Kom igång med löpningen – 5 tips!

Önskar du att löpning var en del av din vardag? Inspireras du av alla löparbilder i sociala medier men tänker att det inte är för dig? Tänk om! Löpning är något som de flesta kan lära sig att tycka om. Här är mina bästa tips för att komma igång.

Löpning är tillgänglig och härlig träning när första tröskeln är passerad.

Löpning är tillgänglig och härlig träning när första tröskeln är passerad.

Jag har inte alltid älskat löpning. Långt ifrån. När jag var liten var löpning det värsta jag visste. Och även efter flera år som gruppträningsinstruktör hade jag svårt att röra på mig utanför gymmets väggar. Men med ett steg i taget och ett liv i förändring gjorde att även började springa allt mer. Innan jag blev mamma sprang jag sporadiskt, jag sprang när det var fint väder på sommarhalvåret och sprang en del lopp. Och jag testade mina gränser genom att ta mig igenom Stockholm Marathon 2009.

Men det var egentligen först efter att jag blev mamma som löpningen blev ett regelbundet inslag i min träningsvecka. Jag började springa året om och jag älskade det. Frihetskänslan! Egentiden! Kreativiteten som föddes! Endorfinerna som sprutade efter passet! Och luften. Naturen. Friheten att kunna träna var jag ville och när jag ville. Löpning passar lätt in i vardagspusslet.

Här är mina 5 tips hur du kommer igång med löpningen:

 1. Börja på din nivå. Spring och gå om vartannat och spring bara så långt att du fortfarande är pigg och har lust att ge dig ut igen.
 2. Sätt små delmål. Springa runt kvarteret, springa en kilometer i sträck, springa tre kilometer utan att gå och så vidare. Uppnåbart och peppande när du klarar.
 3. Öka successivt. I början är det tacksamt, för du blir snabbt starkare och orkar springa längre. Öka därför din träning successivt, men tänk på att det tar tid för kroppen att anpassa sig med påfrestning på muskler, leder och ligament. Så gasa inte på allt för mycket. Låt det ta tid.
 4. Anmäl dig till ett lopp. En stor motivation för många är att ha ett tydligt mål, som ett lopp, att se fram emot. Kanske Vårruset eller Tjejmilen?
 5. Skaffa bra löparskor och en bra sportbehå. Det är det viktigaste i utrustningsväg, gå gärna till en bra sportbutik och be om hjälp för att få rätt grejer till dig. Rätt utrustning minskar risken för skador och gör löpningen mer njutningsfull.

Och sist men inte minst! Spring för din egen skull. Stressa inte över att springa på en viss tid eller för att jämföra dig med andra. Spring för att du mår bra av det och för att du vill ha alla positiva effekter som löpning ger.

 1. Jag är mitt i konverteringen, från löpningshatare till löpare. Tänk att kunna ge sig själv epitetet löpare?!

  I vilket fall, jag tänkte bara dela med mig av vad som hittills fått mig att springa och det är inte sträckor. Det är tid. I med lurar, fram med mobilens tidtagarur och spring valt antal minuter. Man kan titta på klockan och bara ”det är bara 1 minut kvar nu – det klarar jag. Kämpa – tio sekunder!”. Väldigt mentalt tillfredsställande att se när det räknar ner.
  Och sen, kanske andra gången, kan man kan lägga på 30 sekunder. Och sen lite till och lite till.
  Skit i sträckan.

  Plötsligt lyssnade jag på Spanarna och bestämde mig för att försöka springa en hel spaning. Och sen två spaningar. Rätt var det var hade jag klarat en halvtimme och avverkat 4,5 km.

  Det låter kanske futtigt, men för mig som alltid känt att 5 km är sjukt jobbigt och att 1 mil är fullkomligt ouppnåeligt – för mig var det förlösande att strunta i sträckan och istället bara springa en viss tid. Kanske kan det hjälpa någon mer.

  Tack för din inspirerande blogg Terese!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..