Magisk vinterlöpning med vårkänslor

En guldgul sol, frost i marken och dejt med en vän. Det är bra förutsättningar för en fantastisk löprunda. Och det var precis så jag startade min lördag.

Annonsen laddas.

Solen påminde om känslan av att springa på stranden i Portugal ... dock aningens kallare.
Solen påminde om känslan av att springa på stranden i Portugal … dock aningens kallare.

Efter ett par veckor med endast något kortare löppass på grund av vabb av barnen och några krassliga dagar för egen del var det riktigt skönt att få till ett längre pass denna morgon. Jag och Anna möttes upp vid sju och sedan blev det lugn löpning i prattempo runt Djurgården.

Anna och jag på Gärdet. redo för löprunda.
Anna och jag på Gärdet. redo för löprunda.

Och vilken runda det blev! En runda som inte bara gav endorfiner utan även värdefull tid med en kompis och en påminnelse om hur fantastisk naturen är. Och som jag älskar Stockholm! Att uppleva magi behöver inte kosta pengar, det är bara att ge sig ut och upptäcka sin omgivning. Visst är inte alla löprundor lika fantastiska. Men när de är det – då ger de kraft även till de dagar då man får kämpa extra mycket för att orka ta sig ut.

Just nu är peppen enorm inför London Marathon 23 april!

Vi var nästan ensamma ...
Vi var nästan ensamma …
... förutom några svanar.
… förutom några svanar.

Växtbaserad dryck eller ”farlig” mjölk?

Mjölk är ett hett ämne denna vecka, vilka alternativ finns för den som vill dricka växtbaserat? Jag har gjort ett smaktest.

Annonsen laddas.

Växtbaserad dryckesprovning. Se de olika färgerna dryckerna har.
Växtbaserad dryckesprovning. Se de olika färgerna dryckerna har.

Senaste veckan har det varit en del debatt om mjölk, och att det skulle vara farligt för oss vuxna i för stora mängder, att det påverkar vår hälsa negativt. Jag tror så här, precis som med allt annat handlar det om balans. Alla rapporter som lyfts fram på löpsedlarna för att skrämma upp oss (och få oss att köpa tidningen) är inte hela sanningen. Mycket kan bli fel i för stora mängder. Att ta något glas mjölk ibland eller att ta en skvätt i kaffet tycker jag är helt okej. Däremot om du gillar att dricka flera lattes om dagen, kanske kan det vara bra för hälsa och miljö att byta ut drycken mot något växtbaserat istället, eller varför inte testa vanlig kaffe?

Jag älskar att det blir allt enklare att välja det man själv tycker är gott och känns bra i magen, både fysiskt men också mentalt. Att vi värmar om miljön och vår jord. Förra veckan var jag inbjuden på en växtbaserad dryckesprovning av Alpro. Vi fick testa deras drycker baserade på mandel, cashew, ris, hasselnöt, kokos samt den nya varianten med osötad och orostad mandel. Väldigt intressant att testa dryckerna efter varandra. Mina favoriter är kokos och osötad ROSTAD mandeldryck. Rismjölken är rätt vattnig och kokos är mer krämig. Hasselnöt har en spännande smak, är rätt söt och påminner lite om chokladdryck. Nyheten med osötad orostad mandel föll mig dock inte i smaken, den påminde för mycket om mandelmassa eller marsipan, två smaker jag inte gillar.

Jag dricker aldrig mjölk rent uppochner. Inte ens när jag var ung var jag särskilt förtjust i det. Däremot har jag gärna en skvätt vanlig mjölk i kaffet och när jag startar dagen med havregrynsgröt har jag på min mandeldryck. Även när jag steker pannkakor brukar jag ha mandeldryck i, älskar nötigheten det ger.

Sportig frisyr och inspelning av speakertext

Det har varit en dag på språng, men utan träning med ombyte. Kör en vilodag och har istället fått vardagsmotion i form av promenader mellan möten, frisören och inspelningsstudion (eller dit åkte jag taxi av tidsbrist, men gick hem …).

Annonsen laddas.

I frisörstolen hos Sofia på Björn Axén.
I frisörstolen hos Sofia på Björn Axén.

Jag älskar att klippa håret. Det är som när jag rensar hemma, lite ”ut med det gamla, in med det nya”. Nu var det ett bra tag sedan jag var hos frisören och jag kände för mer än att bara klippa topparna. Ett par decimeter rök när jag fick en kortare, sportigare och blondare look! Så härligt. Det passar min livsstil med ett hår som är enkelt att sköta, går att sätta upp i tofs till träning men samtidigt lätt kan fixas till för en sportig vardagslook.

Förresten, hur cool är min frisör? Sofia på Björn Axén är en av de bästa i Sverige, har vunnit flera priser och senast i helgen vann hon en statyett för årets frisör inom avant garde.

Förebild - innan saxen och färgen åkte fram.
Förebild – innan saxen och färgen åkte fram.
Efterbild - min nya sportiga frisyr.
Efterbild – min nya sportiga frisyr.

Efter tre timmar i frisörstolen – segt att sitta så länge, tur att jag inte klipper mig ofta – rusade jag iväg till en inspelningsstudio för att spela in speakertext till några träningsfilmer jag har gjort tillsammans med Folkpool.

Inspelning av speakertext till träningsfilmer för Folkpool.
Inspelning av speakertext till träningsfilmer för Folkpool.

