UnderbaraClara

Julipojken Stefan

Prick idag för två år sedan föddes min lilla kotte. Den varmaste dagen på hundra år. Jag låg hemma i badkaret och tog värkarna med upphöjt lugn och andning. Jakob och Bertil hjälptes åt att montera ihop bebisens röda, fina vagn från Kronan.

Min förlossning var fantastiskt fin fram till den sista centimetern, då värkarna avtog och stimulerande dropp sattes in. Fortsättningen undviker jag att tänka på. Men fram till nio centimeter var jag en barnafödande gudinna. Och några timmar senare var han ju här. Lilla Stefan Löfven som vi kallade honom. På pricken lik stadsministern.

Idag har han blivit firad med jordgubbstårta och åt som vanligt bara bären. Sedan fick han en båt, en bil, en traktor, en gosedjurselefant och ett mjukt litet marsvin. Av mig ska han få en kromoxidgrön sandlåda när vi kommer hem.

Min julipojke.

Kommentera - 5 kommentarer
Föregående artikel Lata perfekta da…

Lata perfekta dagar

Åh, vilka underbara dagar jag och barnen har här hos Jakobs mormor. Vi prickade in en riktig pangvecka med sol och nästan kvävande värme varje dag. Jag badar så ofta att håret inte hinner torka mellan gångerna och ligger en hel del på en filt och läser. Just nu Den lille vännen av Donna Tartt. Vattnet är omkring 25 och jag kan ligga i och plaska hur länge som helst. Tacksamhet över att få ha lite riktig högsommarvärme och att barnen har både sin farmor och gammor på plats att leka med.

Idag åkte vi ut med flotten och fiskade och grillade men jag kom inte ens ihåg att ta med kameran. I sådant semestertillstånd är jag.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Julipojken Stefan
Föregående artikel Expressenkrönikan
Kommentera - 72 kommentarer
Nästa artikeln Lata perfekta da…
Föregående artikel Livet, Expressen…

Livet, Expressen och Linda Skugge

Flashback fridag. Till när jag var tolv år och hade rött kort hår. Nu tycker jag att jag ser ut som sexton allra minst och undrar var den där truliga tonårsmunnen kom ifrån? Och tänker i mitt stilla sinne att det var tur att det inte fanns instagram eller bloggar när jag var i den här åldern. Så mycket dumt som skulle stått där. Att skumma i dagböckerna från den åldern ger ju en fingervisning…

Sommaren efter att den här bilden togs läste jag Fittstim och blev feminist. Och sjuan som följde blev helt förfärlig eftersom jag var ensam om mina nya insikter  - och fick enormt med skit från så väl killar som tjejer i skolan. Jag är dock som ettrigast när jag får motstånd. Så allt debatterande, försvarande, bråkande (samt fysiska slagsmål) danade väl mig på något vis.  Linda Skugge var min stora idol på den här tiden och jag läste allt hon skrev. Tänk om jag vetat då när jag kände mig så ensam och utsatt – att tio år senare skulle Linda lägga till mig som vän på Facebook och arton år senare skulle jag själv vara krönikör på Expressen.

Livet. Vilken grej.

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Expressenkrönikan
Föregående artikel Vad vi gjort

Vad vi gjort

Min syster och hennes barn har rest hem och jag pustar ut en smula efter en hektiskt vecka. Här är lite av vad vi haft för oss. Vi åkte bland annat till min farmors hus i Glommersträsk för att fira min faster som fyller åttio år.

Vi dukade fint i blå rummet med blommor och buffé

Mysigast tänkbara!

Som vanligt gick jag runt och kikade på alla de fantastiska pryttlar som trängs i hyllor och skåp. Och på färgsättningen som är tämligen genial.

Syns inte så bra här men på väggen sitter den perfekta isigt gröna pärlsponten. Funderar på att kopiera detta till min egen hall.

Vad heter de här blommorna? De där bollformade klockorna? Både jag och min syster minns att vi plockade dem som små men kan inte komma ihåg vad de heter. Klar favoritblomma i alla fall!

Jordgubbar i kristallskål – det ska jag ta efter. Allt som serveras i en skål på fot blir omedelbart lite lyxigt.

Vi har också besökt Svansele Vildmarskscenter och det var synd att inte Bertil följde med för han skulle älskat.

Lunchen var bland det godaste jag ätit. Allt sånt som jag älskar. Röding, älgskav, renskav, färskpotatis och lingonsylt. Tillagat på muurikka.

Serverat på träbit med lingondryck ur kåsa. Finns inga fel i den kombinationen. Beviset för att om bara råvarorna är bra så behöver man inte krångla till det. Alls.

Sedan har vi jobbat på med odlingarna. Varje morgon vill Folke gå ut och hämta en stor gurka att gnaga på. Och det kan jag förstå.

För egen tomat och gurka är så mycket godare än allt man kan hitta i grönsaksdisken.

Så har vi haft ännu mer besök! Min moster och kusin kom ut på fika och middag en dag.

Jag gjorde min supergoda rabarberkladdkaka och bjöd på!

Juni matchade tapeten

Och Folke vägrade ta av sig hatten.

