UnderbaraClara

Veckans insta

1) Var veckans Entreprenör på mittforetag.com och pratade företagande och business. 2)Äggkläckaren tickar ner och duedate närmar sig. 3) Så glad över att Elle Decoration lyft fram min och syrrans kollektion med bland annat ekologiska gosedjur för Yawama of Sweden. 4) Ljuvlig vinterhimmel ifrån förra lördagen som ägnades åt en gedigen loppis och antikrunda! 5)DIY-tips: tapetsera skåpets dörrar för att matcha tapeten och göra skåpet mer arbetat och mindre vitt. 6)Förra fredagen föreläste jag och Annakarin och träffade många härliga, inspirerande människor efteråt!

Kommentera - 6 kommentarer
Föregående artikel Fyra favoritpoddar

Fyra favoritpoddar

När man tröttnat på att höra podcasts av mediamän som ältar sina neuroser kan man istället lyssna på sånt här

Filters Podcast. När favorittidningen med de bästa personporträtten gör podcast av sina gamla arkivgodbitar – ja då kan det inte bli annat än svinbra.  Texterna läses upp av skådespelare vid Göteborgs Stadsteater. Mina favoritravsnitt är Bländad av Ljuset, Det som inte dödar samt Johann Neumanns vidunderliga resa.

Det politiska spelet Om man som jag höjer volymen varje gång det handlar om inrikespolitik och det politiska spelet – då ska ni lyssna på Det politiska spelet med Henrik Torehammar. I podden samtalar han väldigt roligt om inrikespolitik med Ekots tyngsta röster Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach (ja det är manligt i överkant men ibland får man stå ut med det). Det låter säkert inte så roligt men det är faktiskt både intressant och kul att höra P1s vanligtvis så korrekta reportrar flamsa loss med Torehammar och säga sånt där som de aldrig kan säga i etern…

Allvarligt talat i P1. Programmet där lyssnarna får skicka in frågor till några av våra mest uppburna författare. Som svarar på dem med respekt och eftertanke. Ofta väldigt filosofiskt. Frågorna handlar om sånt som -Hur kan man veta att himlen är blå? Varför ska man sträva efter att bli gammal om man ogillar ålderdomen? Och måste man egentligen älska sitt barn? PO Enquist, Märta Tikkanen, Elsie Johansson, Birgitta Stenberg och Lena Andersson har alla lett säsonger av detta program. Men mina favoritavsnitt är nog ändå de där Kristina Lugn besvarar frågor. Geniet!

Värvet med Kristoffer Triumf. En intervjupodcast med kända profiler. Föga originellt tips från min sida och även här är det ibland slagsida åt neurotiska mediemän. Men också många bra personporträtt. Eftersom han gjort så oerhört många avsnitt har man möjlighet att verkligen plocka guldkornen. Jag gillar intervjuerna med Lisa Nilsson och Gudrun Schyman lite extra mycket.

 

Ja, det var mina podddtips det. Ni har säkert hundra till att rekommendera mig? Tipsa gärna

Kommentera - 44 kommentarer
Nästa artikeln Veckans insta
Föregående artikel Torsdagsbestyr

Torsdagsbestyr

 

Vilken fin torsdag jag har haft! Blev så glad när jag loggade in imorse och såg alla superfina omdömen om min film i förra inlägget! Nu växte mitt självförtroende och jag blev jag peppad på att göra många fler! Lovar att återkomma med det. Och har ni önskemål på vad ni vill se så är det bara att kommentera!

Idag har jag jobbat och lekt med Folke om vartannat. Min vän Elina kom förbi på lunchen, hon var i krokarna på jobb och passade på att snusa bebisnacke. Snacka om lyx att ha en vän som råkar ha vägarna förbi oss. Det händer typ aldrig i den här avkroken.

Hon hade lagat massa sushi och ja – vi tömde faten helt och hållet vi två. Tiobitars sushi? Bah – här är det trettiobitars som gäller. Annars blir man inte mätt!

Och så vill jag passa på att tips om min senaste spaning för P4 som handlar om svårigheterna att hitta en smickrande kappa..

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Fyra favoritpoddar
Föregående artikel Kanelsnurror - e…

Kanelsnurror - en guide!

Jag la upp en fikabild på mitt instagramkonto igår och fick en fråga om hur jag gör ”snurrorna” på mina bullar. Jag gör alltså inte den där vanliga modellen utan en annan. Jag tänkte först skriva ett blogginlägg med en instruktion men tänkte sedan att det nästan var enklare att filma det. Så då gjorde jag det. En kort liten filmsnutt med två annorlunda och väldigt fina snurror man kan göra på bullarna.

Det här är den första filmen jag någonsin filmat och klippt själv (be kind – jag är verkligen inget proffs). Funderar på att göra fler sådana här små guider och filmer till bloggen. Skulle ni tycka om det? Vad vill ni se då?

