UnderbaraClara

Helgbestyr

I helgen har jag gjort en himla massa olika husliga saker. Bland annat har jag tagit reda på våra svarta vinbär.

Och skalat sjutusen (allraminst) gulbetor och rödbetor och ätit upp varenda en.

Byggt om hönsgården och skaffat nya fina sandbad till damerna också. Gäller ju att skämma bort dem ordentligt.

Kvällsmyst och bakat veckans tredje (!) kladdkaka. Blir så sjukt sötsugen av att amma.

Sedan förvällde Jakob tio kilo broccoli som höll på att gå i blom så nu blir det väl broccolisoppa varenda dag fram till påskafton gissar jag.

Lite trötta men nöjda firade vi vilodagen.

Kommentera - 37 kommentarer
Föregående artikel Ta tillvara

Ta tillvara

På lördagar har jag stora ta-till-vara-dagen. Då tar jag rätt på allt som håller på att bli dåligt eller övermoget samt eventuellt övverskott från gårdsbutiken som haft öppet under dagen.  Denna lördagkväll är inget undantag. Ikväll gör jag soltorkade tomater av spruckna tomater som inte går att sälja (men smakar finfint!)

Bertil posar med en squash, precis som spädisen gjorde häromdagen på min instagram underbaraclaras. Så här stora squasher är inte lika mjälla och goda som de mindre så denna tänkte jag hacka upp, koka och frysa in i påsar. För att ta fram och göra ostkaka hela lång vintern!

Jag gick en runda runt tomten idag också och hittade till min glädje en hel del soppar, däribland Karl-Johan svamp. Tänkte smörsteka till kvällsfikat. Mums!

Kommentera - 35 kommentarer
Nästa artikeln Helgbestyr
Föregående artikel Omlott är flott

Omlott är flott

Jag tycker att omlottklänningar är toppen när man ammar! Bara att lossa lite på knytet och hala fram maten. Camilla Thulin gör de finaste omlottklänningarna faktiskt – med roliga och härligt färgstarka mönster. Men ekonomin tillåter inte en klänning ifrån henne just nu så jag blev väldigt glad när jag fann den här färgsprakande klänningen på Indiska. Figurkramande och superskön! En ny favorit i garderoben helt klart.

Kommentera - 25 kommentarer
Nästa artikeln Ta tillvara
Föregående artikel Kvällslängt

Kvällslängt

Jag längtar hela dagarna efter kvällarna. Vi försöker plocka i ordning det värsta stöket från dagen som har gått för att få lite kvällsfrid. Storbarnet sover uppe, lillbarnet på en filt på bordet. Jag spelar Chopin, eller så spelar Jakob själv piano eftersom våra barn sover gott till musik. Bertil sov gott till Meshuggah – men spädisen föredrar Schubert eller Chopin. Jag måste säga att jag är tacksam för det eftersom Meshuggah är helt fruktansvärt.

När jag var liten var kvällarna guldstunden i familjen. Vi kvällsfikade ihop och tände ljus och satt ner och pratade. Mamma slängde upp fötterna på pappas stol och virade om sig med sin vita, noppriga frottemorgonrock. Och jag kröp ihop och drog in bena i det uttöjda randiga bomullsnattlinnet. Anna hade ett likadant. Oftast en kopp varm choklad och knäckesmörgåsar att doppa, som blöttes upp för fort och gick sönder. En stund av lugn innan det var dags att gå och lägga sig. Jag gör precis samma sak fortfarande och kan inte tänka mig en kväll utan kvällsfika. Inte så mycket för fikat som för sällskapet och friden.

Kommentera - 24 kommentarer
Nästa artikeln Omlott är flott
Föregående artikel Varför vara vanl…

Varför vara vanlig när man kan vara sig själv?

Att leva med en yogi är ju lite…speciellt. Och det färgar av sig på barnen minst sagt. Bertil älskar att göra samma yogaövningar som sin pappa och ropar ”titta mamma jag gör baddha konasana! Titta jag gör vira vadrasana”. Dessutom är min man ett hopplöst fall som aldrig bara kan sitta vanligt på en stol utan rätt vad det är vänt omkull den och trätt den över huvudet typ. Plus att han står på händer och i brygga och gör massa konstiga fysiska övningar dagarna i ända. Jag har slutat reflektera över hur knasigt det är att jag kan samtala med Jakob en lång stund om någon politisk fråga, medan han hänger upp och ner i en dörröppning. Den tanken slår mig bara när vi har besök.

