERSONLIGT. Förhoppningen är att ni också ska bidra med något som ligger just er lite extra varmt om hjärtat. Så här gör man för att vara med:

1) Baka eller tillaga något sött på temat PERSONLIGT före den sista mars, blogga om det och länka till det här inlägget.

2) Skriv en kommentar här nedan och länka till ditt bidrag

3) När mars är slut sammanställer jag alla bidrag, med bilder och länkar, i en enda stor bloggpost.

Precis som vanligt, med andra ord. Stort lycka till med bakandet! Och just det, här är receptet på livets bästa lakritskakor:

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk saltlakritssirap
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 – 2 1/2 dl vetemjöl
  • lite lakritspulver att strö över kakorna

Blanda smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man vill). Rör i lakritssirap och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Strö lite lakritspulver över längdernas mitt. Grädda i 175 grader i cirka 10-15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.

Kommentera - 95 kommentarer
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel God morgon
Annons
Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Piña Colada-glass
Annons

Piña Colada-glass

Ibland känns sommaren lite väl långt borta. Häromkvällen gjorde jag ett ärligt försök att skynda på den, med kanske väldens godaste piña colada-glass. Jag tror att det funkade litegrann, faktiskt. Så här gör man den.

  • 1 ½ dl ananasjuice (osötad)
  • 1 ½ dl pressad grapefrukt
  • 1 dl gelésocker
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kokoslikör

Blanda ananasjuice och gressad grapefrukt (blodgrapefrukt eller vanlig) i en kastrull och koka upp tillsammans med sockret. Låt blandningen sjuda i en halv till en minut under omrörning och ställ den sedan åt sidan. Blanda ner vispgrädde och kokoslikör och häll smeten i en frysbar burk. Låt svalna i rumstemperatur så att smeten blir geléig (rör inte i den) och frys sedan i cirka 3-4 timmar. Ta ut och rör då och då under frysprocessen (en gång i halvtimmen ungefär).

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln God morgon
Föregående artikel Vårt dagliga bröd

Vårt dagliga bröd

Förr skulle man äta åtta skivor om dagen. Nu ska man helst inte äta något alls. Oavsett vilken mattrend som är på modet för tillfället är bröd en självklar del av vår historia. Bröd har haft en nyckelroll i människors liv i tusentals år och är en äldre företeelse än de flesta religioner. Redan 8000 f.v.t. åt man det i Messopotamien. Och när Pompeji grävdes upp hittade man vulkanstelnade limpor i förstörelsen. Bröd har fått oss att överleva när det varit ont om annan mat. Människor har samlats kring det och delat det med varandra. Det har används som symbol i heliga ritualer och bakats på allt man kan tänka sig – från vetemjöl till bark eller potatis.

Och precis som för 10 000 år sedan är bröd förstås allra godast när man har bakat det själv. Här hittar du massor av bra recept om du vill testa.

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Piña Colada-glass
Föregående artikel Rosenmaränger