Mot maraton: Springa runt Stockholms vatten

Det är tre månader till mitt maraton i London. I helgen blev det ett lugnt men längre löppass runt Stockholms vatten. Inte lika varmt som i Thailand för ett par veckor sedan, men enklare att andas och minst lika vackert. Älskar att springa i Stockholm!

Annonsen laddas.

Vackert att springa längst med Stockholms vatten.
Vackert att springa längst med Stockholms vatten.

Varje vecka är min ambition att få till ett intervallpass samt ett längre löppass, mycket mer löpning hinner jag inte då mitt träningsschema även innehåller tennis, styrka och cykelklasserna (som jag instruerar). Med längre löpning menar jag att jag springer över en timme och längre än en mil. Några gånger vill jag dock springa två timmar i sträck innan mitt mara, allt för att vara laddad och förberedd när jag står på startlinjen.

I helgen var jag själv med barnen då Glenn var iväg på innebandykurs, även om jag hade barnvakt ett par timmar på lördagen för att spela en timme dubbel i tennis med några vänner blev det många timmar när allt mitt fokus gick till barnen och allt vad det innebär med häng i lekparken, lek i barnens rum, lek i vardagsrummet … roligt men också utmanande.

När Glenn således kom hem i söndags efter lunch drog jag på mig löparkläderna, vinkade av familjen som skulle åka skridskor och gav mig ut på en löprunda. Kroppen var superpigg och det var underbart att få färdas på egna ben genom Kungsholmen, över Västerbron, springa längst med Söder Mälarstrand följt av Norr Mälarstrand och till slut återvända till familjen som nu tröttnat på skridskor och lekte i Vasaparken.

Mysigt att mötas av en high five av Tilde och en son som var väldigt kramig och ville springa hem med mig. Så sista sträckan hem blev jogg tillsammans med sonen. Totalt var jag ute i 1,5 timme. Underbart pass!

Min springutsikt.
Min springutsikt.

Min ätstörning

Jag har som ni vet tidigare varit sjuk i en ätstörning. Nu är jag frisk sedan många år och viger mycket av min tid att inspirera andra till hälsa och att VÅGA bli friska. Genom mina olika sociala kanaler, flera av mina böcker samt genom mitt arbete i Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar.

Annonsen laddas.

Genom åren har jag gjort många intervjuer om min resa från sjuk till frisk. Och jag berättar gärna, för ju fler det når desto fler tror jag kan så ett litet frö till att bli frisk. Ätstörningar är extremt vanligt – 100 000 svenskar räknas ha en diagnostiserbar ätstörning, sedan är mörkertalet över människor som mår dåligt över mat, träning och sin kropp enormt.

Jag var nyligen med i tidningen Femina i en stor intervju, för er som missade det finns hela intervjun nu ute på nätet. Och för den som blir mer nyfiken finns mina böcker Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild och Jätteviktig – att må bra efter en ätstörning.

Det är värt att bli frisk. Foto: Jane Haglund
Det är värt att bli frisk. Foto: Jane Haglund

Supermat för familjen

Först ut i årets satsning att testa nya recept och involvera familjen mer i middagsbesluten är igång. Först ut blev asiatisk sesamkyckling från boken Supermat för familjen. Här bjuder jag på receptet.

Annonsen laddas.

Familjemiddag med nya smaker.
Familjemiddag med nya smaker.

Vi äter väldigt mycket samma här hemma. Samma fem-sex måltider som vi varvar med gång på gång. Varför? Vi är inte bra på att planera vår mat och i affären stoppar vi i princip alltid ner samma varor. Dessutom är det smidigt att ge barnen maträtter vi vet att de äter. Å andra sidan, serverar vi inga nyheter lär de sig inte heller att våga smaka nytt … Någon som känner igen sig?

I år ska det i alla fall bli ändring på detta. Det är inget nyårslöfte, mer än önskan om att EN gång i veckan testa ett nytt recept. För att involvera familjen har vi bestämt att vi får välja varannan gång vad vi ska laga. Denna vecka valde jag, sedan är det i tur och ordning Charles, Tilde och Glenns tur.

För att begränsa oss något utgår vi först och främst från Jamie Olivers bok Supermat för familjen, senare under året kommer även andra kokböcker få fungera som inspiration.

Recept på sesamkyckling.
Recept på sesamkyckling.

