Söta saker

Ett gott år

Snart står ett nytt år för dörren. Jag gör bokslut över det som varit och blickar framåt mot det som kommer. Jag gillar sådant. Att sammanfatta, minnas tillbaka och drömma mig framåt. Att liksom få kasta det dåliga bakom mig och packa det bra i en väska att ta med in i nästa år.

2014 har varit ett innehållsrikt år för både för mig personligen, men också för den här bloggen. I april bestämde jag mig för att flytta den hit, till Amelia, och fick på köpet en massa nya läsare, men framför allt en helt ny blogglädje. Det är jag så himla tacksam för!

Ett stort tack till alla er som gör det så roligt att skriva den här bloggen. Till er som varit med från starten, med sneda cupcakes och suddiga mobilbilder under spisfläkten, och till er som hittat hit på senare tid. Jag älskar att läsa era kommentarer, här och på facebook och instagram, och att inspireras av era bidrag till Månadens sötsak och #bakcirkeln. Tack för att ni finns och må ni få ett gott och kärleksfullt nytt år!

Kommentera
Föregående artikel Snabba nyårsdess…

Snabba nyårsdesserter i sista minuten

Om man som jag är en obotlig tidsoptimist kan man behöva en riktig snabbgjord nyårsdessert att förlita sig på, så här i sista minuten. Här är några goda klassiker som man svänger ihop på nolltid utan att gästerna anar någonting.

Lingonmousse – en favorit som känns superlyxig, trots att den går så fort att göra.

Snabbglass med mango – går för övrigt att göra med vilken fryst frukt som helst!

Lyxig chokladpudding – för alla chokladälskare därute!

Kommentera
Nästa artikeln Ett gott år
Föregående artikel Goda kex till os…
Kommentera
Nästa artikeln Snabba nyårsdess…
Föregående artikel Chokladsoppa

Chokladsoppa

Äntligen knarrar snön under skorna igen och lyser upp staden till sent på kvällen. Jag älskar de här dagarna. Kalla promenader i varma kläder och tända ljus med värmande chokladsoppa när man kommer hem igen. Den här trösterika soppan kommer från min morfars mors receptsamling och är nog det himla finaste man kan ge sig själv en kall vinterdag. Receptet fanns med i min allra första bok Söta saker som man som av en händelse just nu kan köpa till superreapris här. Foto av allra bästa Nicklas Thegerström.

  • 1 liter mjölk
  • 50 g mörk choklad
  • 1/2 dl strösocker
  • 1  msk potatismjöl
  • vispgrädde till servering

Värm mjölken i en kastrull. Bryt chokladen i bitar, lägg dem i mjölken tillsammans med sockret och rör med en visp tills allt löst sig. Red av med potatismjölet, upplöst i lite mjölk, och ge soppan ett snabbt uppkok till. Vid första bubblan – ta genast kastrullen från värmen. Servera soppan med en klick vispad grädde.

Summary in English:

CHOCOLATE SOUP

This old family recipe is from my great grandmothers kitchen notebook and was featured in my first cookbook. It is perfect for cold winter days after a long walk in the snow.

  • 5 cups milk
  • 1/4 cup dark chocolate in small pieces
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1 tbsp potatoe- or corn starch (plus 1 tbsp milk for dissolving it)
  • whipped cream for serving

Heat the milk in a saucepan and add the chocolate and sugar while stirring. Let the chocolate melt and blend with the milk and then remove pan from heat. Dissolve the starch in a tablespoon of milk and then whisk it gently into the soup. Heat again and remove from heat as soon as the first bubble shows. Serve with whipped cream.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Goda kex till os…
Föregående artikel Nya sötsaker av…

Nya sötsaker av julens rester

Om man inte vill att julen ska vara ända fram till påska kan det kanske sitta fint med några tips på vad man gör av alla överblivna julingredienser. Här är några fantastiskt trevliga recept för den som vill rensa skåpen på mandelmassa, pepparkaksdeg och julnötter.

Udda chokladbitar som dräller kvar på godisbordet? Gör lyxiga chocolate-chip-scones och servera en härlig mellandagsbrunch!

Har apelsinerna och clementinerna i fruktskålen sett bättre dagar? Koka en härlig citrusmarmelad av alltsammans.

Lite för mycket julgröt? Gör världens bästa efterrätt – ris á la Malta.

Mandlar och russin som ingen åt upp? Gör en supergod chokladruta av överblivna glöggtillbehör.

Marshmallows, fudge, nötter eller kvarglömd aladdinchoklad? De här kakorna går att fylla med nästan vad som helst.

Bli av med kakresterna och få en supergod nyårsdessert på köpet! Gör en semifreddo på överblivna sötsaker.

Summary in English: Making the most of all the Christmas leftovers…

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Chokladsoppa
Föregående artikel Bästa nyårsdesse…