UnderbaraClara

Gläntan

Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse, skrev Tranströmer. Jag tänker ofta på den där gläntan och hur jag verkar behöva gå vilse för att hitta rätt. Hitta rätt på tanken som jag jagar. Problemet som inte får någon lösning. Mönstren som upprepar sig.

Jag kan tänka på något tills jag nästan förlorar förståndet. Men när jag slutat tänka, när jag inte orkar fundera mer. När jag är som mest vilse och verkligen tappat riktningen och kraften är slut. Då visar den sig. Gläntan.

Kommentera - 17 kommentarer
Föregående artikel I återhämtningen…

I återhämtningens tecken

Den här helgen har gått i återhämtningens tecken. Jag har inte orkat göra nästan någonting utan bara tagit det lugnt. Igår var jag hos min pappa med barnen medan Jakob var hemma och städade källaren. Ibland är det skönast att dela på sig så att den ena kan vara hemma och göra underverk i lugn och ro medan den andra tar hand om barnen. Vi har verkligen områden i vårt hus som varit mer eller mindre i totalt kaos. Ett sådant är vår källare. Ett annat är vår vind. Så fort jag får lite tid ska jag försöka få iordning den så att den slipper vara där som ett dåligt samvete.

I pappas rönn plockade vi en massa rönnbär. Någon gelé orkar jag inte göra i år – däremot vill jag frysa in lite bär att ha till julgrupperna och juldekorationerna. Det gäller att passa på nu innan fåglarna ätit upp alltihop!

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Gläntan
Föregående artikel Sköna lördag

Sköna lördag

Åh vilken skön lördag. Jag tog med familjen på en tur förbi vår favoritantik på väg in till stan idag. Även om vi inte köpte något är det så himla roligt att gå runt och kika och prata och drömma om alla stilar och möbler man kunnat haft om man hade ett dubbelt så stort hus. Och Bertil vansläktas inte utan blir precis lika exalterad som jag av att gå på loppis och antikaffärer.  Sedan hängde vi med Jakobs familj hela dagen och jag låg på en säng och halvsov och läste bok och deltog halvhjärtat i samtalen. Trött som tusan och glad för att få hänge mig åt känslan. Hör ju inte till vanligheterna när man har småbarn. Jag hade tagit med mig kameran för att dokumentera dagen till bloggen men orkade faktiskt inte ens plocka fram den. Då har man vilat. När man till och med glömt bort bloggen.

Nu har småpojkarna somnat och jag ska käka chips och godis och se på Mr Robot och känna helgen i hela kroppen! Underbara lördag – hoppas ni haft det lika bra!

 

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln I återhämtningen…
Föregående artikel Drömmorgon

Drömmorgon

Nästa helg är det Underbara Barn – mässa i Älvsjö i Stockholm och jag kommer att medverka. På söndagen den 11 oktober klockan 10.00 bjuder jag tillsammans med Saltå Kvarn och Naturskyddsföreningen in till en härlig Drömmorgon med tema mat och barn. Jag kommer föra ett samtal med experten Emelie Hanson från Naturskyddsföreningen om hur man kan välja bättre mat för sina barn. Varför är ekologiskt viktigt? Vilka är de värsta klimatbovarna i mataffären och varför? En serie enkla tips som hjälper småbarnsföräldrar när de går och handlar – och som peppar och inspirerar till nya bättre vanor.

Tidigare drömmorgnar (då i Saltå Kvarns butik på söder) har varit en succé och nu hoppas vi att fler vill vara med. Förutom samtalet så bjuder Saltå Kvarn på en härlig grötfrukost framför scenen och en goodiebag i Saltå Kvarns monter. Biljetten kostar 130 kronor och för det får ni inträde till mässan, grötfrukost, goodiebag från Saltå Kvarn och förstås får ni lyssna på samtalet vid Underbara Barnmässans stora scen. Biljetten bokar ni här – först till kvarn!

Bilden på mig och Emelie är från en tidigare Drömmorgon för två år sedan då jag var högggravid med Folke…time flies!

Kommentera - 20 kommentarer
Nästa artikeln Sköna lördag
Föregående artikel Fredagsbak

Fredagsbak

När jag hämtat Bertil från förskolan idag satte jag igång att baka chokladkakor för att ha något gott att äta i helgen.

Och för att det är så vansinnigt mysigt att stå vid arbetsbänken och baka och titta ut över det soliga höstlandskapet och samtidigt lyssna på Spanarna i P1 på radio. En bra fredagstradition.

Det blev dessa spröda favoritsmåkakor! Superenkla och så himla himla goda!

Du behöver

200 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 1/2 dl florsocker

5 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 ägg.

Gör så är

Vispa alla ingredienser till en smidig deg/smet och forma till bollar. Lägg på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Drömmorgon
Föregående artikel Rätt att dega

Rätt att dega

I juni brukar jag och Jakob förfasa oss över hösten. Klockan åtta en junikväll när vi sitter ute i trädgården och dricker kaffe i kvällssolen funderar vi på hur man egentligen står ut på hösten när det är becksvart vid den tiden på dygnet? Ja, redan tidigt på eftermiddagen. Faktiskt nästan alla tider på dygnet.

