UnderbaraClara

Grönkålschips

En bloggläsare tipsade om att man kan göra grönkålschips och då kom jag ihåg hur gott det är! Perfekt sätt att ta tillvara på grönkålsskörden. Speciellt varma dagar när man är sugen på något salt. Så här gör jag mina

Skölj bladen, och repa av den tjocka stammen och släng bort den. Riv bladen i mindre bitar. Ringla över generöst med olja och massera in oljan i grönkålen så att den blir helt indränkt.

Strö över salt. Lägg i en ungsfast form eller på en plåt och kör i ugnen i ca tio minuter på 200 grader.

Servera och njut! Jag älskar grönkålschips och det bästa är att Jakob inte gillar dem alls så att jag får allt för mig själv!

Kommentera - 16 kommentarer
Föregående artikel Plättlunch i sku…

Plättlunch i skuggan.

Jag kan verkligen gå igång på att återskapa barndomsminnen. Som hur mormor stod vid spisen och stekte lagg efter lagg med småplättar. Så gott och så enkelt!

Jag har varit på loppisjakt efter en egen plättlägg och blev så glad när jag hittade en och äntligen kan göra som mormor gjorde. Idag åt vi plättlunch i värmen. Med socker, sylt och grädde som tillbehör så klart.

Någon frågade var jag hittar allt mitt porslin – om det är någon bra sajt på nätet eller så. Men det mesta är loppis faktiskt, eller saker jag ärvt. Bara den blåa blommiga skålen på bilden är ny och kommer från Cath Kidston.

Har ni sett den söta sockerskålen med ströare förresten? Fick den för 15 kronor på en gårdsloppis. Både skålen med lock och skeden med de finurliga små hålen – det kallar jag för ett klipp!

Kommentera - 16 kommentarer
Nästa artikeln Grönkålschips
Föregående artikel Renoveringsproje…

Renoveringsprojektet

Ett litet renoveringsrojekt i sommar är denna fina kökssoffa som vi ska fixa iordning och ha i matsalen. Ja, det är inte så mycket att fixa med den mer än att en ny sits ska snickras samt att den sedan ska kläs och jag ska sy kuddar. Tänkte lämna soffans färg som den är utan att röra något. Det syns inte riktigt på bilden men i verkligheten är den ljusturkos och inte grå och det är en så himla fin nyans! Älskar att ha sådana här lagom stora projekt på gång, som man liksom kan fixa med mellan varven, när man tröttnat på sol och bad eller sitter inne och väntar på att regnmolnen ska passera.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Plättlunch i sku…
Föregående artikel Mjuk kardemummak…

Mjuk kardemummakaka

Här kommer recept på en riktig mormorskaka – nämligen Kardemummakaka! En sådan där kaka som man tänker sig att mormödrar ställer fram till trefikat.  Kakan kräver inget finlir utan är robust och rejäl. Ja till och med lite oansenlig till utseendet. Men förstås riktigt smarrig! Serveras med fördel till kall mjölk.

Du behöver

100 gram rumsvarmt smör

3 dl rårörsocker

1 ägg

1 msk kardemummakärnor

1 tsk äkta vaniljpulver

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 1/2 dl mjölk

Pärlsocker eller kokosflingor att dekorera med

Gör så här

Vispa smör och socker poröst. Blanda i ägget. Stöt kardemummakärnorna och blanda dem med vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt därefter mjölken. Häll smeten i en smörad och bröad form eller en form klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker eller kokosflingor. Grädda på 175 grader i ca 45 minuter.

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Renoveringsproje…
Föregående artikel Huslig eller hip…

Huslig eller hipster

Kålen växer så det knakar. Vi har rödkål, vitkål, grönkål och broccoli här nere på gården, bland mycket annat.

Kål är vackert tycker jag. Grönkålen är god att ta in och repa av bladen på och göra sallad. Det gjorde vi till middag häromdagen.

Till det åt vi också Jakobs goda surdegsbröd

Och så massa primörer från gården i små skålar. Gurka, sockerärtor, kålrabbi, morotsslantar, tomater och persilja.

