Söta saker

Nyttiga kakor med bara två ingredienser

Det behövs egentligen inte särskilt många beståndsdelar för att baka något gott. De här supernyttiga kakorna gör jag på endast två ingredienser – och de blir fantastiskt knapriga och goda. Perfekt som mellanmål eller hälsosamt utflyktsgodis!

Du behöver:

  • 1 banan
  • 1 dl riven kokos

Mosa bananen och blanda samman med kokosen. Rulla till bollar och ställ ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 graders värme i 15 minuter. Receptet ger 5-6 kakor. Dubbla receptet om du vill ha fler!

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Kladdkakstårta

Kladdkakstårta

I den här helt stört goda tårtan använder jag kladdkakor som bas, vilket gör den nästan löjligt krämig och god. Fyllningen är en helt ljuvlig vit chokladmousse och alltsammans toppas såklart av färska jordgubbar och underbar vit chokladsås. Så här gör man den.

BOTTNAR

  • 6 ägg
  • 9 dl socker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 3 krm salt
  • 2 dl kakao
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 300 g smält smör

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet – sikta kakaon och mjölet genom en sil för att motverka klumpar. Dela upp smeten i tre delar och häll i smorda runda formar (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten för att den inte ska fastna). Grädda bottnarna i 20-25 minuter i 175 grader.

VIT CHOKLADMOUSSE

  • 100 g vit choklad
  • 4 dl turkisk yoghurt
Smält chokladen i ett vattenbad och blanda samman med yoghurten. Förvara i kylen i minst en halvtimme innan tårtan ska byggas ihop.

VIT CHOKLADSÅS

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • frön från en vaniljstång

Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket och vaniljstångsfröna. Rör tills det blivit en jämn sås. Låt svalna.

DEKORATION

  • färska jordgubbar

Låt bottnarna svalna och bred rikligt med mousse mellan dem. Dekorera med färska jordgubbar. Ringla över vit chokladsås och servera.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Nyttiga kakor me…
Föregående artikel Pannkakor för al…

Pannkakor för alla smaker

Jag älskar pannkakor! De passar liksom alla tillfällen i livet. Tidiga morgnar när det regnar ute. Sent påkomna luncher när inget finns tinat från frysen. Mellanmål. Efterrätt. Fest, vardag eller utflykt. Här är mina bästa recept på pannkakor för alla smaker och tillfällen.

Klassiska pannkakor. Frasiga och tunna och precis sådär underbara som man minns dem från barndomens Pippi Långstrump-läsning.

Amerikanska pannkakor. Lite tjockare och fluffigare och vanligen serverade med lönnsirap.

Ugnspannkaka med blåbär. Lite rejälare och helt vansinnigt god pannkaka som bakas i ugn – helst i gjutjärnspanna.

Pannkaka utan mjölk eller gluten. Görs på banan och passar alla som är glutenfria, mjölkfria, LCHF eller bara allmänt sugna på något gott.

Kokospannkakor. Underbart lyxiga pannkakor i amerikansk stil till efterrätt eller extra söt frukost.

Kommentera
Nästa artikeln Kladdkakstårta
Föregående artikel Glasspinnar av y…

Glasspinnar av yoghurt

Jag har ju nästan alltid arbetat bakom kameran på olika sätt. Som inslagare och redaktör för en massa olika tv-program, som nyhetsreporter eller med att fota och fixa med mat och bakverk. Att befinna mig framför kameran är något som fyller mig med lika delar skräck och förtjusning. Ganska många delar mer av skräcken, om vi ska vara ärliga.

I förra veckan var Ylva och Josefine från Amelia här och spontanfilmade några recept på temat ”väldigt lättgjorda sötsaker”. Ett utmärkt sätt att möta sina rädslor och släppa framför-kameran-ångesten litegrann. Här är en av filmerna, som jag i sann KBT-anda nu delar med mig av här på bloggen. Hav överseende med min ringrostiga tv-personlighet och fokusera på glassen. Den är sjukt god.

Den livliga dragspelsmusiken går inte av för hackor den heller…

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Pannkakor för al…
Föregående artikel Månadens sötsak…

Månadens sötsak - nu kan alla vara med!

Bakutmaningen Månadens sötsak är en av de roligaste sakerna med den här bloggen! Att få inspireras av det ni bakar och hittar på i köket gör mig så himla glad! Och för att alla som gillar att baka ska kunna vara med – alltså även alla som inte har en blogg – kommer man från och med nu kunna vara med via Facebook. Smart va? ;)

I maj blir temat för Månadens sötsak LÄTT SOM EN PLÄTT och det får man tolka precis hur kreativt man vill.

Ni som har en blogg gör som vanligt:

  1. Bloggar om något gott på temat
  2. Länkar till det här inlägget
  3. Och skriver en kommentar här nedanför med länk till ert bidrag.

Ni som vill vara med via Facebook gör så här:

  1. Lägger upp recept och en bild på ert bakverk på er Facebooksida tillsammans med en länk till det här inlägget.
  2. Glöm inte att göra inlägget offentligt! Annars kan varken jag eller någon annan se det (detta gör man genom att klicka på den lilla pilen med två gubbar på längst upp i inlägget efter att man publicerat det och sedan välja ”Public”).
  3. Skriver en kommentar här nedanför med en länk till ert Facebookinlägg

Lätt som en plätt det också alltså! När månaden är slut samlar jag som vanligt alla bidrag med bilder och länkar i en stor bloggpost som alla kan inspireras av.

Mitt bidrag för maj blir de här helt sjukt lättgjorda kakorna som jag älskar att göra. Här är receptet:

ENKLA MANDELKAKOR

  • 200 gram mandelmassa
  • 1 äggvita
  • hela nötter till dekoration

Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vispa äggvitan ordentligt och blanda ner mandelmassan. Forma till små bollar, tryck ner en nöt i varje kaka och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 10-12 minuter i 175 grader.

Kommentera - 20 kommentarer
Nästa artikeln Glasspinnar av y…
Föregående artikel Kakor utan glute…