UnderbaraClara

Bloggar är ett jävla trams del 2

Jag tror jag får ta det här en gång till eftersom jag uttryckte mig otydligt och väldigt många missförstått vad jag menar: Att blogga är att ha ett utbyte med människor som är likasinnade. Dela erfarenheter. Bli bekräftad i vad man är och gör. Bekräftelsen kan i sin tur generera ökat självförtroende. Att man vågar stå upp för sig själv. Att man kommer på vem man är och vad man gillar och inte. Att man gör bra saker.

Ibland kanske bloggen har samma tema som ens vanliga jobb. Ibland bloggar man om sin passion för mode fast man till yrket är lokalvårdare. Tack vare bloggen blir man uppmärksammad i tidningar, börjar skriva om mode. Kanske får man några stylingjobb. Kanske drömmer man om att kunna försörja sig på något som rör mode och kläder. Plötsligt börjar det kännas som någonting möjligt och rimligt istället för en utopi. Kanske startar man plötsligt ett företag där man jobbar med sitt drömyrke!

Eller så jobbar man kvar som lokalvårdare för att man trivs så förbenat bra och känner ”bara” mer glädje och livspepp över att ha en passion där man får så mycket bekräftelse på att man kan och har något att ge.

Själv har jag alltid tänkt att det bästa är att bli lärare. Det är ett tryggt och rekorderligt jobb – inget konstnärligt flum. Man gör nytta för andra och är en stöttepelare i samhället. Eller så borde jag bli sjuksökterska som min mamma var. En fantastisk sådan ska tilläggas. Trots att hon med sin kreativa begåvning lika gärna kunnat arbeta som formgivare eller inredare. Men den tanken fanns inte ens på kartan när hon var ung. Sådana drömmar var orealistiska och fåniga. Och har varit nästan lika orealistiska för mig. Vem är jag att tro att jag skulle kunna försörja mig på ett jobb jag själv skapat? På texterna jag skriver, på radioprogrammen och böckerna? På föreläsningarna jag gör? Vem är jag att tro att jag skulle kunna driva ett eget företag? Jag som inte ens känner någon sådan kvinna! Jag trodde det var omöjligt. Tills jag började blogga. Och nu försörjer jag hela min familj!

Min poäng är att bloggvärlden är ett forum av (huvudsakligen) kvinnor som skriver för andra kvinnor. Ett forum där människor peppar och bekräftar varandra. Och den självförtroendeboost som det ger skapar ringar på vattnet vare sig du bloggar för business eller för din egen skull. Och det kan få dig att ta steg i ditt liv du annars aldrig vågat ta. För att ingen förväntat sig att du ska våga eller ens vilja ta dem.

 • Pingback: Liebster blog award | ekstremt bra utrolig fint

 • http://marimilocakedesign.se MariMiloCakeDesign

  Jag delar verkligen dina tankar, började blogga för att prova på och det har förendrat mitt liv och mitt yrke. För 2 år sen var jag ekonomiassistent, men det dröjde inte länge tills jag upptäckte att jag kan förena min hobby och arbete. Ekonomiassistent, lokalvårdare, sjuksköterska eller bloggare, och dina inlägg i samband med detta, för mig handlar det bara om en sak: att höja status för traditionella kvinna-yrke, att vi ska först och fremst bekräfta oss själva och då kommer uppmärksamhet på köppet.

 • http://amria.se maria

  Jag förstår men förstår ändå inte. Jag har skrivit flera kommentarer och suddat ut lika många. Rädd för att misstolkas antar jag. Jag gillade Del 1. Del 2 blev jag ledsen av. Och allt är den där bekräftelsens fel.

 • http://ultravioletviolence.wordpress.com/ Milena

  Kanske en dum fråga, men strunt samma, jag är för nyfiken för att inte ställa den: Hur kan du tjäna pengar på din blogg när du har den helt fri från reklam (vilket för övrigt är väldigt skönt!)?

 • http://lavskrikan.blogspot.com/ Sandra

  Ibland verkar det som att folk missförstår för att man vill missförstå. Jag tyckte i alla fall att du var tydlig. Heja!