Här har vi precis ätit middag och det avslutas med att killarna står på händer och huvud medan jag dricker kaffe och ammar. Inget konstigt med det. Nejnej. Varför vara vanlig när man kan vara sig själv?

Kommentera - 50 kommentarer
Nästa artikeln Kvällslängt
Föregående artikel Höstpepp

Höstpepp

Nu har hösten kommit på allvar och även om det känns lite sorgligt att sommaren fick ett så kallt och abrupt slut är det rätt härligt med hösten. Saker som är topp med hösten!

-Varmare kläder, lager på lager. Hösten är den bästa modeårstiden

-Att elda i vedspisen varje morgon

-Att allt vi odlat nu är klart att skörda

-Att tända ljus och kura i mörkret varje kväll

-Att det går att få svalt i sovrummet om nätterna igen

-Långkok, brödbak och fika regniga dagar.

-Att plocka svamp

-Att vi kommer närmre julen för var dag som går (jul är det bästa på hela året)

-Att jag får vara kvar här på landet och inte behöver återvända till staden som jag alltid gjorde förut

 

(Kjolen och jumpern har jag fått ifrån Jumperfabriken och skorna har jag fått ifrån ingen mindre än Karins Konstrepp!)

Kommentera - 38 kommentarer
Nästa artikeln Varför vara vanl…
Föregående artikel Kycklingpromenad

Kycklingpromenad

Idag fick mina enveckorskycklingar komma ut ur hönshuset för första gången. Efter timmar av hällregnande blev det soligt och varmt och då passade jag på att släppa ut dem med sin mamma. Så klart var jag tvungen att dokumentera deras promenad.

De är ju söta så att man smäller av faktiskt!

Den mörka är Bamse och den ljusa Lille Skutt.

Efter någon timme utomhus fick de gå in i tryggheten igen. Där skyndade de sig att krypa in under mammans vingar och vila sig. De är båda korsningar av Indiska Stridshöns och Hedemoratuppar och jag hoppas att i alla fall en av dem är höna så att jag kan få se vilken slags ägg de kommer lägga! Hedemora lägger ju oftast beigebruna ägg och Indiska stridshöns lägger ljust rosa, ja nästan vita ägg.

Kommentera - 24 kommentarer
Nästa artikeln Höstpepp
Föregående artikel Tygblöjan

Tygblöjan

När Bertil var liten använde vi mestadels tygblöjor till honom. Några har undrat hur vi gör den här gången och självklart använder vi tygblöjor nu också! Jag tycker att det känns så hemskt att slänga flera sopsäckar i veckan fulla med smutsiga blöjor. Dessutom är det en ekonomisk vinst att ha tygblöjor. Visst kostar de lite i inköp men det tjänar man in! Och ska man ha fler än ett barn tjänar man in kostnaden många gånger om. Den totala blöjkostnaden per barn ligger någonstans mellan 10000-12000 kronor. Har man tre barn blir det ungefär 30 000 kronor. Att jämföra med tygblöjorna vi köpt för 1500 kronor som räcker till lika många barn, minst. (Tygblöjor går förresten utmärkt att köpa begagnade via Blocket och Tradera –och de har ett rätt högt andrahandspris om man vill sälja vidare när bebisarna blivit torra).

Det finns en massa olika tygblöjor och vilka man föredrar är ju en smaksak. Vi använder Poops blöjor men också frotteblöjor från Imse Vimse som består av en blöjbyxa (som man kan använda flera gånger i rad) och en frotteblöja som man har inuti byxan och som bara används en gång för att sedan tvättas. När jag byter blöja sköljer jag frotteblöjan under kranen och använder en diskborste att skrubba av den med om det behövs. Sedan lägger jag den i en plastkasse (ni vet en sådan där blå från IKEA). Ungefär var fjärde dag tvättar vi tygblöjorna. Inte särskilt besvärligt med andra ord. Själva blöjbyxan (som är det som håller tätt mot kläderna) sköljer jag bara i lite vatten och hänger bredvid skötbordet så att den får torka.

