Söta saker

Hasselnötssemlor med nutella

Fördelen med att börja äta semlor tidigt (ja, det finns ju fler fördelar än en såklart) är att man hinner testa så många varianter av semlor innan semmelsäsongen är över. En av mina favoriter i år är den här, med hasselnötter och nutellakräm. Ett fantastiskt trevligt alternativ om man till exempel inte gillar mandelmassa. Så här gör jag dem.

BULLAR

FYLLNING

  • 1 1/2 dl nutella (köpt eller hemmagjord)
  • 1/2 dl hackade hasselnötter
  • 3 dl vispad grädde

DEKORATION

  • hackade hasselnötter
  • florsocker

Baka bullarna enligt receptet och skär av toppen på varje bulle. Gröp ett litet hål i underdelen och fyll med nutellan, blandad med hackade hasselnötter. Klicka eller spritsa vispad grädde ovanpå och lägg över locket. Strö över fler hackade hasselnötter och pudra lite florsocker på toppen. Servera meddetsamma.

Kommentera
Föregående artikel Hej februari!

Hej februari!

Redan februari i morgon och en av de finast vintrarna Stockholm har sett på många år. Alldeles vitt är det på marken och en utmärkt lördag för att ge sig ut på promenad och hitta någon trevlig stans att fika på.

Januari har bjudit på en hel massa trevligheter och spännande saker. Och framför allt en ganska ansenlig hög med kakor. Här är några bakverk som fått ge smak åt årets första månad. Fler bilder hittar man på mitt instagramkonto @sota.saker

I dag är också sista dagen för att vara med i Månadens sötsak! Temat är favoriter och här ser man hur det går till.

Recept ovan från vänster: Devil’s food cake, chokladpaj med sockernötter, red velvet cupcakes, glutenfri vinbärskaka, sirapssnittar, red velvet cupcakes (nästan uppäten), munkar, chokladsemlor med nougatrippel och chipskaka.

Kommentera
Nästa artikeln Hasselnötssemlor…
Föregående artikel Red velvet cupca…

Red velvet cupcakes

Den amerikanska superkakan – red velvet cake – har fått sitt namn av den sammetslena smaken och den klarröda färgen. Den röda färgen får man till med hjälp av karamellfärg eller rödbetor, men från början ska den ha kommit av att vinägern och yoghurten lockar fram kakaots röda färgämne på ett bra sätt.

Kakan lär ha varit en uppskattad efterrät på det exklusiva New York-hotellet Waldorf-Astoria runt 1950-talet. Det hemliga receptet läckte enligt legenden ut efter att en gäst varit fräck nog att be om det och fått en saftig nota på köpet. Det är anledningen till att kakan ibland även kallas ”500-dollar-cake”.

Det här receptet kommer från min första bok Söta saker, men i den här versionen har jag förvandlat kakan till cupcakes istället. Ungefär 20 stycken sådana får man.

MUFFINS

  • 6 dl vetemjöl
  • 31⁄2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk kakao
  • 2 1⁄2 naturell yoghurt
  • 3 1⁄2 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 ägg
  • en flaska röd karamellfärg

FROSTING

  • 400 g naturell färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 l florsocker
  • saft av en halv lime

Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao (vill man ha en mer distinkt chokladsmak på kakan kan man använda ytterligare ett par matskedar kakao). Blanda ner yoghurten och oljan. Tillsätt vinäger och ägg (lätt uppvispade) och blanda sist i karamellfärgen. Använd rejält med färg –  smeten ska bli riktigt ceriseröd! Klicka upp smeten i muffinsformar, fyll dem till två tredjedelar ungefär, och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 20 minuter. Låt svalna på galler.

Blanda samman ingredienserna till glasyren. Spritsa över muffinsen eller bred ut ett lager på varje muffins och gör ett vackert mönster i det med hjälp av en gaffel eller en oanvänd kam.

Kommentera
Nästa artikeln Hej februari!
Föregående artikel Scones

Scones

Finns det något bättre än nybakade scones, med massor av smör, en riktigt god marmelad och rykande hett te till? Förmodligen inte. Det här är mitt basrecept, som givetvis kan varieras i oändlighet, med kryddor, smaksättning, olika fröer eller mjölsorter. Under receptet har jag listat några av mina bästa alternativa sconesrecept för den som vill variera sig.
.
Visste ni förresten att sconesdeg går alldeles utmärkt att spara i kylskåpet i några dagar om man inte vill baka ut den på en gång? Eftersom utbakade scones inte är särskilt goda dagen efter är detta ett sjukt smart sätt att kunna äta nybakade scones flera dagar i rad. Det kan dessutom rädda liv när man kommer hem sent efter lång dansträning och är på vippen att dö av hunger och utmattning.
.
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mjölk eller filmjölk
  • 75 g rumsvarmt smör

Blanda allt. Forma till sex små bröd och grädda på bakplåtspapper i 225°C  i mellan 15 och 20 minuter.

Några andra riktigt goda sconesrecept för den som vill ta ut svängarna lite grann:

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Red velvet cupca…
Föregående artikel Kaffekakor

Kaffekakor

Jag gillar kaffe. Och jag älskar sirapssnittar. De här kakorna är en tribut till dem som känner likadant. Sega och söta och med lite kaffesmak i botten. Så här gör jag dem:

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk snabbkaffe

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Rör ner snabbkaffet, utan att krossa det. Forma till två längder och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor. Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kommentera
Nästa artikeln Scones
Föregående artikel Devil's food cake