UnderbaraClara

Smarrig taco!

 

Jakob lagar världens godaste chiligryta till tacosen. Så långt ifrån nötfärs med tacopulver man kan komma – och cirka en miljard gånger godare!  Vi gör chilin av bogstek eller andra större köttstycken ifrån våra grisar. Välj gärna någon billig del som blir smarrig av att lagas länge…

Du behöver (6-8 portioner)

900 gr benfri fläskkarre i bit

1 hel lagom stark chilifrukt

2 gullökar

3 vitlöksklyftor

500 gram krossade tomater

3 dl vatten

3 msk kycklingfond

4 tsk torkad oregano

4 tsk timjan

2 tsk lagerblad,

2 krm kryddpeppar och

2 krm malen muskotnöt

1 msk salt

1 msk honung

Gör så här

Skär köttet i små kuber. Hacka chilin, löken och vitlöken och lägg ner i grytan tillsammans med alla ingredienser utom honungen. Lägg i köttet och låt koka under lock i ca två timmar tills det känns mört. Rör om då och då och addera mer vatten om det blivit för torrt. Ta sedan av locket och låt koka tills det mest av vätskan har försvunnit. Tillsätt honungen och använd sedan en gaffel för att mosa köttet en aning.

Servera sedan köttet i tacobröd med goda tilltugg. Tex en salsa gjort på nektariner, lime, färsk koriander och chili. Galet gott!

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Husröj och garde…

Husröj och garderobsrens

Har ni tänkt på alla dessa böcker och artiklar om att rensa i röran, organisera och sortera ut grejer? Handlar de om kläder är tesen i regel att man ska bygga upp en ”bra basgarderob”. Den ska bestå av ett par välsittande jeans, en svart kjol, en svart och en vit blus samt en svart kavaj. Och hur många gånger har jag inte tänkt att mitt liv kommer bli så förenklat om jag bara fick tag i den där perfekta svarta blusen. Trots att jag aldrig använder blusar och framförallt inte svarta. Jag har till exempel haft en supersnygg skjortblus i garderoben i tre år och den har kommit fram vid kanske två tillfällen. Kjol använder jag knappt heller och definitivt inga jeans. Ytterst sällan en svart kavaj.

Och alla dessa böcker som handlar om att rensa bland sina grejer. För att ha en litet antal prylar som alla går att kombinera med varandra. Det köper jag inte heller! Jag vill inte ha ett litet antal heminredningsgrejer – jag vill ha ett stort antal udda grejer jag fyndat på loppis. Så att jag kan ha mitt egna lilla förråd där jag själv kan gå och plocka när jag vill variera mig. Sedan vill jag förstås ha ordning på sakerna som står där. Men jag vill definitivt inte äga sex likadana vita tekoppar med matchande assietter. Jag vill hellre äga tjugo omatchande koppar med udda fat. Sånt vill jag lägga pengarna på. Kan ingen skriva en bok om hur man organiserar sitt hem när man vill ha det så?

Basgarderoben då – har jag någon sådan?  Javars, jag har ett gäng färgsprakande mönstrade klänningar att välja på. Som alla har precis rätt längd och sitter som en smäck och som är mina säkra kort vare sig jag ska föreläsa, gå på ett möte eller springa på stan. De är inte ett dugg svarta eller vita. Och inte ett par jeans finns i sikte. Men det funkar alldeles utmärk det med. Och när jag rensade garderoben förra veckan var det faktiskt det enda paret jeans som rök, ihop med den där svarta praktiska skjortblusen som aldrig någonsin används.

Kommentera - 55 kommentarer
Nästa artikeln Smarrig taco!
Föregående artikel Snart säsongspre…

Snart säsongspremiär

Idag stämplar jag ett par hundra påsar till vår gårdsbutik Marstorps Mat med vår logga. En liten del i förberedelserna för nästa helg, lördagen den 8e augusti när vi öppnar gårdsbutiken.

Jag är så himla stolt över att ha en del i den här gårdsbutiken. Över det Jakob och Albin har byggt upp på bara två år och över det vi försöker göra med jorden här. Att vara småskalig grönsaksodlare är inte helt enkelt – speciellt inte denna eländiga odlingssommar. Men på något vis går det – till och med bra! Och Ulrika har kämpat på och byggnadsvårdsmässigt renoverat soldattorpet som vi har gårdsbutiken inrymd i så den har blivit superfin. Det känns med andra ord väldigt roligt att ha premiär nästa helg.

Vi har öppet mellan 11-15 varje lördag i augusti och september och säljer vår skörd. Ren mat från jordiga händer – fem mil utanför Umeå. För vägbeskrivning och nyhetsuppdateringar – följ oss på Facebook eller vår hemsida Marstorps Mat. Eller läs om vår väg till en mer självförsörjande vardag på Albins blogg. Hoppas vi ses där!