Och istället för våtservetter har jag frottetvättlappar jag sytt själv av ett gammalt badlakan samt tvättlappar i bomullsflanell. När tidningen Vi föräldrar och Testfakta undersökte våtservetter såg de att 18 av 19 märken innehöll kemikalier som klassas som potentiellt hälsofarliga eller allergiframkallande. Naturskyddsföreningen rekommenderar att man helst ska undvika våtservetter helt och i alla fall inte använda dem på bebisens ansikte eller händer. Det kanske känns besvärligt men det är en vanesak. Ska man på utflykt kan man blöta några tvättlappar och lägga i en plastpåse så att man kan rengöra bebisen även om man saknar vatten. Och antingen tar man hem tvättlapparna i samma plastpåse eller så använder man en vattentät tygpåse som man kan tvätta samtidigt som man tvättar blöjorna.

Visst är det en viss omställning att gå från engångsblöjor till tygblöjor  och från våtservetter till tvättlappar men man vänjer sig ganska snabbt. Dessutom måste man ju inte vara fanatisk. Om man vill kan man fortsätta ha engångsblöjor på natten, eller när man är på utflykt om man tycker att tygblöjor känns besvärligt. Det sparar man också pengar på och framförallt är det snällt mot miljön. Man kan också hyra tygblöjor om man inte vill investera pengar på en gång. Jag rekommenderar alla som är nyfikna att våga testa tygblöjor. Det är faktiskt inte alls ålderdomligt – tvärtom tror jag att det är framtiden.

Kommentera - 74 kommentarer
Nästa artikeln Kycklingpromenad
Föregående artikel Bokslukare

Bokslukare

Någonting jag saknar som småbarnsförälder är den omedelbara kopplingen mellan sommarlov och bokläsande. I somras hann jag bara läsa tre böcker. Och två av dem läste jag den vecka Bertil var bortrest med sin farmor. Det är helt enkelt svårt att få läsro när man ska passa ungar. Men när jag var yngre inleddes sommarlovet alltid med att jag cyklade till biblioteket och lånade så många böcker jag bara kunde få med mig hem. Jag fyllde cykelkorgen och ryggsäcken och även några plastpåsar att hänga på styret, påsar som spräcktes av tyngden halvvägs hem. Sedan låg jag på mitt rum eller i hammocken och läste dagarna i ända. Jag tror att mina föräldrar uppskattade att jag läste så mycket även om mamma var lite orolig över att jag träffade så få vänner. Ska du inte ta och ringa en kompis idag? Ska du verkligen läsa precis hela sommarlovet? Blir det inte ensamt? Ensam med böcker? Det är en omöjlighet! Och eftersom jag var en mycket präktig unge förde jag läslogg över allt jag läste. Jag hittade en gammal läslogg jag skrivit och såg att ett särskilt läsintensivt sommarlov när jag var femton år slukade jag över fyrtio böcker – men så minns jag knappt att jag träffade några vänner heller.

Som vuxen är jag väldigt glad över allt jag har läst. Och över att vara en van läsare. Det var en sådan hjälp i alla skolämnen att ha lätt för att läsa. En historieläxa med stora textmängder var inget problem att ta till sig. Instruktionerna till matteprovet gick bättre att förstå även om man inte är särskilt vass på matte. Med det sagt tycker jag också att det är sorgligt att jag läser så lite idag. Det finns så många böcker jag vill hinna läsa och för varje år växer listan med alla böcker jag inte hunnit med. En klok person sa att man egentligen skulle behöva ett liv för att läsa, ett liv för att leva och sedan ett liv för att skriva. Livet är för kort för allt läsvärt som finns! Och just nu läser jag sorgligt lite. Det enda jag verkligen läser flitigt är barnböcker. För även om min egen läsning försummas hoppas jag föra vidare läsglädjen till mina barn.

Kommentera - 27 kommentarer
Nästa artikeln Tygblöjan
Föregående artikel Lördagebestyr