UnderbaraClara

Gårdsdrömmar och äggerier

Nu har hönan Lille Skutt börjat värpa. Ganska precis åtta månader gammal. Första ägget kom förra veckan och det är det där lilla ljusrosa ägget längst till vänster. Lite oansenligt och nästan bara hälften i storlek mot Leghornens ägg som ligger bredvid.  Men så fint på något vis. Lille Skutt är hälften Indisk stridshöna och hälften Hedemora och äggen blir således små och rosa.

Det är så spännande med ägg! Jag la två ägg från våra leghorn i äggkläckningsmaskinen för en månad sedan. Äggen kom från en Leghornshöna som befruktats av en Hedemoratupp. Ett av äggen kläcktes förra veckan och ut kom en alldeles gul kyckling. Söt så att man kan dö. Hoppas det visar sig vara en höna så att jag får se vad hon lägger för ägg senare i sommar.

Jag drömmer om många saker med jordbruket och gården. Här är en lista.

- Får eller getter. Får mest för köttet. Getter mest för mjölken. Allihop för att hålla markerna öppna.

- Två kor för mjölk och sällskap

- Några bikupor för bättre pollinering av grödorna och förstås också honung! Gärna ett överskott så att vi kan sälja i gårdsbutiken

- Fler fruktträd och fler bärbuskar på tomten

- 4-5 grisar. Vi hämtade faktiskt hem ett par kultingar i fredags som ska få gå här  ända till jul.

- En häst. En nordsvensk arbetshäst som kan få jobba i jordbruket och som jag kan ta skogsturer på. Det är dock en hopplös dröm eftersom jag är fruktansvärt allergisk mot hästar (även om man håller dem i lösdrift).

Kommentera
Föregående artikel Stund av helhet

Stund av helhet

Jag sitter i fåtöljen där jag alltid sitter när jag ska amma. Regnet skvalar utanför och himlen lyses upp av blixtar. En middagssoppa står på spisen och i rummet bredvid hörs Bertils späda röst som förhör farfar på allt om vattenbufflar. Vad äter dom? Var bor dom? Varför då farfar? Melker har somnat på soffans ryggstöd och Jakob sitter i köket och läser något, jag vet inte vad.

Men i min famn ligger du och ammar, suckar och småpratar mellan tuggorna. Äntligen är du här och tre är fyra. Det är så rofyllt alltsammans. En stund av helhet och allt jag någonsin kunnat önska mig har jag här.

Kommentera - 20 kommentarer
Nästa artikeln Gårdsdrömmar och…
Föregående artikel Påskbakelser med…

Påskbakelser med choklad

Jag har verkligen gått all in med påsken i år. Det är som att alla traditioner och högtider blir hundra gånger roligare när man har barn. Det var samma sak i julas – den bästa hittills! Men det fina med påsken är att man kan göra precis som man vill med firande och hitta på helt egna traditioner.

En tradition vi har haft i min familj är att gömma påskägg. Sedan gjorde mamma alltid en rebus som vi var tvungna att lösa för att hitta påskäggen. Hon gömde lappar med kluriga ledtrådar där den ena lappen ledde till den andra och man samtidigt var tvungen att utföra vissa uppdrag – typ hoppar runt huset på ett ben eller göra tre kullerbyttor. Och när den sista ledtråden klurats ut så kunde man slutligen hitta ägget. Bertil är lite för liten för det ännu – men nästa år ska jag göra en sådan där lurig skattjakt åt honom

För mer påskinspiration, recept och pyssel kan ni kolla i kategorin Claras Påsk här på bloggen.

Och här kommer recept på söta små påskbakelser i form av kladdkakemuffins. Några med vit choklad och några med nötchoklad. Följ recepten nedan och garnera sedan muffinsen med Anton Bergs mandelägg och en klick vispgrädde

Vit kladdkakemuffins

Du behöver

2 ägg

2 dl socker

100 gr smör

100 gr vit choklad

Skalet och saften av en lime

2 1/2 dl vetemjöl

Gör så här

Smält smöret. Bryt chokladen i bitar och lägg i det varma smöret. Rör tills det smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner det smälta smöret i äggsmeten.  Riv skalet av en lime ( endast det gröna skalet ska komma med) och pressa ut saften och blanda i bunken. Sikta därefter i mjöl och rör till en slät smet. Häll smeten i småbrödsformar och Grädda i ca 10 minuter i nedre delen av ugnen. De ska inte få färg utan kännas kladdiga i mitten.