Kommentera - 12 kommentarer
Nästa artikeln Husröj och garde…
Föregående artikel Små bagare efter…

Små bagare efterlyses!

Än är det nästan två veckor kvar av min semester men nu på lördag gör jag faktiskt ett jobb på Noliamässan i Umeå. Jag och Annakarin kommer närvara och prata om vår bokserie steg-för-steg som gjort succé och nu lanseras i både USA, England och Tyskland. Dessutom kommer ett gäng baksugna barn få delta på scenen och baka ett recept från boken. Vi söker därmed några små bagar-barn som vill vara med och baka från vår bok.

Vi har plats för nio barn och vi lottar deltagare bland de som anmäler sig. Känner du något barn som skulle vilja delta? Skicka en anmälan på info@nolia.se senast onsdag den 5 augusti. Ange namn, ålder, samt en e-postadress dit vi kan maila entrébiljett till mässan (inbjudna barn får en biljett till sig själv + 1 vuxen). Eller kom bara och lyssna när vi pratar lördagen den 8e augusti klockan 15.00 i Electrolux Home-köket mässhall 7.

Den fina bilden är tagen av bloggaren Lundagård 

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Snart säsongspre…
Föregående artikel Hjortronplock oc…

Hjortronplock och sommarens bästa dagar

Nu har jag kommit hem från sommarens bästa dagar hos min nittioåriga mormor. Jag och Bertil och min syster Anna och systerdotter Juni tog en egen semester uppe i Jokkmokk. Och gjorde allt det där vi själva gjorde när vi var små. Som att ro, baka, läsa serietidningar och grilla fläsk på öppen eld och äta i mjukkaksklämma. Samt slåss med en vildsint skara mygg. Till vår stora glädje fanns det massor av hjortron på myrarna. Så vi plockade både moget och omoget och karten la vi på mogning på vedspisen.

På några timmar fick vi ihop till en hel massa sylt. Och alltså hjortronplock på våt myr med en tvååring och fyraåring som vill bli burna långa bitar – det finns typ ingen tuffare motionsform. Det känns som att jag varit på ett träningsläger för toughest.

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln Små bagare efter…
Föregående artikel Den så kallade "…

Den så kallade "semestern"

Den så kallade ”semestern” tär på många småbarnsföräldrar. Hela långa året har man kämpat med magsjukor och förkylningar och påklädningar och jobbpendlingar. Och på några futtiga sommarveckor ska man sedan hinna vårda sitt äktenskap, umgås med sina (stundtals mycket uttråkade och frustrerade) barn samt hinna både sola, bada, träna och renovera huset. Kanske är man också fast i någon sommarstuga med släktingar man skulle må bättre utan. Det är som upplagt för besvikelser.

Förra sommaren gick jag ofta och längtade bort. Bort från min stora mage och otympliga kropp. Längtade efter Folke som snart skulle komma. Samtidigt tänkte jag med bävan på den här sommaren då jag visserligen inte skulle ha en stor mage – men å andra sidan en vild ettåring. Lite oklart vad som är arbetsammast.

Jag har varit så fruktansvärt trött hela den här sommaren och känner mig ärligt talat inte ett dugg piggare efter en månads semester. Det tror jag att många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i. Till på köpet ska folk som inte haft småbarn på många decennium komma med välmenande råd i stil med ”passa på att njuta av bebistiden för den är snart förbi och då ångrar du att du inte njöt mer av den bästa tiden i livet…”. Snacka om att stjälpa istället för hjälpa och dessutom påföra skuld! Inte nog med att småbarnsföräldrar är trötta och slitna – de förväntas samtidigt njuta av det eftersom det tydligen är det bästa livet har att erbjuda.

Mitt sätt att komma runt dessa känslor är att försöka tänka att sommaren inte är ett sommarlov när man har småbarn. Utan bara en lite annorlunda vardag. För om man tror att man plötsligt ska få eoner av energi och ork bara av att själva lönarbetet upphör så blir man besviken. Det får man nämligen inte. Semester betyder faktiskt bara att man ägnar mindre tid åt lönearbete och mer tid åt hemarbete. Och det är såklart fantastiskt att få hänga massor med sin familj –  men okomplicerat och enkelt är det inte.

Sommaren kan i bästa fall användas som en tid att få perspektiv på sin vardag. Vad som funkar och vad som inte funkar. Och ifall man har möjlighet också prioritera om lite inför jobbstarten. Själv sitter jag och avbokar många jobb och skjuter upp storslagna projekt jag hade tänkt att påbörja i höst. För min ”semester” har fått mig att känna att jag den här hösten behöver en lite lugnare vardag med färre jobbutmaningar. Det är utmaning nog att ta hand om två barn och hantera att vi numera har ett jordbruk och två företag och lever i ett renoveringsprojekt.  Jag måste liksom inte addera fler projekt till den ekvationen.

