Söta saker

Blommig honungskaka

En somrigare kaka än så här får man leta efter. Syrlig citrusglasyr till rund honungssmak och så massor av färgglada blommor på det.  Så här gör man den.

  • 150 gram smör (smält)
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • ½ dl flytande honung
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl mjölk

till glasyren:

  • saften av en halv grapefrukt eller citron
  • 100 g naturell färskost
  • florsocker tills frostingen blir lagom fast

till garnering:

  • syrenblommor, lavendel och rosor

Smält smöret. Vispa samman ägg och socker och rör ner honungen. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med det smälta smöret och mjölken till en jämn smet. Häll i en smord och bröad rund form. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Låt kakan svalna och rör under tiden ihop alla ingredienserna till glasyren. Bred över kakan och garnera med väl sköljda, obesprutade blomblad.

Kommentera - 14 kommentarer
Föregående artikel Ösregnsdag

Ösregnsdag

Det är söndag och det smattrar som spik mot bleck och rutor. En utmärkt dag att sitta i köksfönstret med mjölkfett kaffe och översätta recept från mammas farmor Annas gamla anteckningsbok. Det är för övrigt en fin syssla vilken dag som helst. I kväll ska jag försöka mig på att baka hennes syltkakor med sur grädde. Eller kanske korintkubbarna med pärlsocker.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Blommig honungsk…
Föregående artikel Lördagslänkar

Lördagslänkar

Jag är nästan glad över molnen på himlen och kylan i luften idag. Jag har högvis med skrivjobb som aldrig någonsin skulle bli gjort annars. Och även om jag vaknade med picknickdrömmar tänker jag att det kan bli minst lika fint att fika inomhus. Med lite lördagslänkar till. Hoppas ni får en skön dag!

Frusen jordgubbstårta för den som inte har någon ugn. Från How’s it taste?

Blåbärscheesecake i småkaksform, från Hot polka dot.

och en helt fantastisk vattenmelondrink, från U try it.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Ösregnsdag
Föregående artikel Kjoltyg

Kjoltyg

En sak som jag är väldigt bra på är att spilla saker på mig när jag bakar (för den delen även när jag äter, dricker, diskar, häller upp kaffe eller bara är ute och går). Den egenskapen har lett till att jag samlat på mig ett ganska stort förråd av förkläden (dock att jag oftast lyckas hitta något oförklätt litet område att spilla på ändå). Fina, lite äldre varianter brukar gå att fynda på loppisar och i second handbutiker. Här är några av mina favoriter.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Rabarberpaj

Rabarberpaj

Tänk er att man lägger ett lager sega, halvgräddade kolakakor över en hel hög rabarber och låter dem smälta samman. Så smakar den här helt fantastiska pajen. Superlätt att göra är den också!

  • ca 5 rabarberstänger, skurna i bitar
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 3/4 tsk bakpulver

Fyll en pajform med rabarberbitar. Arbeta ihop de övriga ingredienserna och platta ut degen över rabarbern. Grädda i 200° i 25-30 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.

Kommentera - 17 kommentarer
Nästa artikeln Kjoltyg
Föregående artikel Om jordgubbar