UnderbaraClara

Enkel salsa

Här kommer ett recept på en salsa som är god till tacos! Eller till vad som helst egentligen. Den är liksom sötstarksyrlig och det är ju som vi alla vet det godaste som finns. Så här är receptet på ett ungefär. Skär 1 mogen mango i bitar och tärna 2 tomater.  Finhacka en halv rödlök. Riv skalet från en lime och pressa ut saften. Addera lite strösocker ifall mangon inte är helt mogen och söt. Klipp över färsk koriander och hacka ner chili efter tycker och smak. Salta lätt. Låt salsan stå och gotta till sig en stund innan servering. Mums!

Kommentera - 7 kommentarer
Föregående artikel Veckans insta

Veckans insta

Här kommer ett inlägg med lite av det jag lagt upp på instagram senaste tiden. För er som ännu inte följer mig där eller inte äger en smartphone.

1. Julpyssel på arbetstid. Kan vara det bästa jag vet. Jag satte ihop inlägget med pyssel till Panduro en iskall snötyngd dag denna vecka. 2.Morgonpromenad med hunden till ”mitt” älgtorn i vanlig ordning. Termometern visade på -18 och skogen var obeskrivligt vacker. 3. Jag gick på 40-årsfest för att fira Annakarin. Temat var åttiotal och jag sportade stentvättad kjol, axelvaddar, spetsiga pumps och en hel kaka rouge. 4. Läskigt men sant citat. Är så less på FB just nu. Orkar knappt läsa där längre. 5. Loppisfyndad kapp-dröm till Folke. Med rutigt flanellfoder. För finkalas – ej utelek. Älskar den a-linjeformade modellen. Skulle gärna ha denna i vuxenstorlek. 6. Tavelväggarna flyttar ständigt runt här hemma. Kungaporträtt samsas med bilder av västerbottniska fabriksarbetare uppställda utanför sin arbetsplats. 7. Jag och Annakarin drog till Luleå och föreläste. Älskar att föreläsa med henne – vi har så roligt ihop. Både på scenen men också på resan. 8.Stilleben från mitt vardagsrum med tapeten som är de mest efterfrågade i mitt flöde. I VARTENDA inlägg undrar  någon vad den heter. Vera från Sandbergs. 9. Tidig fredagsmorgon. Iskallt ute. Varmt och trygg inne. Den här typen av bilder får alltid mest likes. 2644 är den uppe i nu tror jag.

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Enkel salsa
Föregående artikel Välkommen på bok…

Välkommen på bokrelease på NK

Imorgon kväll har jag och Annakarin bokrelease och signering för God Jul – kakor, knäck och karameller på NKs bokhandel I Stockholm. Vill bara passa på att bjuda in er bloggläsare att komma förbi och säga hej. Vore så roligt att få se ansiktet på några av er som jag bara har kontakt med via bloggen.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Veckans insta
Föregående artikel Adventspyssel

Adventspyssel

Den stora julgranen tar vi förstås inte in förrän någon vecka innan jul. Däremot brukar vi ta in små adventsgranar till första advent. Tycker att rumsgranar är så söta. Är därför väldigt nöjd med den lilla gröna julgransfoten jag fyndade på loppis för ett tag sedan för den är precis lagom till smågranar. Toppstjärnan har jag vikt av origamipapper från Panduro Hobby.

Som liten var jag väldigt fascinerad av snöglober och julkyrkor och krubbor av alla slag. Små miniatyruniversum. Jag gjorde ett litet sådant med en glaskupa från Panduro (just den modellen har tyvärr utgått ur sortimentet – men de har en annan variant inne). Lite låtsassnö på botten och några söta granar, flugsvampar samt en loppisfyndad bambi fick flytta in. När jag gjort iordning kupan sprayade jag den med snöspray för lite extra frostig effekt.

Ett roligt sätt att förvara alla julkort som kommer i december är att nypa fast dem på en tråd med små klädnypor. Just de här korten är egentligen små bilder man kan köpa på klippark från Panduro och klippa ut och göra julkort av. De små julkulorna (eller pumlor som vi kallar dem här uppe) finns också att köpa där.