Men så kommer hösten och jag inser att det är ju så här jag gör. Jag går ner i varv, slår av på tempot, känner lugnet. Ser en massa serier och tända en massa ljus. Och då känns det där mörket inte så hemskt längre utan som en skön svart filt jag drar över mig och som gör det tillåtet att bara vara inomhus och ta det ohemult lugnt. Olika årstider kräver olika livsstilar. Så enkelt är det, inga konstigheter.

Kommentera - 19 kommentarer
Nästa artikeln Fredagsbak
Föregående artikel Ett besök på Sto…

Ett besök på Stora Holms Säteri

Jag samarbetar ju med Nyblom Kollén, ett familjeföretag som drivs av designern Anna Nyblom Kollén och hennes man Fredrik. Förra veckan tog jag med min syster och åkte till dem och hälsade på – och blev på kuppen lite sjuk i knoppen av inspirationsoverload. För här snackar vi mega-kreativa människor! De bor och arbetar på Stora Holms säteri utanför Göteborg. En gammal släktgård som de driver sin verksamhet ifrån. På gården finns inte bara deras designstudio utan också en massa andra verksamheter. Deras flagship store, outletbutik, inredningsbutik lagret, showroom, restaurang och café, fotostudio samt konferens och festlokaler med en vacker paviljong för bröllopspar att gifta sig i.

Anna visade runt mig på gården och berättade en massa spännande historier om släktingarna som levt och verkat där och hur de inspirerar hennes design. Jag blir så upplyft av att träffa entreprenörer som gräver där de står och använder sitt hem och sin vardag som fond för sitt skapande. Så jobbar ju både Anna och jag – även om Anna gör det upphöjt till tio!

Nyblom Kollén har funnits sedan 1997 och deras stil skulle jag sammanfatta som tidlöst lantlig.

De tillverkar textilier av olika slag. Kuddar, plädar, gardiner, stolsöverdrag, sängkläder…

Mina personliga favoriter är dock de olika löparna och ripsmattorna med mönster som skulle kunna vara hämtade från Carl Larssongården – men som samtidigt känns väldigt moderna.

Alla miljöer både inne och ute är ju så löjligt snygga.

Roligast av allt var nästan att få kika in i rekvisitaförrådet där de förvarar allt de använder sig av när de fotar sina kataloger.

Massor av fina saker vart man än vilar ögonen

När jag åkte hem kändes sig både jag och min syster nästan lite vimmelkantig av alla intryck och all inspiration – och jag kommer definitivt att hälsa på dem igen! Kan tipsa om att de har både en Allhelgonamarknad med lagerutförsäljning och en julmarknad på Stora Holms säteri den andra advent varje år – ifall ni bor i närheten och vill besöka.

Läs mer om Nyblom Kollén här och håll utkik efter den bloggtävling som kommer upp om några veckor där man kan vinna finheter från deras sortiment

 

Ett samarbete mellan Underbaraclara & Nyblom Kollen 

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Rätt att dega
Föregående artikel Septembersol

Septembersol

Jag tycker så mycket om våra fina urnor jag fick köpa loss från en kyrkogård (där de stått bakom en skjul i femton år). Riktigt tunga pjäser. När punschverandan med sina breda trappor kommer på plats i november ska de pryda platsen där. Men tillsvidare står de ute på grusplanen och väntar. Fyllda med ljung och prydnadskål och några rönnbärsklasar. Längtar tills nästa vecka när hela grusplanen blir färdig så att jag kan börja ”inreda” tomten. Med utemöbler och utekök och allt det där roliga jag drömt om i flera år…!

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Ett besök på Sto…
Föregående artikel Sånt jag tänker…

Sånt jag tänker på

Det här tänker jag ofta på. När det känns som att jag bara upprepar samma jäkla beteenden. Att samma typ av problem ständigt kommer tillbaka till mig och jag alltid hamnar i samma slags svårigheter. Vad är det jag inte lärt mig? Vad är det jag fortsätter göra fel?

Det är så sjukt frustrerande att tänka att det kan handla om mig – och inte bara slumpen eller otur. Men samtidigt är det lite skönt också. När jag blir medveten om att jag måste lära mig. Att anledningen till att ingenting ändrar sig är för att jag inte ändrar mig. För att jag inte lär mig.

Plötsligt kan de där svårigheterna jag går igenom också bli lite spännande att utforska. Med betoning på lite, förvisso. Men det finns ju någonting väldigt stärkande i att tänka att man kan påverka sitt liv. Att man har inflytande. Att man inte bara är ett offer för olika omständigheter omöjliga att påverka.

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Septembersol
Föregående artikel Tjocksockesäsong
Blogglistenhits