Söta saker

Blåbärstårta

Så här i blåbärstider tycker jag att man ska kosta på sig att testa den här smått fantastiska blåbärstårtan. Ett lager blåbärsmousse, ett lager blåbärssylt med choklad och så grädde och en hel massa blåbär på det. Allra finast blir den såklart med färska blåbär, men eftersom min nästa plockrunda låter vänta på sig får vi hålla till godo med frysta den här gången.

Dela tårtbottnen i tre delar och bred mousse över den ena och chokladmarmelad över den andra. Lägg ihop delarna och klä in tårtan med vispad grädde. Dekorera med blåbär.

Kommentera - 7 kommentarer
Föregående artikel Organiserat kaos

Organiserat kaos

Jag är verkligen ingen ordningsam person till naturen och när man har ett förhållandevis litet kök, men bakar precis hela tiden, märks det ganska snart. Kompromissen har blivit ett slags organiserat kaos, där stora kakburkar och skålar får agera förvaring för sådant som annars lätt blir liggande huller om buller lite varstans. På så sätt behöver jag åtminstone bara gräva mig igenom en hög med kryddpåsar, färgtuber eller essensflaskor när jag letar efter något.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Blåbärstårta
Föregående artikel Fruktmos

Fruktmos

Världens godaste fruktmos gör man lätt av de frukter och bär som finns hemma. Basen är äpplen, men sedan kan man improvisera loss precis hur som helst.

  • 6 äpplen
  • ca 1 dl vatten
  • 3 dl hallon
  • saft av en apelsin
  • 2 dl socker

Skala och dela äpplena i småbitar. Rör samman allt i en gryta och låt koka till mos. Hjälp till med en stavmixer för att få moset slätt.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Organiserat kaos
Föregående artikel Goda utsikter

Goda utsikter

I några veckor framöver är jag ute på inspelning och får jobba med den här trevliga utsikten. Inte särskilt jobbigt alls, faktiskt.

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Fruktmos
Föregående artikel Annas smörkakor

Annas smörkakor

Min morfars mor Anna lämnade bland annat efter sig en alldeles fantastisk anteckningsbok med recept på hennes bästa kak- och bullrecept. Handstilen är snirklig, bläcket utsmetat och instruktionerna är minst sagt vaga på sina ställen – men efter dagar av försiktigt bläddrande och uttydande har de allra flesta av recepten nu antagit digital form i min dator. Den här sommaren har jag provbakat rejält många av dem och blir lika fascinerad varje gång jag inser hur sjukt bra den här kvinnan måste ha varit på att hålla kafferep. Många av hennes kakor och bakverk, uppdaterade och anpassade efter vår tids ingredienser och mått, kommer att finnas med i den bok som Josefin och jag just nu jobbar med. Men några tycker jag tål att bjudas på även här på bloggen. Dessa, till exempel, kallar Anna för ”enkla smörbakelser”, men i själva verket borde de beskrivas som kakor snarare än bakelser. Enkla är de, hursomhelst. Och väldigt väldigt goda.

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk gräddfil
  • pärlsocker att rulla i
Arbeta samman mjukt smör (jag använder flytande smör på flaska), mjöl och gräddfil. Rulla till små bollar och vänd dem i ordentligt mycket pärlsocker. Platta till lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 ° i 10-12 minuter. Kakorna ska bli fasta på utsidan men vara mjuka inuti.
Kommentera - 17 kommentarer
Nästa artikeln Goda utsikter
Föregående artikel Matbloggsparty