Den insikten är vad min ”semester” har lett fram till. Och vila får jag väl göra när småbarnsåren är slut. Och då lovar jag att småbarnsföräldrar som upplöses av trötthet aldrig från min mun kommer höra att de just nu upplever ”den bästa tiden i sitt liv”.

Kommentera - 184 kommentarer
Nästa artikeln Hjortronplock oc…
Föregående artikel Matcravings

Matcravings

När man är gravid säger ju en del (rätt eller fel?) att det är helt i sin ordning med cravings och att man ska ge efter för dem eftersom de kommer sig av att bebisen lider brist på något ämne. Men i vanliga fall då – när man bara har cravings lite hur som helst? Vad är det då som river och sliter i en och tvingar en till att äta vissa saker? Under båda mina graviditeter har jag varit sjukt sugen på sura citrusfrukter och äpplen. Men nu till vardags kan jag få cravings efter

- Oliver fyllda med med ansovis eller vitlök

- Marinerad vitlök

- Surkå, kan stå och käka direkt ur burken med en gaffel  (hej hallå vad gott det är!)

- Chips

- Mjölkchoklad (ljus av dålig kvalitet)

- Surströmmingsklämma

Jakob fattar ingenting av min cravingslista för själv får han på sin höjd glassbegär. Men jag har aldrig i mitt liv fått cravings efter glass. Tycker egentligen inte att glass är så himla gott – inte jämfört med en god chokladkaka i alla fall, eller surkål för den delen.

Vad får ni cravings efter?

Kommentera - 88 kommentarer
Nästa artikeln Den så kallade "…
Föregående artikel Folkes födelseda…

Folkes födelsedagskalas

Den här tiden för ett år sedan var jag tämligen irriterad och övervänt på att ungen aldrig föddes och dagarna bara gick.  Men så hej hopp nästa morgon så vaknade jag av värkar och bara visste att det var nu det skulle ske. Idag – en dag för tidigt – firade vi Folkes ettårsdag med ett himla kalas och 21 gästande släktingar

Vi hade bakat hallongrottor, kaffekyssar, kanelbullar, chokladbollar och tre sorters tårtor. Tog nästan i så vi sprack och som tur var räckte fikat och blev över!

Folke var dresssad i samma outfit som Bertil hade på sitt ettårskalas. Men den här stackars ettåringen hade jag helt glömt bort att köpa present till. Det hade däremot gästerna ombesörjt.

Fast vad ska man ge till en lillebror vars storebror redan har allt och lite till?

Jag dukade med lite blandat pastelligt porslin och dekorerade borden med ängsblommor och diverse fynd från vår skraltiga trädgård

Anna var en bra hjälpreda under kalaset!

Sedan fikades det och lektes i flera timmar…

Serpentiner, loppisfyndad vas från Upsala Ekeby och Jakobs lillasyster Johanna

Bertil och Juni var kittade i matchande outfits!

Utespan mot hönsen och växthuset

När kalaset tog slut var jag så trött att jag blev liggande resten av kvällen i sängen. Håhåjaja. Men det går förstås inte att jämföra med hur trött jag var vid den här tiden för precis ett år sedan. Tack och lov att jag aldrig behöver vara med om några fler förlossningar….!

Kommentera - 27 kommentarer
Nästa artikeln Matcravings
Föregående artikel Bästa besöket

Bästa besöket

Det är så roligt för min syster med familj kom hit för några dagar sedan. Jag hämtade dem tidigt på flygplatsen och när vi kom tillbaka kirrade jag frukost

Hembakt bröd och egengjord granola.

Bertil ville som vanligt käka med sina småkompisar närvarande

Efter frukosten fick de klappa kycklingar. Nu har en ny kull kläckts. Väldigt, väldigt söta! Och spännande att kika på för en tvååring.

Är så glad att få träffa min systerdotter så mycket i sommar. Hon och Anna kommer stanna här tills andra veckan i augusti så det finns massor av tid att hänga. Totalt har vi varit ihop nästan en månad den här sommaren.  Samtidigt är vi lite chockade allihop. Över hur mycket jobb det är när vi ses nu för tiden. Vi som brukar maratonfika och diskutera renoveringsplaner och bildgoogla idéer åt varandra dagarna i ända. Eller hjälpa varandra handgripligen med att renovera, röja och fixa. Istället vallar vi nu omkring en fyraåring, tvååring och ettåring. Sitter och pratar ostört gör vi på sin höjd en stund på kvällen. Över ett parti kinaschack innan vi går och lägger oss. Bara att hålla ut. Om tio år sisådär. Då kan vi pratas vid igen.

Kommentera - 15 kommentarer
Nästa artikeln Folkes födelseda…
Föregående artikel Soff-valet
Blogglistenhits