UnderbaraClara

Passiva kvinnor och aktiva män

Kvinnor som vill leva ett mer hälsosamt liv börjar ofta banta. Män som vill leva ett mer hälsosamt liv börjar ofta träna. Träning ger energi, endorfiner, ökat självförtroende. Medan bantning och ett minskat kaloriintag gör en svag, orkeslös och ofta också nedstämd. Kvinnor försöker bli mindre. Män försöker bli större. Kvinnor som ”tänker på hälsan” blir mer passiva medan män blir mer aktiva.

När jag gick i lågstadiet fanns det några riktigt stökiga pojkar i min klass. Jag gick till skolsystern och beklagade mig för att jag var så rädd för dem. Vad är du rädd för Clara? Du är ju huvudet längre än allihop och mycket starkare! Nästa gång de retas med dig kan du väl bara ta och vända dem upp och ner?!

Det hon sa gjorde mig alldeles perplex. Aldrig någonsin hade det slagit mig att jag var starkare än dessa killar. Att min längd (jag var verkligen huvudet längre än alla andra) kunder vara en fördel för mig. Att jag skulle kunna utmana dem fysiskt. Sätta dem på plats med min storlek. Min självbild var inte sådan. Tjejer var inte starka helt enkelt. Flickor ska inte behöva vända pojkar upp och ner för att lämnas ifred. Men det är ju rätt bedrövligt när möjligheten inte ens slagit dem. Att de kan! Att de är lika stora och starka. Ja, långt upp i åldern faktiskt både större och starkare än jämnåriga killar. För flickor övas inte att känna sin styrka. Att träna upp den.

När jag bestämde mig för att förbättra min hälsa förra året upplevde jag en smärre personlighetsförändring. Det jag gjorde annorlunda den här gången var att jag fokuserade på att träna istället för att bara sluta äta som jag gjort tidigare. Ibland när jag var ute och sprang kändes det nästan rebelliskt. Här kommer jag och gör något kvinnor knappt har fått göra under de senaste århundradena! Jag är stark och snabb och ingen kan stoppa mig! Den största skillnaden gjorde träningen dock inte på fysiken utan psyket.  Det fysiska självförtroendet spillde över i min vardag och påverkade mig på en rad olika sätt. På sådant som inte hade ett dugg med kroppen att göra. Jag vågade fatta fler obekväma jobbeslut och stå upp för mig själv på ett nytt sätt.

Och jag tänker att det finns en anledning till att kvinnor har hållits passiva i alla tider. Att kvinnor inte har fått cykla, klättra eller springa. För rörelse förändrar en människa. Istället har vi haft för små kläder, för trånga skor, och varit försvagade av brist på fysiska utmaningar. (För små kläder har vi förresten fortfarande – det är bara att kolla på hur flickkläder är tajta och försvårar fysisk lek medan pojkkläder i samma storlek uppmuntrar till rörelse). Svaga kvinnor orkar inte göra revolution. Hungriga, orkeslösa kvinnor kan inte säga ifrån. Vårt samhälle har byggts på en passiv kvinnoroll och en aktiv mansroll. Kvinnor i rörelse hotar därför hela bygget. Att flickor och kvinnor får lära känna sin styrka och vågar använda den är en otroligt viktig insats för jämställdhet. Rent av samhällsomstörtande.

Kommentera - 51 kommentarer
Föregående artikel Halloweenpyssel…

Halloweenpyssel för barn

Nu närmar sig Halloween med stormsteg! En rolig högtid för barn och alla vuxna som älskar att pyssla med barn. Tillsammans med Panduro Hobby har jag tagit fram några ruskiga halloweenpyssel man kan göra tillsammans med ungarna.  När man pysslar med barn tycker jag att det ska vara enkla grejer som inte kostar så mycket och som är lagom svåra för barnen att göra utan allt för mycket vuxeninblandning. Som dessa Pumpa-ballonger. Istället för riktiga pumpor kan man fylla en ballong med lite vatten och sedan blåsa upp den. Vattnet gör att ballongen kan stå av sig själv. Sedan målar man ansikte på ballongen med en tuschpenna och klipper till pumpans blast med silkespapper. Det läskiga spindelnätet med plastspindlar kommer också det ifrån Panduro. (Ballong 672172, Tuschpenna 240742 , Silkespapper 680305, Spindelväv 711401)