Det fanns inte riktigt tid för lunch, schemat var späckat idag. För att hålla min sov- och matklocka á la Skalman glad fick det bli ett äpple hos frisören och en bar på väg till inspelningen. Riktig lunch fick jag sedan ett par timmar senare, då var det grymt gott med mat! Tur att det i alla fall finns smidiga nödlösningar att lägga ner i väskan. Har alltid med mig någon bar eller en påse nötter. Funkar fint när magen kurrar.

Att göra smarta val handlar om förberedelse. Det dyker inte bara upp tid till träning, det är inte enkelt att laga nyttig mat om man inte först köper hem ingredienserna, det är svårt att inte göra panikval när hungern slår in om man inte är förberedd. Tänk till innan, planera och prioritera det DU tycker är viktigt i ditt liv och för din skull så blir det lättare att leva hälsosammare (om det är vad du vill).

Nordic Råbar med smak av lakrits och hallon - så god! Perfekt när tiden är knapp.
Nordic Råbar med smak av lakrits och hallon – så god! Perfekt när tiden är knapp.

Träna hemma med bockar

Träna hemma enkelt. Antingen med hjälp av möbler eller investera i något roligt redskap. Här tränar jag två styrkeövningar och avslutar med en pulshöjande för att få med hela kroppen och både låta muskler och konditionen jobba.

Annonsen laddas.

Tryck upp höften, dra dig upp, knip ihop mellan skulderbladen och håll emot på vägen ner.
Tryck upp höften, dra dig upp, knip ihop mellan skulderbladen och håll emot på vägen ner.

Träna 10-15 repetitioner per övning eller kör tidsintervaller, så många du hinner på 40 sekunder. Vilan blir den tid det tar att byta övning, sedan kör du på igen för att hålla uppe energin. Orkar du inte – ta en liten danspaus oavsett om du ligger eller står upp, se i videon. I denna sekvens tränar jag smala tricepspressar, rodd och snabba mountain climbers på Abilicas EqualizerBars. En rolig produkt som även är perfekt för träning med barnen, på Allt för hälsan använde jag redskapet på mitt cirkelpass tillsammans med familjer.

Spänn hela kroppen.
Spänn hela kroppen.
Spänn kroppen och jobba som en enhet ner mellan bockarna, böj armbågarna och sträck sedan på armarna igen för att komma upp till startpositionen.
Spänn kroppen och jobba som en enhet ner mellan bockarna, böj armbågarna och sträck sedan på armarna igen för att komma upp till startpositionen.

5 bästa frukost och brunch i Vasastan

Jag älskar frukost och brunch, skulle lätt kunna äta den typen av mat dygnet runt. I flera år har de mest intressanta caféerna och restaurangerna funnits på Södermalm, nu börjar dock äntligen allt fler grymma ställen dyka upp i mina kvarter. Här är mina topp 5 i Vasastan!

Annonsen laddas.

Avokadotoast på Greasy Spoon.
Avokadotoast på Greasy Spoon.

En bra frukost eller brunch ska enligt mig vara matig, vacker, nyttig och god. En bra mix av allt helt enkelt. Jag är hungrig på morgonen och vill starta dagen på ett bra sätt.

Greasy Spoon

Greasy Spoon startade på Södermalm men har nu äTven öppnat ett café i mina hoods i Vasastan. Hit går jag för deras vegetariska english breakfast (när du är grymt hungrig!), avokadotoasten på bilden ovan eller eggs benedict. Mycket klassiska brunchrätter, och mycket vegetariskt. På helgen är det galet med folk, men under veckan är det enkelt att få bord.

Hagagatan 4

Pom & Flora

Alltså, Pom & Floras succé har väl inte undgått någon? Precis som Greasy Spoon finns de även på Söder. Jag älskar allt jag har smakat här, men jag klarar inte av att trängas … och det måste man tyvärr på deras café på Odengatan. Under vintern har det varit immiga rutor av alla människor och kön har ringlat sig lång. Även off peak-tider upplever jag att det är trångt. Men maten är samtidigt värt det. Vad sägs om banana split till frukost?

Odengatan 39

Café Pascal

Livligt ställe med många studenter och businessmänniskor från området som kommer in för Pascals goda kaffe, matiga mackor (surdegsbröd med kaviar och ägg – mums!) eller ett av de vackra bakverken som alltid får munnen att vattnas. Och går du hit till lunchen, testa deras varmrökta laxsallad.

Norrtullsgatan 4

Café Sirap

Sirap har länge varit en brunchfavorit i Vasastan. Deras pannkakor och våfflor är otroligt smarriga. För att inte tala om deras veggie brunch med krämig äggröra och sallad. Love it! På helgen är det mycket folk men under veckan är det lugnare. Och jag älskar nästan deras meny de har under veckodagar mer än helgvarianten. Enda nackdelen är att de öppnar så sent på vardagar, vem orkar vänta ända till 8:30 för frukost? Inte jag som är vaken betydligt tidigare än så …

Surbrunnsgatan 31 A

Sthlm Brunch Club

Jag ska erkänna, jag har inte testat detta ställe än. Men jag är sååå sugen! Problemet är köerna utanför Sthlm Brunch Club. På helgen när vi har gått förbi står flera sällskap utanför och väntar på bord, och det funkar inte med mitt tålamod. När jag är hungrig vill jag ha mat … hoppas dock på att testa deras utbud en veckodag snart. Alla människor och deras konstanta popularitet gör i alla fall att jag vill ha med dem på min lista. För herregud, bilderna folk lägger upp från sina besök där är så mumsiga.

Dalagatan 24