 • http://www.linneabrun.se Linnéa

  Vill bara säga att jag håller helt med dig! Pepp!

 • http://saraskrattar.blogspot.com sara

  HEJA HEJA!

 • Kakan

  Exakt, livsstil och pyssel är inte nytt och, tycker i varje fall inte jag, banbrytande för kvinnor att syssla med. Bloggformatet får väl knappast heller betraktas som helt unikt, de flesta storbloggarna är ju ”bara” de klassiska kvinnomagasinen som fått en ny form.

 • Emma

  Jag tror att anledningen till att folk ”väljer” att misstolka är att många kände sig ”träffade”, dvs att de jobbar som tex sjuksköterskor och ofta får försvara sitt yrkesval. Det är verkligen ett lågstatusyrke för många. Vilken inte alls, som nån skrev, synkar med dem höga intagspoängen i framförallt storstäderna. Anledningen till att jag började plugga till sjuksköterska är inte för att jag vill ”slita” på en vårdavdelning utan man kan göra mycket vitt skilda saker som syrra, alltifrån att jobba som barnmorska, till att forska (som fler och fler gör) till att jobba på vårdscentral med livsstilssamtal.

  Jag förstår verkligen blogginlägget och håller med till 100 %. Bloggen är verkligen en underbar plattform för att visa upp det man kan, utveckla det som från början va en hobby eller bara få lite bekräftelse. och jag förstår att det blir ett mer MÅLANDE inlägg om man skriver nått visst yrke. Men du skrev ju faktiskt FÖRskolärare och inte lärare ?och sen sjuksköterska. tror många kände sig lite nedvärderade (även fast jag förstår att du såklart inte menar så- jag tar inte åt mig det minsta utan såg det väsentliga i inlägget). Och det är ju faktiskt så att då folk känner sig nedvärderade så kommer den negativa känslan i vägen för att se den väsentliga och det fina i ditt inlägg. Känslan före förnuftet.

  Självklart är detta svårt att förstå för den som inte kände den negativa känslan.

  /En sjuksköterskestudent som älskar att fota men är ganska nöjd över att ha det som hobby..en så länge.:) vem vet i framtiden…

 • Fru volang

  Clara, jag håller med dig i stora drag ….
  … MEN läraryrket är faktsikt ett konstnärsyrke i mångt och mycket, bara så att du vet. :-)

 • Linda

  Jag tycker inte att man ska hymla med att vissa jobb är roligare och bättre för människan som jobbar än andra. Varför skulle alla jobb vara lika bra? Det finns ju ingen logik i det. Lokalvårdare är ett av de viktigaste jobben, utan städning skulle de flesta arbetsplatser få stänga inom någon vecka. Så kände jag varje dag när jag arbetade som lokalvårdare, men det förändrar inte det faktum att lokalvård är tungt för kroppen och att vi är många som blir otroligt uttråkade och känner att våra resurser inte utnyttjas fullt ut som lokalvårdare. Jag tycker att det är ett yrke som man kan ha under en period, t.ex. när man är ny i ett land och håller på att lära sig språket, eller när man är ung och inte vet vad man vill bli när man blir stor. JAG VET att det finns städerskor som älskar sina jobb (all respekt till dessa starka personer) men jag tror att det är en låg procent av alla som någon gång varit lokalvårdare. Jag tycker att Clara hade rätt i sitt första inlägg, vi är många som har upplevt att man hamnar i ett yrke men drömmer om något annat, och att det där andra är mer kreativt och ja, faktiskt roligare.

 • http://www.blixabloggar.se Blixa

  Men alltså kommentarerna är ju ”lönen” man får för allt jobb man lägger ner på bloggen. Det handlar inte om att ”andras åsikter är allt” utan det handlar om att få ”lön” för det arbete man utför gratis på fritid (de flesta av oss tjänar ju inte pengar på vårt bloggande) – det är valutan.

  Självklart bloggar jag för min egen skull och för att jag tycker det är roligt men om jag aldrig fick en enda kommentar skulle jag nog ha tröttnat rätt fort.