Den ruskiga skelett-tavlan är faktiskt gjort av tops! Jag använde styvt svart papper och la ut toppsen på pappret i önskad formation. Några kortade jag av genom att klippa dem med sax. Sedan fäste jag dem på pappret med en limpistol. Ansiktet klippte jag ur i vitt papper och ritade dit mun och ögonhålor med svart tuschpenna på för att sedan limma fast det på pappret med papperslim. (Papper 362085, Limpistol 514004, Limstift 220572)

Läskiga spindelklubbor kan man göra av valfri klubba och svarta piprensare. Sno en svart piprensare runt klubbans pinne så att spindeln får två ben. Upprepa sedan med tre piprensare till. Om man vill kan man tillverka ögon av vitt papper och rita dit svarta pupiller på och fästa på klubban med en klutt lim. Spindlarna är en rolig bordsdekoration som kalasgästerna kan ta med hem! (Piprensare 150810, papper 362085)

Lite mer hållbara än vanliga pumpor är pumpor av papier-maché som man kan måla med hobbyfärg eller täcka med decoupage. Ansiktsmasken i form av en pumpa har jag målat med hobbyfärg. En bra kalasaktivitet kan vara att låta barnen dekorera en mask var, med färg, pärlor, paljetter, tuschpennor eller annat roligt! (pumpa 101443, Ansiktsmask 672359, hobbyfärg 201205)

 

Kommentera - 24 kommentarer
Nästa artikeln Passiva kvinnor…
Föregående artikel Ett annat liv

Ett annat liv

En sak jag och Jakob drömmer om och planerar inför är att spendera någon eller några månader varje vinter utomlands. Det behöver inte vara jättevarmt – bara varmare och ljusare än hemma. Och gärna inom Europa så att man kan resa dit med tåg eller båt, då flyg inte känns särskilt hållbart. Det är en perfekt tid i livet att göra det eftersom att jag har ett flexibelt jobb och kan arbeta vart som helst och Jakob också har stor frihet med sina studier. Och vi har heller inga barn som har skolplikt än så länge, så vi måste inte stanna hemma av den anledningen.

Vi vill hyra ett hus eller en lägenhet som kan kännas som hemma. Där jag kan baka och laga mat och pyssla och göra allt det där som jag behöver göra för att trivas med livet.  Platser vi funderar på är Kalabrien, Menorca, Sicilien, södra Turkiet eller något annat land kring Medelhavet.  Det känns så himla spännande att tänka på! Förhoppningsvis blir det av lagom till nästa höst.

Kommentera - 21 kommentarer
Nästa artikeln Halloweenpyssel…
Föregående artikel Lästips

Lästips

Vill passa på att tips som min systers fina blogg – Anotherblog! Anna är ju designer och stylist och bloggen handlar om alltifrån mode…

Till inredning

Och bebisliv och odling

Dagens outfits

Recept (mest vegetariska)

Och så lite tankar och funderingar om högt och djupt. Bröstcancer, feminism och konstnärsskap!

I höst bor Anna och hennes lilla familj i Tokyo under några månader så nu är det lite extra kul att läsa!

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Ett annat liv
Föregående artikel Lördagens bestyr

Lördagens bestyr

Ännu en dag har spenderats på stranden. Vädret här är helt perfekt! Inte för varmt och tryckande utan bara jätteskönt – och alldeles ljummet i havet också.

Bougainvillean blommar för fullt – så vacker!

Så väl treåringen som nyfödingen badar i vågorna.

Och jag går mest omkring i favoritbaddräkten och favoritsandalerna med salt i håret och en bok under armen. Perfekt semester!

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Lästips
Föregående artikel Stämningsskapande

Stämningsskapande

För mig är miljöer viktiga. Mitt hem framförallt. Att belysningen är rätt, att ljudmiljön är skön, att det är ett bra flöde mellan saker. Jo, jag tycker själv att det kan vara lite fånigt när jag håller på och duttar med sådant som de flesta andra inte ens lägger märket till. Tänder och släcker lampor till exempel. För att hitta precis rätt ljusbalans. Eller håller på och flyttar om saker och arrangerar stilleben överallt. Man kan ju lätt tro att det handlar om att göra sig märkvärdig på något sätt. Att det liksom är en uppvisning inför andra. Fast långt innan jag hade någon blogg att visa upp något på så höll jag på likadant i mitt flickrum hemma hos mamma och pappa. Och där var det inte tal om att visa upp något av det inför andra. Snarare undvek jag att bjuda hem vänner eftersom jag ville ha min lilla, perfekt ordnade värld för mig själv. Och nu i vuxen ålder tänker jag att det där beteendet hör ihop med min HSP-personlighet (som jag högst ovetenskapligt diagnosticerat mig själv med).