 

Kladdkakemuffins

Du behöver

125 gr smör

2 ägg

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

5 msk kakao

1 krm bakpulver

100 gram mörk nötchoklad

Gör så här

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner. Häll upp smeten i småbrödsformar. Bryt en ruta nötchoklad och tryck ner i varje form. Grädda i 175 grader i ca tio minuter. De ska kännas kladdiga  i mitten när du plockar ur dem.

Kommentera - 14 kommentarer
Nästa artikeln Stund av helhet
Föregående artikel Lammstek med cit…

Lammstek med citron, honung och rosmarin

I år har vi bestämt oss att förutom grisarna och hönsen även har får i jordbruket. Vi tänkte börja med fyra, fem stycken och så får vi testa och se hur det känns. Har vi får vore det roligt att lära sig ta rätt på ullen också – även om det känns som ett lite större projekt. Vi kommer i alla fall vara självförsörjande på fårkött nästa år.

Strax stundar påsken och då är ju lammkött en klassiker. Jag köper alltid bara ekologisk och några år har jag köpt från en gård i grannbyn. Så här brukar jag tillaga den urbenade lammsteken

Du behöver

1 kg lamm

1 citron, saft och skal

2 vitlöksklyftor

2 tsk honung

salt

peppar

2 finhackade kvistar rosmarin

smör

Gör så här

Riv det yttersta gula skalet av en citron och lägg i en skål. Pressa sedan ner juicen i skålen. Riv vitlöksklyftorna och blanda i honung, salt och peppar. Repa av bladen från rosmarinen och finhacka dem. För ännu mer smak kan du även mortla dem! Klappa in marinaden på lammsteken. Lägg den i en ugnsfast form och hyvla sedan över lite  smör. Kör den i mitten av ugnen på 225 grader, i femton minuter tills steken har fått färg. Sänk sedan temperaturen och låt lammet tillagas i 150 graders värme. Använd en stektermometer för att kolla när den är klar – innertemperaturen ska vara ca 60 grader. Ta ut och låt köttet vila 20 minuter i folie innan du skär upp det och serverar.

Kommentera - 20 kommentarer
Nästa artikeln Påskbakelser med…
Föregående artikel Påskfix och vard…

Påskfix och vardagspyssel

Här kommer en ny liten film med klipp från de senaste veckorna. Kameran har fått hänga med i vår vardag, med bilder på våra nya kycklingar som kläcktes förra veckan och den förra kullen som börjar bli tufsiga tonåringar. Lite påskfix och pyssel i en enda röra. Hoppas ni ska gilla. Och följ gärna min youtube-kanal för att inte missa några filmer!

Kommentera - 34 kommentarer
Nästa artikeln Lammstek med cit…
Föregående artikel Ifall ni inte få…

Ifall ni inte fått nog av frasvåfflor

Igår ägnade jag nästan hela dagen åt att fota ett fint hemma-hos-reportage som kommer i en tidning här framöver. Jag älskar att göra den typen av jobb men blir också otroligt trött av att fota. Det känns som att det brinner i huvudet av alla intryck. Svettas som en gris gör jag också. När jag kom hem ställde jag mig och gjorde våfflor och kokade blåbärssylt till middag åt småpojkarna. Bebisen tryckte i sig sex stycken. Våffeldagen är ett så himla bra påfund!

Nu kanske ni lessnat på våfflor efter gårdagen men om inte bjussar jag på mitt bästa recept med sjukt mycket grädde och sjuuuuukt mycket fras!

Du behöver

4 dl mjöl

3 dl vatten
1 krm salt
4 dl vispgrädde
3 msk smält smör

Gör så här

Gör så här: Vispa mjöl, vatten och salt och låt stå i rumstemperatur i en kvart. Vispa grädden till hårt skum och blanda i smeten. Pensla våffeljärnet och grädda. Lägg våfflorna på ett galler i ugnen (med svar ugnsvärme) så behåller de sin frasighet till serveringen.

Kommentera - 21 kommentarer
Nästa artikeln Påskfix och vard…
Föregående artikel Fifty shades of…

Fifty shades of ett jäkla ståhej

Ingen har väl missat de senaste veckornas diskussioner om bokserien Fifty Shades of Grey? Hundratalet debattörer har stött och blött ämnet och förfasats över dess hemskheter. Inte bara för att böckerna är litterärt usla (för det är de verkligen) utan också för dess hemska innehåll. Bristen på moral och uppbygglighet. Det får mig att undra om vi lever på 1800-talet. Varför måste litteratur för kvinnor vara uppbygglig? Moralisk? Etiskt riktig? Det kravet ställer vi mycket sällan på litteratur som riktar sig till män.

