Söta saker

Sega kolakakor

Mitt allra bästa lördagsgodis är sega småkakor. De går åt i en rasande fart och är nästan precis lika goda nybakade som efter en vecka i burk. Förutsatt att man låter dem vara så länge. Det här receptet går att ändra efter tycke och smak genom att tillsätta lite rivet apelsinskal, en tesked ingefära eller lite jordnötssmör i stället för vaniljsocker.

100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
1 dl farinsocker
3/4 dl ljus sirap
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker, gärna hemmagjort
5½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Rör samman smör, socker och farinsocker till en porös massa. Tillsätt sirap, grädde och vaniljsocker. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör sedan ner detta i smeten. Degen ska bli kladdig, men inte vara flytande. Linda in i plastfolie och kyl i kylskåp i cirka en timme. Forma degen till små bollar och platta till dem något. Grädda i 5-6 minuter i 175 grader.

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Världens bästa t…

Världens bästa tårta

En riktigt bra tårta går att variera i oändlighet och är ovärderlig att kunna plocka fram som ett ess ur rockärmen när det är fest och man inte vet vad man ska bjuda på. Här är några pålitliga beståndsdelar som gör att du lyckas varje gång. En lättbakad botten, några fantastiska fyllningar att välja mellan och sedan är det bara att gå loss med nyvispad grädde och valfri dekoration.

Tårtbotten

Blåbärsmousse

Smörkräm

Hallonmousse

Klassisk vaniljkräm

Vaniljkräm på mascarpone

Enkel chokladkräm

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Sega kolakakor
Föregående artikel Dagens ordspråk

Lördagslänkar

Jag har min första riktiga lördag på länge. Långfrukost, tidningsbläddring och inget jobb alls. En utmärkt dag att återuppta min gamla tradition att tipsa om andra bloggar som förtjänar att läsas. Det är väl egentligen alldeles på tok för vårvackert utanför fönstret för att stanna inne och läsa bloggar, men de här är bra nog att ta med sig ut på promenad, tycker jag. Här är veckans lördagslänkar.

Minimalist baker gör god mat och spännande bakverk med få ingredienser och enkla tekniker.

Artusi för svenskar, där Calle och Hanna bakar och lagar italiensk mat enligt matgurun Artusis gamla kokbok.

och så min nya helgläsningsfavorit, den fantastiska bloggen Promenader och utflykter, där Sven reflekterar över samhällsfenomen, går på promenad och tar upp kampen mot den degenererade knäckebrödsindustrin.

Trevlig helg!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Dagens ordspråk
Föregående artikel Lugnet efter sto…

Lugnet efter stormen

Joss och jag har klarat av ännu en fotodag – den näst sista för den här omgången om allt blir som det ska. Nu återstår bara ett par kompletteringsbilder och nästa vecka går bokarbetet på allvar in i nästa fas – själva skrivandet. Jag ser hemskt mycket fram emot det, men kommer som vanligt att sakna det där hektiska, kladdiga, springiga och kaosartade som fotograferingen och stylingen innebär. Att ränna fram och tillbaka med diverse såser, dekorationer och rykande drycker, klättra upp och ner på stegar och stolar för att finna det perfekta ljuset. Hitta rätt underlag bland spacklade dörrar, spruckna bordsskivor och grova stenplattor, samtidigt som man balanserar en reflektorskärm i ena handen och en skål halvtinade lingon i den andra. Nu – så här efter allt det där – är det alldeles tyst i lägenheten. Jag sätter mig med benen upp i den stora fåtöljen, dricker en sjunde kopp kaffe och tar in det vackra kaoset av uppskurna kakor och torkad glasyr.

 

Kommentera
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Månadens sötsak…