Sommarens sötaste loppisfynd är helt klart den här lilla skålen som jag fyllde med chokladfingrar

Igår, när Anna åkt hem tog jag familjen och hälsade på på min vän Malin (lyckobackens_levande på instagram) som jag lärde känna via bloggen för åtta år sedan. Hon bor med sin familj i ett helt magiskt hus med fantastiskt utsikt.

Och som vanligt pladdrade vi käkarna ur led och åt massa god mat.

Deras hur är ungefär dubbelt så stort som vårt. Tänk att ha så många härliga kvadrat att breda ut sig på!

Nu stundar några dagar med barnen hos Jakobs mormor, medan Jakob själv är hemma och jobbar med jordbruket. Väntas 25 grader och sol varenda dag så nu ska jag ligga på en filt på stranden och slumra (och njuta av att det finns fler barnvakter). Något jag längtat efter i flera veckor.

Kommentera - 15 kommentarer
Nästa artikeln Livet, Expressen…
Föregående artikel Grönsakskasse ti…

Grönsakskasse till dörren!

marstorps mat

marstorps mat

Det är ett fint odlingsår i år. Oklart om det är vädret eller bara Jakob och Albins förtjänst för att de blivit så mycket bättre bönder. Men kul är det hur som helst att se de prydliga raderna på åkern och det bågnande växthuset.  Vi äter solmogna tomater och ett par gurkor per dag allra minst. Barnen är galna i dem. Mangolden har vi redan skördat i överflöd.

Tillsammans med MinFarm kommer vi  på Marstorps Mat (som alltså är vårt grönsaksföretag – bäst att förtydliga detta så att ingen tror att detta är dold reklam – den här ju tvärtom helt öppen) att erbjuda prenumeration på grönsaker i Umeå. Du får en kasse med säsongens grönsaker varannan vecka. Antingen hämtar du dem själva på en utlämningsplats (Umestans företagspark) eller får den mot en mindre avgift hemkörd till dörren.

För oss innebär det dels att vi når en mycket större marknad en tidigare, dels att vi får mycket större precision i skörden. Vi kommer bara skörda och packa de grönsaker som faktiskt når kunden. Arbetet med skörd och hantering motsvarar ungefär halva arbetsinsatsen i grönsaksodling så vi har mycket att vinna på att inte tvätta grönsaker som slutar i komposten. Förhoppningsvis kan det också ge oss en bättre kontakt med våra kunder när vi får en mer långvarig relation. Tillsammans med MinFarm kommer vi till exempel bjuda in till gårdsbesök någon gång under säsongen.

För beställningar och mer detaljer kan du använda länkarna nedan.

För upphämtning på Umestans Företagspark:

Hemleverans i Umeå :

https://www.minfarm.se/online-farmen/site/campaign/755cf43de856671e/cart/

Kommentera - 17 kommentarer
Nästa artikeln Vad vi gjort
Föregående artikel Fixa sommartorpet

Fixa sommartorpet

fixa stilen sommartorpet sommarstugan diy

Med risk för att någon tycker att jag kommer med gammal skåpmat här på bloggen måste jag ändå tipsa om ett inlägg jag skrev förra sommaren. Om hur man skapar den där härliga sommarstugestilen som är lite ratig, hopplockad och alldeles underbart missmatchad! Sådär som det ser ut hos farmor – och som gör att det blir hemkänsla i hela kroppen. Den där stilen jag själv vill ha i mitt hem. Guiden läser ni här och missa inte de att läsa de festliga tipsen i kommentarsfältet också!

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Grönsakskasse ti…
Föregående artikel Flashback Friday

Flashback Friday

Fredag och flashback till juli 2008. När jag uppenbarligen bar samma kläder som nu. Och nästan exakt likadana skor! Det kallar jag för kvalitetsplagg. Som inte bara håller ihop i många år –  utan också håller rent estetiskt.

Frisyren var dock lite annorlunda. Älskade detta isblonda hår men det var ett besvär att färga utväxt var åttonde vecka och ont i hårbotten hade jag ständigt…

Kollar i arkivet och ser för övrigt att jag är en grymt tråkig människa. I juli förr åtta år sedan gjorde jag ungefär exakt samma saker som jag ska göra denna juli. Umgås med min syster, åka till min farmors hus i Glommersträsk, gå på loppisar och äta melon. Men samtidigt – varför ändra ett vinnande koncept? Nä jag kör på som jag brukar!

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Fixa sommartorpet
Föregående artikel Efter regn komme…

Efter regn kommer solsken

Den här dagen började så varm och fin. Vi åt frukost i det gröna, sörplade kaffe i skuggan och gick sedan och badade. Men precis när vi kommit upp ur vattnet brakade det värsta regnoväder loss. Det öste ner på ett sätt jag aldrig sett i Sverige förut. Riktigt dånade i hela huset och sedan blixtrade och smällde det.

Totalt mys för mig som älskar åska. Vi satte på film till barnen och sedan drog jag och min syster på loppis för att fynda. Jag hittade söta små kakburkar och ett gammalt jugendfat. Ska visa imorgon!

Men på kvällen solade det upp igen och hela världen ångade av fukt. Vi tog en promenad runt byn för att sucka åt allt det fina.

Ja men ni ser ju själva. Utsikten från vardagsrumsfönstret. Fint så det förslår!

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Flashback Friday
Föregående artikel Bästa sommarlovs…
Blogglistenhits