Söta saker
Annons

Semmeltest

I dag testar jag semlor i Metro tillsammans med bakentusiasten Christina Gyllner och fotografen Gustav Hugosson. Efter en halv förmiddag av provsmakande och en rejäl överdos grädde lyckades vi till slut kora en värdig vinnare bland specialsemlorna. Jag måste dock tillstå att den klassiska semlan, med kardemummabulle, mandelmassa och grädde, fortfarande klarar sig väldigt bra mot de moderna utmanarna. Här kan man läsa resultatet av provätningen.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Fettisdagen 2014
Annons

Fettisdagen 2014

I morgon är det årets bästa tisdag – fettisdagen. Då är det alla människors moraliska plikt att äta så många semlor som det bara går. Jag är ganska bra på det, om jag får säga det själv, och brukar snitta på en tre fyra stycken om jag är i bra form. Här är några trevliga semmelrecept för er som spelar i samma liga. Glad fettisdag!

Klassiska semlor

Chokladsemlor med hallonmousse

Vaniljsemlor

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Semmeltest
Föregående artikel Hårt jobb
Annons

Hårt jobb

En av de i särklass trevligaste sakerna med att jobba med en ny bok är allt som måste provsmakas. Faktum är att det ju vore tjänstefel att inte testa alla varianter av godis, kakor och efterrätter som växer fram i köket i jakten på de absolut bästa julrecepten. Den här veckan blir det några riktigt galna chokladkakor, ljuvlig fransk nougat, vansinniga mängder kolasmet och en hel del glass som ska bedömas. Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det.

Fler bilder från bokarbetet finns på instagram (@teaerneborg #julenssötasaker).

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Fettisdagen 2014
Föregående artikel Söndagsfrukost o…
Annons

Söndagsfrukost och hembakt bröd

Söndagsfrukostar slår de flesta andra frukostar med hästlängder, tycker jag. Kanske är det för att de ofta får bli så långa och utdragna och skarva rakt över till lunch. Och för att man ibland, mellan påtår och tretår, hinner med att baka bröd. En superenkel variant gör man så här. Vill man skoja till receptet ytterligare kan man byta en del av mjölet mot en grövre sort, blanda ner lite brödkryddor eller pensla limpan med ägg och strö på några trevliga sesamfrön före gräddning.

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 msk olivolja

ca 6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och olivolja. Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den ordentligt. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Forma till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter i 225 grader.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Hårt jobb
Föregående artikel Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

I dag är det Alla hjärtans dag – eller Sankt Valentins dag. Högtiden firades ursprungligen till åminnelse av helgonet Sankt Valentin. Det råder lite delade meningar om vem han var – att heta Valentinus i Rom var tydligen lika vanligt på 300-talet som det är att heta Lars i Uppsala i dag. En av de mest populära myterna är dock att han led martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius förbud för unga par att gifta sig, genom att viga dem ändå. Det kan vara hur sant eller påhittat av godisindustrin det vill – faktum kvarstår att sådant mod tål att firas och uppmärksammas. Alla – oavsett vem de älskar – ska ju få gifta sig och leva med vem de vill, utan att behöva ta en massa crap för det.

Glad alla hjärtans dag! Ät något gott vettja!

Bilden: Chokladhjärtan.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Söndagsfrukost o…
Föregående artikel Månadens sötsak…