Ett fint och enkelt pyssel man kan göra ihop med små barn är pappersänglar. Använd en skål för att rita upp en cirkel på ett papper. Klipp ut cirkeln och dela den sedan i två halvmånar. Vrid ihop den ena delen till en kon och fäst ihop med lim. Klistra sedan fast den andra halvan som vingar på baksidan. Avsluta med att fästa ett bokmärke som ansikte på ängeln. Lätt som en plätt. Vill du hänga änglarna i granen så trä en tråd genom hålet på konens spets och sätt en pärla på änden så stannar tråden kvar när du hänger upp den. Det silvriga papper jag använde finns i det här blocket.

Nu ska jag lära er hur man viker den fina toppstjärnan. Det är inte svårt alls. Det som är viktig är bara att vika och mäta noga. Då blir det snyggare. Hoppas ni ska förstå av mina fotografier

Utgå ifrån ett fyrkantigt ark. Jag valde ett rött från Panduros Origamiblock.

Vik på mitten så att du får fyra rutor

Vik på diagonalen

Vik sedan på andra diagonalen

Veckla ut

Mät ut fyra prickar en bit in på fyrkanten. Viktigt att det är samma avstånd till kanten från alla prickar. Klipp ett jack in till pricken. Upprepa på alla fyra sidor.

Vik ihop sidorna så att du får stjärnans spets.

Upprepa på alla sidor. Limma sedan ena flärpen på stjärnan.

Lägg den andra omlott över. Då blir stjärnans udd tredimensionell.

Upprepa på alla sidor. Vänd på stjärnan. Nu är ena halvan av stjärnan klar. Gör en precis likadan till och fäst sedan ihop stjärnorna med limpistol. Om du sätter dem omlott så får du en åttauddig stjärna. Jag avslutade med att pilla in en bit dubbelvikt ståltråd i stjärnan och fästa den med limpistol. Med hjälp av den kunde jag sedan fästa stjärnan i toppen på granen.

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara & Panduro Hobby

Kommentera - 23 kommentarer
Nästa artikeln Välkommen på bok…
Föregående artikel Finheter

Finheter

Vill bara visa en av de populäraste produkter vi tagit fram för Yawamas of Swedens räkning. Nämligen våra kuddar i batikteknik eller tie-dye som det också kallas.

De färgas av Africolor i Zambia och sys av Chikumbuso – en organisation som drivs till förmån för änkor i en av Zambias största kåkstäder.

Själv är jag extra förtjust i våra skålar, fat och flaskor tillverkade av trä. Och de fina förvaringsburkarna gjorda av recyclade vinflaskor. De sistnämnda hittade Anna och Nicola hos en lokal producent när de besökte en marknad i Lusaka, Zambia. Ett exempel på hur uppfinningsrikedomen blir stor när tillgången på nya material är begränsad. Nöden är alltings moder. Både miljövänligt och klimatsmart.

Nu till helgen har Yawama en popup-store i Stockholm, på Frejgatan 47. På fredag har vi öppet mellan 12-18 och lördag 12-16.  Kika gärna förbi oss och shoppa lite schysst producerade julklappar. Som gör skillnad på riktigt!

Och psst – har du handlat hos oss och länkar eller taggar #yawamaofsweden på din blogg eller Instagram får du 15 procents rabatt på nästa köp. Läs mer här. 

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Adventspyssel
Föregående artikel Plingeling och l…

Plingeling och loppisting

Hela året letar jag fint gammalt julpynt på loppis. På sommaren har man allra bäst fyndchans för då är det ingen som ens orkar titta på julgrejerna. Utom jag då. På det viset fyndade jag en vacker gammal träkyrka för trettio kronor och en tjusig dekorationsmålad granljustake för en liknande spottstyver. Och så det här lilla änglaspelet i originalkartong. Har inte haft något sådant sedan jag var liten men tycker väldigt mycket om det där plingandet. Duken är också ett loppisfynd. Ett helt fantastiskt hantverk med broderade ljusstakar, klockor och grangirlander på. Slog till i juli och har haft liggande på vänt i garderoben fram tills nu.

