Söta saker
Annons

På ett kick

Ibland vill man att livet ska gå från vardag till fest på ett ögonblick. Då är det himla piffigt att ha lättinade kladdkakemuffins i frysen och servera dem med en klick grädde och några trevliga bär på toppen – vips har man fått något så upplyftande som en bakelse. Här är mitt enklaste – och godaste kladdkakemuffinsrecept.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100g smält smör

Rör ihop allt. Häll i muffinsformar  och grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

 

Kommentera - 4 kommentarer
Föregående artikel Björnbärssylt
Annons

Björnbärssylt

En bra sylt kan liva upp de mest gråpinade av vintermorgnar. Här är ett recept som är så enkelt att man knappt kan tro att det är sant.

  • 4 dl frysta björnbär
  • 2 dl syltsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda de lätt tinade bären med socker och vaniljsocker i en kastrull och koka tills bären blir mosiga och sockret löst sig. Häll på burk och servera till våfflor, pannkakor, gröt eller något annat gott. Vill man ha mer sylt som räcker till fler frukostar gör man såklart dubbel sats.

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln På ett kick
Föregående artikel Månadens sötsak…
Annons

Månadens sötsak - Något för alla

Jag hoppas att ni vilat upp er ordentligt under julen och är redo för nya bakutmaningar! I januari blir temat för Månadens sötsak ”Något för alla”, vilket kan tolkas precis hur fritt man vill. Mitt eget bidrag blir en glutenfri bakelse som är supersmidig att ha i frysen eller göra färsk om man får glutenfritt besök till festfikat.

Så här går bloggutmaningen till:

  1. Baka något på temat (senast den 31 januari), blogga om det och länka hit.
  2. Skriv en kommentar här nedanför med länk till bidraget.
  3. När januari är slut samlar jag alla bidrag och länkar i en enda stor bloggpost.
Trevlig bakning!

Glutenfria nötbakelser

  • 100 g blandade nötter
  • 1 dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 ägg
  • vispgrädde och jordgubbar till garnering

Mal nötterna i en mandelkvarn. Vispa upp ägget lätt och blanda med övriga ingredienser och de malda nötterna. Forma till runda, platta bottnar (receptet räcker till fyra stora bakelsebottnar) och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter. Varva bottnarna två och två med vispad grädde emellan och ovanpå.

Kommentera - 47 kommentarer
Nästa artikeln Björnbärssylt
Föregående artikel Återblick
Annons

Återblick

2014 har börjat oförskämt bra. Jag har varit ledig från både bokskrivande och tv-jobb och mestadels ätit överbliven nyårspaj mellan korta promenader och väldigt många gamla Sopranosavsnitt. Och så har jag sett tillbaka på 2013 – ett år som varit ganska fantastiskt på sina ställen.

Jag har jobbat som en gnu, tillsammans med världens bästa människor. Sett min andra kokbok ta form och publiceras och börjat på en helt ny. Ätit pannkaksfrukostar och druckit te till sent inpå nätterna och dansat som aldrig förr. Och bakat, såklart. Något alldeles vansinnigt mycket för att vara exakt. Jag hoppas att ni haft det minst lika bra och att nästa år blir ännu bättre!

 

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Månadens sötsak…
Föregående artikel Ett sött nytt år!

Ett sött nytt år!

Ett nytt år är på väg. Alldeles snart börjar 2014. Jag gillar hur det låter. Alldeles blankt och färskt och oskrivet. Och fullt av potential. Jag hoppas på ett friskt och glatt år, bräddfyllt av kärlek och vänner och roliga projekt. Jag önskar er detsamma!

Här är några supersöta nyårsefterrätter att ringa in det nya med:

Semifreddo på söta julrester

Lyxig chokladpudding

Klappgröt av hjortron

Amerikansk mintchokladglass

Gott nytt år!

 

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Återblick
Föregående artikel Nu gör vi en bok…