Men alldeles oavsett orsak är det bara att konstatera att något så enkelt som att arrangera ett litet stilleben av parfymflaskor, blommor, en antik spegel och en förgylld hårborste kan göra mig alldeles varm och rofylld och faktiskt få mig att tycka att livet är rätt mycket uthärdligare.

Kommentera - 43 kommentarer
Nästa artikeln Lördagens bestyr
Föregående artikel Vila

Vila

Nu har vi varit på plats här i några dagar. Det är väldigt stillsamt och skönt och jag har bestämt att sömnen ska bli mitt huvuduppdrag dessa veckor – att försöka komma ikapp lite och återhämta mig från de senaste tidens hackiga nätter.  Innan jag reste rafsade jag åt mig tre böcker på Arlanda. Steglitsan av Donna Tartt, Gone Girl av Gillian Flynn samt Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Nu är alla tre utlästa (fantastisk läsning alltihop) så nu har jag gett mig in på Livet efter dig av Jojo Moynes som jag fått låna av Jakobs mormor.  Å vad det är underbart att ha tid och ro att läsa.

Flera gånger har jag tänkt att jag ska ta fram kameran och fota lite så att jag har något att blogga om. Men jag kommer mig liksom inte för riktigt. Det är väl det som är semester antar jag?  Att glömma alla tankar på jobb.

Kommentera - 16 kommentarer
Nästa artikeln Stämningsskapande
Föregående artikel Varma landet

Varma landet

Jakob har hoppat in och tagit ett jobb i Turkiet en månad nu i höst, som sjukgymnast på ett rehabiliteringscenter för skandinaver. Så då hakade jag och barnen på och i helgen kom vi hit, till varma landet. Det är ju lite komplicerat att resa hemifrån hur som helst när man har djur som vi har, men Jakobs lillebror har flyttat in som höns och hundvakt medan vi är borta så då kunde vi åka allihop! Två veckor ska vi vara här och Jakobs mormor och morfar har följt med också. Vi brukar resa ihop en del och det är så roligt – speciellt för Bertil att ha sin älskade gammor med och för mig att få lite extra hjälp med barnen.

Jag planerar inte att göra något särskilt här. Bara ta det lugnt och försöka sova ikapp och tanka D-vitamin. Jag har dessutom laddat med pocketböcker och ritgrejor och så badkläder förstås. (Att inte kunna bada ordentligt är det sämsta med att få barn på sommaren.) Är i alla fall så glad och tacksam för hur allt löst sig och över att vara här med familjen samlad.

Kommentera - 33 kommentarer
Nästa artikeln Vila
Föregående artikel Gas och broms

Gas och broms

Jag skriver ju mycket om det sköna med att vara egen företagare och inte ha en chef att förhålla mig till. Men det är kämpigt ibland också. Jag kan ju till exempel inte vara helt barnledig. Det vill jag inte heller, men jag vill gärna ha balans mellan sakerna. Och ibland kör alla olika deadlines och leveranser ihop sig.  Just den här veckan visade sig bli en sådan. Jag har varit själv med barnen med massa jobb som hopat sig så jag har fått sitta uppe till klockan elva på kvällarna och försöka komma ikapp med allt. Det är väl okej ibland – men jag tycker egentligen inte om kvällsarbete utan vill känna att jag får vara mer eller mindre ledig från att jag hämtat Bertil på förskolan. Jag tycker att det känns så himla misslyckat när jag inte får ihop det – med tanke på att det faktiskt mest är jag själv som kan påverka min arbetsbelastning.

Jag slits också, precis som alla andra, väldigt mycket mellan allt jag vill skapa och allt jag vill vila. Mellan driv och återhämtning. När jag får en ide då vill jag liksom köra på en gång! Jag har svårt att vänta för då känner jag mig så otillfredsställd. Samtidigt värdesätter jag vila och familjetid otroligt högt. Så jag gasar och bromsar och gasar och bromsar och hoppas att det ska gå ut sig ganska så jämt i slutändan. Det gör det inte alltid. Gör det det för någon?

Nu väntar i alla fall några lugnare veckor i oktober. Men mer om det imorgon.

Kommentera - 45 kommentarer
Nästa artikeln Varma landet
Föregående artikel Vallmoprakt och…