Serietips inför helgen!

27 april 2017 Skriv en kommentar
Inspiration / Kultur / TV/film

En är just avslutad och en är nyss påbörjad. Här kommer tips på två tv-serier som du kan götta dig i under helgen. Ruskigt bra, rysligt provocerande och riktigt tragiskt, får sammanfatta The Handmaid’s Tale och Feud.

Som en sprattlande kanin släpps vi ner i en djup, mörk brunn och hamnar i en dystopisk framtid där kvinnors tillgångar blir frysta och skrivs över på männen. Vilket bara är början. I serien The Handraid’s Tale (HBO), blir homosexuella klassade som könsförrädare och de få fertila kvinnor som finns kvar, används som avelsdjur för att säkra människans framtid.

The Handmaid's Tale  -- "Offred" -- Episode 101 --  Offred, one the few fertile women known as Handmaids in the oppressive Republic of Gilead, struggles to survive as a reproductive surrogate for a powerful Commander and his resentful wife. Ofglen (Alexis Bledel) and Offred (Elisabeth Moss), shown. (Photo by: George Kraychyk/Hulu)

 

Det är en hemsk skildring av en mänsklighet som har kollapsat. Det finns bara utrymme för rädsla, hot och makt i en kall diktatur, styrt av män. Om den är feministisk eller ej, har diskuterats. Klart är att det alltid är tacksamt att skapa en dramaserie kring kvinnors utsatthet, även om det handlar om en fiktiv värld. Men hemskt behöver inte betyda dåligt, tvärtom.

Med skådespelare som Elisabeth Moss (från Mad Men) Joseph Fiennes (Shakespeare in love) Samira Wiley (Orange is the new black) är det än så länge, efter tre avsnitt en riktig nagelbitare till serie. Ha gärna något att bita i till hands, för som kvinna kommer du att blir rejält frustrerad och arg. Tre avsnitt finns tillgängliga nu, sen blir det en veckodos varje onsdag.

 

Även Feud (HBO) har ett kvinnotema. Och vilken historia sen! Inspirerat från verkligheten. Även om striden mellan Bette Davis och Joan Crawford utspelade sig på 60-talet så är problematiken högst levande. Varför kvinnor inte stöttar varandra i högre utsträckning än de gör är inget konstigt om det bara finns plats för en stjärna i toppen. Då gäller det att slå hårdast. Kanske hade läget för Bette och Joan varit annorlunda om de hade blivit uppbackade av männen i deras närhet, de som satt på makten.

fxs-feud-unveils-full-trailer-opening-credits

Även uträknandet av kvinnliga skådespelare som når en viss ålder, är på tapeten även idag. Och så denna ständiga ångest över ungdomens skönhet som sakta men säkert suddas ut ju äldre vi blir. Det är direkt smärtsamt att se Joan Crawfords fullständiga panik när hon granskande ser sig i spegeln.  Vid vilken ålder blir kvinnor som står framför kameran uträknade och varför?

Japp, det blir en stor dos ångest även i den här serien, särskilt i slutet som inte blir vackert för någon av de tidigare så firade skådespelarna. Bitterhet, alkohol, ensamhet och intriger följer dem till döden. De lysande rolltolkningar av Jessica Lange och Susan Sarandon gör Feud vansinnigt sevärd.