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Finheter
Föregående artikel Som i sagan

Som i sagan

Har ni tänkt på hur många av Astrid Lindgrens berättelser som handlar om barn som är trötta, går vilse och blir kalla. Men som så småningom kommer in i värmen igen? Väldigt många är det. Som när Lisabet följer med gubben Anderssons släde och hamnar ensam mitt ute i skogen och det börjar vräka ner snö. Men sedan får skjuts hem med ett vänligt äldre par, nedstoppad under en varm fäll. Eller när Tjorven åker skidor och får snö i pjäxorna och Malin stoppar henne i säng och värmer Tjorvens fötter. Eller när Emil i Lönneberga drar en sjuk Alfred på en släde genom snöstormen, för att komma till läkaren och rädda livet på honom. Eller när Barnen i Bullerbyn blir fast i en snöstorm på väg hem från skolan men efter många strapatser tillslut ändå sitter i sitt eget kök igen och värmer sig med köttsoppa.

Som liten var dessa delar av sagorna de bästa jag visste.  Det var nämligen något rysligt spännande och mysigt med premisserna: barn som fryser, upplever strapatser men sedan får komma in i tryggheten och värmen. Jag återskapade ofta detta scenario i mina lekar. Drog med mina dockor ut i snön på vintern, bara för att få glädjen att bädda ner dem i sina docksängar igen när de kom in. Stoppa om och göra varma.

Det där är fortfarande det bästa jag vet. Fast i verkligheten. Ja, jag vill såklart inte att mina barn ska gå vilse och förfrysa i någon snöstorm. Däremot älskar jag när Bertil kommer in efter att ha lekt ute. Med knallröda kinder och frusna händer. Och jag får pussa och blåsa varmluft och vira in i filt och sätta i korgstolen framför vedspisen. Fixa varm choklad och ostsmörgåsar. Då är jag sex år igen och leker med mina dockor.

Det är ett väldigt ursprungligt behov som kommer till uttryck i den här leken. Att känna att man kan ge sina barn trygghet, värme, mat. Det gör det extra tungt att tänka på alla barn som inte får dessa väldigt grundläggande behov tillgodosedda. Som är hungriga, fryser, är ensamma och saknar trygghet.

Det är ju tyvärr igen ovanlighet i Sverige. Där barnfattigdomen ökat. Där många barn har föräldrar med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa. Där det faktiskt finns barn som bor i tältläger och har föräldrar som måste tigga för att få ihop till maten. Ett Sverige där vi tar emot ensammkommande flyktingbarn som förlorat allt. Som kommer till ett boende som måste hållas hemligt. För att hatiska svenskar inte ska försöka elda upp det.

Man kan ibland önska att verkligheten var lite mer som Astrid Lindgrens sagor. Att alla fick värme och köttsoppa på slutet. Och att skurkarna likt Kommadoran i Katthult hamnade i varggropen.

Kommentera - 27 kommentarer
Nästa artikeln Plingeling och l…
Föregående artikel Struvor

Struvor

Blev så glad när jag på loppis fann ett struvjärn med fem olika formar. Har varit på jakt efter ett ganska länge och här låg de i en kartong komplett med recept och allt!

Nu blir det till att provbaka struvor någon dag. Egentligen är det inget vi har haft på jularna hemma (Pitepojkar och mormors gräddrån är däremot ett måste). Men nu tänkte jag alltså införa en ny liten jultradition i form av struvor. Brukar ni äta det till jul? Eller kanske till första maj som de gör i Finland?

Kommentera - 41 kommentarer
Nästa artikeln Som i sagan
Föregående artikel Släppfesten

Släppfesten

Igår hade vi släppfest för min och Annakarins nya bok God Jul – Kakor, knäck och karameller.

Vi höll till i Umeåbutiken Kii och bjöd på godsaker ur boken så som polkamaränger, saltlakritskola och kokosbitar.  Mums!

Så himla viktigt att ta sig tid att fira sina framgångar. Det är jag alldeles för dålig på. Jag bara hastar vidare till nästa projekt eftersom det som ligger i framtiden alltid känns roligast och som mest spännande.

Efter några timmar av signerande och bokförsäljning hade jag ätit så mycket julgodis att tänderna höll på att trilla ut…

Tycker för övrigt att det är så roligt med butiken Kii. I tider när kedjorna tar över och fyller galleriorna utanför städerna uppskattar jag verkligen de små butikerna.

Med handplockat sortiment, god service och och rolig, personlig butiksinredning och skyltning!

Nästa vecka har vi en boksignering i Stockholm inplanerad  - berättar mer om det i ett kommande inlägg.

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Struvor
Föregående artikel Helgväll
Blogglistenhits