UnderbaraClara

Födelsedagsfirande och annat fint

Nu är vi hos min syster! Nattkörningen ner gick hur bra som helst och ungarna sov nästan hela resan. Men tröttheten när vi kom fram efter tolv timmar i bil var inte nådig. Fast nu har vi det fint! Idag firade vi min syster som fyller år. Av mig fick hon Ja till Liv av Liv Strömquist, en Rodebjerklänning och fem fruktiga nagellack från Essie.

Och så gjorde vi en Britta-tårta! Eller Midsommartårta. Eller Pinocciotårta som den också kallas. Kärt barn…

Vi äter bara en himla massa goda saker dagarna i ända.

Det är som det brukar vara när vi är här

Vi dukade till födelsedagsmiddag med melon och gurksallad med koriander, citron och tabasco idag

till det åt vi hembakt knäckebröd med hummus samt kronärtskockor med citronsmör.

Eftersom det är ganska regnigt och ruskigt här spenderar vi kvällarna inomhus med brasan tänd och kina-schacket framplockat!

Kommentera
Föregående artikel Pack och stök

Pack och stök

Vi har mycket att packa och stå i – för imorgonkväll reser vi ner till min syster och hälsar på hennes familj. Det blir tio fina dagar. Vi åker på natten när barnen sover så det blir en tämligen sömnig resa men det brukar ändå kännas lättare att köra på natten när barnen sover – än att köra på dagen. För det enda som kan vara värre än tolv timmar i bil är väl tolv timmar ackompanjerad av två vrålapor i baksätet.

Det ska bli så roligt att komma bort – även om det känns svårt att lämna allt här hemma precis nu när det blommar som vackrast och de första tomaterna mognar. Att resa bort när man driver ett jordbruk är inte det lättaste. Dessutom måste ju Melker bli omhändertagen. Men vi har väldigt tur som har Jakobs lillebror som kommer och bor hos oss och sköter huset och vattningen när vi är borta. Jakobs pappa kommer också vara här litegrann och hjälpa till med sånt som behöver fixas på huset. Det är ju en hel del. Är så tacksam att vi har så mycket familj runtomkring oss som hjälper till. Annars skulle vi inte få ihop det överhuvudtaget!

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Födelsedagsfiran…
Föregående artikel Frågan

Frågan

Jag undrar om inte Bertil blir påverkad av andra barn (på förskolan exempelvis) att inte ha på sig kläder som anses flickiga? Min son är fem och även om han får ha på sig det han vill så skulle han aldrig vilja ha på sig såkallade flickkläder. Det går i actionfigurer och kläder som anses vara coola. Han är nog också påverkad en del av tv och youtube, låter du Bertil se på det? Jag är imponerad av att han ser ut och leka med bara ordentliga leksaker (inte plastiga spiderman och turtels) och inte har fula gubbar på kläderna.

 

Jag har fått den här frågan några gånger så jag tänkte förklara lite hur vi tänker. För det första – vi har alla möjliga kläder hemma. Både poliströjor och piratkläder, prinsesskjolar och massa klänningar! Och de får han välja fritt mellan. Vissa dagar har han drakkläder och vissa dagar har han sommarklänning. Hittills är det inga vuxna eller barn som anmärkt på hur våra barn klär sig. Någon gång i framtiden kommer han säkert att välja annorlunda och då får han förstås göra det. Jag kommer inte tvinga honom att bära vare sig det ena eller andra. Men det känns viktigt att möjligheterna till val finns. Hur ska man veta om ens son gillar blommigt om han inte har något blommigt i garderoben?!

Gällande kläder med actiongubbar/superhjältar etc så är det ingenting jag köper hem.  Jag och Jakob bär själva inte kläder med loggor och reklamtryck så det är inget vi skulle köpa till barnen. Gillar inte riktigt känslan att de ska gå omkring och göra reklam för multinationella företag. (Inte för att jag på något sätt moraliserar över att andra föräldrar tänker annorlunda i frågan)

Vad som räknas som ”ordentliga” leksaker är nog olika för alla föräldrar. Så jag är lite osäker på exakt vad du syftar på. Men vi har medvetet försökt välja andra material framför plast vad gäller leksaker. Ett undantag är dock en hiskelig dinosauriesamling  -  då han älskar just dinosaurier! Och Lego såklart. Just actiongubbar är inget vi köper – vi fick ärva ett gäng från när Jakob var liten men de plockade vi faktiskt bort. Mest för att plasten i 30 år gamla leksaker kan vara rätt skum. Men också för att actiondockorna ledde till tämligen enahanda lekar.

