Söta saker

Älskade våffla!

Äntligen våffeldag! Det vore superkul att få se vad ni firar med för godsaker denna glädjens dag. Om ni har instagram får ni hemskt gärna tagga era våffelbilder med @sota.saker så att jag ser dem!

Receptet på den här bjässen hittar ni här, tillsammans med ett gäng andra favoriter. Glad våffeldag!

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Världens frasiga…

Världens frasigaste våfflor - och fyra sätt att äta dem

Hemligheten bakom en riktigt frasig våffla är ganska enkel. Naturliga råvaror (mjöl, mjölk och rejält med smör), ett hett våffeljärn av det gamla hederliga snittet (alltså utan teflonbeläggning) och viktigast av allt – en skvätt vichyvatten i smeten. Det här receptet är min morfars och har funnits i släkten så länge jag eller någon annan kan minnas. Det är nämligen det enda man behöver.

Här hittar ni morfars recept på krispiga våfflor. Och här har jag samlat några förslag på hur man kan servera dem. Hur äter ni helst era våfflor?

Rocky road-våfflor

  • en omgång frasiga våfflor enligt recept
  • några kulor vaniljglass
  • krossad dajm eller dajmströssel
  • kolasås
  • chokladsås
  • minimaränger

Våfflor med fransk feeling

Pressa över lite citron och ringla honung över varje våffla.

Klassiska våfflor

  • en omgång av morfars våfflor enligt recept
  • 2 dl tinade hallon
  • några kulor vaniljglass

Lite nyttigare våfflor

  • en omgång frasiga våfflor
  • några skedar kvarg med vaniljsmak
  • hackade pistaschnötter
  • skalad och tunt skivad grapefrukt
Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Älskade våffla!
Föregående artikel Smart trick för…

Smart trick för att rengöra våffeljärnet

Jag använder mitt våffeljärn till en hel massa olika saker. Jag tycker om att äta våfflor till både fika och mellanmål och eftersom jag inte gillar att ha tusen köksmaskiner på arbetsbänken får det fina gamla järnet ofta dubbla som både mackgrill och microvågsugn.

I jakten på ett våffeljärn som inte är helt inklätt i teflon – don’t get me started on teflonet, men det är typ helt livsfarligt! – hittade jag för ett tag sedan detta fina retrojärn från Husqvarna. Bara att det heter ”Månlandaren” gör ju att man blir på vansinnigt gott humör! Det är identiskt med det vi hade när jag var barn och gör de godaste och krispigaste våfflorna någonsin – helt utan hormonstörande gifter och andra oönskade smaksättare.

Men hur mycket man än gillar våfflor är det sällan särskilt kul att rengöra järnet efteråt. Ett supersmart tips är att baka en så kallad ”diskvåffla” som suger upp fett och rester ur alla vrår och gör våffeljärnet fräscht och rent på ett kick. Klicka här för att se hur man gör!

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Världens frasiga…
Föregående artikel Pizzabullar

Pizzabullar

Man gillar ju pizza. Och man älskar ju bullar! Enligt de premisserna är den här gamla 80-talsklassikern inget mindre än ett genidrag.

Pizzabullarna var sjukt populära när jag växte upp. De var liksom det ultimata mellanmålet i alla situationer. På skolutflykt, i bilen hem från stallet, i omklädningsrummet innan baletten. Jag tror ta mig tusan att jag i stort sett alltid hade en hoptryckt pizzabulle i ryggsäcken under låg- och mellanstadiet.

Man kan givetvis göra pizzabullar med vanlig pizzadeg, men om man vill levla upp (tro mig, det vill man) bakar man dem på en mjölkdeg. Här är mitt recept som ger ungefär 15 bullar.

  • 25 g färsk jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 1 ägg
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1/2 dl ketchup (godast såklart med hemgjord)
  • 1 dl strimlad skinka eller kalkon (går att byta mot t.ex. mozarella, hackad zucchini eller champinjoner om man vill ha vegetariska pizzabullar)
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred ketchup över hela ovansidan. Strö över strimlat kött eller vegetariskt alternativ och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i två centimeter tjocka skivor. Lägg i bullformar och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 10 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Smart trick för…
Föregående artikel Mardrömstårta

Mardrömstårta

Rulltårta är min nemesis. Ge mig känslig sufflé eller avancerad tiovåningstårta att göra – fine. Men en simpel rulltårta och jag misslyckas nio gånger av tio. Jag vet inte vad det är. Förmodligen är jag numera så förberedd på fiasko när jag ska baka den här kakan att det helt enkelt blir en självuppfyllande profetia.

Det ironiska är att jag älskar drömtårta – ni vet rulltårtevarianten med chokladsmak och smörkräm i mitten. Jag gör den ganska ofta, men undviker av förklarliga skäl att visa upp den. God blir den ju ändå, menar jag, även om den ser ut som något katten släpat in.

I dag bjuder jag på den här sorgliga rullen. Lite sprucken, sned och ojämn, men livsfarligt god. Som livet självt.

KAKA

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 msk kakao

SMÖRKRÄM

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 1 äggula
  • frön från 1 vaniljstång

Vispa ägg och strösocker pösigt och sikta därefter ner potatismjöl, bakpulver och kakao. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda på 250°C i cirka fem minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper täckt med strösocker och avlägsna pappret som varit med i ugnen. Man kan pensla det med lite vatten för att det ska gå lättare. Låt kakan svalna helt. Mixa ihop alla ingredienser till smörkrämen (går bra att göra för hand också såklart) till en jämn kräm. Bred krämen över kakan, rulla ihop och skär i skivor. Rulltårtan går fint att frysa, som den är eller i skivor.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Pizzabullar
Föregående artikel Prinsessmuffins