…Och så vill jag tillägga att jag vanligtvis använder ett praktiskt bakbord när jag bakar men idag var det spårlöst försvunnet. Så då fick jag använda min ruffiga bordsskiva istället…ifall någon undrar!

Kommentera - 74 kommentarer
Nästa artikeln Torsdagsbestyr
Föregående artikel Ettan och tvåan

Ettan och tvåan

Alltså den här killen – som sitter själv nu och har upptäckt det fina med att plocka klossar i och ur en låda och igår lärde sig klappa händerna. Jag känner mig helt perplex när jag tänker på det. För när Bertil var sju månader tyckte jag att det hade gått så långsamt! Varenda fas hade nogsamt registrerats och alla steg såsom vändning, första smakportionen, första leendet och allt däremellan var liksom inbränt i minnet. Nu med Folke? Nu minns jag ingenting. Han har vuxit upp framför näsan på mig medan jag vikt strumpor, bytt blöjor, läst böcker med storbarnet och lagat oändliga mängder mat. Det låter nästan lite sorgligt när jag säger det fast det känns inte sorgligt. Det känns bara att jag är en tvåbarnsmamma den här gången. Och egentligen är det ju Folke som har dragit vinstlotten för han fick en mamma som övat på att vara förälder i fyra år medan Bertil fick totalt oerfarna föräldrar – 23 och 24 år gamla.

Kommentera - 19 kommentarer
Nästa artikeln Kanelsnurror - e…
Föregående artikel Utefika

Utefika

Jag försöker stjäla utomhustid så mycket det går. Att fika i trädgården behöver ju faktiskt inte vara en sommargrej! Jag kokar varm choklad eller fyller kaffetermosen och sätter mig ute på renfällen och dricker. Typiskt mysig och bra sportlovsgrej. Jag vet inte om det här med att fika i snödrivor är en norrlandsgrej? Jag har så många barndomsminnen av hur vi sitter ute hela släkten i en snöhög hos mormor och morfar och doppar småkakor i te och dricker snökyld trocadero och låter solen värma ansiktet

Min bästa varma choklad

2 dl mjölk

1 1/5 tsk kakao

1 tsk strösocker

lite mortlad kardemumma eller kanel

Vispgrädde

En ruta mjölkchoklad

Låt mjölken koka upp och vispa ner ingredienserna. Klicka över grädden och pluppa ner en bit choklad på botten som får smälta. Mums!

Kommentera - 29 kommentarer
Nästa artikeln Ettan och tvåan
Föregående artikel Livsmening

Livsmening

Något av det bästa med att bo så här är allt mina barn får uppleva. Allt jag får ge dem.  Att växa upp med djur. Att växa upp med skit under naglarna. Att fatta var en potatis kommer ifrån och hur en broccoli egentligen växer. Att kossans kiss och bajs är mat för växterna och att hönsen ger oss ägg om vi ger dem korn och gräs och middagens matrester. Att vi jobbar så mycket här hemma och att de alltid kan hänga med på allt. Vara en del av vår vardag och vårt sammanhang. Själv var jag allergisk när jag var liten och fick inte ha några djur alls och trodde aldrig att jag skulle kunna skaffa några heller. Men min son säger att han tänker bli ko-bonde. För att mjölken aldrig ska ta slut hos oss.

I somras när gårdsbutiken stängt för dagen och gårdsplanen tömts på nyfikna människor, höns och grisar. Då gick Ada och Bertil, två skitiga ungar med skrubbsår och fläckar och leriga sandaler  med varsin liten korg och ”handlade” sina egna grönsaker i affären.

Odling. Bra mat. Djur som lever gott. Arbetsgemenskap med vänner. Stolthet över en några mycket jordiga knölar från åkerns djup. Det är verklig livsmening för mig.

Kommentera - 43 kommentarer
Nästa artikeln Utefika
Föregående artikel Lilla tapetskolan

Lilla tapetskolan

Att ändra väggarna är en av de mest effektfulla förändringar man kan göra i ett hem. Tapeten sätter tonen och påverkar upplevelsen av ett rum totalt.  Jag tycker att vi ska våga mer med våra väggar! Mer färger och mer mönster. Med en lyxig och arbetad tapet behövs inte många andra åthävor. Här har jag tapetserat med personliga favoriten Ornaments 5944 från Boråstapeter. Ett bra exempel på att en stormönstrad tapet kan upplevas som väldigt lugn och stilren.

En annan personlig favorit är den blommiga tapeten Karlslund 2922 som även den kommer från Boråstapeter och som baseras på en gammal svensk tapet från 1862.