Angående filmer som påverkar barn  (vilket jag är övertygad om att de gör) så har vi ingen teve. Något jag tycker jag är jätteskönt! För då har vi större möjlighet att välja ut vettiga barnprogram och risken är inte lika stor att han bara blir sittande framför något vi inte aktivt valt. Sedan är ju könsstereotypa barnprogram snarare regel än undantag. Så det gäller ju att sålla litegrann.

Slutligen tycker jag ändå inte att man ska överdriva risken av ”fel” sorts leksaker för barn. Ett barn kommer leka krig med barbiedockor om det är krig hen är sugen på att leka. Istället för att moralisera så mycket över barns krigslekar kan vi ju grubbla över om det inte vore bättre att vi vuxna slutade kriga så mycket?

Kommentera - 24 kommentarer
Nästa artikeln Pack och stök
Föregående artikel Ganska fin utsik…

Ganska fin utsikt...

Från sovrumsfönstret klockan nio på kvällen. Jag gillar att ligga och läsa här uppe, med vidöppet fönster och humlesurr och fågelkvitter.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Frågan
Föregående artikel Tuppslakt och ky…

Tuppslakt och kycklinglycka

Igår hade vi tuppslakt här på gården. Hia-Hia, Bamse och Stor-Pappa nackades och plockades ur och ligger nu i frysboxen i väntan på att bli middag.  Lill-piraten iakttog alltihop. Han är väl införstådd med att djuren ska bli mat en dag. Vi har haft tre tuppar i vår lilla hönsflock och de stackars hönsen har inte alls mått bra av det utan tappat fjädrarna av allt parande. Nu får dem det lugnt och skönt.

Men samtidigt som vi har nackat tre tuppar har det kläckts en massa kycklingar! Femton stycken närmare bestämt. Ulliga och vansinnigt gulliga. Det är skiftningarna i ett jordbruk. Liv och död.

Obeskrivligt söta är de i alls fall

Och piper som små kanariefåglar. Vi tar upp dem en del för att de ska bli handtama. Bra om man ska kunna undersöka hönsen eller fånga in dem av någon anledning. Samtidigt vill man inte göra det för mycket då tama tuppar kan bli aggressiva då de tror att man tillhör flocken och därför ska domineras.

Vi håller ju på att byta ut vårar hopplock av lantraser och värphybrider till att bara ha australorpington. Det är en ras som både värper bra och får en hel del kött på kroppen. Våra första australorpar kläcktes ju i våras och de börjar nu komma i målbrottet och går runt hemma hos Albin och Ulrika och kacklar som de värsta trettonåringar!

Kommentera - 17 kommentarer
Nästa artikeln Ganska fin utsik…
Föregående artikel Skapa torparstil…

Skapa torparstilen!

Det finaste jag vet är gamla sommarstugor med ett hopplock av allt möjligt. Så långt från tillrättalagda smakfulla inredningsbloggar och tidningar som man kan komma! Lite så vill jag att mitt hem ska kännas på sommaren. Som ett rart gammalt ratigt sommartorp där en mormor plockat ihop sånt hon gillar och sånt som blev över. Här följer några av ingredienser som skapar stilen.

Plåtburkar. Och en gammal handukshängare med en broderad bonad utanpå.  En skruttig liten vas/urdiskad konservburk med några pelargonkvistar eller ängsblommor.

Ett gammalt smörkrus för blommorna. En kammarljusstake i mässing, emalj eller tenn. Och en tidningshållare på väggen. Och blommiga tapeter. Eller tapeter med rutor.

Massa ängsblommor och förstås massa trasmattor! Gärna skomakarlampor och färgglada gamla retrokök

Brickor och brickband på väggen. Smårutiga gardiner och bröstpanel i köket.

Tunna spetsgardiner

Eller gardiner av vackra gamla lakan. Och trägolv. Eller linoleum!

Massa emaljgrejer. Och fotogenlampor. Och gamla kockumtrattar och silar. Och ägg och smör som står framme.

Gamla pappersbonader eller hötorgskonst och gärna placerad på lite udda ställen. Som ovanför en ytterdörr eller inuti en garderob. Så där som min farmor skulle ha gjort det!

Ett sprucket krus eller mjölkkkanna för blommorna

Skafferiburkar för mjöl eller salt eller socker. Och stringhyllor!