Sesamkyckling och jordnötssås, asiatisk sallad och risnudlar

2 portioner

100 g risnudlar
2 skinnfria kycklingfiléer
jordnötsolja
4 salladslökar
½ kinakålhuvud
200 g sockerärtor
1 röd chilifrukt
2 lime
1 msk soja
1 msk jordnötssmör
2 msk naturell yoghurt
2 cm färsk ingefära
2 tsk sesamfrön

Koka nudlarna enligt förpackningen. Gnid in kycklingen i jordnötsoljan och salta och peppra. Stek i stekpanna (eller grillpanna om du har). Ansa grönsakerna och chilin. Dressa salladen med saften från 1 lime och sojan. Blanda jordnötssmör, yoghurt och saften från den andra limen i en skål. Skala och finriv ingefäran, blanda ner den i såsen och smaka av.

Servera nudlarna (jag tog på en skvätt sesamolja vilket var gott) med kyckling, sås och sallad. Toppa med sesamfröna.

Smakrikt och gott!
Smakrikt och gott!

Betyg: Jag och Glenn tyckte maten var toppen. Barnen åt mest av nudlarna och kycklingen – samt av cocktailtomater som jag ställde fram. Barnen var något ovana vid smaken av jordnöt, ingefära och sesam – smaker som jag älskar. Men det gäller att inte ge sig utan våga servera liknande smaker igen.

Supermat för familjen av Jamie Oliver.
Supermat för familjen av Jamie Oliver.

10 intervaller 10 minuter

Intervaller är perfekt för den som vill få effektiv träning på kort tid. Idag flög jag fram på löpbandet!

Annonsen laddas.

För en vecka sedan kom jag hem från Thailand där det mest blev löpning utomhus. Idag blev det intervaller på löpband - det har sin charm det med, även om jag föredrar löpning längst vattnet.
För en vecka sedan kom jag hem från Thailand där det mest blev löpning utomhus. Idag blev det intervaller på löpband – det har sin charm det med, även om jag föredrar löpning längst vattnet.

Alla träningspass är inte en dans på rosor. Hur mycket jag än älskar träning. Men ibland är träningen magisk! Det intressanta är att det inte alltid är de förväntade passen som är de bästa.

Idag tränade jag intervaller på löpband. Ett av de tuffaste passen jag kör och det krävs pannben för att våga pressa sig. Samtidigt är belöningen att träningen går fort och jag har en härlig känsla i kroppen flera timmar efteråt. Dessutom vet jag att effekten av att våga springa snabbare gör det lättare för mig att springa fort när jag springer ute. Och det är en skön känsla.

Ibland är intervallerna sjukt tunga. Redan efter en får jag börja jobba mentalt för att inte kliva av. Men idag – oj som jag flög fram! Kroppen var full av energi, jag kunde öka hastigheten mer och mer, de sista var snabbare än jag brukar springa OCH jag körde dessutom en bonusintervall efter mina 10 planerade. Efter nedjogg på bandet hoppade jag sedan in i styrkeavdelningen och körde några set bänkpress och benlyft.

Wow vilken känsla. Riktig rörelseglädje! Perfekt paus i mina långa timmar vid köksbordet med redigering av min roman.

Dagens intervallpass

Uppvärmning jogg 8 min på lätt ansträngd nivå

10 intervaller på 1 minut vardera. Mellan intervallerna gick jag snabbt i 30 sekunder och sedan joggade jag i uppvärmningstempot 30 sekunder.

(+ att det blev en bonusintervall)

Nedjogg 8 minuter.

Snygga skor i silver

Ett par nya skor att träna i – som inte bara är sköna på fötterna utan dessutom snygga. Hur glad blir man inte av det? Äntligen har jag nya skor på tennisplan.

Annonsen laddas.

Löparskor byter jag regelbundet, mycket på grund av att jag sliter på dem och för att jag gillar att ha några skor att varva mellan beroende på underlaget ute och hur långt jag ska springa. Men när jag spelar tennis har jag inte varit lika snabb, skorna jag precis sa hej då till var helt nötta undertill samt det var hål bak inne i hälen. Det var helt enkelt dags att byta (och har varit ett bra tag …).

Nu har jag spelat två tennistimmar i mina nya fräscha grå/silvriga tennisskor med rosa detaljer från Adidas by Stella McCartney som jag fick i julklapp av Glenn efter att jag hade suktat över dem på webbshoppen. Känns så bra!

Lite ytligt – jag vet. Men snygga träningsskor piggar upp. Och visst blir det lättare att gå och träna om man gillar det man klär på sig.

Nya tennisskor från Adidas by Stella McCartney.
Nya tennisskor från Adidas by Stella McCartney.