Eftersom jag verkligen har dille på tapeter kommer här mina 7 bästa tips för ett lyckat tapetval

1) Beställ hem tapetprover. Att stå och bläddra i en tapetbok i butik är jättesvårt då ljuset i butiken inte stämmer med det ljus du har hemma. Dessutom vill du kunna jämföra färger i tapeten med till exempel soffa, sänggavel eller andra textilier och möbler du har hemma. Glöm inte bort att kolla tapeten när det blivit mörkt också! Hur ser den ut ihop med en glödlampas sken?

2) Tänk på hur tapeten samspelar med övriga rum. Visst kan man använda olika tapeter i alla rum men välj tapeter i en liknande färgskala/med ett liknande formspråk så att det ändå harmonierar.

3) Lite mer ”galna” tapeter kan upplevas som påfrestande i ett stort utrymme där man vistas mycket. Men testa att tapetsera till exempel en liten toalett eller hall med en riktigt mönstrad tapet! I mindre utrymmen kan man vara lite mer vågad.

4) Stormönstrade tapeter i två färger är lugnare för ögat än en småmönstrad tapet i massor av färger. Var inte rädd för stora mönster – färgskalan är minst lika avgörande för helhetsintrycket!

5) Har du hittat en tapet som du älskar men som du är rädd ska ta för mycket plats i rummet? Addera textilier! Långa, enfärgade gardinlängder som bryter upp mönstret skapar ett lugn i rummet. Det gör även tavlor model XL. Tänk på att höga möbler som bokhyllor, skåp och sänggavlar också funkar dämpande på en dominant tapet.

6) Våga tapetsera ett helt rum och inte bara en fondvägg. En ensam fondvägg upplevs ofta som mer dominant än om hela rummet hade tapetserats.

7) Tänk utanför boxen! Varför inte sätta tapet i taket, på en möbel eller låt två av fyra väggar ha tapet istället för att endast ha en fondvägg? Och vill du ha målade väggar till tapetfonden är det fint att plocka upp en nyans ur tapeten istället för att bara köra vitt.

Idag har det blivit betydligt enklare att tapetsera. Framförallt med så kallade easy-up tapeter. De sätts kant i kant och inte överlappande. De har dessutom hög opacitet så den underliggande färgen eller mönstret lyser inte igenom. Och tapetklistret rollas direkt på väggen istället för på tapeten så man behöver inte ens äga ett tapetbord!Det räcker med penna, tapetkniv, roller, vattenpass, svamp och en linjal. Och så lim och tapet förstås! (Här på bilden syns tapeten Soft Surface från ECO Wallpapers.)

På många moderna tapeter finns denna sax-symbol på baksidan. Den visar var tapetens mönster upprepar sig och det är där du ska skära av tapeten för att få rätt mönsterpassning. Att räkna ut tapetåtgången är heller inte så komplicerat som det en gång varit. På Boråstapeters hemsida kan man räkna ut åtgången av en viss tapet med hjälp av tapetkalkylatorn. Där finns också en alldeles utmärkt tapetskola, med en instruktionsfilm,  att kika på ifall du går i tapetserartankar.  Dessutom finns många bra tips kring underarbetet och hur man undviker de vanligaste tapetmissarna.

Och nu kan man beställa hem 5 tapetprover för 49 kronor. Gäller på Boråstapeter, ECO wallpapers, Cole & Son och Mr Perswall. Tapetprovet är en A4 av den riktiga tapeten och kommer hem i brevlådan inom två arbetsdagar.

Har ni några funderingar kring tapetsering eller tapetval så ställ dem nedan ska jag svara så gott jag kan!

 

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara och Boråstapeter

Kommentera - 32 kommentarer
Nästa artikeln Livsmening
Föregående artikel Söndagen i bilder

Söndagen i bilder

Den här helgen har varit så himla fin! En perfekt kontrast till en vecka med flunsasjuk man och barn. I lördags körde jag runt och letade rekvisita på loppisar och antikaffärer till ett nytt projekt jag håller på med och det är ju alltid lika roligt. Dessutom har det varit superfint väder. Imorse lös solen in när jag vaknade

Svart te och skorpor (krisprolls) med smör och ost som doppas i teet – det är fina grejer det!

Gnistrande sol utanför fönstret

Lilleman fick ta ett dopp i baljan

Med den lilla badankan han fick i julklapp. Den är gjord av något miljösnällare material men tyvärr kommer jag inte ihåg märket. Bra badleksak dock, tillsammans med några decilitermått och träslevar.

En av de saker jag fann på min loppistur var den här fantastiska blomsterbänken. Från sekelskiftet tror jag och bara så himla, himla fin! Och alla vårblommor gör mig helt nipprig dessutom

Fann också den fina Jesustavlan som står ovanpå skåpet plus en hel massa annat som jag visar någon annan dag.

Kommentera - 26 kommentarer
Nästa artikeln Lilla tapetskolan
Föregående artikel Önskeinlägg - Ko…