Inte att förglömma – praktiska gamla förvaringsfickor för alla ens tio korkar och snören…

En vedspis för varmvatten eller regniga dagar. Gärna en korgstol och en hund också

Blommiga kaffekoppar och sju sorters småkakor. Och förstås gärna en skön gungstol att sitta i eller en mysig kökssoffa. Kommer ni på något mer? Jag vet då i alla fall en sak jag glömt nämna och det är en väggklocka som tickar högt och ringer varje hel och halvtimme. En sådan som hängde hos mormor och som drogs upp varje kväll innan läggdags. En sådan vill jag ha. Det står näst på tur tänker jag!

Kommentera - 38 kommentarer
Nästa artikeln Tuppslakt och ky…
Föregående artikel Sommar med mening

Sommar med mening

Sommarlovet känns så extra meningsfullt nu när jag har små barn. Att få ge Bertil ett helt litet pärlband av dagar och upplevelser att minnas. Jag inser varför mina egna sommarlov upplevdes som så enormt långa. För de är långa när man är liten och saknar klocka och kalender och varenda dag är händelserik som en hel vecka! På kvällen vid läggning räknar vi upp allt han upplevt under dagen. Sånt vi gjort. Badat, bakat bullar,  lagt pussel, läst böcker, smällt myggor, badat vattenspridare naken i växthuset, köpt glass, lekt med farmor eller gammor eller farfar eller morfar eller någon annan av alla släktingar som kommer och hälsar på.

Vi gör inget särskilt märkvärdigt det här sommarlovet. Det gör vi förresten aldrig den här tiden. Varken barn eller vuxna behöver det. Vi behöver bara tid ihop, en aning solsken, lite extra sömn och att vi vuxna har stora snälla öron som orkar lyssna lite extra engagerat på allt spännande som händer. Jag såg en trollslända som var tuuuusen meter lång mamma! Jag kan springa så snabbt som en räjserbil! Det låg en humla i mitt saftglas! Jag räddade den med en pinne! 

Att varje kväll får avslutas med orden. – Vad för roligt ska vi hitta på imorgon då?!

Kommentera - 23 kommentarer
Nästa artikeln Skapa torparstil…
Föregående artikel Fixaronsdag

Fixaronsdag

Åh hjälp viken arbetsdag! Jag har verkligen stått i från morgon till kväll. Både min pappa och svärfar har varit här och hjälpt oss att bära grejer ur garaget som vi ska riva i sommar. Gammelfarmor tog hand om barnen och själv travade jag en massa ved och sopsorterade och rensade här hemma. Sedan skruvade svärfar upp vårt nya badrumsskåp och jag flyttade in allt smink och alla badrumsgrejer som legat hullerombuller sedan mars förra året (då vi påbörjade badrumsrenoveringen). Kan knappt sätta ord på hur tillfredsställande det är att äntligen ha ett badrumsskåp! Sedan monterade jag en duschstång och hängde upp ett duschdraperi. Det blev väldigt fint – ska fota mer imorgon, jag knäppte bara den här bilden idag. Nu är nästan hela badrummet färdigt – så när som på några krokar som måste upp. Och jag trivs så himla bra med resultatet!

Kommentera - 18 kommentarer
Nästa artikeln Sommar med mening
Föregående artikel Ladda upp och la…

Ladda upp och ladda om

Det är så obeskrivligt skönt att vara ledig. Jag blev faktiskt rätt slutkörd den här våren. Trots att jag trappade ner på arbetet när jag fick Folke blev det många långa dagar. För produktiviteten sjunker ju – så även fast jag bara gjort hälften så mycket jobb har det ju tagit dubbelt så lång tid som i vanliga fall. Sista veckan innan ledigheten kände jag hur hjärnan slutade fungera. Omöjligt att ta beslut, omöjligt att bedöma kvalitén på sådant jag gjort, omöjligt att reda ut i vilken ordning jag ska göra vad. Ja, helt enkelt i ett skriande semesterbehov!

Men efter bara en veckas ledighet känns det mycket bättre. Och jag är så  glad över att det varit några regniga och kalla dagar nu i början av semestern så att jag hunnit med en massa tråkgrejer som jag haft hängande över mig. Som att städa skafferiet, sortera garderoben och rent allmänt försöka få ordning här hemma.

Nu kommer Jakobs pappa hit och hjälper oss med renoveringen några dagar. Det är mycket som ska ske på gården innan grävarna kommer hit och gör om allting! Garaget ska rivas, veden ska tas in och travas, hönshuset ska flyttas. Skrot ska köras undan. Ja, listan på jobb tar aldrig slut! Och det är skönt att jag äntligen kan fokusera på jobbet här hemma istället för att försöka hinna alltihop samtidigt!

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Fixaronsdag
Föregående artikel Ugnsbakade persi…
Blogglistenhits