Söta saker

Saffranskaka

Då och då brukar jag tömma ut innehållet i min portmonä på köksbordet och rensa bland alla gamla kvitton, utgångna presentkuponger och använda inköpslistor som jag gärna samlar på mig däri. Oftare än vad som är sunt händer det att jag hittar ett eller ett par bortglömda paket saffran i röran. Då brukar jag baka saffranskaka.

  • 200 g smör
  • 1 kuvert saffran (0,5 g)
  • en sockerbit
  • några droppar okryddat brännvin
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl mjölk eller grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Smält smöret. Krossa saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Lös upp blandningen med några droppar brännvin. Vispa socker och ägg och rör därefter ner saffransblandningen, smöret och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad brödform och grädda i 45-50 minuter i 175°. Låt svalna och pudra eventuellt över lite florsocker.

Kommentera - 8 kommentarer
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - friskt

Det har redan blivit dags för ännu en omgång av Månadens sötsak och den här gången är det lite extra mycket som står på spel. Den här gången sker utmaningen nämligen i samarbete med Groupon och du kan vinna ett presentkort med en rabattkod på 1 000 kronor hos dem. Spännande va?!

Temat för utmaningen den här omgången är FRISKT och som vanligt får man tolka det precis hur kreativt man vill. Och reglerna är för att vara med är precis lika enkla som vanligt:

  1. Baka eller laga något på temat FRISKT före sista juni, blogga om det och länka till Söta saker.
  2. Vill du även vara med och tävla om presentkortet på Groupon skriver du något i stil med: ”Jag är med och tävlar om en rabattkod hos Groupon” någonstans i ditt inlägg.
  3. Skriv en kommentar här nedanför med länk till ditt bidrag.
  4. I början av juli samlar jag alla bidrag, med bilder och länkar, i en enda stor bloggpost och utser ett bidrag som får det fina priset.

Mitt bidrag är syrligt svalkande saft, serverad med massor av is och citronskivor. Så här gör man den:

  • 4 dl hallon
  • 2 dl röda vinbär
  • 6 dl blåbär
  • 8 dl vatten
  • 4-5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat

Lägg bären och vattnet i en stor kastrull. Koka försiktigt tills bären blivit mjuka (cirka 10 minuter) och mosa dem ordentligt med en sked eller ballongvisp så att all saft tas tillvara. Sila blandningen genom silduk i cirka 30 minuter. Häll tillbaka den avrunna saften i en ren kastrull och värm den igen. Blanda ner sockret lite i taget tills det löst sig och ge saften ett kort uppkok till. Ta av från värmen. Blanda natriumbensoatet i en matsked saft och rör sedan ut det med resten av saften. Häll på ren flaska låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.

Tävlingen pågår fram till den 30 juni 2012. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Kommentera - 105 kommentarer
Nästa artikeln Saffranskaka
Föregående artikel Sommarsött

Sommarsött

Just nu öser regnet ner utanför fönstret och det enda man vill är att krypa ihop till en boll och dricka varm choklad. Men tro det eller ej folk, det är juni, och om inte de här godsakerna får fart på sommaren så vet jag inte vad. Här är alla era fantastiska bidrag till den här omgången av Månadens sötsak. Temat var såklart SOMMAR.

Havtornsparfait med pistagenötflarn och chokladyoghurt från Nu kokar jag.

Läs mer…

Kommentera - 19 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Älskade kaffe

Älskade kaffe

Jag vet ärligt talat inte om vem jag skulle vara utan kaffe. Om jag ens skulle överleva. Jag dricker fler koppar per dag än jag vågar räkna och blir på fullaste allvar lika lycklig varje gång. Allra bäst är det riktigt starkt med tjock mjölk och inget mer efter en kall cykeltur till jobbet. Men är man lika kaffefrälst som jag kan man inte sluta där. Här är fyra recept som förstår att ta vara på den ädla drycken.

Stark espresso till söt choklad: Espressobollar med russin.

Svalkande iskaffe med vaniljsmak.

Mockacupcakes med kaffesmak i glasyren.

Och så givetvis det ulitmata efterrättskaffet på irländskt vis: Med whiskey, massor av grädde och socker.

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Sommarsött
Föregående artikel Vaniljbullar

Vaniljbullar

De här bullarna är precis lika enkla att göra som klassiska kanelbullar, men har en mildare vaniljsmak som jag verkligen gillar. Hemligheten är hemmagjort vaniljsocker som man gör såhär.

Bullar
150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

Till fyllning
150 g smör
1 dl socker
3-4 msk hemmagjort vaniljsocker

Till garnering
1 ägg (lätt uppvispat)
pärlsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken och rör ut jästen. Häll i socker, salt och kardemumma. Baka i vetemjölet (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta sedan degen igen på bakbordet (använd det sparade mjölet). Dela i fyra delar och kavla ut till tunna längder. Rör ihop fyllningen och bred på den utkavlade degen. Rulla ihop som en rulltårta, skär i två till tre centimeter tjocka skivor och lägg i bullformar (eller vik dem dubbla, skär i remsor och tvinna till bullar). Låt jäsa igen i 30 minuter under duk. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250 grader i 5-10 minuter.

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Älskade kaffe
Föregående artikel Björnbärskaka