Och faktiskt ingen kom till skada när böckerna skrevs. Karaktärerna är fiktiva och böckernas huvudsakliga läsarskara är fullvuxna kvinnor. Fifty Shades of Grey är modern tantsnusk helt enkelt. Och visst får man ifrågasätta tantsnusk. Men borde vi inte börja i rätt ände då?

Många debattörer har påpekat det osunda i Anastasias och Mr Greys ojämlika relation. Andra drar paralleller mellan denna påhittade bok och verklighetens fall av kvinnomisshandel, våldtäkt och sexövergrepp.

Jag önskar att lite av den tid som lagts ner till att diskutera FSG istället använts till att diskutera de skildringar av sex som män konsumerar. 98 procent av de som misstänks för sexualbrott är män (statistik BRÅ 2014). Så vad fan pratar vi om kvinnorna för? PRATA OM MÄNNEN! Granska mansrollen. Granska pornografin som ofta är både våldsam och kvinnoförnedrande. Granska hur vi uppfostrar unga pojkar till att ta för sig av andras kroppar. Granska den populärkultur  (film, musik, spel) som män konsumerar. Fundera på hur det påverkar deras syn på sex.

Jag säger inte att Fifty Shades of Grey är bra eller vettig. Jag säger bara att de höga växlar som dras på vilka följder denna litteratur får för kvinnors syn på sex är helt uppåt väggarna. För det är inte kvinnors syn på sexualitet som är det stora problemet. Och att överhuvudtaget nämna den spridda läsningen av Fifty Shades of Grey i samma andetag som ordet våldtäkt tycker jag är att lägga ansvaret där det inte hör hemma. Att insinuera att kvinnor som utsätts för övergrepp på något vis bäddat för det själva (genom att konsumera böcker som FSG…?)

Att kvinnor blir våldtagna har ingenting med läsandet av tantsnusk att göra. Våld mot kvinnor är inte ett kvinnoproblem. Det är ett mansproblem. Det är männen som har problemet.

 

Kommentera - 99 kommentarer
Nästa artikeln Ifall ni inte få…
Föregående artikel Overkligt men kul

Overkligt men kul

Det här är så himla fantastiskt: att se sina böcker översatta. Vår barnboksserie kommer under 2015 och 2016 lanseras i England, USA och Tyskland. Nu har jag fått se de första exemplaren av de översatta böckerna och de är så himmelens fina.

De står på hedersplatsen på mitt kontor nu så att jag kan titta på dem!  Tänkte förresten tipsa om att jag och Annakarin gästar Nordiska Trädgårdar i Stockholm nu på lördag på scenen Ätbart klockan 10.30 samt 13.30.  Sedan säljer och signerar vi böcker ifall någon vill komma förbi och säga hej!

Tänkte dessutom tipsa om att min och syrrans bok Underbaraclaras Garderob – pimpla, sy och fixa finns på bokrean på Bokus för 85 kronor. Någon frågade om min debutbok Underbaraclara – Vintagepimp och hemmafix fanns på rean men den är tyvärr helt slutsåld och går nog inte att få tag i längre på nätet (däremot säkert på något bibliotek) och så råkar jag veta att Drottninggatans Bok och Bild i Stockholm har några exemplar kvar

Kommentera - 24 kommentarer
Nästa artikeln Fifty shades of…
Föregående artikel Det tummar jag på

Det tummar jag på

Att ha badrum är en sann lycka efter flera år utan! Varje kväll innan barnen ska sova hoppar jag ner i karet med ungarna och så plaskar vi bort någon timme och eventuella rester av dåligt humör.

Några saker har dock inte kommit på plats riktigt ännu. Som till exempel ett badrumsskåp som ska platsbyggas av pärlspont, samt krokar och en vägghållare för duschslangen. Det är fascinerande hur lång tid vissa saker kan ta att få ordning på. Känns nästan som ett fall för arga snickaren. Men nu har jag lovat mig själv att vi ska fixa dessa retliga detaljer innan april har tagit slut. Då har det gått ett år sedan renoverande började.

Tummis på det.

 

(Bilden på badrumet kommer från det fina hemma-hos-reportaget som Family Living gjorde i höstas)

Kommentera - 22 kommentarer
Nästa artikeln Overkligt men kul
Föregående artikel Rocka sockorna e…