Till det grillade jag en hel fläskkarré som blev toppengod! Det är kött från vår gris som vi slaktade innan jul,  det har räckt ända tills nu. Som dryck serverade vi vårt egenbrygda öl och mitt iste.

Här i norrland kallas det för att vara huslig men i Stockolm tror jag visst att det kallas för hipster.  Hur som helst en middag att njuta av!

Kommentera - 34 kommentarer
Nästa artikeln Mjuk kardemummak…
Föregående artikel Fyndat

Fyndat

Det blir en del loppisar i sommar när jag mest är hemma och boar. Sist sprang jag på en hel radda fina saker. Som lampan med glaskupa.

Dessutom ett litet kockumsfat, en scarf jag ska ha som bordsduk, en favoritbok (Greven av Monte Cristo) ett plättlägg av gjutjärn, en tallrik av modellen Asiatisk Fasan, samt locket till en soppskål av samma modell. Samlar på  just denna serie så jag var överlycklig när jag hittade delar att komplettera med. Allt på bordet fick jag för några hundralappar så det är att beteckna som ett fynd!

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Huslig eller hip…
Föregående artikel Som man bäddar...

Som man bäddar...

Några har undrat vilken madrass jag slutligen köpte, efter detta inlägg om giftiga barnmadrasser. Ja, jag fastnade till slut för bovetemadrassen från bovete.se. Tyckte att priset på 600 kronor var bra (jämfört med andra madrasser för spjälsäng som går loss på över 2000 kronor) och vet kompisar som provat den och är nöjda. Så nu har madrassen kommit hem och jag har bäddat iordning sängen. Och istället för en kudde av skumgummi, eller en dyrare ekokudde tog jag bara gamla bebisfiltar och vek ihop och stoppade i ett örngott. Funkar fint för en liten bebis tänker jag! Nu funderar jag på att beställa en lite större madrass till Bertils säng också.

Kommentera - 22 kommentarer
Nästa artikeln Fyndat
Föregående artikel Rörelseglädje

Rörelseglädje

En av de saker jag kommer njuta mest när bebisen är ute är möjligheten att röra mig igen! Jag har en kompis med svår reumatism och under graviditeten då jag vissa dagar knappt kunnat röra mig, har jag tänk på hur livet måste vara för henne. Hur orättvist det är att vissa inte har hälsan. Och så har jag lovat mig själv att ta tillvara på och njuta av min friska kropp. Efter förra graviditeten längtade jag inte alls efter rörelse på samma sätt. För innan den graviditeten hade jag inte tränat någonting och var ganska fysiskt slö. Kontrasten däremellan blev inte så stor. Men innan den här graviditeten var jag i mitt livs bästa form och sprang flera mil i veckan. Ni vet hur man kan kolla på barn och se hur det har spring i benen? Hur de liksom bara måste kuta istället för att gå? Så kände jag förra sommaren. Spring i benen. Ork i kroppen. En rörelseglädje jag inte känt sedan jag var liten. När jag badade tog jag en extra lång simtur bara för att det var så härligt. När jag gick i skogen med Melker vrålkutade jag plötsligt bara för att jag kände för det.

När jag simmat i sommar har rörelseglädjen delvis kommit tillbaka. För när jag simmar känner jag ingen smärta. Och då har jag kommit ihåg hur det är att inte ha smärta hela tiden. Att inte behöva hjälp upp ur soffan. Att inte behöva sitta på en stol och leka med Bertil för att jag är för trött för att hänga med i hans tempo.

- Mamma, när bebisen har kommit ut. Kan vi leka igen då? sa Bertil härom dagen. JA, det kan vi! Fy tusan vad vi ska leka!

Kommentera - 17 kommentarer
Nästa artikeln Som man bäddar...
Föregående artikel Själv är bäste d…

Själv är bäste dräng

Det här är grejer! En middag med enbart saker ifrån gården. Vårt eget griskött, egen gurka, sallad och sockerärtor. När jag kan ställa fram en sådan här tallrik till middag – då är jag så stolt att jag nästan spricker!

Kommentera - 19 kommentarer
Nästa artikeln Rörelseglädje
Föregående artikel Finlek