Söta saker

Jordnötskakor

Jag älskar att baka med jordnötter. Det är något i blandningen av salt och sött som liksom inte går att få nog av. De här sega små kakorna är helt fantastiska och förvånansvärt lättgjorda. Så här gör man dem.

  • 1 dl solrosolja
  • 1/2 dl råsocker
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 dl hackade salta jordnötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat

Blanda olja, socker och sirap till en jämn smet. Tillsätt mjölet, uppblandat med bikarbonat och rör till en kladdig deg. Baka ut till längder, lägg på smord plåt och grädda i 175°C i cirka 15 minuter. Skär dem i lagom stora bitar och låt svalna på plåten.

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Tranbärsgranola

Tranbärsgranola

Den här müslin är bara SÅ god. En söt och knaprig granola med syrliga tranbär och nötter i en alldeles perfekt kombination. Gör en rejäl omgång så att den räcker länge!
  • 1 liter havregryn
  • 1 dl flytande honung
  • ½ dl rapsolja
  • 1½ dl farinsocker eller muscovadosocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl torkade tranbär
  • 1½ dl mandelspån eller hackade mandlar

Blanda honung och rapsolja och rör ner sockret, vaniljsockret och saltet. Blanda med havregrynen och bred ut den smuliga massan i en långpanna. Rosta granolan i 150 grader varm ugn i 20-30 minuter. Rör om lite då och då med en sked så att allt rostas jämnt. Ta ut, dela de större klumparna i mindre bitar och låt svalna. Blanda ner tranbär och mandelspån. Förvara torrt i burk med lock.

Kommentera
Nästa artikeln Jordnötskakor
Föregående artikel Underbara bär

Underbara bär

I dag fick jag sensommarfeeling och gjorde syrliga små minipajer med skogsbär. Jag inbillar mig att de är riktigt nyttiga och att det därför är bäst att äta två. Så här gör man dem.

PAJDEG

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 2 msk rårörsocker

FYLLNING

  • 2 dl blåbär
  • 1 dl lingon
  • 2 msk rårörsocker

Knåda samma ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i små portionsstora pajformar. Blanda blåbär, lingon och rörsocker och fördela blandningen jämnt i pajformarna. Grädda i cirka 20 minuter i 175 graders värme. Servera med vaniljsås.

Kommentera
Nästa artikeln Tranbärsgranola
Föregående artikel Engelska kakor

Engelska kakor

En av de saker jag brukar souvenirshoppa när jag är utomlands är småkakor och kakingredienser som är specifika för det land jag är i. Det är ett väldigt gott sätt att minnas resan även efter att man kommit hem. Engelska biscuits, till exempel, är något av det trevligaste jag vet. Särskilt om de serveras till riktigt starkt engelskt te.

Kolla in min guide till London för fler tips på söta saker att handla och uppleva i den brittiska huvudstaden!

Kommentera
Nästa artikeln Underbara bär
Föregående artikel Smöriga kanellän…

Smöriga kanellängder

De här kanellängderna är flera mil från de torra, trista butiksbakverk som brukar förekomma vid företagsavtackningar och jobbfredagsfikor. Alldeles galet saftiga och smöriga blir de. Så här gör man dem.

LÄNGDER

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 1 dl extrasaltat bregott
  • 1/2 dl strösocker
  • malen kanel efter smak

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • pärlsocker

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Strö över socker och kanel och vira ihop dem till två limpor. Lägg i smorda brödformar och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 225 grader i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och skär i skivor.

Kommentera
Nästa artikeln Engelska kakor
Föregående artikel Vardagsbakat