Söta saker

Sommarkaka

Om ni, likt mig, drabbades av den totala infrysningsneurosen förra sommaren och nu står till knäna i frostiga, vinbärsfyllda platsburkar som ni inte vet vad ni ska göra av kan det här vara räddningen. Den här kakan kan man stoppa vad katten som helst för bär i och den blir ändå helt fantastiskt god. Här är min senaste variant, med rabarber och svarta vinbär.

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 3/4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1-2 dl rabarber, skuren i bitar

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Rör samman vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner i äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret och mjölken under omrörning. Häll i en rund, smord form. Strö vinbär och rabarberbitar jämnt över hela kakan och låt dem sjunka ner lite i smeten. Grädda i 175 grader i 30 minuter. Skär i rutor och ät som de är eller servera med glass eller vaniljsås.

Kommentera - 10 kommentarer
Föregående artikel Lördagslänkar

Lördagslänkar

Allt blir bättre med pannkakor. Till och med lördagar, som ju är himla bra redan från början. Här är mitt bästa pannkaksrecept. Och här är veckans bästa länkar:

Halvt inbakad jordgubb- och balsamvinägerpaj från Honey and Jam.

Banan- och chokladsmoothie signerad Annie eats.

Hemgjord glass med choked och salt jordnötssmör från Katie cakes.

Tillbakakaka med mandel, citron och hallon enligt Gittos mat.

Och banankolapaj från I mitt stora kök.

 

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Sommarkaka
Föregående artikel Sommartips

Sommartips

Om någon av er mot all förmodan missat systrarna Ebba och Amys nya bok ”Sommar med systrarna von Sydow” så bör ni åtgärda det genast! Massor av goda mattips och härliga sommarbilder får man på köpet. Vill man kan man dessutom följa systrarna i vardagen, här och här, på deras bloggar.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Lördagslänkar
Föregående artikel Franska presenter

Franska presenter

Att få söta presenter från Paris är något av det bästa jag vet. Förra veckan hade mina kära föräldrar med sig den bästa pistaschnougaten  och de finaste kanderade violerna som står att finna från underbara A la mère de famille. Väl värt ett besök om man befinner sig i den franska huvudstaden!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Sommartips
Föregående artikel Sött från skogen

Sött från skogen

När vi ändå är inne på temat skog måste jag bara tipsa om några sjukt goda saker som man kan göra av sådant som växer därute. Faktum är att naturen just nu är på väg att bli ett levande skafferi och allt man behöver göra är att ge sig ut och samla in det man är sugen på. Här är några av mina bästa skogstips:

Syrénerna blommar för fullt. Passa på att plocka de lila fina blommorna för att göra saft eller glass.

Nässlorna är som finast när de precis har kommit upp. Plocka dem meddetsamma och gör världens godaste nässelbröd!

Andra godsaker att hålla utkik efter i sommar är vildhallon att koka sylt på, fågelbär till den godaste pajen på jorden och såklart blåbär och lingon till blåbärssoppa och supergräddig efterrättsmousse.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Franska presenter
Föregående artikel Till skogs