Söta saker

Förkylt och förbaskat

I dag är det total sjukstuga här hemma. Efter att ha flyttat möbler mellan tre lägenheter halva natten är jag helt utslagen och det sista av den röst jag en gång hade är borta. Skittråkigt, särskilt eftersom jag älskar att prata…;)

Fördelen med att vara sjuk är att man blir serverad frukost på sängen av den i familjen som inte hunnit bli lika sjuk ännu. Och så får man äta precis hur mycket glass man vill och varva jobb med lika delar netflix.

Hoppas ni får en fin torsdag!

/Tea

PS. Här är recepten på bästa förkylningskurerna!

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Smörbullar

Smörbullar

Har man en gång ätit bullar gjorda på smör är det helt omöjligt att någonsin få i sig något baserat på margarin. Skillnaden är så enorm att man baxnar när man hör att många caféer och bagerier fortfarande snålar in på smöret, till förmån för det billigare, men ack så trista margarinet. Det är helt enkelt så enkelt att naturliga råvaror smakar bättre än fabricerade. Riktigt mycket bättre.

De här bullarna har fått en extra smörig smak tack vare en helt ljuvlig vaniljsmörkräm som fyllning. Så här gör jag dem:

BULLAR

  • 25 g jäst
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 1⁄2 dl socker
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 1 äggula
  • frön från 1 vaniljstång

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta. Mixa ihop alla ingredienser till smörkrämen (går bra att göra för hand också såklart) till en jämn kräm och bred ett jämnt lager över degen. Rulla ihop rutan som en rulltårta och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Förkylt och förb…
Föregående artikel Onsdagsgöra

Onsdagsgöra

Godmorgon, kära ni!

Jag måste säga att det är betydligt lättare att kliva upp ur sängen på morgonen när vårsolen lyser in genom sovrumsfönstret! I dag har jag varit uppe med tuppen (eller sopbilen, som det heter här i stan) och fotat en massa nya härliga maträtter och mellanmål till ett jobb som ska in på fredag. Jag älskar hur fina, ekologiska råvaror och kryddor väldigt ofta både är fantastiskt goda och vackra på samma gång! Nu blir det blomkål.

Ha en fin dag!

/Tea

Kommentera
Nästa artikeln Smörbullar
Föregående artikel Pistaschglass

Pistaschglass

Minsta lilla tecken på vår (som att jag inte dör utan halsduk, typ) och jag kan inte låta bli att göra glass. Den här blev så himla god att den nästan gick åt innan jag hann fota klart den. Riktigt lätt att göra är den också. Här är receptet:

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ½ dl grekisk yoghurt
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl pistaschkärnor

Vispa grädden. Blanda yoghurt och 3/4 av honungen och rör ner i den vispade grädden. Hacka pistascherna och rör ner större delen av dem också. Frys i en form med lock i ungefär två timmar. Ta fram en stund före servering och ringla över resten av honungen och strö över de sista pistaschkärnorna.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Onsdagsgöra
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - CHOKLAD

Å, tänk att det äntligen börjar kännas som lite vår därute, hörrni! Det är verkligen på tiden, om ni frågar mig. Och vad kan vara bättre att fira en sådan glad tilldragelse med än en ny omgång av Månadens sötsak på temat CHOKLAD? Det är verkligen också på tiden!

Månadens sötsak är (för er som just hittat hit) en bakutmaning som vi hållit på med här på Söta saker så länge någon kan minnas. Tanken är att vi som gillar att baka ska inspireras av varandra och hitta nya matbloggar att läsa och peppas av. Bra idé, eller hur?!

För att vara med gör man så här:

  1. Bakar man något på temat CHOKLAD före sista april, bloggar om det och länkar till det här inlägget.
  2. Skriver en kommentar här nedanför med länk till sitt bidrag.
  3. När månaden är slut samlar jag alla bidrag, med bilder och länkar till era recept i en enda stor inspirerande bloggpost!

Mitt bidrag denna månad är livets chokladigaste kladdbrownies. Här är receptet:

BROWNIES

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
DEKORATION

Rör ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör 100 gram av chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i en smord fyrkantig form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Ringla över rejält med kolasås och strö över daimkulor. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentera - 22 kommentarer
Nästa artikeln Pistaschglass
Föregående artikel Favoritfrallor m…