 • Linda Liljeblad

  Hej clara! Jag tänker att det måste kännas så tufft att bli granskad i sömmarna… att behöva uttrycka sig perfekt för att inte folk ska gå i taket . Du är ju alltid så träffsäker annars så förvirrande för folket. Det blir ju höga förväntningar ständigt på allt du skriver ! Hoppas du kan ta det med ro..O du som redan haft en tuff vecka.. För mig är du sveriges genuinaste o klokaste o roligaste bloggare oavsett. kraaam!!!

 • http://www.rosakoriander.se Therese

  Intressant inlägg och stort tack för länk till en intressant artikel!
  Jag har också undrat mycket om vad som på lång sikt kommer hända med alla livsstilstidningar.

 • http://rosorochruiner.blogspot.com/ Gunilla

  Man behöver väl inte tvivla på sig själv för att gilla att få kommentarer…hur tänkte du där?

 • G

  Är inte bloggen bara en mycket kostnadseffektiv möjlighet att ”ge ut en egen tidning”?

  ”Ny teknik! Alla ska med! Alla kan göra det!” Skriv alla inläggen, ta alla bilderna, layouta, designa, publicera. Journalist, editor, fotograf och ansvarig utgivare i ett? Låter som ett superroligt jobb faktiskt!

  Och ett nytt yrke verkar faktiskt ha skapats, tycker jag det låter som. Som dessutom har en mycket större träffsäkerhet i penetrationen av målgruppen än tidningar. Kostar inget att prenumerera heller.

  Frågan är väl vilken tidning man väljer att göra i så fall. Hemmets Veckotidning, Cosmopolitan, Filter, Vagabond? Och vilken ”tidning” man väljer att läsa/följa.

  Om bloggandet kunde få kvinnor att göra ”tidningar” som inte enbart handlar om mode och cupcakes, så tror jag minsann att de är på väg att ta över en del av mediamakten. Eller så ligger framtidens makt i just cupcakes? Hur många läser fortfarande en morgontidning i pappersformat? Hur länge överlever de tjocka, glassiga magasinen som kostar en förmögenhet? Om 10 år har vi kanske bara 100.000 bloggar?Och har sparat ett par träd på kuppen.

  Nästan alla tidningar har idag kommentarsfält på sin hemsida, men frågan är om de genrerar lika mycket kommentarer som här? För ”makten” ligger väl – tyvärr – varken hos sjuksköterskor, sotare eller läkare, utan (åtminstone delvis) hos de människor som publicerar det sjuksköterskor, sotare och läkare läser. Och som därmed påverkar vilka saker de köper. Dvs där pengarna är. Pengarna som gör att en bloggare kan försörja sig på att blogga. Ingen läsare = inga pengar.

  Alltså – publicera det många vill läsa och tjäna pengar. Bloggtramsinlägget måste vara guld :-)
  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1612468/Pengar-att-tjana-pa-lycklig-blogg.html)

 • Clara Lidstrom

  Anledningen är att jag plockar exempel ur verkligheten. Dvs hänvisar till personer som faktiskt har dessa yrken men bytt till nya. Skulle kännas väldigt konstigt om jag var tvungen att fingera deras yrken för att folk inte skulle få spader.

 • Jes

  Jag tror folk vet vad du menade =) De ville bara ha något att tjaffsa om =)

 • http://http//www.lucat.se/pyssel Made by Ina

  Tack för att du ryter ifrån.
  Sitter just nu och ska sätta igång mitt företag pga jag känner att jag äntligen har fått självförtråendet att starta och det är tack vare bloggandet ;)

 • Catarina

  Har inte läst kommentarerna till det första inlägget men det här inlägget var bra förklarat :)

 • http://charlottetroein.blogspot.com Charlotte

  Clara, Clara, jag blir så glad! Är på min tredje termin som sjuksyrra och jag trivs riktigt dåligt. Har bloggat länge och fått höra en del positivt, har blivit peppad att fortsätta med det jag är bra på. Därför har jag gått och köpt mig en kamera och ska försöka göra något roligt av allt det jag är bra på! Så att man kan vara lycklig mest hela tiden och inte en dag då och då. Kram!

ANNONS
ANNONS