Söta saker

Siggan och jag

Arbetet med den nya boken, Sött från förr, har fått mig att börja tänka en hel del på det förflutna. Det är så lätt att tro att allt var så fantastiskt annorlunda när mormor och farmor var unga och att deras vardag måste ha varit ljusår ifrån hur jag har det nu. Då är det fint att trilla över ett gäng gamla foton och påminnas om att det nog fanns en hel del likheter trots allt. Och att det mesta faktiskt är samma, fast i lite uppdaterad version. Den här bilden föreställer min kära farmor och namne, Sigrid Theresia, klänningspiffad och cykelredo någonstans i Herräng en helt vanlig sommardag. Ganska precis som jag.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel God morgon

God morgon

I dag är min första lediga dag på flera veckor. Det känns nästan overkligt att vakna och kunna äta frukost hur länge som helst, istället för på stående fot ute på inspelningsplats i skogen. Samtidigt älskar jag just de där kontrasterna – mellan hårt och intensivt jobb från gryning till skymning med fantastiska människor ute i naturen och långsamt morgonkaffe i köksfönstret en helt vanlig tisdag i stan. I dag ska jag baka, tror jag minsann. Det var alldeles för längesedan.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Siggan och jag
Föregående artikel Havrekex

Havrekex

Egentligen känns de mer som lättsockrade kakor än kex, men eftersom min morfars mor kallar dem havrekex så gör jag också det. Enkla och knapriga och riktigt, riktigt goda.

  • 3 dl havregryn
  • ¾ dl socker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl mjöl

Blanda allt rulla degen till bollar och platta ut dem ordentligt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175° i 10-15 minuter.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln God morgon
Föregående artikel Hyllgodis

Hyllgodis

När jag är utomlands brukar jag alltid försöka handla med mig olika bakingredienser och kryddor som inte är lika vanliga här hemma. Dels kan man hitta en hel massa nya spännande smaker den vägen och har man tur kan man dessutom få med sig fina och lite annorlunda förpackningar som livar upp i köket. Så här mycket snirkligare blir till exempel helt vanligt bakpulver och bikarbonat om man köper dem i en matbutik i England.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Havrekex
Föregående artikel Ugnsäpplen

Ugnsäpplen

Man gör den på nolltid och den blir precis hur god som helst. Den här klassiska efterrätten härstammar från min barndoms hemkunskapslektioner och är något jag återvänder till så fort det finns äpplen över i fruktskålen. Så här gör man:

  • Önskat antal äpplen
  • en handfull hackade nötter
  • lönnsirap
  • ett par klickar smör
  • sesamfrön

Skala och kärna ur äpplena och lägg dem i ugnsfasta portionsskålar. Fyll dem med hackade nötter och sesamfrön och dränk in dem i lönnsirap. Klicka över lite smör och grädda i 200 ° tills de blivit lite mjuka. Det tar cirka 20-25 minuter.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Hyllgodis
Föregående artikel Bästa köpekakorna